Het fietsende schoolkind

Tijdens kampweken zijn er steeds meer kinderen die zelf geen fiets hebben. Ook zijn er steeds meer kinderen die niet kunnen fietsen. Een van mijn collega’s legde mij uit dat er bij veel Amsterdamse huizen geen plek is voor een fiets. Vaak is geen berging. Ook zijn de straten te onveilig om rustig te leren fietsen.

Bij mijn eerste school genoot ik dan ook altijd van de kleintjes met hun ouders en of grootouders. Op het toen nog toegankelijke schoolplein weden de eerste rondjes gefietst. Vreemd genoeg moest er van de nieuwe directeur een groot en hoog hek komen. Voor de veiligheid …

De nieuwe actie van de Fietsersbond kan ik alleen maar toejuichen:

Veel mensen brengen hun kinderen met de auto naar school. Het gevolg: drukte en onveiligheid op de fietsroutes. De Fietsersbond opent daarom een meldpunt voor onveilige situaties op de schoolroutes.
De weg naar school is vaak best ingewikkeld. Auto’s rijden hard, kinderen moeten drukke wegen oversteken en hebben door geparkeerde auto’s slecht zicht op het verkeer. De Fietsersbond brengt de schoolomgevingen in kaart ten behoeve van veiliger schoolroutes. De meldpuntactie is onderdeel van de campagne Het Fietsende Schoolkind .

https://www.fietsersbond.nl/fietsendeschoolkind/

https://doemee.fietsersbond.nl/fiets-school/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

37 reacties op Het fietsende schoolkind

 1. Matroos Beek zegt:

  Ik kan deze campagne alleen maar toejuichen!
  Vrolijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mies Huibers zegt:

  Veiligheid moet de hoogste prioriteit hebben. Goed dat er op manier aandacht aan geschonken wordt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ferrara zegt:

  Heel goed. Ook de ouders meenemen in de opvoeding. Tijdens mijn vakantie binnen onze landsgrenzen heel wat fietsende ouders en grootouders in gezelschap van kroost gezien dat een slecht voorbeeld kreeg in oversteken, hand uitsteken en dat soort zaken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Trudy zegt:

  Heb ook altijd last gehad van haastende vaders en moeders die hun kind uit de auto gooiden en dan woest en wild reden om zelf op tijd te komen, zo gevaarlijk voor de kinderen op de fiets en die van mij. Ik heb in de jaren dat ze op de fiets naar school gingen nog moesten leren het het verkeer om te haar in drukke situaties bij elke baas bedongen dat ik ze eerst bracht en dan pas kwam, was nooit een probleem, zelfs niet als ik ver weg werkte, in Almere begonnen mijn eerste lessen om elf uur. Omdat de reistijd lang was. Ik heb er nooit spijt van gehad, alleen maar genoten van die handjes uitsteken, die helmpjes op hun hoofd de gretigheid om het goed te doen.

  De kinderen van een goede fiets te voorzien vond ik altijd een toer, op school werd er altijd vernield, maar een fiets moet in orde zijn met licht en alles er op en er aan, mijn fietsenmaker had vaak meelij met me en matste me wel eens. Er was elke week wel wat, sleutels weg, band lek, fiets gespoten of in de prak maal twee, nu rijden ze auto en is de zorg er af, he, he!

  Heb weinig bij je gereageerd de laatste tijd omdat er weinig voor me bij zat. Dit isweer een ding waar mijn hard van opengaat. Ben je al weer begonnen in het nieuwe schooljaar?

  Geliked door 1 persoon

 5. Prima actie, kinderen moeten uit de auto en van de scooters af en op de fiets.

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  als lang lid van de ENFB 🙂
  sta ik er geheel achter , het is toch van de zotte dat al dat blik de straten onveilig maakt
  al zal het nooit meer zo zijn toen ik naar school fietste en er in onze straat maar een auto 9f 3 stonden 😉

  fietshart groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Een leuk initiatief dat navolging verdient.

  Geliked door 1 persoon

 8. Vrouwtje Jas zegt:

  Fietsen was de norm van de vorige generatie, hopelijk wordt het weer de norm van de volgende generatie. Levenslang plezier!

  Geliked door 1 persoon

 9. Rimpelingen zegt:

  Mooi initiatief, hopelijk brengt het wat!

