Tjeerd, Casper en Chantal

Op mijn eerste school werkte Tjeerd. Een echte vakman met ook nog een eigen bedrijf naast zijn werk als praktijkdocent. Negen jaar werkte Tjeerd als praktijkdocent. De leerlingen liepen met hem weg. In het team was hij een graag geziene collega. En de directie had alleen maar waardering voor hem.

Toen kwam het verhaal. Tjeerd was een onbevoegde docent. Daarbij werd er gezegd dat een onbevoegde docent na 10 jaar een vaste aanstelling kon krijgen …

Vreemd genoeg werd Tjeerd zonder pardon ontslagen.

Casper heeft weer een ander verhaal. Als Technisch Onderwijs Assistent werkte hij vanaf zijn opleiding. Door gebrek aan docenten werd hij voor de klas gezet. De moeilijkste klassen kreeg hij aan het werk. Als mentor loste hij de vreemdste problemen op. Maar ja dat laatste tentamen voor zijn onderwijsbevoegdheid bleef hij maar voor zich uit schuiven.

Je begrijp het al na 9 jaar lesgeven verloor ook Casper zijn baan.

Chantal heeft wel een diploma. Met de pabo begon zij op een basisschool. Zij werd zelfs verkozen tot lerares van het jaar! Maar Chantal heeft ambities. Na verloop van tijd solliciteerde zij op een lastige vmbo-school. Wiskunde-docente werd zij. Met elk bezoek van de inspectie werd zij ingezet. En telkens weer kreeg zij lovende kritieken van de inspectie. Naast het voltijds lesgeven wist zij zieke afdelingsleiders te vervangen. Ook in de leerlingbegeleiding blonk zij uit. De lastigste kinderen zochten en vonden steun bij haar. De examenresultaten van haar klassen waren altijd top.

Nu wil Chantal graag verder. De brede scholengemeenschap laat haar van alles doen. Maar doorstromen naar functie als afdelingsleider mag niet. Ook mag zij niet binnen de havo en/of vwo lesgeven.

Wie nu denkt aan het tekort van goede docenten mag het mij vertellen. Want in mijn ogen zijn Tjeerd, Casper en Chantal toppers. Maar laat hun loopbaan ook zien dat er nog veel beter kan in Onderwijsland!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Tjeerd, Casper en Chantal

 1. Matroos Beek zegt:

  Bevlogen collega’s die verbitterd en ontgoocheld eindigen/bedankt worden. Altijd het deksel op hun neus krijgen. Het zou niet mogen. Helaas zien we het zo vaak. Men laat veel talent verloren gaan omdat men niet goed zorgt draagt voor leraren. Als ik dit zo lees, merk ik weinig verschil tussen Nederland en Vlaanderen. Men doet op deze manier niet echt moeite om het tekort aan leraren te voorkomen…

  Geliked door 1 persoon

 2. basdew1922 zegt:

  Dit probleem speelt in de hele samenleving, niet alleen in het onderwijs.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Dit soort verhalen zorgt er ook voor dat het beroep minder gewaardeerd wordt. In het bedrijfsleven gaat het er harder aan toe, maar men krijgt wel eerder een vaste aanstelling, en een goede kracht ontslaan, is met verlies gaan draaien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Suskeblogt zegt:

  En dan maar klagen dat er leerkrachten te weinig zijn;

  Geliked door 2 people

 5. EJW zegt:

  zo zie je maar dat een ”papiertje” ook niet alles zegt

  Geliked door 2 people

 6. Folkert Buiter zegt:

  Papieren docenten die een plek op eisen en er vervolgens niets van bakken. Geef mij de echte maar, die met hart & ziel, zoals Chantal, Tjeerd en Casper.

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  het is in en in triest
  en je ziet dit in bijna alle beroepen terug
  1 grote smerige politieke smeerlapperij is het , bah

  zomerse herfst groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Een triest verhaal Rob

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Dat krijg je nu als je alles maar van bovenaf wilt organiseren. Voor elke leerkracht twee ambtenaren. Waarmee het onderwijs wordt dood-georganiseerd en goede mensen buiten de boot vallen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Van dit soort verhalen gaan mijn nekharen overeind staan en mijn handen beginnen ook nu weer zachtjes te jeuken. Het is echt onvoorstelbaar …

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik vind het wel heel negatief hier vandaag.

  Geliked door 1 persoon

 12. Rebbeltje zegt:

  Tja die bevoegdheid moet je nu eenmaal hebben ook al sta je al jaren voor de klas.
  Vind daar niks mis mee…

  Geliked door 2 people

 13. Jaap Bakker zegt:

  Waarom moeten organismes altijd weer verzanden in organisaties?

  Geliked door 1 persoon

 14. Oudmaarnietversleten zegt:

  Een papiertje zegt ook niet alles! Wordt er niet steeds geschreeuw om onderwijs krachten?

