Een vmbo-school (2)

Op mijn eerste werkdag laat de afdelingsleider mijn practicumlokaal zien. Ik zie veel lege kasten, een paar tafels maar verder een lege lokaal. In een theorielokaal hangt een ouderwets krijtbord. In mijn andere lokaal hangt een digibord. Omdat er ook een opleiding ict wordt gegeven verwacht ik dat daar lekker mee te werken is.

Bij de verhuizing van de mbo-afdeling is er vooral veel weggegooid. Microscopen en ander practicum materiaal is van de eerste verdieping in een afvalcontainer gegooid. De mbo-docenten moesten al hun materiaal meenemen of opruimen. Omdat zij nieuw ingerichte leslokalen kregen is er dus vooral weggegooid.

De school was onderdeel van het ROC van Amsterdam. Om een betere doorstroming tussen het vmbo en het mbo te verkrijgen zijn alle scholen met elkaar gefuseerd. In Amsterdam zijn daarna snel alle vmbo-scholen in een aparte stichting terecht gekomen. Laten we zeggen dat de voordelen van schaalvergroting iets anders zijn uitgevoerd.

Bij de ingang van de school staan beveiligers. En in de gangen lopen ook beveiligers rond. Om op de gang te zijn zijn er Amerikaanse gangpassen. Om naar het toilet te mogen zijn er levensgrote sleutels.

In plaats van een doe-school is dit vooral een stil zitten school. Omdat de benodigde practicum materialen bij de gebruikte lesmethoden ontbreekt is het vooral een theoretische school.

Op mijn eerste vmbo-school leerde ik rode Johan kennen. Zijn grote pacemaker in zijn borst zal ik nooit vergeten. Maar van deze vmbo-school zal ik vooral de medicaties onthouden.

De DSM, een classificatie voor psychische stoornissen, kende ik nog niet. Maar veel van de leerlingen zijn te beschrijven met hoofdstukken uit De DSM, een classificatie voor psychische stoornissen.

Een psychiater ben ik niet. Een wetenschapper ben ik ook niet. Toch vraag ik mij af wat het verband is tussen de onderwijsvernieuwingen en de voor geschreven medicatie bij pubers.

Of mag ik simpeler zeggen dat veel onderwijsvernieuwingen eigenlijk vernielingen zijn?

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Een vmbo-school (2)

 1. Jongere leerkrachten zullen niet stilstaan bij de waarde van minder recente onderwijsmiddelen. Jammer…

  Liked by 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Vernielingen, je zegt het… goed samengevat Rob!
  Vreselijk al die leerlingen met etiketten en zorg en medicatie. Naast leraar dwingen ze ons in de rol van psychotherapeut en verpleger en zoveel meer. Dan spreek ik nog niet over de vele administratie en vergaderingen.
  Lesgeven lijkt een bijzaak geworden dankzij de onderwijsvernieuwing. Pardon, vernieling.
  Maandagse ochtendgroet.

  Liked by 1 persoon

 3. Helemaal met je eens, die vernieling. In principe kan iedereen ingevuld worden op de DSM, want ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid met daarin zijn eigen problemen. En als ze het niet weten is NOA een mooie invulling. Het is wat, helaas is dat het nu. En helaas wordt het vaak als excuus voor gedrag aangeboord, dat dus helemaal niet hoeft.

  Liked by 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  goed materiaal , duur ook nog eens , die microscopen en zo meer , schande šŸ˜¦
  is dit ooit niet begonnen als aftakeling van het onderwijs , met de intrede van de mammoetwet
  jullie als leerkrachten zullen het beter weten dan ik , maar ik vind het een vreselijke afgang

  bedrukte groet

  Liked by 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  Hier in B is het niet anders. En dan maar klagen over de leerlingen die minder kennis van alles en nog wat hebben dan enkele decenia terug.

  Liked by 1 persoon

 6. basdew1922 zegt:

  Ik ben al jaren groot voorstander van de herinvoering van de ambachtschool.

  Liked by 1 persoon

 7. KnutzEls zegt:

  Welke dombo heeft dat beslist? Microscopen wegflikkeren… bah! En al die geĆ«tiketeerde leerlingen, ook al zo iets. Ik benijd de leraren niet.

  Liked by 1 persoon

 8. Wat erg toch om dat zo te lezen. Onbegrijpelijke beslissingen in het onderwijs, dat me zo aan het hart gaat.

  Liked by 1 persoon

 9. Dat van die vernielingen klopt aardig. En alle bijgevoegde vernieuwingssausjes zijn in feite altijd verhulde bezuinigingsoperaties.

  Liked by 1 persoon

 10. Onderwijsvernieuwing maakt helaas vaak meer kapot dan je lief is. ;-(

  Liked by 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Ik ben er stil van.Wat zegt de jongste lichting leerkrachten hier van?

