Oude hoortoestellen

Nu gebruik ik het nieuwste van het nieuwste als gehoorondersteuning. Maar van de oude Grieken en Romeinen is er een hele ontwikkeling te zien.

Met mijn hand achter mijn goede oor draai ik mij naar iemand toe. Het is een langzaam proces geweest. Maar uiteindelijk maakt iedereen grapjes over mijn doof zijn. De eerste hulpmiddelen in de oudheid waren eenvoudige hoorns. Misschien zelfs letterlijk de hoorns van dieren. Maar later nagemaakte hoorns van verschillende materialen. Schelp, bamboe, rietstengel of een opgerold blad zijn wellicht gebruikt. De duurste exemplaren zijn verzilverd of verguld. Sommige zijn zelfs gesigneerd.

De dove en/of slechthorende Grieken en Romeinen maakten al gebruik van een geluidshoorn. Het gebruik van zo’n hoorn maakte al dat er harder en duidelijker gesproken werd.

In de Zeventiende Eeuw werden er weer nieuwe en kunstig gevormde oortrompetten gemaakt. De tuba sonorifera seu acovstica werd bijvoorbeeld op een stokje gedragen. Er waren hoortoestellen om de gehoorgang open te houden. Maar het merendeel waren het ‘vergroters’. In de vorm van een klok, met luisterslang, waaier en trechter van alles werd geprobeerd.

Ontzettend veel materialen zijn gebruikt. Van metalen als ijzer, koper, tin, brons, zilver, goud of legeringen hiervan zijn de mooiste kunstwerken gemaakt. Maar ook natuurlijke produkten waren populair. Hoorn, leer, ivoor, hout, schildpadschild, rubber en schelpmateriaal zijn verwerkt. Nu zou dat ter bescherming van de dieren niet meer kunnen. Papier-maché, karton, glas, celluloid en synthetische materialen werden verbruikt.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

30 reacties op Oude hoortoestellen

 1. Heel lastig, minder goed horen. Die hoortoestelletjes zijn een schitterende uitvinding die zeker een plaatsje in mijn zaterdags boompje verdienen. Mijn moeder had er ook eentje, maar gebruikte het amper omdat ze vond dat die batterijtjes te veel geld kostten. Hebben we haar heel vaak uit het hoofd proberen te praten…

  Liked by 3 people

 2. ms zegt:

  Geef me dan toch maar de mijne.

  Liked by 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  een eeuwen oude uitvinding , die nog steeds gebruikt wordt en zelfs goed in het gehoor ligt
  de huidige zijn wondertjes van techniek en vernuft

  Schiphol dove groet

  Liked by 1 persoon

 4. Vrouwtje Jas zegt:

  Interessant hoor! Leuk om wat meer over de geschiedenis van de hoortoestellen te weten. Ik had er nooit eerder iets over gehoord. Misschien had ik de hoorn niet goed gericht?

  Liked by 1 persoon

 5. shivatje zegt:

  Een prachtige uitvinding en tegenwoordig zie je ze zelfs niet meer zitten.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  De huidige hoorapparaten zijn zowat onzichtbaar. Heel erg klein.

  Liked by 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Mooi om te lezen, mensen waren altijd al doof en ze kenden waarschijnlijk ook de Oostindische versie.☻
  Ik ken mensen die ook nu nog zuinig omgaan met de batterijtjes. Dragen tot ze finaal leeg zijn en dat niet merken. Zeggen ze. 😉

  Liked by 1 persoon

 8. Ik heb ook een gehoorapparaatje, gelukkig dat ze nu zo klein zijn, om met z’n grote toeter te lopen, lijkt mij niets hoor.

  Liked by 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Door mijn actieve deelname aan het werkproces mag ik me ook verheugen op het nieuwste van het nieuwste, met afstandsbediening en al. Ik kan al bijna niet meer zonder. Als ik ze in de avond uit doe valt alle geluid weg…

  Liked by 1 persoon

 10. Mooi dat er ook op dit gebied vooruitgang is geboekt. Zeker de laatste jaren gaan de ontwikkelingen ook op dat vlak snel. Maar het is en blijft behelpen, lijkt me. Ik zou me geen leven zonder verstaanbare stemgeluiden en muziek voor kunnen stellen.

  Liked by 1 persoon

 11. En dan te bedenken hoe klein de nieuwste toestelletjes zijn.

  Liked by 1 persoon

 12. Tja, ik zeg ook steeds vaker; ‘wat zeg je’, dus zal er binnen afzienbare tijd ook aan moeten geloven. Gelukkig geen oortrompet.

  Liked by 1 persoon

 13. Rebbeltje zegt:

  Soms best handig als je niet alles hoort…ik ben selectief doof 😉

  Liked by 2 people

 14. Carel de Mari zegt:

  ik ben gelukkig nog niet zover maar als het moet dan ga ik direct over.

  Liked by 1 persoon

 15. HesterLeyNel zegt:

  My gehoor is ook nie meer 100% nie, want my huisgesin kla elke oggend oor die geraas van honde en voëls rondom ons – ek is die enigste een wat deur die nag slaap! 😄

  Liked by 1 persoon

 16. Matroos Beek zegt:

  Gelukkig dat de techniek zo evolueerde op gebied van hoortoestellen. Het is niet alleen vervelend voor jezelf maar ook voor je omgeving als je slecht hoort. Zonnige groet!

  Liked by 1 persoon

 17. willy zegt:

  gelukkig heeft de techniek heel wat vooruitgang gemaakt…

  maar met de kwaliteit zou dit nog beter moeten

  alhoewel een ideaal hulpmiddel niet bestaat…

  Liked by 1 persoon

 18. Gelukkig zelf een goed gehoor. Mijn man gaat maandag voor z’n tweede. Zo blij! Ik murmelde maar wat. En die t.v zo hard aan , een super uitvinding en je ziet er niks van meer. Het kost een duit maar dan heb je ook wat.

  Liked by 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Sinds mijn flink op leeftijd maar nog altijd uiterst kwiek zijnde schoonmama bij Beter Horen een nieuw elektronisch apparaatje aangemeten kreeg kan zij 50% beter horen. Letterlijk beter horen. Een aanrader. Na jaren van martelen met apparaten van andere winkels die niets toevoegden aan dat waar zij naar verlangde….

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben vooral heel tevreden over de ondersteuning van het AMC. De audiciens die daar werken hebben verstand van zaken. Bij de winkels is dat nog maar de vraag. Het AMC schrijft het beste voor. De winkels schrijven het meest winstgevende voor.

   Stille groet,

   Like

 20. Bart zegt:

  Tegenwoordig heb onzichtbare hoortoestellen te grootte van nootje. Mooi dat deze technologie zo rap gaat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.