Bouwkunst ???

Het mooiste schoolgebouw waar ik ooit heb gewerkt is het Berlage Lyceum. Tot in de kleinste details zijn er binnen en buiten dit gebouw symmetrische elementen te ontdekken. Na de renovatie van het gebouw zijn veel elementen weer in volle glorie te bewonderen.. De straten rondom deze school verwonderen mij nog steeds door de prachtigste details in de gevels.

Vlakbij mij is de woonwijk Venserpolder. Grauw en uniform, zonder enig detail is dit een woonwijk waar ik liever aan voorbij ga. In de binnenplaatsen van deze woonwijk zijn soms mooie, groene pareltjes te vinden. Maar al met al is dit een woningbouw die mij niet kan bekoren.

Dwalen door plan Berlage in de rivierenbuurt van Amsterdam-Zuid geniet ik van de details. Toch zou ik hier niet willen wonen. Fietsend door Venserpolder bezoek ik soms een goede vriend. Maar ook hier wil ik niet wonen.

Dichterbij kijk ik soms met verbazing naar Kortvoort. Deze wijk wordt ook wel Legodorp genoemd. Met gekleurde metselstenen wordt er nog een beetje detail gegeven aan de woonwijk. De ouderwetse raamluiken geven de bewoners een mogelijkheid om aan energiebesparing te doen. Al zijn de luiken vooral dicht als de bewoners niet thuis zijn.

Mijn eigen huis en woonwijk is ook geen pareltje van woningbouw. Maar de locatie met vooral veel, heel veel groen maakt het voor mij een thuis. De sportfaciliteiten van Kraaiennest gaan aan mij voorbij. Maar de Bijlmerweide, het Gaasperplaspark en het Nelson Mandela park maken dat ik in een stad en middenin de natuur woon.

 

De link naar de website is het bezoeken waard, even zo als het bezoekerscentrum:

https://www.hetschip.nl/de-dageraad/734-bezoekerscentrum-de-dageraad

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Onderwijs, persoonlijk, Vietnam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Bouwkunst ???

 1. perdebytjie zegt:

  Baie interessant, Rob!

  Geliked door 1 persoon

 2. De Amsterdamse School is prachtig

  Geliked door 1 persoon

 3. KnutzEls zegt:

  Woonplezier is belangrijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja Amsterdam zuid heeft vele mooie gebouwen , mooi en degelijk metselwerk ook
  daar aan de rand van de Bijlmer heb jij zeker een grote groene oase

  zondag groet zonder zon

  Geliked door 1 persoon

 5. HesterLeyNel zegt:

  Dis lekker om in ’n mooi woongebied te bly. Ek wens ek kon ook met ’n fiets rondry, maar dit sal swaar gaan heuwel op en heuwel af of deur die seesand 😀

  Geliked door 1 persoon

 6. Koen zegt:

  Het ver is jouw woonwijk van A’dam centrum? / museumplein? Met de fiets? Met OV?

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Er is in ieder geval afwisseling. In veel kleine plaatsten zijn we al blij met 1, zegge één, parkje en een dorpspomp. ☻

  Geliked door 1 persoon

 8. Folkert Buiter zegt:

  Prachtig dat Amsterdamse Plan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Ik bewonder de kunst die men daar heeft om het ruimtelijk allemaal zo mooi te ordenen. Daar kan men in vele landen en zelfs andere provincies een puntje aan zuigen.
  Nog een fijne, zonnige zondag.

  Geliked door 1 persoon

 10. careldem zegt:

  mijn oudste zoon woonde tot voor kort op het Spaarndammerplantsoen, bij het Schip dus. Die wijk van de Amsterdamse School kennen we goed, er is daar netjes gerenoveerd, prachtig stukje Amsterdam. Oud Zuid ken ik niet goed.

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Amsterdam is een wonderlijke stad op dit punt. Het kende grote bouwmeesters (Berlage is er daar een van) maar ook mensen die kennelijk op een Stalinistische universiteit inspiratie op deden voor hun betonnen bakbeesten zonder ziel of hun glazen puien zonder enig doel. Gedurfd is iets wat we maar weinig zien. Omhoog Sammy, kijk omhoog het credo van de jaren waarin we nu leven. De vroegere Bijlmerflats waren voor velen een gruwel, binnen waren ze ruim warm en goed bereikbaar. Jammer dat de negatieve kanten al snel naar voren kwamen doordat er gewoond werd op een wijze die de architecten nooit hadden kunnen bedenken. Als ik weer eens door mijn stad loop (iAmsterdam slaat zeker op mij..) zie ik al die verschillende stijlen. En geniet soms. Of gruwel. Veel stradsvernieuwingen uit de jaren 60/70/80 zouden wat mij betreft zo weer afgebroken mogen worden. Maar andere panden zijn zo mooi dat je ze moet koesteren. Ooit woonde ik aan de Amstel tegenover waar nu de Stopera staat. Wat een sfeer, wat een mooi huis. Maar ja, ook scheef zakkend, last van lawaai, vocht. Wij trokken verder. Het pand nu in handen van een hotel dat er luxe appartementen van maakte die men verhuurt aan gasten die wat langer blijven. Pand staat weer recht, is geisoleerd en aangepast aan de moderne tijd. Onbetaalbaar voor gewone mensen. En daar wringt meteen de schoen. Want betaalbaar en Amsterdam…dat is best een dingetje. Ook bij architecten. Met een vierkantemeterprijs tussen de 4-12 mille ga je al snel de hoogte in…

  Geliked door 1 persoon

 12. Vrouw van zegt:

  Wat is het fijn om in een heerlijke omgeving thuis te komen. Rust.

  Geliked door 1 persoon

 13. bentenge zegt:

  In alinea twee ontbreken twee i-tjes 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. Suskeblogt zegt:

  De omgeving waar je woont is belangrijk om je er thuis te voelen.
  Op veel plaatsen zou ik ook niet willen wonen.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dat Berlage Lyceum lijkt me inderdaad een prachtig gebouw.
  De Amsterdamse school vind ik overigens een erg mooie bouwstijl.

  Geliked door 1 persoon

 16. Sjoerd zegt:

  De Amsterdamse school kan mij ook wel behagen, met vooral Berlage. Het heeft door het hele land veel waarde gehad. Jammer dat dit nog meer navolging in een iets modernere vorm heeft gehad.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Tijdens mijn studie bouwkunde hadden we ook een vak “geschiedenis der bouwkunst” en daarvan meen ik me toch echt te herinneren dat Berlage beslist niet tot de Amsterdamse school behoorde. Zijn beursgebouw in ieder geval niet.
   Maar ik kan het mis hebben want het is meer dan 50 jaar geleden dat ik onderwezen en geëxamineerd ben in dat vak, wat me echt maar weinig interesseerde. Het enige wat belangrijk was, was dat je minimaal een 8 op je schriftelijk hebben moest, want dan had je automatisch vrijstelling voor het mondeling. Maar onbenullige feitjes onthouden heeft mij mijn hele leven al achtervolgd.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Ik kijk er later nog eens naar.

    Blijft staan dat het voor mij een prachtig school gebouw is. Al is de school alleen naar Berlage vernoemd en niet door hem ontworpen. De wijk waar het Berlage Lyceum staat is ook prachtig.

    Zonnige groet,

    Like

 17. gewoonanneke zegt:

  Ben blij dat ik in een “oud”huis woon. Hiervoor woonden we in een blokkendoos noemde ik het altijd. Geef mij dit huis maar dat leeft veel meer…….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.