Typisch Amsterdam ???

Typisch Amsterdams ???

De koning van Denemarken betaalde een deel van de bouw van de Oude Lutherse Kerk.

Amsterdam had via de Oostzee handelscontacten met Talinn, het voormalige Reval.

De bank Landsbanki had een dependance in Amsterdam.

Goteborg werd gesticht als een voormalige Nederlandse handelskolonie.

Het appartementenhotel de Wittenburg dankt haar naam aan het Duitse stadje waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur spijkerde.

De Spaanse troepen belegerden Amsterdam tussen 1572 en 1578.

Het pils waarde Heineken beroemd is geworden, komt oorspronkelijk uit Pilsen (Plzeň).

688 Amsterdammer komen oorspronkelijk uit Kroatie.

Tsaar Peter de Grote werkte op Oostenburg mee aan de bouw van het VOC-schip Petrus en Paulus.

Ed Cuypers, een Amsterdamse architect, was verantwoordelijk voor het Maltezerhuis.

Het huis waar Lodewijk de sleutels van Amsterdam kreeg, is restaurant Jacobz aan de ringdijk.

Op de Uiterwaardenstraat staat een Finse school, die als bouwpakket kwam in 1948, in het kader van een handelsovereenkomst.

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Typisch Amsterdam ???

 1. Blijkbaar is het multiculturele typisch voor Amsterdam 😉

  Liked by 2 people

 2. Suskeblogt zegt:

  Volledig met Bernadet eens.

  Liked by 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Internationale allure, een mooi beeld van de stad.
  Het zal niet de enige plaats zijn. 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  het is altijd een multiculturele stad geweest
  het meest verbaasd mij nog dat het lekkere bier van Freddy niet echt Hollands is 🙂
  zonnige groet

  Liked by 1 persoon

 5. Hier staat multicultureel ook hoog in het vaandel Rob.

  Liked by 1 persoon

 6. Koen zegt:

  Vul je lijstje maar aan met gevluchte asielzoekende Vlamingen en protestanten uit Frans Vlaanderen. Vondel uit Keulen. Marnix van St Aldegonde uit Antwerpen, ouders van Jan Six,

  Liked by 1 persoon

 7. Harrij Smit zegt:

  En toch is er bij velen die voortdurende angst voor alles wat van buiten komt…

  Liked by 1 persoon

 8. careldem zegt:

  Kenmerkend voor Amsterdam, misschien, maar ook grosso modo voor de Nederlanden. Maar even duidelijk is dat niet iedereen dat gevoel van tolerantie nog heeft, Het stukje ‘verdienen aan’ is daar beter bekend.

  Liked by 1 persoon

 9. Het waren Staatse troepen die Amsterdam belegerden. Amsterdam was toe Koningsgezind. Dat wil zeggen voor Koning Philips II.

  Liked by 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Amsterdam, is dat niet zo’n klein staatje binnen Nederland…

  Liked by 2 people

 11. Wat een interessante weetjes allemaal!

  Liked by 1 persoon

 12. ollieherman zegt:

  Hahahaha…..

  Liked by 1 persoon

 13. KnutzEls zegt:

  En ondertussen is er ook heel wat tussen de mensen vermengd. Wie gaat graven blijkt maar al te vaak helemaal niet “hollands” te zijn maar van ver te zijn gekomen. Dus kunnen we maar beter vrolijk met elkaar leven!

  Liked by 1 persoon

 14. gewoonanneke zegt:

  Aardig wat wetenswaardigheidjes… wist er geen een…. multiculti is van alle tijden……

  Liked by 1 persoon

 15. Zo’n lijstje kan ik ook maken van ons (veel kleinere) Brugge. Boeiend om zo de geschiedenis eens uit te pluizen en leuke verrassingen te ontdekken.