  Geliked door 1 persoon

 10. Oudmaarnietversleten zegt:

  Sommigen gaan voor niks nog met de auto daar zouden ze ook best aan naar kunnen kijken.

  Geliked door 1 persoon

 11. perdebytjie zegt:

  Fietsry is goeie oefening en kan net kinders se koördinasie en gesondheid verbeter.

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Prima campagne, we moeten altijd alert blijven,

  Geliked door 1 persoon

 13. carel zegt:

  Hier kunnen we ons gelukkig nog ergeren aan drie, vier rijen dik rijdende scholieren uit de omliggende dorpen. En genieten van de kleintjes die hun eerste meters onder moeders toezicht maken.

  Geliked door 1 persoon

 14. Vrouw van zegt:

  Wat een gemis voor die kinderen, want fietsen kan zo leuk zijn! Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de geest. Tegenwoordig gaat alles voor de gehaaste wereld waarin sommige, of de meeste, ouders leven. Snelsnelsnel! Qualitytime met je kind kun je ook creëren door (daar istie) ze te leren fietsen (desnoods op een geleende of gehuurde fiets). Ik weet nog dat mijn ouders me hebben leren fietsen en de trots die ik voelde toen ik voor het eerst zonder zijwieltjes zelfstandig de wijde wereld in rolde. Meer aandacht voor de fietspaden, meer aandacht voor fietsen en meer aandacht voor elkaar. Ik ben voor!

  Geliked door 1 persoon

 15. Rebbeltje zegt:

  Er zijn een aantal dingen die je wel moet beheersen en dat is fietsen, zwemmen en dansen en later komt er het autorijbewijs bij…of ben ik nu ouderwets ?
  Groetjes

  Geliked door 2 people

 16. Goed initiatief hoor! Hier gaan er nog heel veel kinderen op de fiets naar school, met of zonder ouders. Enig om die kleintjes met papa en mama naast zich te zien fietsen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Sjoerd zegt:

  We hebben de kinderen nog nooit met de auto naar school gebracht. Maar hebben wel eens doodsangsten uitgestaan. Iedere manier om de veiligheid van fietsers te garanderen is een goede manier.

  Geliked door 1 persoon

 18. Villasappho zegt:

  Ik schreef er al een blog over alle kinderen in de auto en straks kunnen ze niet rekenen en niet fietsen.

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  De ellende is dat we een vrije schooolkeuze hebben. Dus kinderen daar kunnen plaatsen waar we als ouders menen dat ze het best worden opgeleid of de veiligste omgeving vinden. Dat is dan meestal niet om de hoek. Was bij mij vroeger wel zo. Letterlijk om de hoek. Kleuter- en lagere school. Maar toen het voortgezet onderwijs. In een totaal ander deel van de stad. Bereikbaar met de tram, maar dan wel twee keer overstappen. Dus op de fiets. Een behoorlijke afstand. Met levensgevaarlijke kruispunten onderweg. Kostte me in twee jaar tijd twee fietsen. Mijn ouders hadden helemaal geen tijd voor dat forenzenverkeer. Overigens vind ik het idee om te fietsen prima, maar laten we naast de auto dan oook de zgn. bakfietsen even in de ban doen. Want dwars over de stoep parkeren en geen enkele regel in het verkeer kennen is bij die groep ouders heel normaal. Wellicht zit het helemaal niet in het vervoermiddel maar in het Selfiedenken van die ouders..?!

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De fietsafstanden zijn in de loop der tijd niet veranderd. Alleen de auto is gemeengoed geworden.
   Het gebruik van bakfietsen is voor anderen niet altijd even gelukkig. Een oplossing heb ik hier niet voor.
   Mijn lagere school stond bij ons in de straat. De kleuterschool was om de hoek. Maar voor de middelbare school was het gewoon een stuk fietsen.

   Fietsvriendelijke groet,

   Like

 20. elsjeveth zegt:

  het liefst rijden de ouders met auto en al de school binnen :-). Spijtig inderdaad dat de fietscultuur zo aan het veranderen is.

  Geliked door 1 persoon

 21. ollieherman zegt:

  Fietsen is goed voor kinderen, door weer en wind. Ouders moeten afleren om hun kinderen met de auto te brengen. Tot mijn 16e jaar altijd op fiets of lopend naar school, daarna naar Den Haag met de trein. Maar ja, toen waren er wel veel minder auto’s.

