Van 25 november 2017 tot 25 november 2018 is het jubileumjaar van de Bijlmermeer gevierd. Vreemd genoeg heb ik dit jubileum op mijn blog voorbij laten gaan. Terwijl een van de hoofdredenen om met dit blog te starten juist de Bijlmermeer is. Een positief geluid wilde ik laten horen over mijn woonplek. Waarom dan dit jubileum vergeten?
Eerst de positieve kanten van de Bijlmermeer: veel groen, riante woningen, mensen en dus eten uit de hele wereld.
Veel groen is verdwenen. Door de veel nieuwe laagbouw woningen is de oude Bijlmermeer verandert in een grauwe versteende Vinex wijk. De riante woningen van de honingraatflats zijn vervangen door uniforme kleine hypotheek dragende eengezinswoningen. De bevolkingssamenstelling is nog steeds zo divers als dat in de slechtste tijden van de Bijlmermeer was. Van huur betalende flatbewoner naar hypotheek betalende woningbezitter is er weinig verandert. Wel zijn er minder eettentjes over gebleven.
De roerige tijden van collectieve ruimten in de hoogbouwflat zijn verdwenen. Een handvol collectieve ruimten heeft nog een paar trouwe bezoekers. Maar de bruisende ontmoetingen vinden nu nog maar sporadisch plaats bij een spontane BBQ op een verlaten grasveldje. In de oude parkeergarage van Develstein zijn nog een paar eettentjes verzameld in de World of Food. De andere parkeergarages zijn samen met de meeste Honingraatflats gesloopt.
De buurthuizen zijn verworden tot een plek waar elke ochtend een Ikea-ontbijtje te scoren valt. De spraakmakende bewonersopstanden en uit de hand gelopen feesten zijn er niet meer. Ook de roemruchte vergaderingen in het stadsdeelkantoor worden nu haar fijn geregisseerd vanuit de Stopera.
Het negatieve imago is langzaam aan naar een licht positief beeld aan het verschuiven.
Misschien betekent dit dat de Bijlmermeer na 50 jaar volwassen is geworden? Voor mij is het vooral een in slaap gevallen buitenwijk van Amsterdam geworden.
De junks waar iedereen het altijd over had wonen nu in een Domus van het Leger des Heils. Gebruiken doen ze nog steeds. Maar nu er in de Domus een bed, bad en brood regeling voor hen is heeft niemand nog overlast van deze zieke mensen. Maar of dit de sloop van mooie woningen rechtvaardigt? Laten we daar nog eens 50 jaar Bijlmermeer voor bekijken …
Even opgezocht, want de locatie is me niet echt bekend. Niet echt iets wat ik als reisbestemming zou kiezen, maar misschien té onbekend. Goed dat er mensen zijn die zich inzetten om het mooie ervan te laten inzien.
LikeGeliked door 1 persoon
Zie je mij staan voor mijn huis?
Ik sta naar jou te zwaaien.
Vrolijke uitnodigende groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik zag je staan. Is het de gewoonte in je wijk om op zondagmorgen te poseren in onderbroek met Schotse ruit aan je voordeur?
LikeGeliked door 1 persoon
Jazeker. Dat is mijn gewoonte. Vind jij dat vreemd? Het is het relict van mijn relatie met een Schotse vrouw.
Vrolijke groet,
LikeLike
Al sta je daar in Borat-badpak, het is jouw leven en niemand hoeft daar kritiek op te geven.
Een Schotse vrouw met een Hollander – dat moet een gierige combinatie zijn 🙂 !!!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik zal je nijn persoonlijke verdriet rondom mijn scheiding onthouden.
Wel kan ik jou vertellen dat het vreemd thuiskomen is in een volledig leeg gehaald huis en een geplunderde bankrekening.
Maar over de doden niets dan goeds ….
LikeLike
Sorry, dacht dat je een grapje maakte.
Uw paar woorden zeggen heel veel. Sterk dat je vandaag weer staat waar je staat…
LikeGeliked door 1 persoon
Soms beschrijf ik de werkelijkheid in mijn blogjes en/of reacties. Nee, dat is niet waar. Mijn blogs beschrijven altijd mijn werkelijkheid. In mijn reacties druppelen soms de bittere en/of zoete dingen uit mijn leven …
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Die droeve dingen geven energie om je harder te concentreren op de positieve dingen des levens…
LikeGeliked door 1 persoon
Leerrijk Rob. Is dat duur een onderbroek in Schotse ruit?
LikeGeliked door 1 persoon
Je kunt ze kopen in Primark – absoluut niet duur!

LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
beter had je het grote verschil van zeg de jaren ’70 en ’80 met nu niet kunnen beschrijven
toen kwam ik er regelmatig in Frissenstein , nu af en toe in Arenpalmstraat , een enorm verschil 🙂 zondag groet
LikeGeliked door 1 persoon
Het Palmenwijkje of Laag Koningshoef ligt bij mij precies om de hoek.
De Kurkeiken op het pleintje vind ik prachtig.
Vrolijke groet,
LikeLike
ja daar stonden vroeger ook van die grote flats hé
LikeGeliked door 1 persoon
Deze veranderingen gelden niet alleen voor de Bijlmermeer. Overal is het onpersoonlijk geworden.
De wereld wordt er niet leuker op.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik mag van de censuur niets zeggen, maar ben ervaringsdeskundige. Woonde er van 1970-82 en maakte de enorme veranderingen mee vanaf 1975. Toen ik verhuisde was dat met een zucht van opluchting. Pas na de crash met dat ElAl-vliegtuig kwam de Gemeente Amsterdam er achter wat er eigenlijk mis was aan die woonwijk. En werd men wakker. Vanaf dat moment bouwt men er weer normale huizen en verandert de samenstelling van de bewoners zodanig dat van eenzijdigheid geen sprake meer is…..
LikeLike
Klein vraagje; waaruit bestaat die verandering van bewoners?
Nieuwsgierige groet,
LikeLike
Mensen met een beter inkomen die niet met behulp van huursubsidies grote woningen krijgen toegewezen. Was in 1975 en daarna wel het geval..
LikeLike
Ik zie vooral de voormalige flatbewoners en hun kinderen in de nieuwbouwwijkjes hun hypotheek betalen.
De statistische gegevens onderschrijven mijn observatie.
Jouw gekleurde bril geeft jou een verkeerd beeld.
Dat jij in de Bijlmermeer een trauma hebt opgelopen beschrijf jij luid en duidelijk.
Vanaf 1988 volg ik de Bijlmermeer als bewoner en geinteresseerde in cijfers en statistieken.
De cijfers kunnen alleen nooit ideeen en/of gevoelens over de Bijlmermeer wegnemen.
Open en onbevangen kijken naar mensen en hun ongeving heb ik in de Bijlmermeer geleerd. Met een redelijke boekenkast probeer ik de onderzoeken en wetenschappelijke publicaties rondom de Bijlmermeer te volgen en te begrijpen.
Verrassend, uitdagend en leuk vind ik dat. Ik geniet daar dagelijks van.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Ik had indertijd naar buiten toe ook een zonnebril op.Wilde niet zien wat er mis was in die wijk, immers mijn woonwijk. Maar het werd op enig moment ook mij te erg. En ik vluchtte. Letterlijk. Net als zoveel van mijn medebewoners van toen uit de eerste periode deden. Weggejaagd door de criminaliteit en verloedering. Het is net als een foute scheiding. Daarna zie je nog maar weinig positiefs over je ex-partner. De Bijlmermeer van toen is in 1975 en de jaren daarna mislukt. Pas veel later werd het beter. Wellicht voor velen een toevluchtsoord met een hoop plezier, ik zie er de lol niet meer van in. Noem het maar gekleurd….blijven feiten.
LikeLike
Jaren terug vond ik bij thuiskomst de huissleutels op de deurmat. Verder naar binnen lopend ontdekte ik dat mijn huis was leeg gehaald.
Een dag later ontdekte ik dat mijn bankrekening ook was leeg gehaald.
Mijn Schotse vriendin verdween op deze wijze uit mijn leven.
Jaren later hoorde ik dat in de Amsterdamse kroegen het verhaal rond ging dat zij in Schotland was overleden.
Toch herinner ik mij vooral de mooie en liefdevolle momenten.
Onze eerste ontmoeting bij een buurman in een nu gesloopte Bijlmer Hoogbouw flat blijf ik koesteren.
Een Schots accent maakt mij nog steeds blij. De overgebleven Bijlmer Hoogbouw flats maken mij nostalgisch.
De tekst: “Oh Bijlmermeer, verguisd en gekwetst, ik vond er slechts geluk en jou” draag ik nog steeds met plezier op mijn t-shirt.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Tja, wat zal ik ervan zeggen … Niet elk verandering is (in alle opzichten) een verbetering.
Ik denk dat ‘we’ ons in de loop van de afgelopen 30-40 jaar allemaal meer op ons eigen stekkie terug zijn gaan trekken. Dat geld voor mijn gevoel niet alleen voor de Bijlmer, maar voor vrijwel ons hele land.
