Kneiter Dom …..

Amsterdam wil voortvarend aan de slag met Aardgasloze woonwijken. Een mooi groen streven. Mijn eigen woning wil ik ook los van het Aardgasnet maken. Mijn electriciteits verbruik is nu de helft van vergelijkbare woningen en huishoudens. Mijn Aardgasverbruik is ongeveer een kwart.

Mijn woonwijk ligt in het gebied waar een warmtenet van de restwarmte van een electriciteitscentrale wordt uitgebreid. Zelf maak ik voor mijn electriciteitsvoorziening gebruik van een gedeelde windmolen. Electriciteit opwekken door verbranding van Steenkolen, Aardolie of Aardgas vind ik niet meer van deze tijd. Hoewel ik gebruik van restwarmte toejuich wil ik niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

De Aardgasloze woonwijken in het Westen van Amsterdam verbazen mij nog meer. De warmte van de AfvalVerbrandingsOven wil men hiervoor verbruiken. Vreemd tegelijkertijd is er de inzet om afval zoveel mogelijk te scheiden. Papier en Karton, electrische apparaten, glas, textiel, kan ik kosteloos gescheiden aanbieden. Mijn Groente, Fruit en Tuin-afval verwerk ik in eigen tuin tot compost. Mijn huis is gelukkig asbestvrij. Omdat ik blikjes en andere metalen niet apart kan aanbieden is mijn restafval nog geen nul. Heel Amsterdam kan uiteindelijk restafvalvrij worden. Dat maakt dat voor de afvalverbrandingsoven afval geimporteerd moet worden.

Zonnepanelen, windmolens en warmtepompen zie ik al betere alternatieven.

Daarom vind ik de keuzes van de Gemeente Amsterdam Kneiter Dom ….

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie. Bookmark de permalink .

35 reacties op Kneiter Dom …..

  1. Je bent heel groen, toch wat energieverbruik betreft. Kan ik enkel toejuichen!

    Geliked door 1 persoon

  2. perdebytjie zegt:

    Jy doen baie goed Rob! Mens moet net ook bewus wees dat die wegbeweeg van steenkoolkragopwekking, ander lelike gevolge het. Gaan lees hier https://www.pri.org/stories/2018-06-20/uk-s-move-away-coal-means-they-re-burning-wood-us

    Geliked door 1 persoon

  3. Matroos Beek zegt:

    Je denkt er goed over na Rob. Jouw conclusie lijkt me verre van kneiter dom.
    Het interesseert me want ik sorteer me te pletter maar zou toch ook graag de duurzame resultaten zien…
    Milieuvriendelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  4. Leo zegt:

    Goed bezig Rob….tja…Amsterdam…..die toeristen maken toch ook afval…en die scheiden niet…

    Geliked door 1 persoon

  5. Schaap Schrijft zegt:

    Ik heb mij er niet in verdiept hoor, maar ik hoor wel eens wat: hoe zit het met de productie en afbraak (bij kapot/ouderdom) van de milieuvriendelijke manieren van energie- en elektriciteitsopwekking?

    Geliked door 1 persoon

  6. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ik heb de rest afval container net aan de weg gezet , zit een halfvolle zak in , hier wordt verpakkingsmateriaal ook apart op gehaald en natuurlijk ook het papier
    ik ben hier ook een groot voorstander van
    stroom heb ik sinds kort van de zonnepanelen
    gasloze woonwijken , ja er wordt over gesproken , maar nog maar mondjes maat toegepast hoor
    het gaat heel lang duren voor dit voor alle woningen is , als het al zo ver komt

    zomerse groet

    Geliked door 1 persoon

  7. Esther Cuyvers zegt:

    oh ja, wij wachten hier. we wonen in een zandwinningsgebied en vrij ‘dicht’ tegen een onderzoekskerncentrale van Mol, en daar dicht bij zijn ze op de vervuilde asbestgronden van een asbest fabriek naar heet water aan het boren, om dit te gebruiken als energie voor een groot aantal bewoners.
    ik ben benieuwd want dan kunnen we ook af van Nederlands aardgas.