  Liked by 1 persoon

 16. Inderdaad van alles wat, een levendige stad.

  Liked by 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Een ware handelsstad kent dit fenomeen. De Hanze-steden zijn allemaal op dezelfde leest geschoeid. Maar veel van die multiculturele parels zijn ook ontstaan doordat men zich verbond met die Hollandse steden, integreerde en mee ging in de zaken die in die tijden hoorden bij het hier verkeren. Het geloof, de cultuur, de handel, de taal. Scholing, democratie. Zij die succesvol zijn in het Amsterdam anno nu pasten dezelfde handelwijze toe. Voelen zich Amsterdammer, werken hard voor hun centen, dragen bij aan de welvaart en houden niet slechts hun hand op. Paupers kende Amsterdam ook in dat verleden. En veel ook. Deels afkomstig uit andere streken van de wereld. Ook dat is een onderdeel van die geschiedenis. Vraag is of we dat nu dominant willen maken of slechts een onderdeel van onze geschiedschrijving anno 2018. Het zou mij doen schamen als ik vanaf een wolk in 2118 moest lezen dat Amsterdam ten onder is gegaan aan verpaupering, verzanden van de haven, uitwonen van de economie en bouwdrift op ongeveer elk stukje grond in en rond de stad. Overigens….de Oude kerk, een van de echte oude monumenten, ontstoond omdat men in Amsterdam een eigen kerk wilde hebben die niet meer afhankelijk was van die in Ouderkerk aan de Amstel. Want ooit viel Amsterdam onder die parochie. Ach…het zijn maar weetjes…

  Liked by 1 persoon

  • Willem zegt:

   De kans dat je vanaf een wolk in 2118 moet zien dat Amsterdam, en daarmee een groot stuk Randstad niet meer bestaat is op dit moment reëel. Ik baseer dat op de stijging van de zeespiegel, de alsmaar doorgaande bodemdaling tgv inpoldering (= ontwatering= doorgaande bodemdaling) van enige 100-den jaren terug en het schromelijke gebrek van de overheid om serieus werk te maken van het effectueren van de maatregelen om dit allemaal te beperken. Alle verdragen van Parijs en Kyoto, ten spijt. Illustratief was de reactie van Min. Wiebes op het vonnis van Urgenda vs de staat. Je vraagt je af of hij de k uit zijn naam verwijderd heeft.
   De zeespiegelstijging is onvermijdelijk, maar als er wereldwijd de goede maatregelen genomen worden kan die enigszins beperkt worden. En de zeeweringen kunnen we niet ongelimiteerd ophogen, al denken Hollanders vaak nog dat het wel kan, als de rest van Nederland er allang van het tegendeel overtuigd is.

   Liked by 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Kwiebes werd als wethouder van Amsterdam als zeer intelligent gepresenteerd. Als minister zie ik daar zeer weinig van terug.

    Ook ik heb mijn zorgen!

    Vriendelijke groet,

    Like

    • Willem zegt:

     Ik wil best geloven, en acht het zelfs waarschijnlijk, dat de beste man intelligent is, maar onder de (hoog)intelligente mensen tref je ook opvallend veel wereldvreemde types. Begin hoe-langer-hoe-meer ’t idee te krijgen dat hij ook in die categorie valt.

     Liked by 1 persoon

   • meninggever zegt:

    De vraag is maar of al die cijfers kloppen. Het weer voorspellen voor deze week lijkt al lastig. Een enkele storm boven Hispania, het land van Sinterklaas, zorgde voor verwarring. En zo koos die storm een andere route en blijft het dagenlang warmer dan verwacht. In 1975, het boek ligt hier in mijn bieb, was men er na jaren onderzoek heilig van overtuigd dat we een nieuwe ijstijd tegemoet gingen. Alle seinen op rood en de wetenschappers allemaal eens, dit ging fout. Nu, een aantal decennia later wordt het tegenovergestelde beweerd. Vertel me maar dat ik dan niet cynisch moet worden van die becijferingen. Overigens los je het probleem niet op door te wijzen of alles te beprijzen, maar door na te denken over hoe we de overbevolking in West-Nederland kunnen doen afnemen en de lege plekken in dit kleine land extra op te vullen met bewoners. Want als het water over de dijken spoelt komt het tot halverwege het land te staan. En helaas, ook de Duitse laagvlakten aan de oostgrens lopen dan onder water. Nederland halveert. Maar komt het ook echt zover?? Speculatie, angst regeert. En een beetje regering of minister luistert naar meer dan eenzijdige verhalen uit de milieubeweging. Want daar komt ook heel veel flauwekul vandaan.

    Liked by 1 persoon

 18. Michel zegt:

  Levendige roots van een mooie stad.

  Liked by 1 persoon

 19. willy zegt:

  een handelsstad en dat heeft zijn gevolgen
  en daar is niets mis mee..

  groeten

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.