LikeGeliked door 1 persoon
Jammer dat de spontaniteit is verdwenen. IK ben er maar een paar keer geweest, in de jaren 70 bij familie, daarna nooit meer want de familie was verhuisd. Kan me de immens grote flatwoningen goed herinneren. En ook het zoeken naar het adres/de woning. Het leek wel een doolhof toen.
LikeGeliked door 1 persoon
De opbouw van Amsterdam-Zuidoost en dus ook de Bijlmermeer is volgens het alfabet.
Mensen die kunnen lezen hebben het gemakkelijk. Elke straat en/of flat wordt in de bewegwijzering alfabetisch aangegeven. De Amsterdamse Poort en/of het Bijlmerplein is het begin van het alfabet. Met de klok meedraaien komen zo alle letters voorbij. Ik woon in de G/K-buurt. Deze borden volgend brengen je vanzelf bij de K van Kantershof.
De borden zijn er al jaren. De klachten over het doolhof ook ….
Vrolijke groet,
LikeLike
Wat een nostalgie, herinneringen en bitterzoet lees ik hier allemaal. Mooi om zo een plakje dwarsdoorsnede uit jouw leven te lezen Rob. Ik ben nog nooit in de Bijlmer geweest; ken daar niemand. De ElAl-ramp (althans: de eerste beelden ervan op een vooravond begin oktober) staat onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb Vinex moeten opzoeken, maar nu kan ik me er iets bij voorstellen. Allee, toch waar het vandaan komt. Niet hoe het er uit ziet.
LikeGeliked door 1 persoon
De Bijlmermeer ken ik alleen van horen zeggen en van dat neergestorte vliegtuig natuurlijk. Zulke grote wijken kennen wij in België niet. Het zou hier voor immense problemen zorgen. Ik kan me wel inbeelden dat open minded zijn een voorwaarde is om er graag te wonen. Of ik me er thuis zou voelen weet ik niet. Met jou als buur waarschijnlijk wel!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor jouw compliment.
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Wat voor problemen en waarom?
LikeLike
Stel jij deze vraag over problemen aan Meninggever ???
Vragende groet
LikeLike
Nee, de vraag is voor Els. Waarom zulke grote wijken in Belgie voor immense problemen zouden zorgen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ook op die vraag lees ik graag het antwoord.
Nieuwsgierige groet,
LikeLike
Over 50 jaar Rob, spreken we elkaar in elk geval weer.
Hou ik je aan.
LikeGeliked door 1 persoon
Doen we dan vieren wij samen een feest.
Vrolijke groet,
LikeLike
Ik moet Thomas teleurstellen.
De door hem opgeduikelde Primark Schotse ruit is nep.
Een Echte Schot draagt geen ondergoed.
Om dit te controleren hebben de (onder-) officieren in het leger een klein spiegeltje op de punt van hun schoenen / laarzen.
Daarmee kjken ze even onder de kilt.
Een zichtbare onderbroek geeft heel veel heibel.
Een beetje kerel zal het dan ook niet wagen om onder zijn kilt ondergoed te dragen.
Daar starten de Schotse pubers al snel mee.
En dat houden zij vol tot aan hun dood.
Waarom Primark toch een ruit in de aanbieding heeft als mannenondergoed weet ik niet en begrijp ik ook niet.
Maar ik ben dan ook nog nooit bij Primark binnen geweest.
Misschien dat Thomas iets meer weet?
Vrolijke groet,
LikeLike
Ik ben geen shopper, totaal niet. Primark of om het even welke andere kledijketen heeft aan mij helemaal niks…
Een leven zonder onderbroek kan ik me niet voorstellen 🙂 – ik zou een heel slechte Schot zijn…
LikeGeliked door 1 persoon
Maar voor Zot ben jij enorm geslaagd!
Een Brugse Zot, want dat zijn de beste.
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het getuigen van een groot gevoel van humor die ruit van Primark.
LikeGeliked door 1 persoon
Zag het op het nieuws…
LikeGeliked door 1 persoon
Zag je mij ook ???
Vragende groet,
LikeLike
Jammer gemist 😉
LikeGeliked door 1 persoon
ha die Rob
veel onbekendheid van de Bijlmer
nee ik ben nog niet aan het weer gewend , maar als ik buiten ben doe ik toch ook genieten van wat ik om me heen zie hoor 🙂
ik kijk ook al uit naar het voorjaar
slaap wel groet
LikeGeliked door 1 persoon