    Geliked door 1 persoon

  8. Sjoerd zegt:

    Ik laat zonnepanelen op het dak zetten, niet geheel zelfverzorgend, maar het begin is er.

    Geliked door 1 persoon

  9. careldem zegt:

    eens in de drie, vier maanden leveren we een volle container restafval. Als iedereen dat zou doen dan kan je inderdaad restafval verbranden minimaal inzetten. Maar, niet iedereen is zo milieubewust en alle beetjes helpen.
    Ondertussen kan ik voor het huis energielabel A aanvragen en leveren mijn zonnepanelen 50 procent van wat ik verbruik (de afgelopen maanden natuurlijk ruim 100 procent)

    Geliked door 1 persoon

  10. bentenge zegt:

    Kneiterdom of gedreven door andere belangen….

    Geliked door 1 persoon

  11. Wij hebben de afgelopen jaren een start gemaakt met isoleren van onze woning. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. Wat het alternatief voor de verwarmingsketel wordt, is hier nu nog niet te voorzien.

    Geliked door 1 persoon

  12. Rebbeltje zegt:

    Het houd toch wel iedereen bezig…dus zijn we op de goede weg toch?

    Geliked door 1 persoon

  13. Harrij Smit zegt:

    Goed bezig, Rob – op de politiek kunnen we helaas niet wachten 😦

    Geliked door 1 persoon

  14. Ferrara zegt:

    In mijn buurt zijn de werkzaamheden voor het aanleggen van een warmtenet bijna voltooid. Ik mag toch aannemen dat daarover is nagedacht. Binnenkort wordt scheiden van afval omgekeerd. Grijsbak wordt plastic en restafval moet naar een container in de buurt.
    Onze zonnepanelen, die dit voorjaar zijn geplaatst, hebben met deze prachtige zomer al goed dienst gedaan. Wij doen ons best, nu de fabrikanten nog. Statiegeld op blik en plastic zo snel mogelijk invoeren.

    Geliked door 1 persoon

  15. Bertie zegt:

    Ik denk nog, binnenkort krijgen we bericht over zonnepanelen.
    Restafval heb ik weinig, blikken en limonadedozen mogen bij het plastic afval.

    Geliked door 1 persoon

  16. Suskeblogt zegt:

    Hier zijn we ook druk aan het sorteren. Zonnepanelen staat ter overweging. Afwachten dus.

    Geliked door 1 persoon

  17. Happy Hulk zegt:

    Van aardgas winning krijgen we aardbevingen.
    Wat zijn de gevolgen van aardwarmte winning?
    Het plastic/verpakkingen worden nu gescheiden.
    Door de grote aangeboden hoeveelheid kan het niet verwerkt worden.
    Maar gelukkig hebben we daar de Polen voor.
    Die brengen het voor veel geld naar hun land en steken daar de bergen afval in brand.

    Weet: elk goed idee is vaak geen goede oplossing.

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      De aardbevingen tgv gaswinning komt omdat we wel iets uit de aarde halen, maar er niets voor in de plaats terugbrengen. Dan ontstaat er onderdruk en die zal/kan zo groot worden dat de sterkte van de omliggende aardkorst niet voldoende meer is.
      Vergelijkbaar met inpolderen. Door gebieden te ontwateren zal de grond inklinken en dat proces gaat bijna eeuwig door; aanvankelijk met 10-tallen cm per jaar en op den duur met enkele millimeters per jaar, maar het proces stopt niet.
      Als ik het goed heb wordt met de winning van aardwarmte, vaak oppompen van water ui grote diepte, netto nauwelijks water aan de diepe boden onttrokken doordat het ‘gebruikte’ water weer teruggepompt wordt. Er zullen dus geen grote drukverschillen ontstaan. En misschien is de ontwikkeling al zover dat warmtewisselaars al op ‘grote diepte’ hun werk kunnen doen. Die ontwikkeling heb ik de afgelopen ca 15 jaar niet echt meer gevolgd.

