Veranderende tijden en nieuwe tradities

Sinterklaasje bonne, bonne, bonne …

‘Kijk mama, die wil ik! En ik ben het heeeeeele jaar lief geweest.’
Ik grinnik als ik mijn zoon zo hoor slijmen. Afgelopen maand was het Sinterklaas voor en Sinterklaas na. Meer dan eens neuriede hij Zie ginds komt de stoomboot en het Intertoysboekje is van begin tot eind uitgeplozen. ‘Prachtige brandweerwagen, Simon. Print ‘m maar uit.’
‘Mahaaaaam! Tss, mama is echt óud. Kijk, ik kan hem gewoon zo aanklikken,’ hij tikt met zijn wijsvinger op het touchscreen van de tablet, ‘en dan staat het op mijn verlanglijstje. En Sinterklaas krijgt een e-mailtje.’

 

Nu de huizen gekoeld en verwarmd worden met een app kan geen enkel kind nog bij de schoorsteen een schoen met een wortel en een pluk haver voor het paard van Sinterklaas neer zetten.
Een kinderschoen neerzetten doe je nu voor de kassa van de blauwe grutter.

Wat ik het vreemde hiervan vind is dat Blokkeer Friezen en Voetbal Hooligans zeggen dat tradities niet kunnen en mogen veranderen.

https://schaapschrijft.wordpress.com/2018/12/03/sinterklaasje-bonne-bonne-bonne/comment-page-1/#comment-4858

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

65 reacties op Veranderende tijden en nieuwe tradities

  1. Zwerver zegt:

    Zeggen dat tradities niet veranderd mogen worden is ook een traditie van de laatste jaren!
    Nu maar hopen dat die blokkeerfriezen en voetbal hooligans de traditie van feestje-verpesten door zetten. Anders is die traditie ook al weer verloren….

    Geliked door 1 persoon

  2. shivatje zegt:

    Ja we moeten met de vooruitgang mee en de kinderen zijn daar met een vinger tik snel in om het verlanglijstje aan te vullen.

    Aum Shanthi

    Like

  3. Iets waar je niet bij stilstaat, maar je hebt gelijk Rob.

    Geliked door 1 persoon

  4. ed mather zegt:

    Zelf over dit onderwerp een aantal jaren geleden ook het nodige gezegd, en sindsdien niet van mening veranderd:

    Piet

    Geliked door 1 persoon

  5. Mack zegt:

    Je zoon? Ik zal wel weer een domme vraag stellen, maar heb jij zo’n jonge zoon?

    Geliked door 1 persoon

  6. Villasappho zegt:

    De traditie is al veranderd want we vinden het normaal dat kruidnoten in september in de winkel liggen en dat kinderen schaamteloos verwend worden.

    Geliked door 2 people

  7. Alles verandert: taal, samenstelling bevolking, geloof wel/niet(meer), onderwijs, verkeersregels, boetes, dus ook tradities.

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Die mening van de zwerver…geweldig lekker negatief…
    Hoop echt wel dat het een kinderfeest blijft…met of zonder zwarte pieten
    Hier zetten ze de schoen bij de brievenbus 😉
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    Dingen veranderen, daar heb je gelijk in, alleen speelt hier iets wat ons na aan het hart ligt.

    Like

  10. fietszwerver zegt:

    ja Rob
    andere tijden andere veranderende tradities
    het zou kunnen omdat ik half Fries ben , de Friezen op de zelfde hoop gooien als hooligans , gaat me wat ver 😦
    ik stam nog uit de tijd van de potkachel , dus stonden mijn klompen daar bij de schoorsteen 🙂
    het mag van mij gerust veranderen , maar niet door dit soort drammers , omdat ik Zwarte Piet wil houden , ben ik nog geen racist , en waren mijn ouders niet ” fout ”

    bedroefde groet

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Halve Fries of hele Amsterdammer over Ajax heb ik jou nog nooit gehoord. Ik noem jou geen racist. En over jouw ouders durf ik geen fout woord te schrijven. Vredelievende groet,