  Geliked door 1 persoon

 15. Echt weer zo’n onderwijsverhaal dat niet valt uit te leggen, zelfs niet door een goede docent!

  Geliked door 1 persoon

 16. gewoonanneke zegt:

  Ik sprak gisteren de vriendin van mijn exgenoot die is onderwijsassistente en was begonnen op een nieuwe VMBO school (zo heet dat geloof ik nu) . Zij werd zonder ingewerkt te worden of nog de weg in de school te kennen, nog niet in de computer kunnend meteen volop voor de klas gezet, ook in een huiswerkklas waar kinderen in de computer hun uren af moesten tekenen, waar zij nog niet bij kon ….. Zat met mijn oren te klapperen toen ze het vertelde…..

  Geliked door 1 persoon

 17. Willem zegt:

  Enerzijds ben je geneigd te zeggen dat je bevoegd moet zijn om bepaald gespecialiseerd werk te mogen doen en daarvoor heb je opleidingen om je ervoor klaar te stomen. Er zijn echter veel bedrijven die hun eigen opleidingen hebben, die vaak niet meer vragen dan een beperkte vooropleiding. De fijne kneepjes leer je op de bedrijfsschool.
  Dus als iemand al jaren tot ieders tevredenheid voor de klas staat, goede resultaten boekt en er zelf plezier in heeft, waarom mag je die jaren niet zien als een bedrijfsopleiding vraag ik me af.
  Het fraaiste voorbeeld dat ik meegemaakt heb was in de tijd dat ik bij een gerenommeerd, landelijk zeer bekend ingenieursbureau gewerkt heb. Bij de pensionering van de sectordirecteur werd ik gewaar dat de vooropleiding van de man ‘slechts’ LTS-timmeren was. Dankzij zijn kennis en kunde had hij zich, tot ieders tevredenheid, opgewerkt tot een uitstekend functionerende sectordirecteur. Napoleon zei het al “Elke soldaat draagt de maarschalksstaf in zijn ransel”

  Geliked door 1 persoon

 18. Rob Alberts zegt:

  Van Chantal kreeg ik het volgende bericht:

  Hoe gaat het met je? Ik hoop natuurlijk te horen dat het goed met je gaat. De zonnige groet komt in ieder geval weer positief bij me binnen.

  Wat ontzettend goed dat je het opneemt voor de onbevoegde bekwame docenten in het VO. En wat een lieve woorden spreek je over ons/mij.
  Ik ben dit schooljaar gestart met een opleiding om als onbevoegd PABO-gediplomeerde les te mogen blijven geven op vmbo B/K onderbouw, want dat mag ik zelfs niet blijven doen.
  Helaas ben ik er mee gestopt, omdat ik er geen motivatie voor kon opbrengen. Ik wilde geen Casper worden.

  Ik heb mijn strijd nog niet opgegeven. Ben zelfs in gesprek met een advocaat. Ook heb ik een brief gestuurd naar minister Slob en Paul Rosenmöller van de VO-raad, de Vereniging van Scholen in het Voortgezet Onderwijs.
  De kans is in ieder geval groot dat ook ik aan het einde van dit schooljaar mijn ontslag krijg…… en dan?……. Tsja, daar ben ik hard over aan het nadenken…..

  Aldus Chantal in haar bericht naar mijn email-adres

  Like

  • Willem zegt:

   Beste Chantal, ik gun jou van ganser harte een heel groot succes in jouw strijd tegen de idiote regelgeving, maar ben gelijktijdig erg bang dat het trekken aan een dood paard wordt. De maatschappij is op dit moment zo ingericht dat protocollen, papieren en regeltjes belangrijker zijn dat ervaring, kennis, kunde en motivatie en vooral talent.
   Desondanks wens ik je heel veel sterkte en doorzettingsvermogen toe in je strijd tegen de autoriteiten. Om het maar even in mijn moerstaal te zeggen “Hol de kop der veur”.

   Geliked door 1 persoon

 19. Morgaine zegt:

  Ach ja… vriendin 1, werkte als telefoniste en adminstratief medwerkster bij een bedrijf, haar afdeling werd na 15 jaar opgedoekt, er was elders in het enorme bedrijf geen plek voor haar, bedenk, ze was al bijna 40! Bye bye…Nu bijna 47, en nog altijd op zoek naar een vaste baan…

  Vriendin 2, even oud, zij ging ook, na 13 jaren… men was het ermee eens, men ging namelijk ook daar veranderingen aanbrengen, tot heden, nog altijd aan het solliciteren, oh wacht, ook zij is al bijna 47!

  Kortom, niet alleen in het onderwijs…. helaas….

  X

  Geliked door 1 persoon

 20. fietszwerver zegt:

  ja Rob , dat zal mij ook niet verbazen , en nu heet het dat ze uit 1 Europa komen
  indertijd kwamen ze om weg te zijn van de CCCP , weet niet welke erger is , en hun eigen politiek, als in die hele streek is ook niet al te best 🙂
  de tijd zal het leren
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 21. niet netjes omgaan met de kwaliteiten van je mensen. zonde. voor iedereen …

  Geliked door 1 persoon

 22. johan corthals zegt:

  Terwijl in de industrie vaak niet meer naar diploma’s en papieren wordt gekeken, kwaliteiten tellen, is dat in het onderwijs niet het geval. Papiertje te kort, goed of niet, eruit. En dat is hier niet beter.

  Geliked door 1 persoon

 23. Spontanity zegt:

  Tsja, zo kom je van je leerkrachten af.
  En er zijn er al zoveel.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.