      Geliked door 1 persoon

      • Happy Hulk zegt:

        Dan voor je antwoord!

        Het is heel erg moeilijk om juiste beslissingen te nemen ten goede van de mensheid.
        Ik begreep en begrijp ook niet waarom ze geen zeewater in die aardgasvelden pompen?

        En wat gebeurt er als de hele wereld op aardwarmte overschakelt?
        IJstijden?

        Wie het weet mag het zeggen!

        Geliked door 1 persoon

        • Willem zegt:

          Dat laatste heb ik me ook vaak afgevraagd. In theorie kun je zoveel windmolens plaatsen dat er geen wind meer overblijft, want Het gaat alleen maar goed omdat de hoeveelheden energie zo immens groot zijn en we er zo weinig van gebruiken dat we er duizenden jaren mee toekunnen. Ik heb dus goede hoop dat er door onttrekking van warmte aan de aardbol het geen bolletje ijs wordt, van welke smaak dan ook.

          Geliked door 1 persoon

          • Happy Hulk zegt:

            Whahahahaha!

            Hopen is goed!
            Verwachten vind ik helemaal niets.

            Toch weet ik vrijwel zeker dat de uitvinders van de verbrandingsmotoren nog nooit maar iets van co2 wisten of andere vervuilingen.
            Zo ook de uitvinder van de sigaret.

            Er doemen namelijk bij elke nieuwe uitvinding, onverwachte situaties op.

            Enne, doe mijn maar Bananen Royal HutsieFrutsie ijs.

            Geliked door 1 persoon

  18. ollieherman zegt:

    In Leiden wil men stadsverwarming invoeren met warmte vanuit de Maasvlakte en het Westland. Dat moet het gas vervangen. In de oude binnenstad blijkt dat echter heel lastig. Ben benieuwd wat ze hier op verzinnen. In onze binnenstad zijn ondergrondse containers voor het gescheiden inzamelen van glas, papier/karton en restafval. GFT gaat gewoon bij het restafval. Er rijden geen vuilophaalwagens meer in de binnenstad voor de bewoners.
    Vaak komen bij nieuwe ontwikkelingen pas in tweede instantie de mogelijke nadelen om de hoek kijken. Dat maakt een goede vernieuwing ook zo lastig. Bv. het plan van Boyan Slats. Leek aanvankelijk dé oplossing voor het plastic in de oceaan, maar blijkt bij nader inzien niet zo veel te doen.

    Geliked door 1 persoon

  19. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    nee ik spreek geen Frans , kan mij goed redden met Engels en Duits
    maar onderweg leer je snel , om slaapplek en eten vragen 🙂
    nu ik genoot het mooie weer , wandelen en op het laatst gelijk ff een boodschap
    nu aanstonds de tv aan voor de laatste klassieker van het jaar
    fijne middag groet

    Geliked door 1 persoon

  20. Oudmaarnietversleten zegt:

    Vreemd idee om afval aan te voeren. Kun je blik niet bij het plastic afval kwijt? Hier mag dat wel bij het plastic n.l. wat eerst ook niet mocht. Wij zouden eerder een warmtepomp aanschaffen dan zonnepanelen, daar staat ons huis niet gunstig voor en het kan nog steeds niet uit al wordt het zo wel voor gespiegeld.

    Geliked door 1 persoon

  21. gewoonanneke zegt:

    Voor mij is het ook een sport om zo weinig mogelijk energie te gebruiken en natuurlijk met dit weer is er aardig wat te winnen……. Wij kunnen plastic,blikken en groen afval gratis inleveren. De rest moeten we voor betalen maar ik heb maar heel weinig restafval. Denk dat ik mijn container maar 3 hooguit 4 keer per jaar laat legen…..