      Geliked door 1 persoon

      • fietszwerver zegt:

        mogge Rob
        dat doe jij ook niet , maar het is door zo’n wat ik noem klojo publiekelijk gezegd , dat bij de kinderen waar sinterklaas werd gevierd de ouders fout waren ” Rogier Meijerink ” dus 😦

        ik wil het wel over Ajax hebben hoor , maar ik volg het voetbal niet hihi

        vredelievende groet terug

        Geliked door 1 persoon

  11. Waarom haal je de BlokkeerFriezen en de Voetbalhooligans nou weer bij dit verhaal?
    Dat vind ik helemaal niet nodig bij dit op zich mooie verhaal. Beetje jammer.

    Geliked door 1 persoon

  12. Suskeblogt zegt:

    Wie weet wordt de sint definitief vervangen door de kerstman met rendier en zonder pieten.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Dan heeft de Bisschop Nicolaas van Turkije naar Bari, Madrid via Nederland naar de Verenigde Staten van Amerika als Santa Claus naar de Noordpool er wel een flinke wereldreis op zitten …

      Geliked door 2 people

    • Zwerver zegt:

      Sint kan wel wat hulpvolk van Mars aan laten rukken. Met zo’n rendier weet je het nooit, staat Marianne Thieme weer te protesteren. Tegen groene mannetjes van Mars kan niemand wat hebben en ze kunnen zó met de Opportunity mee. Die staat nu toch stil!

      Geliked door 2 people

      • Rob Alberts zegt:

        Ja, die Marianne Thieme heeft met haar dierenliefhebbers bij de Oostvaardersplassen ook al flink huisgehouden. In en rondom de Amsterdamse Waterleiding Duinen is het ook al jaren onrustig.

        Misschien dan toch maar het feest van Sint Piter uit Grouw vieren?

        Vredelievende groet,

        Geliked door 2 people

  13. gewoonanneke zegt:

    Ik zag bij toeval pas een programma van de eerste intocht op tv in 1952 (goed jaar natuurlijk 😉 ) Daar waren de hoofdpieten gewoon ook wit met daarbij wel een aantal zwarte pieten….. wat is het verschil…… laat het een kinderfeest blijven met aardigheidjes. Verbaas me soms over de cadeaus die kinderen krijgen…

    Geliked door 1 persoon

  14. Laat ons dat hele gedoe afschaffen, beste Rob.
    Vanaf nu Sint Pannenkoek die het ganse jaar actief is, en kinderen gelukkig maakt met een koek of een doos houten blokken. Back to basics.

    Geliked door 1 persoon

  15. Hoe lyk jou Kerslysie?

    Geliked door 1 persoon

  16. Marry zegt:

    Mijn voorstel is om alle Feestdagen kleiner te maken. En korter. Vele malen korter.
    Groeten van een overtuigd FOG-ger. SOG, KOG, NOG, POG.

    Like

  17. Willem zegt:

    Toch wil ik even reageren op de term “Blokkeerfriezen”. Als ik alles goed geïnterpreteerd heb, ja, ook het Fries dien je te interpreteren, dan hadden die ‘snelwegblokkeerders’ niet zozeer moeite met de demonstratie an sich, maar stoorden zich behoorlijk aan de drammerigheid van die actievoerders die meteen de racismekaart trokken en ook aan het tijdstip waarop geprotesteerd werd. De rest van het jaar hoor je ze niet meer.
    Het ligt vrij simpel; tradities zijn constant aan verandering onderhevig, zo ook het sinterklaasfeest, en er zal beslist een moment komen dat Zwarte Piet vervangen zou zijn door iets of iemand anders, bijvoorbeeld een knalgele robot. Gun het de tijd.

