Een goede vriend zegt dat hij alles op internet kan vinden. En ook dat hij alles met het internet kan leren. Zelf ben ik niet zo van het beeldscherm. Ik geloof meer in goed vertelde verhalen en eigen ervaringen.
Een collega van mij krijgt een nieuwe leerling. Erg ongewoon krijgt hij vooraf enige informatie. De leerling heeft een serieuze hartafwijking. Door allerlei complicaties kan en mag hij geen medicatie gebruiken. Wanneer er iets met hem gebeurt moet hij handmatig gereanimeerd worden. Waarbij er ook met spoed een ambulance opgeroepen moet worden.
Mijn collega schrikt hier behoorlijk van! In het team is soms 1 bedrijfshulpverlener aanwezig. Een BHV-er helpt bij het ontruimen van een gebouw. Een EHBO-er is een BHV-er niet. Wel kan een BHV-er de eerste levensreddende handelingen verrichten. Een AED is nog niet beschikbaar. Gelukkig zijn er de eerste dagen dat Carlo op school is geen problemen. Maar de angst en onzekerheid speelt in het hele team een grote rol. Iedereen voelt zich tegelijkertijd bezorgd en verantwoordelijk.
Uiteindelijk komt er een AED in het gebouw. Maar hoe gebruik je zo’n apparaat? Uitleg blijft uit.
Na weken wordt er een collega van een andere locatie ingevlogen. Op het digibord worden een paar filmpjes getoond over het gebruik van een AED. De AED wordt even uit de kast gehaald en van alle kanten bekeken. En daar blijft het bij …
M.b.v. Youtube kun je kleine dingen opzoeken en te weten komen. Maar echt iets leren en oefenen is iets anders …
https://www.hartstichting.nl/wat-is-een-aed
Ik zou de verantwoordelijkheid niet graag in mijn schoenen geschoven krijgen.
LikeGeliked door 1 persoon
Dan drukt er toch een zware last op de schouders van die collega Rob.
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
vreemd is het dat bij de afgifte van zo’n apparaat er niet gelijk het gebruik er van wordt uitgelegd
ook klinkt mij wat vreemd in de oren , dat er een collega moest worden ingevlogen ?
hopelijk zal dat apparaat nooit nodig zijn
zonnige groet
LikeGeliked door 1 persoon
Lastig probleem, inderdaad is er veel te leren op youtube maar als het om een mensenleven gaat is het een heel andere zaak. Slecht dat er niet meer aandacht aan wordt besteed.
LikeGeliked door 1 persoon
een bijkomende verantwoordelijkheid…Rob
zelf zou ik daar ook niet gerust in zijn
hopelijk hebben ze het toestel nooit nodig..
groeten
LikeGeliked door 1 persoon
Alleen kijken heeft weinig zin, in actie moeten ze dan ook laten zien.
Ik heb een heleboel geleerd van youtube, maar dat zijn dan ook echt filmpjes waarin men laat zien hoe je iets moet doen, haken bijvoorbeeld, en jij haakt mee.
Kleuren en schilderen, technieken en ze laten het zien, dan leer je iets, als je zelf ook mee doet.
X
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me knap heftig om zo’n jongen in de klas te krijgen. Hopelijk zijn de AED en andere reddingsmiddelen niet nodig. Zeker niet zo lang er geen degelijke instructie is gegeven m.b.t. de AED. Het is eigenlijk weer te zot voor woorden. Sterkte ermee!
LikeGeliked door 1 persoon
Er is maar 1 ding belangrijk en dat is dat er meteen 112 wordt gebeld. Ik hoop dat je er nooit mee te maken krijgt.
LikeGeliked door 1 persoon
Er zijn dan toch mensen die je op kan roepen…dat is toch de bedoeling met die AED
Dat er binnen een straal van iemand weet hoe zo’n ding werkt.
Ja niemand wil zo een verantwoording maar zo kan hij wel naar school en dat is dan weer positief…
Fijn weekend
LikeGeliked door 1 persoon
Geen rustig gevoel daar
LikeGeliked door 1 persoon
De AED vertelt je precies hoe je moet handelen. Daar zit het probleem dus niet, het gaat erom dat je het apparaat ook moet leren vertrouwen.
LikeGeliked door 1 persoon
In ons gebouw staat een AED, ik heb een cursus gevolgd hoe ik zo’n apparaat moet bedienen. Het lijkt me toch wel handig als iemand dat ooit eens voordoet.
