Mijn vader woonde tijdens de Tweede Wereld Oorlog in Arnhem. Zelf ben ik veel later geboren in deze stad. Veel verhalen kreeg ik niet over deze zwarte tijd. Wel stonden er een rij met dikke woordenboeken bij ons thuis. In mijn middelbare schooltijd mocht ik hiervan gebruik maken. Een talenknobbel heb ik er niet door gekregen. Wel heeft het verhaal achter deze woordenboeken veel indruk op mij gemaakt. Een schoolvriendje van mijn vader heeft ze bij hem achter gelaten. De gehele oorlog hebben ze onder het slaapkamerbalkon gelegen. Het gegeven dat ze nooit zijn opgehaald zegt genoeg. Dat mijn vader met zijn familie in de Achterhoek ondergedoken hebben gezeten is daardoor een veel makkelijker verhaal.
In 1994, toen vijftigste verjaardag van de Slag om Arnhem werd herdacht, riep de Arnhemse Courant ooggetuigen op hun ervaringen te verwoorden in een brief, ‘alsof het net gebeurd was’. Dat leverde een stroom van reacties op, ook uit Apeldoorn en Deventer, waarmee de krant toen samenwerkte.
De meeste verhalen gingen over de evacuatie. Geen wonder: toen de Duitsers hun controle terug hadden kregen de 95.000 inwoners het bevel hun stad te verlaten; waarheen mochten ze zelf bepalen. We konden een scherpe selectie van de vaak aangrijpende, ontroerende of amusante inhoud met moeite kwijt op de drie beschikbare (nog grote) krantenpagina’s; een heleboel fraaie verhalen konden we gewoon niet gebruiken. Daaruit groeide het plan de zestig inzendingen te verwerkend tot een boek en met de opbrengst een monument te bekostigen ter herinnering aan de evacuatie. Dat monument, een gevelplaat aan het begin van de Apeldoornseweg waarover veel Arnhemmers vertrokken, werd op 12 april 1995 onthuld. Tegelijk werd het boek gepresenteerd: Arnhem Spookstad.
Over het terugkomen in een totaal vernielde stad, waar alle dierbare herinneringen verdwenen waren of moedwillig beschadigd. Over kleine persoonlijke drama’s en over dramatische voorvallen die grote indruk maakten. Het boek is al decennia uitverkocht en nauwelijks antiquarisch verkrijgbaar. Veel van de inzenders zijn intussen overleden. Maar hun verhalen mogen niet verloren gaan. Daarom is besloten een herdruk te realiseren. Het originele boek is aangevuld met een extra hoofdstuk: ‘Wat als de Slag om Arnhem gelukt was?’.
Het eerste boek heb ik gemist. Maar het tweede boek met aanvulling wil ik graag gaan lezen.
https://geschiedenis-winkel.nl/arnhem-spookstad-andre-horlings.html
Klinkt interessant
LikeGeliked door 1 persoon
Oorlogen zijn stom en nutteloos. De verhalen erachter schrijnend…
LikeGeliked door 2 people
Wil ik ook lezen!…
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
we zullen het nooit weten hoe het zou zijn verlopen ” als ” market garden was gelukt
ja veel schrijnende verhalen komen er achter weg , en zoals we weten is er niets van geleerd want er is nog steeds oorlog 😦
op dat het nooit vergeten mag worden is het goed dat het weer wordt uitgebracht
zomerse groet
LikeGeliked door 1 persoon
Ga ik ook even mee aan de slagg. Dank u.
LikeGeliked door 1 persoon
Bijzonder boek. Goede recensie.
LikeGeliked door 1 persoon
Een brug te ver….
Wat een ellende, die oorlog. ‘Mijn Strijd’ van Hitler is net opnieuw uitgegeven. Daar stond eigenlijk alles al in….
LikeLike
Die nieuwe uitgave van dat rotboek staat mij ook tegen.
Vredelievende groet,
LikeLike
Erg en dat er nog steeds oorlog wordt gevoerd. Men leert het kennelijk nooit! Fijn dat het door zo’n boek weer onder de aandacht wordt gebracht.
LikeGeliked door 1 persoon
Terug naar je roots…
Fijn dat je het nog uit boeken kan halen
Groetjes
LikeGeliked door 1 persoon
Dis baie hartseer geskiedenis. Ek het onlangs ’n verhaal gelees wat in daardie tyd daar afgespeel het. Dit was erg ontstellend en ook tegelyk insiggewend van hoe dinge moes wees.
LikeGeliked door 1 persoon
Dis opvallend dat mense wat sulke swaar tye deurgemaak het, baie min daaroor praat, asof hulle liefs daarvan wil vergeet. Dit maak die verhale wat wel vertel word nog meer kosbaar.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi dat er een herdruk met aanvulling is nu. Het is inderdaad belangrijk dat de verhalen uit die donkere tijd bewaard blijven en verteld blijven worden.
LikeGeliked door 1 persoon
we zijn nu bezig met onderzoek naar het Haags Verzet, de Ordedienst. Heel pijnlijke geschiedenis, verschrikkingen in concentratiekampen, Verraad, infiltratie, Englandspiel. Maar ontzettend interessant en leerzaam om dit allemaal weer boven tafel te krijgen. De grote lijnen zijn wel zo’n beetje bekend maar wat de ‘soldaat’, de uitvoerders van het verzet voor hun kiezen kregen komt hier nu aan bod. Misschien wordt het ooit een boek
LikeGeliked door 1 persoon
en ware exodus dus..
of ellende die men niet kan vergeten..
jammer dat daar niet de nodige conclusies uit getrokken worden
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
Een interessant boek zo te lezen.
LikeGeliked door 1 persoon
Wat bijzonder en kan me voorstellen dat je dat boek wilt hebben…..
LikeGeliked door 1 persoon
Verhalen die zoveel recht hebben op een plek. Heel triest ook het verhaal achter de woordenboeken. groetjes, Hanneke
LikeGeliked door 1 persoon
IK heb altijd de indruk gekregen dat zij die de oorlog in welke vorm ook meemaakten, daar een tik van hadden meegekregen. Ik ban van na de oorlog, maar moest wel altijd de verhalen aanhoren. In Amsterdam was die oorlog en met name ook de honger wel een dingetje. Of de bommen die vielen, de mensen die werden weggesleept uit hun huizen. Als kind visualiseerde ik dat dan in die straat waar ik opgroeide en alles pais en vree was toen ik kind was…..Maar al die huizen kenden zo hun triestigheid….Later ontdekte ik dat in onze wijk opstelplaatsen voor Joden waren geweest. Vanaf die plekken werden die wijkbewoners afgevoerd om nooit meer terug te keren….In-in-triest. En je snapt niet dat we nu zo tolerant zijn op hen die nog steeds antisemitische teksten verspreiden of oproepen tot een heilige oorlog.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn Islamitische buren vragen vooral om een Wereldvrede.
Vredelievende groet,
LikeLike
ik vraag me dan af; wie was dat schoolvriendje? wat is er met hem gebeurd?
LikeLike
Ik denk dat het een Joods jongetje is geweest die door de Duitsers is afgevoerd en vermoord. Maar mijn vader heeft hier verder nooit iets over verteld. Vriendelijke groet,
LikeLike
Toevallig ken ik wel wat verhalen uit het Arnhem tijdens de oorlog. (Een zus van mijn moeder heeft daar gewoond totdat ze haar huis uit moest dat werd gevorderd.)
LikeGeliked door 1 persoon
Langzamerhand wordt duidelijk wat de oorlog bij mensen heeft aangericht. En dan bedoel ik de gewone mensen.
LikeGeliked door 1 persoon