    Geliked door 1 persoon

  22. Willem zegt:

    Dat Amsterdam de restwarmte van AVI-west, zo ken ik die vuilverbrander nog steeds, wil gebruiken verbaast mij net zo als het ook jou verbaast. Deze AVI is gebouwd begin jaren ’90 en al aardig op weg om, installatietechnisch gesproken, een oud kereltje te worden. Bovendien was 30 jaar terug nog de algemeen geldende opvatting dat warmte uit afval een uitstekende toepassing was van een steeds groter wordend probleem. Hergebruik en afvalscheiding was toen nog iets wat in het babyslofjesstadium nog niet ontgroeid was. In verloop van enkele jaren werden er AVI’s gebouwd in Alkmaar, Wijster, Twente, Moerdijk, Dordrecht/Crayestein, en die van Duiven en Beuningen uitgebreid. Ik heb niet de illusie dat mijn lijstje volledig is. Sinds mijn pensionering volg ik de ontwikkelingen ervan wat minder intensief, maar weet wel dat het denken over afval als brandstof 180 graden gedraaid is en er op termijn nog maar een zeer beperkt aantal verbrandingsovens rendabel geëxploiteerd kunnen worden, tenzij ze op grote schaal afval uit het buitenland gaan invoeren. Tja, wil je dat echt?
    Het belangrijkste wat ik onderhand geleerd heb, is dat het gezegde ‘regeren is vooruitzien’ beter vervangen kan worden door ‘regeren is reageren op incidenten tot aan de volgende verkiezing’ (en daarna de zondvloed)

    Geliked door 1 persoon

  23. Villasappho zegt:

    Das best krom ja.

    Geliked door 1 persoon

  24. meninggever zegt:

    Het klinkt allemaal leuk, maar het moet wel kunnen. Voor de gemiddelde huishoudens is afkoppelen van gas en aansluiten op een alternatief een oefening die 15-20 mille kost! Ik weet niet of jij dat zo maar in de kast hebt liggen, maar de meeste mensen kunnen dit niet betalen. Daarbij zijn zonnecellen erg prijzig, al kan ik dan de investering (volgens theoretische berekeningen) na 7-9 jaar terugverdienen. Maar technisch gaan die dingen 10-12 jaar mee. Windmolens, bleek onlangs, draaien nog steeds op subsidie! Opgebracht door de belastingbetaler. Hoe groen is dat systeem dan? Want die belastingbetaler moet gewoon werken voor zijn geld. De theorie is geduldig, de praktijk toch een stuk ingewikkelder. Groen denken kost geld, veel geld soms. Gaat wel eens verloren in de discussie.

    Like

    • Willem zegt:

      heb zeer recent, de laatste dag van augustus, zonnepanelen geplaatst en kreeg, zw2art op wit, de garantie dat de panelen na 20 jaar nog een minimale hoeveelheid zullen produceren die dicht bij de ´nieuwwaarde´ ligt. Zo uit mijn hoofd meen ik 95%. Dat staat in schril contrast met de 10 á 12 jaar die u noemt.
      Tot voor kort hadden windmolens wel een ´technische levensduur´ van 10 á 15 jaar. Verwisselt u die beide getallen?
      Met de komst van windmolens met grote vermogens, -of je die mooi vindt of oerlelijk, laat ik aan ieders eigen smaak over-, is de hoogte van de subsidies wel gedaald en zal op den duur richting nul gaan.
      Naar mijn vaste overtuiging kon dat allang in NL het geval geweest zijn als we niet de voorsprong die we in de jaren ’70 hadden, vanaf de jaren ’90 domweg bij het oud-vuil neergezet hadden. Bij mijn weten draaien de Deense windmolens, – Denemarken is wel verder gegaan met de ontwikkeling en heeft de toppositie van NL overgenomen-, onderhand subsidieloos.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.