Bemind en Verstoten

Van november tot in januari is er een grote expo over de Bijlmer zelf, getiteld: De Bijlmer, bemind en verstoten.

Op deze tentoonstelling vooral aandacht voor alle plannen die vanaf 1983 ontwikkeld werden om de Bijlmer weer in het zonnetje te krijgen.  Een deel van de expo zal plaats vinden bij Imagine IC / OBA op de Amsterdamse Poort. En een deel zal plaatsvinden in het Bijlmermuseum op Grubbehoeve 38.

Het Bijlmer Museum is open op afspraak en op vrijdag tussen 10 en 17 uur. Afspraken maken kan via: 020-6994203 / 06 41612131. We organiseren ook rondleidingen, waarbij uw eigen wensen mag invullen.
Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Bemind en Verstoten

 1. Ze hebben een fantastische ambassadeur aan jou!

  Liked by 1 persoon

 2. De laatste 2 linkjes zullen ongetwijfeld ook verwijzen naar mooie en nuttige informatie , maar ze werken helaas niet.

  Liked by 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  ja Rob
  de Bijlmer had in die jaren geen beste naam , denk dat het al wat aan het verpauperen was toen ik er regelmatig bij een broer kwam in Frissenstein , er is sinds dien veel veranderd

  regenachtige groet

  Liked by 1 persoon

 4. Willem zegt:

  Waar ik vooral benieuwd naar ben is of de Utrechtse wijk Leidsche Rijn een vergelijkbaar traject doormaakt als de Bijlmer. ´k Heb nooit gemerkt dat, geeft niet op welk niveau, de overheid echt leert van ´fouten uit het verleden´. De merkwaardige gedachte dat alles maakbaar is, heeft de huidige maatschappij nooit echt verlaten. Zelfs het huidige beleid van de overheid is nog grotendeels op die gedachte gebaseerd.

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Leidsche Rijn ken ik niet.
   Maar de vergelijking vind ik mooi.

   Het ruimtelijk uit elkaar trekken van wonen, werken en recreatie blijkt niet te werken. Met veel problemen wordt dit nu in Amsterdam-ZuidOost gerepareerd. Zoals dat in Almere ook aan de gang is. Of dit in Leidsche Rijn straks ook moet? Ik weet het niet.

   Like

   • Willem zegt:

    Leidsche Rijn ken ik vrij goed vanuit de bouwfase. Met name de infrastructuur. Ben er in het eerste decennium van deze eeuw vaak geweest en hoewel ik met de huizenbouw weinig maar zeer zijdelings te maken had, zag ik toch op een aantal gedeelten de krottenwijken van de toekomst ontstaan. Had ook alles te maken met de wijze van financiering van de woningen en de geldende bouwverordeningen. Ik moest regelmatig denken aan de bezoekjes die ik eind jaren ’60 met mijn toen in Amsterdam (Willem de Zwijgerlaan) woonachtige zus, gebracht heb aan de nog volop in aanbouw zijnde Bijlmermeer. Wij beiden vonden haar toenmalige woning en omgeving een gribus en ze zocht meer ‘ledensraum’ voor haar ondernemende peuters en haarzelf. De Bijlmer vonden we allebei toen al beklemmend, dus dat werd het niet. Ze heeft uiteindelijk een woning gekocht in Wijk aan Zee, waar ze ruim 20 jaar met veel genoegen gewoond heeft.

    Like

 5. Sjoerd zegt:

  Inderdaad, meer bemind nu, maar heel lang verstoten…

  Like

 6. meninggever zegt:

  Ik vertelde het wel eens eerder. Ooit, de wachttijden voor jonge mensen in de mooie stad Amsterdam al zo lang dat je geen eigen woning ohoefde te verwachten voor je middelbaar van leeftijd was, verhuisden we dan maar naar de Bijlmermeer. Prachtige wijk, met schitterende flatwoningen. Voor de yuppen van toen. De huur was 50% van ons inkomen, maar dan had je ook iets. Maar qua concept baseerde het nog op de uitbreidingswijken van o.a. Amsterdam West. De zgn. tuinsteden. Voor tuinen kon je niet terecht in de Bijlmer, wel voor enorme balcons. Tot 1975 heerlijk gewoond. Toen veranderde Nederland snel. Het ghetto Bijlmermeer ontstond. De yuppen trokken weg. Naar Hoofddorp of Purmerend. Wij bleven. Maar tegen beter weten in. De flats kregen last van overlast, criminaliteit, ongedierten. De huur ging voor ons niet omlaag. En terug verhuizen naar Amsterdam was door de regelgeving van toen ook niet mogelijk. We werden wanhopig. En verhuisden uiteindelijk maar naar Almere. Weg gejaagd uit onze eigen stad. De lokale overheid deed niets, keek de andere kant op en verzweeg. Almere was toen een veilige stad, een soort vakantie-kolonie en we woonden (weer) in zandvlakten. Omwille van het werk verhuisden we terug naar het oude land. Kochten nu een huis. Als we nu in Almere terug zijn zien we dat ook daar de wereld is veranderd. Veel van de oer-bewoners van toen zijn ook weg. Terug naar hun herkomst. Amsterdam of het Gooi. Wel een grote stad nu. Net als de Bijlmer met alles wat daarbij hoort. Positief en negatief. Volgens mij is in de Bijlmermeer pas na de ElAl ramp echt enig inzicht gekomen in de situatie. En sindsdien bouwt men er anders en dat heeft zijn positieve gevolgen voor het leefklimaat…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De hypotheek betalende bewoners van de Bijlmermeer zijn vooral de huurders waar jij altijd zo op afgeeft.
   De nieuwe laagbouw zorgt met haar verstening voor erge wateroverlast. Het groene en ruime karakter van de oorspronkelijke honingraatbouw is geheel verdwenen.
   De verlaagde dreven geven vooral lawaai en verkeersoverlast.

   En zo kijkt iedereen met een eigen beperkte bril naar de Bijlmermeer.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Ik geef af op de toenmalige bestuurders die ons Amsterdammers (net als nu) in de kou laten staan. Maar wel altijd uitzonderingen maken voor groepen die kennelijk een belangrijker rol spelen in de samenleving dan de klojo’s die hun huur op tijd betalen net als hun belasting. De Blijmer werd verpest in 1975 en daarna. Ook voor ons huurders. En ja, ook ik betaal mijn hypotheek. Geef ik af op mijzelf dan?? Nee, ik geef af op hen die links oreren maar rechts gedrag vertonen. Weinig sociaal en zelfs vaak weinig groen…

    Like

 7. De Bijlmer is tegenwoordig niet meer en niet minder dan een buitenwijk van Amsterdam lijkt mij.
  Interessant lijkt het me zeker, temeer omdat ik daar van oktober 1973 tot juni 1976 zelf ook heb gewoond zoals je weet. Dus.. naar dat museum wil ik zeker wel!

  Liked by 1 persoon

 8. Morgaine zegt:

  De Bijlmer, nooit van gehouden… en ja heb er jaren rond gelopen dankzij nu ex schoonfamilie.

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.