Verborgen hoortoestellen

Onzichtbare hoortoestellen hebben iets vreemds. Bijna mijn hele leven draag ik een bril. Iedereen mag zien en weten dat mijn ogen niet zo goed zijn. En Nee, ik denk nog steeds niet aan ooglenzen. Waarom niemand mag weten dat er iets met mijn oren aan de hand is snap ik dan ook niet. Praktisch en functioneel draag ik nu dan ook mijn gehoorondersteuning. Bij sommige mensen maakt dit dat zij duidelijker en beter gearticuleerd gaan praten.

Koning Goa IV gebruikte zijn troon als gehoorondersteuning. Zijn vrouw zat op een vergelijkbare troon. Ach, dat zal wel met die tijd te maken hebben.

Ook andere meubelstukken werden in die tijd uitgevoerd in de vorm van een akoestisch hoortoestel, zoal tafeltjes en bloemenvazen. Men wilde dus graag het hoortoestel verbergen. Een paar audio-fantasieen zijn verborgen in een hoed of een waaier. Variaties zijn er voor achter de baard of in het haar. De ‘zichtbare onzichtbare’ variant en zijn in een broche, wandelstok, toneelkijker of als een boek dat onder de arm wordt meegenomen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

38 reacties op Verborgen hoortoestellen

  1. zo onzichtbaar vind ik dit toch niet…

    Geliked door 2 people

  2. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja gek dat men zo’n stukje techniek verbergt , al is dat op zich natuurlijk ook weer een technisch hoogstandje 🙂 , zoiets vind ik ook gelden voor de techniek van een ooglens
    maar je weet het velen van ons zijn ijdel , daar is geen techniek tegen bestand
    veel luister plezier

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Bertie zegt:

    IJdelheid. Dover worden associeert men vaak met ouderdom, veel mensen willen jong blijven of er in ieder geval jong uitzien.
    Wat brillen betreft, ik kende menig meisje/vrouw die haar bril niet opzette omdat ze dan minder mooi waren. Dachten ze. Met de modieuze monturen van nu is dat ‘ veranderd.

    Geliked door 2 people

  4. Min of Meer zegt:

    Bij brillen heeft het ook lang geduurd voor dat ze ook hip konden zijn.
    Er is een paar jaar geleden iemand aan de kunstacademie afgestudeerd die hele mooie ontwerpen maakte voor gehoorapparaatjes, en dan specifiek het stuk dat achter je oor zit.
    En toevallig zag ik deze week iemand die prachtige kunstzinnige hoezen maakt die je als cover voor je rolstoel wiel kunt gebruiken. Ik ga er een kopen.

    Geliked door 1 persoon

  5. Suskeblogt zegt:

    De techniek staat niet stil. Alles wordt kleiner, dus ook oorapparaten.

    Geliked door 1 persoon

  6. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    denk ook niet dat het waterpeil weer op juiste hoogte is, maar het scheelt wel alweer in o.a de rivieren , voor de oogsten kwam het veel te laat , die is enorm lager dan normaal
    laat die zon maar zo staan waar die staat 🙂

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  7. Oudmaarnietversleten zegt:

    Vind het toch een mooie oplossing. En als je staar hebt kun je er meteen een sterkere lens in laten zetten zodat je weer brilloos bent.

    Geliked door 1 persoon

  8. meninggever zegt:

    Zo lang die apparatuur beschikbaar is en je daardoor een behoorlijke kwaliteit van leven mag verwachten….niks mis mee. We dragen ook een bril. Geeft sommige gezichten ook karakter….

    Geliked door 1 persoon

  9. Dat een hoortoestel zichtbaar is, vind ik geen probleem, ik heb er zelf ook eentje.

    Geliked door 1 persoon

  10. KnutzEls zegt:

    Lenzen draag ik al tientallen jaren. Ik zie beter, heb geen last meer van vieze glazen. Een hoortoestel mag wat mij betreft wel gezien worden. Alleen zo’n toeter vind ik ietwat te groot 🙂

    Geliked door 1 persoon

  11. Sjoerd zegt:

    Ik vind mijn hoorapparaat functioneel en net passend achter mijn oren, inclusief een bril. Meer hoeft het ook niet te zijn.

    Geliked door 1 persoon

  12. Rebbeltje zegt:

    Zolang je er beter mee gaat horen…daar is het voor toch?

    Geliked door 1 persoon

  13. matroos zegt:

    Ik vind het handig,spaart de stembanden.

    Geliked door 1 persoon

  14. Villasappho zegt:

    Bijzonder dat ze dat zo weg stopte maar toen waren de apparaten ook niet zo klein als nu.

