Er zijn meerdere natte plekken in mijn tuin. De muggen die in mijn tuin rondvliegen zeggen mij dat het een mooie plek voor watersalamanders zou kunnen zijn. Rondvliegende muggen betekenen ook dat er muggelarven zijn …
De kleine watersalamander (Triturus vulgaris) een artikel
door Angeline Aben.
Uiterlijk
In het noordelijk deel van zijn verspreidingsgebied bereiken de mannetjes en vrouwtjes een totaallengte van maximaal 110 millimeter. In het zuiden van Europa worden ze slechts 60 tot 90 millimeter lang. De vrouwtjes worden meestal iets groter dan de mannetjes. Vrouwtjes zijn aan de bovenzijde meestal lichtgelig, zandkleurig of olijfbruin gekleurd. Aan het einde van de waterfase verdwijnen de rugkam, staartzoom en de huidzomen aan de tenen grotendeels. De huid wordt dof, fluweelachtig en waterafstotend. Mannetjes van watersalamanders zijn in de paartijd makkelijk te herkennen aan de kam op hun rug of aan hun felle kleuren.
Actief
In de voortplantingstijd (april-mei) zijn de kleine watersalamanders dag en nacht actief. Als voortplantingswateren dienen vooral kleine vegetatierijke, vaak zonbeschenen en soms ook tijdelijke wateren. De vrouwtjes leggen 200 tot 300 eieren op waterplanten of andere voorwerpen in het water. De larven komen na twee tot drie weken uit de eitjes. Tijdens de landfase zijn ze alleen in regenachtige nachten buiten hun schuilplaats waar te nemen.
Kleine watersalamanders kunnen zich tot 500 meter van het water verwijderen, zelden verder. Na de landfase in de zomermaanden zoekt de kleine watersalamander in de herfst al weer het water op. Op het land zoekt hij de meest uiteenlopende vochtige en koele schuilplaatsen op, waar hij ook overwintert. Soms overwintert hij echter ook in het water.
Eten
De voedselsamenstelling van gedeeltelijk op het land en gedeeltelijk in het water levende kleine watersalamanders is verschillend en seizoensafhankelijk. In de darmen van larven uit hetzelfde water werden hoofdzakelijk ongewervelden aangetroffen, zoals watervlooien, roeipootkreeftjes en dansmuglarven. De kleine watersalamander zelf wordt ondermeer gegeten door de grotere watersalamander en door vissen. Er zijn zeker 20 Europese vogelsoorten bekend die kleine watersalamanders eten, waaronder de ooievaar en de zwarte ooievaar, reigers, spreeuwen en kippen.
Beschermd
Afweergedrag vertonen kleine watersalamanders door in de dichte vegetatie in het water te vluchten, of in het bodemsubstraat. Als ze worden vastgepakt laten ze een piepend afweergeluid horen. In geschikte leefgebieden kan de salamander in grote aantallen voorkomen.
De kleine watersalamander is, evenals alle andere inheemse -van nature in Nederland voorkomende- amfibieën, beschermd.
http://www.groen-natuurlijk.nl/nnn_afbeeldingen_10_2018/index.html#plus
Altijd leuk om die te bekijken maar wat zijn ze vlug 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Een goed stuk informatie Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Of het dezelfde zijn weet ik niet maar vroeger vingen we ze. Brak hun staart af dan liepen ze gewoon verder.
Hagedissen en salamanders haal ik altijd door elkaar.
LikeGeliked door 1 persoon
Weet niet meer wanneer ik ze voor het laatst heb gezien. Zeker niet in mijn woonomgeving ofschoon er water genoeg in de buurt is
LikeGeliked door 1 persoon
Altijd leuk om dergelijk klein spul in je tuin te hebben. Wij hebben salamanders en een paar kikkers in de tuin.
LikeGeliked door 1 persoon
ha die Rob
goede biologie les 🙂
en heb je deze diertjes ook al in je tuin aangetroffen
fijne avond groet
LikeGeliked door 1 persoon
Hier waar ik woon zijn die beestjes niet of nauwelijks te zien. Jaren geleden zat hier een kikker in de tuin. Nooit geweten hoe hij tot bij ons geraakt is.
LikeGeliked door 1 persoon
Volgens mij moet ik vele meters diep graven om water tegen te komen. Alles is hier door en door droog… Geen kikkers of salamanders meer te zien…
LikeGeliked door 1 persoon
een goed informatief logje Rob..
dit jaar heb ik er maar weinig gezien, de lange droge periode zal daar wel voor iets tussen zitten…
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
Interessante inligting, dankie Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
Al sinds ons vijvertje er ligt hoop ik dat ze er ooit eens in geraken. maar ik denk dat de boorden te hoog zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk om te lezen. Ik heb ze wel in de vijver maar eigenlijk zie ik ze alleen in het voorjaar. Ze zitten dan soms op de stenen in het zonnetje. En helaas zie ik er ook wel eens een in mijn pomp terecht komen vind het altijd zo zonde dan..
LikeGeliked door 1 persoon
Hier zijn wel salamanders soms zelfs in mijn keuken maar watersalamanders heb ik hier nooit gezien.
LikeGeliked door 1 persoon
Het zijn nu superbeschermde beestjes, maar 65 jaar geleden vingen we salamanders en andere waterdieren nog volop. Dat deden we met een weckpot waar een touw om de hals zat. Je moest leren nauwkeurig te mikken, maar je ving geregeld iets. Vaak hield je die beestjes een paar dagen in een grote emmer of iets vergelijkbaars, maar na een of twee dagen was de aardigheid er wel af en werd het diertje weer teruggezet in het beekje waar je het gevangen had. Je zorgde er wel voor dat het niet dood ging, want dan kon mijn doorgaans zachtaardige vader erg hardhandig worden “Je hebt het zelf gevangen en dan is het jouw verantwoording om het goed te verzorgen” was zijn credo.
LikeGeliked door 2 people
Nooit iets mee gehad. Stadsmens, we hadden nog wel eens kikkervisjes te pakken of stekeltjes. Maar echt er iets voor gaan voelen? Nee, ik was toch meer van de gemotoriseerde zaken. Logisch met een huisgezin wat daar van leerde, een groot garagebedrijf tegenover ons huis waar de zoon van de eigenaar mijn vriend was, en vliegtuigen die over de straat vlogen naar of van Schiphol. Dat stak me meer aan qua vuur en vlam….en dat vlammetje ging nooit uit…
LikeGeliked door 1 persoon