Sanuk, Sabai en Mai pen rai

Als kind leerde ik vooral goed mijn best te doen en spaarzaam te leven. Goed eten was vooral belangrijk voor groeien en gezond te zijn.

Genieten van mooie en leuke dingen heb ik vreemd genoeg nooit geleerd. Zonder altijd de juiste financiele keuzen te maken leid ik vooral een spaarzaam leven. Mijn tijd besteed  ik vooral aan werken.

In Nederland ontmoette ik jaren terug een Thaise vrouw. Uiteindelijk is er een warme vriendschap tussen ons ontstaan. Zij heeft mij laten kennismaken met haar land en haar familie. De manier van leven heeft indruk op mij gemaakt. Door het ontbreken van een georganiseerd sociaal vangnet wordt er hard gewerkt in Thailand. Maar de de mooiste Buddha beelden die overal in het straatbeeld en in elk huis te zien zijn laten ook een andere kant van het leven zien. Door haar familie ben ik warm en hartelijk ontvangen.

Bij elke maaltijd bleek weer dat eten een feest is. En dat elk feest eten is. De warme gastvrijheid heeft mijn hart verwarmd.

Het bezoek aan een Tempel was indrukwekkend. Of zoals de Thai zeggen; Sabai, sabai. De uitdrukking voor iets dat bijzonder fraai en zeer aangenaam is. De betekenis van de rituelen ontgaat mij vooral. Al zag ik ook veel overeenkomsten met de Rooms Katholieke rituelen. Om mijn pols draag ik nu een geknoopt draadje.Een zegening door een familielid van mijn vriendin. Naast een klein Buddha beeldje in mijn woonkamer staat nu een klein potje met water uit de Tempel. En in die zelfde Buddha Tempel brandde een door mij aangestoken kaarsje en wierook naast een bosje orchideeen. Op het Buddha beeld van de Tempel heb ik 3 kleine stukjes bladgoud geplakt. Het hoe en wat van het Thaise Buddhisme zal ik waarschijnlijk nooit begrijpen.

Maar het gezamenlijk eten en het mooie feest van dat eten bewaar ik in mijn hart. Misschien is dat wel wat er gezegd wordt van het Sanuk van de Thai. Hoewel Sanuk meer is dan eten, plezier en vrolijkheid. Het is de levensvreugde die diep geworteld is in elke Thai.

Zoals ik de door mij gemaakt keuzen in mijn leven accepteer wellicht te vergelijken is met Mai pen rai? Wat gebeurd is, is gebeurd of geen zorgen, het komt wel weer goed. Een vrijheid van de Thai tegen de drukkende verantwoordelijkheid, tot een ontspannen gelatenheid.

De taal, het alfabet, de cultuur, de gewoonten en gebaren in Thailand blijven een leerschool voor mij. Voor mijn reis heb ik mij laten informeren en heb ik mij proberen in te lezen. Maar de subtiele gebaren en opmerkingen heb ik niet altijd begrepen. Gelukkig is mij dat niet kwalijk genomen.

Al voelde ik mij hierbij soms wel een onopgevoede hork …

Ik kijk terug naar een prachtige ervaring. Een combinatie van Sanuk en Sabai. De twee woorden die de Thai gebruiken bij het toppunt van welzijn.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

35 reacties op Sanuk, Sabai en Mai pen rai

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  andere landen andere culturen en gewoonten , ik vind het ook interessant
  zelf kan ik mee gaan in dat leven van ” Mai pen rai ” , ik moet het ook doen met wat er is
  en druk maken is slecht voor mijn ademhaling 🙂
  eten een feest en een feest eten , klinkt mij goed in de oren

  frisse groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Mijn zus reisde Thailand rond. Zij vertelde mij ook dat de mensen er zo hartverwarmend gastvrij en vriendelijk zijn én het eten zo lekker. Dat we van de bevolking veel kunnen leren om goed in het leven te staan. Dat vind ik hier allemaal terug in dit mooie logje over jouw reis. Lijkt me prachtig.
  Frisse ochtendgroet.

  Geliked door 1 persoon

 3. omabaard zegt:

  We kunnen vaak veel leren van andere mensen met andere culturen. Zolang we ervoor open staan. Genieten van mooie en leuke dingen zou op de eerste plaats moeten komen in ons leven. En daar kan blikverruiming ons zeker bij helpen.
  Fijn dat je dit mocht ervaren en kon beleven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Morgaine zegt:

  Gastvrijheid en andere zaken, ja die ken ik ook, dan vanuit de Indische cultuur, of dat hetzelfde is, want daar spelen niet alleen budha’s een rol maar ook de wajangs bijv. je moet wel weten wat je doet natuurlijk, want voor je het weet heb je de stille kracht te pakken 😉

  x

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi om te lezen Rob het Thaise Buddhisme, is voor ons westerlingen, mysterieus.

  Geliked door 1 persoon

 6. peterbake zegt:

  Mooi verteld, en ” turn to face the strange ” !

  Geliked door 1 persoon

 7. careldem zegt:

  we kunnen veel leren van andere culturen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ik heb me altijd thuis gevoeld bij het boeddhisme, het mag dan geen geloof, maar een levenswijze zijn, maar daar is zoveel meer duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

 9. Koen zegt:

  Ik was al tweemaal in Thailand. Vooral de dagen dat ik onverwacht op bezoek was bij het Thaise gastgezin van Laura – dochter van Vlaamse vrienden – in Sisaket (noord oost) waren bijzonder.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bertie zegt:

  Het klinkt aantrekkelijk, zoals de meeste verslagen van bezoekers aan Thailand.
  Maar we kunnen het niet toepssen op onze wereld.

