Afrikaans Festival

Op zondag 23 september wordt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam de vierde editie gehouden van het Festival voor het Afrikaans. Tijdens dit festival staan kunst en cultuur in het Afrikaans centraal, een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Een bijzonder interessant programmaonderdeel is het gesprek over meertaligheid, dat wordt georganiseerd in samenwerking met de Taalunie. Hoe gaat meertaligheid in de praktijk van het dagelijkse leven in Zuid-Afrika in zijn werk? En wat kunnen we hier in Nederland van leren?

In Zuid-Afrika wonen in totaal zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Daarmee is het Afrikaans als huistaal de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa, maar vóór het Engels. Hoewel het Afrikaans in het verleden geassocieerd werd met Afrikaners en de apartheid, is het merendeel van de Afrikaanssprekenden niet wit, maar bruin of zwart. Van de bruine bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal. Daarnaast hebben veel Zuid-Afrikanen met een andere moedertaal het Afrikaans als tweede of derde taal en de taal dient dan ook vaak als lingua franca tussen sprekers uit verschillende taalgroepen.

Vat ’n blaaskans en neem tijdens het Festival even de tijd om de Zuid-Afrikaanse markt te bezoeken. Bij de stand van African Wines kun je exclusieve Zuid-Afrikaanse wijnen proeven, allemaal met een bijzonder verhaal. De deskundigen van Strauss & Co zijn aanwezig om jouw Zuid-Afrikaanse kunstwerken te taxeren. Wie weet is dat schilderij van oumagrootjie wel een echte Irma Stern? En de markt heeft nog veel meer verrassingen voor je in petto.

https://www.festivalvoorhetafrikaans.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Afrikaans Festival

 1. Dat cultuurhuis De Brakke Grond (een missiepost die Vlamingen in A’dam openden om Hollanders wat cultuur bij te brengen 🙂 ) zouden we graag eens opzoeken als we ooit nog ééns in Amsterdam raken. We moeten toch de inspanning leveren, want je hebt me ondertussen al vierhonderd en zoveel keer uitgenodigd…

  Geliked door 1 persoon

 2. HesterLeyNel zegt:

  Dit gaan ’n wonderlike belewenis wees en dankie dat jy dit genoem het Rob. Koue, reënerige groet hier uit Suid-Afrika.

  Geliked door 2 people

 3. Suskeblogt zegt:

  Leuke info over de talen in dat land. Ik dacht altijd dat engels de hoofdtaal is. Mis dus.

  Geliked door 1 persoon

 4. Nil zegt:

  Jaren terug (toen bestond nog de apartheid) ben ik ooit een klein groepje Zuidafrikanen tegengekomen in Londen. Zij spraken Afrikaans, ik sprak ‘Aaantwaarps’ – en ondanks wat hilarische misverstanden ging dat toch prima… 😀

  Geliked door 1 persoon

 5. Het lijkt mij bijzonder om mee te maken, helaas voor mij te ver van de deur.

  Geliked door 1 persoon

 6. Stef Den Flater zegt:

  Jammer dat Amsterdam zo ver is (per trein). Het lijkt me zeker de moeite waard. Wel jammer dat men dit festival niet ook in Vlaanderen zelf organiseert (en in Zuid-Afrika).
  Afrikaanse groet,

  Geliked door 1 persoon

 7. Koen zegt:

  Ik ben zeer verbaasd over de aantallen. Zeker de bewering dat 75 % van de de ‘bruine’ bevolking Afrikaans spreekt. ‘Bruin’ is een woord dat ik NIET herken. Dat woord hoor ik NOOIT. Bedoel je: COLORED? Die term hoor je dagelijks (in Mozambique). Mulat / gemengd / halfbloed / mixed …

  Geliked door 1 persoon

 8. fietszwerver zegt:

  ja zou het niet mooi zijn als dit tegelijk in Vlaanderen en Afrika gevierd werd

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Dag Rob, Ik ga morgen in Groede een aantal gerechten proeven gemaakt met een nieuw soort groente (oorspronkelijk afkomstig uit Afrika!) geteeld door een Zeeuwse boer uit deze contreien. Ben benieuwd.
  Ik wens ook jou een leuke dag op het Afrikaans festival!

  Geliked door 1 persoon

 10. willy zegt:

  de “De Brakke Grond ” kende hier omwille van de kosten heel wat kritiek..

  hopelijk kent deze editie veel succes

  fijne avond Rob

  Geliked door 1 persoon

 11. perdebytjie zegt:

  Goed om te hoor ons taal kry aandag daar vêr. Dankie vir die inligting, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 12. Sjoerd zegt:

  Het lijkt zoveel op het Nederlands. We zijn een aantal jaren geleden eens naar Engeland geweest met de Judoclub. Daar werd mijn zo’n ondergebracht in een Afrikaans gezin. Beiden vonden het prachtig, verschillende culturen met een gemeenschappelijk verwante taal.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik zit hier in Fryslân dagelijks midden in de meertaligheid. 🙂
  Groetnis fanút in wiet Fryslân.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Mooi taaltje ook 🙂

  Geliked door 1 persoon

 15. afwaswater zegt:

  Ook dit lijkt me een mooi festival. En een onderwerp over de talen klinkt me heel interessant. groetjes, Hanneke

  Like

 16. meninggever zegt:

  Toch verbind ik het toch aan de blanke boeren die ooit van dat land iets wisten te maken. Het Zuid-Afrika van toen was succesvol en kende een aardig bloeiende economie. Die Apartheid was natuurlijk verwerpelijk, maar het huidige regime bakt er ook geen koekie van. Onlangs ging South African Airways failliet. Ooit vaandeldrager van dat door blanken bestuurde Zuid-Afrika. Waarop je kon lezen dat het de Afrikaanse Lugdienst betrof. Blijft jammer van een land dat zo ver was gekomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.