Kombucha

In de veertiger en vijftiger jaren werd in Siberië onderzoek gedaan naar het ‘geheim’ waarom daar de bewoners in gebieden met zeer vervuilende industrieën en mijnbouw toch gezond bleven. Wat er ook werd onderzocht, de ingenieurs kwamen er niet achter. Totdat een van hen bij toeval een drankje van een oude oma kreeg aangeboden met een lekkere fris zurig smaak. Bij navraag bleek vrijwel iedereen dat zelfgebrouwen goedje te drinken. Al eeuwenlang. Uitgebreid onderzoek leverde tal van gezondheidsvoordelen op van deze theedrank, ‘theekwas’ of ‘zwamwijn’, die nu bekend is als kombucha en ook al in de schappen van de supermarkt staat.
Dat zou iets prachtigs zijn voor kameraad Stalin, die altijd overbezorgd was voor zijn gezondheid. Dus brachten de ingenieurs de kombucha mee naar Moskou. Meer jaloerse KGB-ers fluisterden Stalin in dat het weliswaar een lekker, maar zeer giftig drankje was en deze keer bedoeld om Stalin langzaam, ongemerkt, maar zeer beslist om zeep te helpen.
De ingenieurs werden gearresteerd en kregen een enkeltje naar de Siberische kou.

In de Bijlmermeer wordt deze drank nu ook gemaakt. Een bewoner van de klusflat Kleiburg maakt Kombucha in meerdere smaken. Het is te koop met de naam Bims. Bims is straattaal voor de Bijlmermeer. Maar nu ook de naam van een legendarische drank. De produktie vindt nu niet meer plaats in de keuken maar is verhuisd naar een nabij gelegen indrustrieterrein. De naam van het bedrijf is de postcode van Kleiburg, 1104 Drinks BV.

https://www.drinkbims.nl/

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

32 reacties op Kombucha

  1. Ik zag er geen met chocoladesmaak…

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk stukje Rob en ben weer wat wijzer geworden.
    Dorstige groet 😉

    Geliked door 1 persoon

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    en heb je het al gedronken , zo ja smaakt het zo ze zeggen , daar in het verre oosten van Siberië , wat zurig , maar dus niet giftig
    zo zie je maar hé , wat vertrouwen een verschil kan maken

    koffie groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Vrouwtje Jas zegt:

    Ik ben al jaren Kombucha-fan. Ik krijg het van een vriendin die borrelende potjes in haar tuinhuisje heeft staan. Leuk om de Russsische herkomst nu te weten. Nog leuker dat het nu ook in Nederland geproduceerd wordt en in het reguliere circuit verkrijgbaar is!
    Dank Rob, voor je verhelderende stukje!
    Grote groet!

    Geliked door 1 persoon

  5. HesterLeyNel zegt:

    Dis baie interessant en ek sien kombucha is ook te koop in Suid Afrika. Ek moet dit gaan ondersoek.

    Geliked door 1 persoon

  6. Bertie zegt:

    Ja, ik ken het, het is bekend. Of het echt helpt om gezond te blijven? Ik ben benieuwd naar gedegen onderzoek..

    Geliked door 1 persoon

  7. Gelukkig kan Stalin de makers van het brouwsel niet naar Siberië sturen.

    Geliked door 1 persoon

  8. Sjoerd zegt:

    Een mooi stuk historie haal je hier aan.

    Geliked door 1 persoon

  9. kutukamus zegt:

    [Just checked, BV Land] Postal code as a brand! Now that’s unusual! 🙂

    Geliked door 1 persoon

  10. Rebbeltje zegt:

    Zwamwijn dan zit er vast alcohol in 😉

    Geliked door 1 persoon

  11. Oudmaarnietversleten zegt:

    Mijn zus heeft het jaren gebruikt of ze het nog heeft weet ik niet. Zelf ken ik het niet en wist ook niet waar het weg kwam maar nu is het duidelijk.

    Geliked door 1 persoon

  12. Wat een geweldig stukje, ik ken het niet, maar daar gaat binnenkort dus verandering in komen. Zwamwijn… De naam alleen al 😉 Vrolijke groet,

    Geliked door 1 persoon

  13. En nu dus maar afwachten wat er met de gemiddelde leeftijd van de Bijlmerbewoners gaat gebeuren.

    Geliked door 1 persoon

  14. Mooi verhaal, Rob, maar ik denk dat ik ’t toch bij gelegenheid maar gewoon houd bij een Pompeblêdsje of een Beerenburchje. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  15. ollieherman zegt:

    Het is niet duidelijk of kombucha gezond of ongezond is. Er zijn wel onderzoeken geweest, maar die spreken elkaar ietwat tegen. Maar marketingtechnisch is het natuurlijk een succes, vooral als je er het etiket “gezond uit een ver en vreemd land” op kunt zetten. Dan kan de prijs ook gelijk verdubbelen.
    Daarom geloof ik nooit zo in dit soort drankjes. Ik hou het liever bij gewoon kraanwater, een beetje Rivella en af en toe een glaasje wijn. Proost!!

    Geliked door 1 persoon

  16. Suskeblogt zegt:

    Vroeger was er hier een apotheek die dit drankje verkocht.
    Of het hier nu nog te krijgen is weet ik niet.

    Geliked door 1 persoon

  17. Matroos Beek zegt:

    Waar is de tijd. Ooit had ik zo’n zwam… zowat al mijn vrienden en familie. Ik was het eigenlijk al vergeten. Het drankje was best lekker.
    Smakelijke groet.

    Geliked door 1 persoon

  18. gewoonanneke zegt:

    Wat grappig nooit van gehoord van dit drankje maar ben er van overtuigd dat zulke drankjes best bestaan en goed voor mensen zijn.

    Geliked door 1 persoon

  19. Marry zegt:

    Als je ervan gaat zwammen kan het alleen maar goed voor een mens zijn. Ik heb dat drankje alvast niet nodig.

    Geliked door 1 persoon

  20. els zegt:

    Ik herinner me dat er 30 jaar geleden bij mijn ouders thuis een grote bokaal stond met zo’n rare zwam in. Ik heb er ook regelmatig van gedronken. Voor mij leverde het geen merkbaar effect op, niet positief en niet negatief.

    Geliked door 1 persoon

  21. meninggever zegt:

    Tijdens mijn zakelijke trips naar Oost-Europa kreeg ik door de jaren heen heel wat stevige drankjes aangeboden die stuk voor stuk ‘gezondheid’ beloofden. Het kan zo zijn dat het werkte, maar ze waren vooral sterk en soms heel lekker…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.