    Geliked door 1 persoon

  15. Lummel zegt:

    Hier loopt/fietst/rijdt iedereen met oordoppen. Om te telefoneren, om naar muziek te luisteren of juist niets te willen horen. Mensen met goede ogen dragen brillen voor de show.
    Vro3ger spraken alleen gekken hardop in de straat. Tegenwoordig hebben ze gezelschap van wireless en oeverloos gelul.

    Geliked door 1 persoon

  16. Ferrara zegt:

    Waar sittie dan? Gaat voor jou niet op, begrijp ik. Je hebt gelijk hoor, als je weet dat iemand minder goed hoort heb je snel de neiging meer te articuleren.

    Geliked door 1 persoon

  17. Matroos Beek zegt:

    Daar zou ik absoluut geen moeite mee hebben. Blij dat deze hulpmiddelen er zijn. Sedert twee jaar draag ik ook constant een multifocale bril. Het kon nu eenmaal niet anders. Met lenzen lukte het niet. 🤓
    Vrolijke groet!

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Een collega vertelde ooit dat in een oog een veraflens en in het andere oog een dichtbijlens door de hersenen werd gecorrigeerd.

      Zelf houd ik het op een multifocale bril.
      Aan lenzen ben ik nooit begonnen.

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Matroos Beek zegt:

        Dat kan kloppen, maar de lens op je oogbol mag je niet voelen zitten… Dat was mijn probleem. Maanden heb ik ‘geprutst’ met alle soorten lenzen. Harde, zachte, dag- en maandlenzen… alle voelde ik zitten op mijn oogbol. Alsof er zand in mijn ogen zat. Geen enkele voelde comfortabel. Ik zag de dingen vaak wazig. In het donker rijden met de auto was echt gevaarlijk. Een paar keer viel een lens spontaan uit mijn oog. Bij het uithalen wist ik soms niet of ze er nog in zat of niet. Het was echt prutsen. Doe mij dan maar een bril.

        Geliked door 1 persoon

  18. Happy Hulk zegt:

    Goed dat je het op heb geschreven.
    Anders had ik je niet gehoord!

    Geliked door 1 persoon

  19. staartje zegt:

    Sommige zaken houden we graag verborgen. Wat mij betreft mag dat. Nog niet zo lang geleden was een bril not-done totdat het een designstuk werd

    Geliked door 1 persoon

  20. Morgaine zegt:

    Geen idee… eigenlijk, let er niet zo op, wel ben ik zelf nu bezig bij de opticien, voor een goede bril, blijkt dat ik de diepte niet meer zo goed zie, oa… komt goed.

    PS, jij bent de enige die het raar vind dat wij naar het strand zijn gegaan….

    X

    Geliked door 1 persoon

  21. als het maar helpt..toch

    Geliked door 1 persoon

  22. majaer zegt:

    Gelukkig zijn ze nagenoeg niet zichtbaar meer, en als je beter kan horen is toch heel wat waard.
    groetjes

    Geliked door 1 persoon

  23. Spontanity zegt:

    Ze worden idd steeds kleiner en beter.
    Maar mijn moeder van 92 heeft een ander nodig om ze er bij haar in te doen of om de batterijtjes te vervangen.
    Ze gaat steeds slechter zien ook namelijk.
    Daarnaast last van reuma in haar handen en ook zij heeft niet de kleinste.

    Like

  24. gewoonanneke zegt:

    Denk dat veel mensen een gehoorapparaat (nog meer dan een bril) associëren met ouderdom en het daarom willen verbergen. Ook maar een idee hoor. Heb vanaf mijn 13e een bril die ik zelden of nooit draag. Heb een plus en een min oog en dan kan ik nog steeds zonder bril als de letters niet te klein zijn lezen en mijn veraf bril draag ik alleen met autorijden wat ik nu nooit meer doe eigenlijk. Dus die ligt nutteloos in de la. Heb dus wel overal leesbrilletjes voor handwerken en kleine lettertjes….. een ramp heb een hekel aan brillen.

    Geliked door 1 persoon

  25. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja ik mag in dat gebied graag zijn zo een 2 x per jaar
    en inderdaad ik ben er veel weg van de mooie paden en struin door de struiken , goed oppassen want de meesten hebben doorns 🙂
    niks mis met het water hé wat van daar komt , maar misschien komt dat van jou , van net iets dichterbij , Weesperkarspel
    https://www.waternet.nl/ons-water/drinkwater/waar-komt-ons-drinkwater-vandaan/

    nog wat bewolkte groet

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.