Circulaire textielindustrie in Zaanstad

In Zaanstad is een belangrijke stap gezet naar het realiseren van een circulaire textielindustrie. Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a life, Leger des Heils ReShare en de gemeente Zaanstad ondertekenden een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Dit is de start van de oprichting van het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT) dat bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uit alle schakels van de textielketen met elkaar verbindt: van het inzamelen van gebruikt textiel tot en met de productie van nieuw textiel. Het doel is om een van de meest verontreinigende industrieën te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel.

Ambities

In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel in meerdere stappen tot garens of vilt verwerkt om daarvan nieuwe textiele eindproducten van hoogwaardige kwaliteit te maken. Het DCCT zal een fysieke plek krijgen in Zaanstad en richt zich in eerste instantie op bedrijven in de Metropool Regio Amsterdam (MRA), om lokaal de keten te sluiten en de maakindustrie te stimuleren. Door de samenwerking van Leger des Heils ReShare (LdH), Wieland Textiles en Brightloops | Loop.a life zijn meerdere belangrijke schakels in de keten verbonden: het inzamelen, de vergaande sortering en het maken van hoogwaardige textiele grondstoffen zoals vezels en garens, waarmee onder andere nieuwe kleding en interieurproducten gemaakt worden.
Simon Smedinga van LdH ReShare ziet grote kansen in samenwerken: “Wij zamelen textiel in vanuit onze missie om voor mens en milieu te zorgen. Met deze samenwerking kunnen we onze impact vergroten. Daar wordt dus iedereen beter van.” Hans Bon van Wieland kijkt alvast vooruit. “Hiermee brengen we het ideaal, om binnen 5-10 jaar te zorgen dat ieder kledingstuk voor minimaal 20 % uit gerecyclede grondstoffen bestaat, een stuk dichterbij.”

Brightloops B.V. | Loop.a life
Loop.a life is koploper in de circulaire textielindustrie. Wij maken van reststromen nieuwe vezels, garens en textiele eindproducten. Dat doen wij vanuit ons eigen label Loop.a life (met een 100% gerecyclede collectie) maar ook als Private Label bedrijf voor andere bedrijven en merken. Wij willen bedrijven ontzorgen om van hun restmaterialen in combinatie met de lokale afvalberg nieuwe garens en eindproducten te ontwikkelen binnen hun collectie. Ons doel is waardevol materiaal nieuw leven te geven, de kledingafvalberg te verkleinen en zoveel mogelijk merken & consumenten te inspireren en ondersteunen om mee te doen.

Leger des Heils ReShare
Martkleider op het gebied van textielinzameling. Textielverwerking ten behoeve van haar eigen tweedehands winkels, de ReShare Stores. Zonder winstoogmerk meerwaarde creëren voor mens & milieu.

Wieland Textiles
Toonaangevend in Europa op het gebied van hoogwaardige sortering van gebruikt textiel. Zaken als aantrekkelijke inkoopprijzen, eerlijke handel, gecertificeerde kwaliteitszorg, ketentransparantie, goede arbeidsvoorwaarden en investeren in duurzame innovaties zijn voor Wieland ‘business as usual’.

Gemeente Zaanstad
Als gemeente stimuleren wij de transitie naar circulaire economie onder andere door een aantrekkelijk vestigingsklimaat te creëren voor circulaire bedrijven. Dit doen wij om werkgelegenheid duurzaam te behouden en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Wij zetten hierbij in op het sluiten van de ketens en het aantrekken van nieuwe en ontbrekende bedrijven in deze ketens. Met het Dutch Center for Circulair Textiles zetten we een goede stap in deze richting.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Circulaire textielindustrie in Zaanstad

 1. Vrouwtje Jas zegt:

  Mooi initiatief! Kan ook mooi gekoppeld worden aan de bijzondere werkplaats van je vorige blog. Het verzamelen, selecteren en knippen van het opgehaalde textiel kan prima gedaan worden door mensen voor wie een reguliere baan lastig te vinden is. Zo wordt de circulaire industrie meteen ook een circulaire arbeidsmarkt

  Geliked door 5 people

 2. Heel belangrijk, zo’n organisaties. Er kan geen aandacht genoeg aan besteed worden.

  Geliked door 3 people

 3. Oudmaarnietversleten zegt:

  Heel fijn, ik ben er erg voor al verslijten wij de kleding hier helemaal. Maar versleten kleding mag ook in de kledingcontainer dus wordt ook her gebruikt.

  Geliked door 4 people

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  een goede zaak , en wat ik hier al las , het kan samen met je vorig blog
  ben benieuwd hoe dit verder gaat

  opgewekte groet

  Geliked door 3 people

 5. careldem zegt:

  een ontwikkeling die ik toejuich!

  Geliked door 1 persoon

 6. Happy Hulk zegt:

  Prachtig!

  Er komt een tijd, ja hij is er al, dat ze Hulken gaan recyclen!
  Wat goed is moet je nooit wegdoen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Anuscka zegt:

  Wat een mooi initiatief! Ik ga het proberen te ‘vertalen’ naar de Deense omstandigheden hier

  Geliked door 1 persoon

 8. Rebbeltje zegt:

  Tja uit de mode de zak in
  Nee hier niet maar zie het om me heen en dan is het toch fijn dat er nog anderen wat aan hebben.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Ontspullen en recyclen is waar ik me momenteel mee bezig hou in huis. Wat je niet hebt hoef je ook niet mee te nemen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Een prima initiatief.

  Geliked door 2 people

 11. Suskeblogt zegt:

  Goed initiatief. Zo blijven we recycleren.

  Geliked door 1 persoon

 12. gewoonanneke zegt:

  Een mooi initiatief. Ik schaam me soms ook wel eens hoeveel kleding ik eigenlijk heb. Breng het ook wel altijd bij de container van het Leger des Heils en toch wel wat kritischer gaan kopen. (scheelt ook wel in mijn portemonnee 😉 )

  Geliked door 1 persoon

 13. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  nee strak blauwe lucht met zon , heb ik al een tijdje niet gezien 🙂
  die tijd komt ook wel weer

  donkere groet

  Geliked door 1 persoon

 14. Spontanity zegt:

  Hier wordt weinig weg gegooid.
  Maar als het zover is gaat het de container in .
  Oops, niet meer doen dus.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.