    Nog even iets om over na te denken. Ik hoorde tegenstanders van de ZP iets opnoemen wat ‘een symbool van racisme was bij ZP: de dikke rode lippen.
    Enige tijd terug zag ik op TV (Bij Pauw of DWWD) een 4-tal paar zichzelf ‘moderne meiden’ noemende vrouwspersonen die ‘gedumpt’ werden in een klooster om enige tijd mee te lopen met de daar aanwezige nonnen. Wat mij opviel was dat die ‘gedumpte’ dames stuk voor stuk opgespoten lippen hadden waar een jaren ’50 Zwarte Piet stikjaloers op geworden zou zijn.

    Like

  18. Matroos Beek zegt:

    Blij dat ik uit de kleine kinderen ben en dat Sint en Piet ons huisje stilletjes voorbijrijden.
    Vredelievende groet

    Like

  19. Schaap Schrijft zegt:

    Nu heb ik als Fries niets te zeggen over wat de snelwegblokkeerders dachten, of tot doel hadden, maar wat ik veel om mij heen hoor in Friesland is dat we het zo jammer vinden dat dit überhaupt een discussiepunt is. Zoals uit de geschiedenis blijkt (die eerdere opmerking over een intocht van zo’n 75 jaar geleden) verandert het uiterlijk van Piet, als die kans was gegeven had deze discussie geen nationale, of Europese, aandacht hoeven krijgen.

    Voor mijzelf, en velen in mijn omgeving, telt het meeste wat de kinderen belangrijk vinden, of dit nu een zwarte piet, witte piet of rode piet is, kan mij weinig schelen.

    Wat ik moeilijk vind in de discussie is dat je zo gauw voor racist wordt uitgemaakt als je zegt dat zwarte piet wat jou betreft mag blijven. En ook dat er aan de tradities van de culturen die moeite met zwarte piet hebben niets veranderd mag worden, ‘de minderheid moet niet zo zeuren’.
    Ik noem dit meten met twee maten. Voor mij gaat daar de discussie veel meer over dan het hele debat van wel of geen zwarte piet.

    Misschien redeneer is te negatief (of te nuchter) maar wat als er straks alleen maar witte pieten zijn en de gekleurde mensen zich buitengesloten/benadeelt/een minderheid voelen? Ik zie de discussie al voor me …

    Zelf vieren we alleen nog kerst, maar ik gun het de kindjes van deze tijd zo dat ze gewoon kunnen genieten. Niets meer, niets minder.

    En dank Jan K. alias Afanja, voor het compliment op mijn verhaal 🙂

    Like

    • Spontanity zegt:

      Oh ja, ik heb een Surinaamse vriendin.
      Die voelt zich nu wel degelijk gediscrimineerd, meer als ooit tevoren!

      Like

      • Rob Alberts zegt:

        En dat valt niet te verhelpen???

        Vredelievende groet,

        Like

      • Schaap Schrijft zegt:

        Ik vind het heel erg als mensen zich gediscrimineerd voelen. Mijn tante is Surinaams en zij voelt zich niet gediscrimineerd.
        Wat ik mij afvraag is of uw vriendin zich voordat deze hele zwarte pieten discussie op gang kwam jaren geleden, ook gediscrimineerd voelde? En hoe het komt dat blijkbaar de ene het wel zo voelt en de ander het niet …

        Zelf heb ik zwarte piet als kind nooit als buitenlander gezien, maar als de hulp van Sinterklaas, een man of vrouw die hielp de pakjes op tijd bij de kinderen te brengen en die door schoorstenen klom en daardoor zwart (als roet) was.

        Ik wil absoluut niet zeggen dat niemand zich gediscrimineerd voelt, want blijkbaar is uw vriendin niet de enige. Ik zeg simpelweg dat ík het niet zie. (En ik heb zelf ook een kleurtje en ben vroeger voor choco pasta uitgemaakt.)

        Like

        • Rob Alberts zegt:

          De juiste scheidslijn tussen gediscrimineerd worden of voelen kan ik niet geven.
          Wel ben ik mij steeds meer bewust dat ik in onze maatschappij veel meer kansen en voordelen heb dan andere mensen in mijn omgeving.

          Vredelievende groet,

          Like

          • Schaap Schrijft zegt:

            Ik had het als reactie gegeven op spontanity, zij had op mijn stukje gereageerd? Even later zag ik haar reactie staan bij iemand anders, WordPress in de war? Ik heb geen idee.