  Like

 11. Rebbeltje zegt:

  Eigenlijk leven wij ook met die gewoonte van gezamenlijk eten als er feest is…
  En dat hoeft echt geen hoogstandje te zijn maar gewoon gezellig samen zijn.
  Dan heb ik het over de kinderen met aanhang en de kleinkinderen.
  Zijn we met ons 16 een hele tafel vol 😉
  En ik geniet ervan…
  Fijn dat je reis je zoveel heeft gebracht
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 12. perdebytjie zegt:

  Baie interessant, Rob. Ook nou by jou iets geleer van die kultuur.

  Geliked door 1 persoon

 13. lummel zegt:

  Samenzijn is wat ik overal ter wereld gevonden heb. Hoe je samen bent doet er niet toe. Als je maar begrijpt waar het over gaat. Dan worden de verschillen parels en geen obstakels

  Geliked door 1 persoon

 14. Cats Rule zegt:

  Glad you liked your Thailand experience, friend Rob … I’m not really a fan of Asian culture, because of certain animal rights issues, but I did fall in love with Bali … I went to your Instagram site as well and enjoyed the pics … Thank you for sharing. Love, cat.

  Geliked door 1 persoon

 15. Je mag je dan af en toe “een onopgevoede hork ” hebben gevoeld, zoals je zelf zegt, aan je goede intenties zal vast niet lang en veel getwijfeld zijn, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 16. Vrouwtje Jas zegt:

  Thailand, het is heerlijk om daar te zijn! Ik herken de calvinistische opvoeding en de verademing om als Bakra in de Thaise cultuur opgenomen te worden. Je maakt onrust in me los! Ik heb alweer naat tickets AMS-BKK gekeken. Binnenkort verhalen van Vrouwtje Jas in Bangkok?

  Geliked door 1 persoon

 17. hier in de gemeente is er ook een Thais boeddhistisch klooster en tempel Rob..
  dat ik met een culturele vereniging bezocht heb..

  in België zijn er wel meerdere boeddhistisch kloosters, die een gans andere interpretatie van het boeddhisme aanhangen, maar daar wilden ze niet op ingaan……

  hun bedoeling zou zijn om mensen in contact te brengen met meditatie technieken ( en daar halen ze een deel ? van hun inkomsten uit) en niet zozeer om mensen te bekeren..

  ze leven wel in een zeer gesloten gemeenschap, je zult ze dus op straat niet tegenkomen…

  dat eten een feest is.en dat elk feest eten is…lijkt me wel een mooie gedachte
  maar culturen verschillen

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Uit de hoeveelheid Buddhistische kloosters en Tempels lijkt het bijna wel of er net zoveel stromingen in het Buddhisme zijn alsdat er mensen zijn.
   Ik begrijp dat in Thailand geldt dat je blij moet zijn dat je geld, eten of andere goederen aan de monniken en/of Tempels mag geven. Een dankjewel zal er dus nooit zijn, hooguit de vraag naar meer en meer. Al geeft dat wel weer een heleboel status waarmee je mag en kan pronken.

   Vredelievende groet,

   Like

 18. Een mooie herinnering Rob!

  Geliked door 1 persoon

 19. Het is inderdaad heel moeilijk de subtiliteiten van een andere cultuur te doorgronden. Net zoal het voor een Thaise moeilijk is om dat bij de Nederlandse cultuur te doen. Subtiliteiten waarvan wij onszelf vaak helemaal niet meer bewust zijn.

  Geliked door 1 persoon

 20. Hans zegt:

  Wat fijn voor je, zo’n fijne reis meegemaakt te hebben! 🙂
  Waar je ook bent en welke ‘bril’ je ook op mag zetten: oost-west, thuis best!
  Ikzelf ben nooit buiten Europa geweest; geen behoefte of aanleiding daartoe. Ik denk nog steeds zo: Niet alles wat van ver komt is lekker! Alle culturen hebben zo hun pro’s en contra’s. Misschien een wereldvreemde of eenkennige gedachte?? Er is overal wel wat (shit), dat verscholen gaat onder een laagje bladgoud. Eerlijk duurt het langst en natuurlijk zijn eye-openers welkom!
  Nee, ik ben geen wereldreiziger en hoef ook niet zo verbaast te staan door verb(l)indende ‘decors’, zal ik maar zeggen.
  Ik ben meer een interne ingetogen reiziger en toets gedragingen aan wat door moet gaan als mijn geweten…. voor zover dit niet bezoedeld is.

  Geliked door 1 persoon

 21. meninggever zegt:

  Het Thaise volk staat mij bij als uiterst plezierig en warm. Het eten is zalig overigens. Ook belangrijk om een volk te omarmen….

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Mooi om zo je eigen wereld te verrijken. Graag gelezen.

  Geliked door 1 persoon

 23. natuurfreak2 zegt:

  Was ook lang geleden in Thailand en de vriendelijkheid en gastvrijheid wordt er hoog in het vaandel gedragen en daar kunnen we hier nog veel van leren

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.