  Liked by 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Groter, beter en fusie na fusie…en dan tot de conclusie komen dat het beter is alles terug te draaien šŸ˜‰
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 13. Harrij Smit zegt:

  Om kippenvel van te krijgen, Rob…

  Liked by 1 persoon

 14. Oh Rob… Ja dit is zo pijnlijk. Alle paniek telkens weer om het onderwijs te ‘vernieuwen’. Maar verbeteren komt er niet van en steeds meer leerlingen vallen buiten de boot. Het gaat in mijn ogen niet om het onderwijs, maar om het kind. Helaas is het al decennia lang andersom…..
  Teleurgestelde groet,

  Liked by 1 persoon

 15. tagrijn zegt:

  Als ik dit lees, kan ik me weer opnieuw opwinden. Veel partijen, ook binnen de coalitie, hebben de mond vol over goed onderwijs, maar daar echt serieus aandacht aan schenken en geld voor beschikbaar stellen, zodat er meer leerkrachten en beter materiaal komt, is er nog steeds niet. Volgend jaar verkiezingen en dan komen die fraaie beloftes weer over tafel.

  Liked by 1 persoon

 16. fietszwerver zegt:

  Het Amsterdamse is ook een pracht Rob
  ik ben nooit zo van vergelijken geweest en nog niet
  elk land heeft zijn eigen charme en schoonheid

  alvast een fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 17. willy zegt:

  bijna niet te geloven Rob

  dit stemt tot nadenken over het moderne onderwijs…

  bij ons was er wat opschudding omdat de kwaliteit van het onderwijs daalt

  groeten

  Liked by 1 persoon

 18. En moet je daar dan nog les geven, vreselijk wat een hel!

  Liked by 1 persoon

 19. Sjoerd zegt:

  Ik wil niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar van het onderwijs weet ik het zeker…

  Liked by 1 persoon

 20. ollieherman zegt:

  Ik schrik van al die beveiligers op een school. En al die passen en gedoe. Mijn school was vroeger een veilige plaats om te leren. Kennelijk is er in al die jaren iets grondig misgegaan.

  Liked by 1 persoon

 21. afwaswater zegt:

  Ik schrik hier wel een beetje van. Wat lijkt me dat ook lastig om les te geven. groetjes, Hanneke

  Liked by 1 persoon

 22. Happy Hulk zegt:

  Tja, daar hebben ze zelfs een spreekwoord voor uitgevonden.

  Mijn visie voor de oplossing van overspannen leerkrachten is, alle red bull bij de ingang inleveren en verplicht een paar druppels CBD-olie innemen.

  I’m not allways right, but I’m never wrong!

  Liked by 1 persoon

 23. Anuscka zegt:

  Wat erg! Je vat een boel problemen in onderwijsland op een mooie manier samen. Maar ik word er wel verdrietig van …

  Liked by 2 people

 24. Ferrara zegt:

  Hoe zorgelijk dit alles en het lijkt wel erger te worden. Goede spullen in de container gooien, wie verricht die handeling? Toch niet de leraar zelf?

  Liked by 1 persoon

 25. Spontanity zegt:

  Dat mag jij zeggen, jij zeker!!!
  Je weet waar je het over hebt.

  Liked by 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Heb ook wel eens gehoord dat zeker jongens doordat op de basisscholen praktisch alleen nog vrouwen werken toch te weinig mogen bewegen zal ik het maar noemen. Geen drukke spelletje of dingen. Misschien of ook mede daardoor kunnen kinderen klachten krijgen. Spelen en doe dingen horen ook bij school en leren.

  Liked by 1 persoon

 27. meninggever zegt:

  IK verwijs graag wweer even naar vroeger. Ik kwam op de lagere school die door katholieke broeders werd bestierd. Discipline. Jongens uit een vooral katholieke volksbuurt in Amsterdam-Zuid. Knoeperharde maatregelen (lijfstraffen niet onbekend) als je iets deed wat niet beviel. 40 kinderen in de klas. Later bij het VGLO-onderwijs in Amsterdam-West, idem dito. Pas toen ik echt ging studeren kreeg ik het gevoel dat het individu er toe deed. Maar had ik wel heel veel kennis opgedaan. Handig voor later. 1 en 1 is altijd twee en niet zoals nu wordt onderwezen 3 mits anders bewezen. Groningen hoofdplek van een provincie in het noorden en niet ‘ergens’ maar ‘ik zal even googlen waar het ligt’. Kortom…onderwijs moet datgene zijn wat het beoogde; een bron van kennis die wordt overgedragen aan hen die deze kennis niet bezitten. En meer niet. Nou ja, Nederlandse normen en waarden bijbrengen, maar zeker geen geloof. Dat mag niet in school worden geindoctrineerd. En een beetje discipline…nooit weg. Dan is het gezeur ook snel over…

  Like

 28. Dat al die onderwijsmiddelen zomaar worden weggegooid is toch zowat kapitaalvernietiging?

  Liked by 1 persoon

 29. Vroeger was school een stuk beter dan tegenwoordig. De werkdruk was lager voor leerkrachten en leerlingen, er was meer discipline en respect. Jammer.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.