            Wat voor mij voorop staat is dat ik het prima vind als we met de tijd meegaan en piet een ander kleurtje krijgt, maar hou op met de discussie en het demonstreren, het haalt het leuke uit het feest en maakt mensen (lijkt mij) alleen maar meer onzekerder over waar zij staan in de maatschappij.

            Ik woon in het noorden en hoewel wij hier ook wel getinte mensen hebben, misschien niet genoeg voor mij om te zien dat ik bijvoorbeeld meer kansen en voordelen heb. Maar ik maak op dit moment ook weinig deel uit van de samenleving. Daarbij komt dat ik een ander, zowel wit, bruin, geel als rood, nooit minderwaardig heb gezien aan mij, of wie dan ook.

            Geliked door 1 persoon

            • Rob Alberts zegt:

              Het vervelende bij de discussie is dat er steeds meer extremen aan beide zijden zij gekomen.
              Ik heb Quinsy en Jerry bij het maken van T-shirts leren kennen. Een bewerkte pizzadoos gebruikte zij om hun T-shirts te bedrukken. Zwijgend zijn zij door de Politie in Dordrecht geschopt en geslagen. Terwijl zij juist zachtmoedig voor een open en eerlijke dialoog zijn. Het vervolg? Ik ben voor een vreedzame wereld.

              Vredelievende groet,

              Like

            • Spontanity zegt:

              Ik denk WordPress in de war!
              Ze voelde zich nooit gediscrimineerd.
              En is ook niet zo letterlijk bedoelt.
              Wat ik bedoel is dat door dat hele zwarte Pieten gedoe er regelmatig aan haar gevraagd wordt hoe zij er nu over denkt!
              Dat werd nooit gevraagd, maar nu dus steeds wel.
              Maar voor haar blijft zwarte piet gewoon zwart 🙂

              Geliked door 2 people

  20. Oudmaarnietversleten zegt:

    Deze week zag ik vrouwelijke Pieten op t.v, rok aan en kousen, hoe noemen ze die dan? Wat een gezeur over niks als ze al dat geld eens anders besteden dan had iedereen een kado!

    Like

  21. Morgaine zegt:

    Wist je dat? Vast niet, dat het woord of woorden: Blokkeer Friezen, in de top 10 van nieuwe woorden staat? whahahahaha sorry… humor toch? 😉

    Nou goed, van de kachel en zo, mijn nicht heeft een mini kacheltje gevonden op kinderformaat, echt waar, en deze heeft zij in de woonkamer staan voor mijn peuter achter nichtje, en daar zette zij telkens haar schoen. Voor elk modern probleem is een ouderwetse oplossing te vinden 😉

    X

    Geliked door 1 persoon

  22. Haha ik vind het wel prachtig al die digitale toestanden! Neemt niet weg dat ik vind dat het echte feest, zeker in huiselijke kring, zou moeten blijven bestaan…

    Geliked door 1 persoon

  23. Willem zegt:

    Waar ik eigenlijk wel een beetje benieuwd naar ben is, wat diezelfde mensen die nu te hoop lopen tegen Zwarte Piet, zullen zeggen als over een aantal jaren de kleur zwart en daaraan verwante tinten, helemaal uitgebannen is in het gevolg van Sinterklaas.
    Zullen ze dan weer gaan protesteren tegen het feit dat er geen enkele vertegenwoordiging meer is van de gekleurde medemens?
    Overigens; ik wacht met spanning op de protesten tegen de gekleurde slaven en slavinnen van de Kerstman. met name hun werkomstandigheden. Het lijkt me een kwestie van tijd dat daartegen geprotesteerd wordt door mensen die moeiet hebben om waan en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden.
    En hiermee wil ik, wat mij aangaat, de episode Zwarte Piet, voor nu afsluiten.

    Like

  24. careldem zegt:

    helemaal mee eens maar dat weet je, ik schreef er eerder een blog over

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.