LikeGeliked door 1 persoon
Hopen dat je hem nooit moet gebruiken
LikeGeliked door 1 persoon
Binnen onze scholengemeenschap, maar niet op mijn school, liep er lang geleden ook zo’n jongetje met een heel, heel ernstige hartafwijking die niet kon behandeld worden. Op een dag is het ventje ineengezakt op de speelplaats en overleden. Zijn plotse dood had men ook voorspeld en lag in de lijn van de verwachtingen.
Ik denk dat Carlo een gelijkaardig lot te wachten staat, aangezien men hem niet eens een reanimator kan inplanten… Hoe wreed dit ook klinkt, niet alles is te behandelen, niet ieder leven valt nog te redden. Hier kan men geen leerkracht zomaar verantwoordelijk voor stellen. Zelfs al kan je zo’n AED bedienen, dan weet je nog niet hoe koelbloedig je zal/kan blijven op zo’n moment.
Het lijkt me echter altijd nuttig om iets van EHBO af te weten. Het zou eigenlijk een verplichte lessenreeks moeten zijn op alle scholen. EHBO zou ook jaarlijks moeten worden opgefrist. Een mens in nood kunnen helpen lijkt me toch één van de belangrijkste dingen in het leven. Jammer dat men daar zo weinig aandacht aan besteedt.
LikeGeliked door 1 persoon
Er moet iemand in de omgeving zijn die een AED kent, moeilijk schijnt het niet te zijn. Een ambulance bellen is sowieso een must.
Ik dacht dat er op elke school iemand aanwezig moest zijn die iets van EHBO wist. Taak voor de directeur, misschien?
LikeGeliked door 1 persoon
Ik hoop ook dat je dit apparaat nooit hoeft te gebruiken.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het maar eng.
Reanimeren leerden we in 1e instantie via de pc, en als je dat gehaald had mocht je oefenen op een pop!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Het is noodzakelijk dat je samen oefent. Je kunt op elkaar terugvallen en elkaar steunen. Dat contact is nodig.
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me toch dat er dan ook een cursus moet komen voor alle betrokkenen hoe een AED te gebruiken. Ik ben ook BHV-er geweest bij het UWV. Ieder jaar een herhalingscursus. We leerde hoe we moesten ontruimen inderdaad, kleine brandjes te blussen en te reanimeren. Dit is al 10 jaar geleden, maar ik heb het zo vaak geoefend, dat ik het zelfs nu nog wel zou aandurven om aan een reanimatie te beginnen. Daar ben ik wel blij om.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier ging het anders.
Wat jij beschrijft is volgens de regels.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Als vrijwilliger bij de Pyramide van Austerlitz heb ik een cursus reanimeren en bedienen van de AED gedaan. En daarna ieder jaar een opfriscursus! 112 bellen is bij constatering het eerste wat gebeuren moet. En oh hemel, ik hoop echt niet dat ik het ooit mee zal maken dat ik iemand zou moeten reanimeren, maar als het moet kan ik het wel. Vwb de AED, die is heel gemakkelijk te bedienen. Er staat een korte instructie op het apparaat, waar de plakkers moeten etc., en verder ‘vertelt’ het apparaat wanneer het in actie komt als je eenmaal gestart bent. Best goed geregeld.
LikeGeliked door 2 people
Op YouTube zie je ook hoe je kunt leren autorijden. Maar als je dit daarna niet in hecht doet of leert zal het niet goed komen. Ook oefening baar kunst op elk gebied. Jaarlijks verplichte oefeningen doen om te zien of iederen wel op een calamiteit is voorbereid. Het kost tijd, geld, discipline en je moet bereid zijn je school of bedrijf even een half uur of uur te sluiten. Maar dan komt het wel in de vingers. Niets doen kost geen geld, maar misschien wel levens.
LikeGeliked door 1 persoon
En juist van jouw laatste zin zijn niet veel mensen bewust.
Bezorgde groet,
LikeLike
Maar ondertussen allemaal al een reanimatiecursus gevolgd? Volgens mij geeft dat iets meer rust.
LikeLike
Dit klinkt als een slechte instructie. Dat ligt niet aan het medium, maar aan het gebruik ervan. Ik vind youtube filmpjes van vioollessen fantastisch.
LikeGeliked door 1 persoon