  Geliked door 1 persoon

 22. goed idee vindt ik het,net zoals ze weer zwemles willen terug voeren op school,hier op het eiland is alles normaal fietsend naar school en 4 jaar beginnen met zwemles soms vergeet ik het dat het voor mij te gewoon is en daarom juig ik het zeker toe rob.

  Geliked door 1 persoon

 23. wdfyfe zegt:

  Bicycle culture is new to Canada but it is catching on fast. We live on a bike lane so I see many young people biking to school.

  Geliked door 1 persoon

 24. afwaswater zegt:

  Fietsen stimuleren is, denk ik, altijd goed. En Nederland is al een land waar fietsen gelukkig heel normaal is. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 25. Saar zegt:

  Dat is een mooie actie zeg. Fietsen is niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat kinderen later ook beter inzicht hebben in het verkeer en dus zelf betere chauffeurs zullen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 26. Mooi initiatief, mag hier ook wel gebeuren. Mijn jongste zoon is autistisch en kan niet alleen fietsen ivm dagdromen. Het verkeer is levensgevaarlijk voor hem. Vooral bij de scholen door ouders die daar parkeren, taxibusjes die racen en wegpiraten die ongeduldig zijn. Al gezien hoe een kind meegesleurd werd door een taxibusje. Vroeger stond het bij de stoplichten vol met fietsers. Tegenwoordig sta je er misschien met vijf man te wachten, zelfs met een hittegolf.

  Geliked door 1 persoon

 27. gewoonanneke zegt:

  Ik woon dicht bij een school en zie het hier ook. Ik zeg wel eens ze rijden bijna een ander kind omver om hun eigen kind zo dicht mogelijk bij de school uit de auto te laden…. hoor ook berichten dat steeds minder kinderen goed kunnen fietsen juist omdat ze vaker naar school gebracht worden. Moet wel zeggen dat het verkeer natuurlijk ook wel drukker geworden is maar toch…. er zijn altijd wel plaatsen te vinden waar kinderen rustig fietsen kunnen leren en ouders kunnen oefenen met hun kinderen. Ze leren het allemaal niet vanzelf..

  Geliked door 1 persoon

 28. Ik kan me goed voorstellen dat het voor ouders soms makkelijker is het kind met de auto te brengen om daarna gelijk door te gaan naar het eigen werk, maar het is zo belangrijk dat kinderen ook leren fietsen in het (drukke) verkeer. In Utrecht zie ik gelukkig best wel veel kinderen fietsen. Even lekker buiten bewegen is best belangrijk voor en na school.

  Geliked door 1 persoon

 29. Spontanity zegt:

  Niet kunnen fietsen, dat kun je je toch haast niet voorstellen?
  Ik las van de week het volgende, had niet gelijk door dat…….., maar wel heel snel hoor.

  https://nieuwspaal.nl/sadistische-moeder-laat-kind-fietsen-naar-school/

  Geliked door 1 persoon

 30. Stef Den Flater zegt:

  Geen plaats voor een fiets maar wel plaats voor een auto: me dunkt is dat de wereld op zijn kop. Niet kunnen fietsen is zoals niet kunnen stappen: onbegrijpelijk. Helaas merkte ik enkele jaren geleden in de basisschool waar ik als kind ook school ging: de fietsenstalling is er verdwenen. Gelukkig is er nog de Fietsersbond.
  fietsvriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 31. wat ik meemaak is dat sommige ouders het niet meer aandurven en geen tijd meer hebben om hen fietsen te leren. Ik denk niet dat het ligt aan een plek. ouders zijn vaker bang dat ze hun kind ook hierin moeten loslaten. Liever in de auto, makkelijk maar ook om hun zorgen te sussen. dat is kwalijk want kinderen kunnen niet zelfstandig worden en dat houden zij tegen…

  Geliked door 1 persoon

 32. Happy Hulk zegt:

  Nederland raakt een beetje veel vol.
  Niet alleen op de wegen.
  Ook in de hoofden van de mensen.
  Neem Noorwegen met 5 miljoen inwoners, 10 keer zo groot als Nederland met 17 miljoen inwoners.
  Kan niet goed gaan, mijns inziens!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.