Het gele huis

In 1996 ben ik in een geel huis gaan wonen. Om een huisnummer sneller te vinden is mijn wijk opgedeeld in kleuren. De kleuren zijn zonnegeel, agavegroen, oudroze, staalblauw, lichtgeel, zalm, aquamarijn en hennep. De 600 woningen hebben allemaal   gekleurde daklijsten en buitenmuren. De architect heeft hier goed over nagedacht. Ik woon in het zonnegele gedeelte. Garantie op elke dag zon geeft deze huiskleur jammer genoeg niet.
Jaren later ben ik dolend op het internet op een blog terecht gekomen met verhalen en ervaringen in en om het gele huis. Anuscka en Jacob hebben in hun leven een aantal tegenslagen moeten verwerken. Nadenkend over de belangrijke dingen in hun leven zijn zij een nieuw leven begonnen. Op het blog met fortællinger fra det gule hus kun je hier van alles en nog meer over lezen.
Met respect en bewondering lees ik hoe zij een nieuw leven opbouwen in hun Gele Huis. En dat wij samen in een geel huis wonen dat schept een band.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

46 reacties op Het gele huis

 1. Matroos Beek zegt:

  Wat bijzonder dat je ook in een geel huis woont Rob!. Een vrolijke kleur.
  Vrolijke ochtendgroet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vrouwtje Jas zegt:

  Dank je wel Rob, ik ga de vertellingen uit het andere gele huis ook volgen. Ik ben blij als ik zie dat Nederlandse wijken wat kleur hebben. Nederland heeft tijdenlang zo saai gebouwd. Alles grijs en grauw. Oh, ik vergeet de gele en rode baksteen. Maar ja, die zijn urinegeel en bruinrood. Niets aan! Nee, dan de huizen in mijn geliefde Afrika! Of het Caraïbisch gebied! Blijdschap wordt daar in
  gebouwd! Heerlijk.

  Geliked door 2 people

 3. Het gele huis in Denemarken ziet er heel idyllisch uit. Wat een uitzicht!
  Het avontuur van die mensen spreekt me ook wel aan.
  Het merendeel van de mensen moet het genoodzaakt ‘saaier’ (?) aanpakken in het leven. Laat dat gele huis in de Bijlmer u nog veel geluk brengen !!!

  Geliked door 1 persoon

 4. bentenge zegt:

  Ik groeide op in een huis gebouwd met gele stenen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Frida Kahlo woonde in “casa azul” (het blauwe huis), maar een geel huis lijkt me ook prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  dus geen garantie op zon hihi
  maar wel een mooie kleur , dat Jutland is ook erg mooi , een land waar ook ik zou kunnen aarden

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 7. KnutzEls zegt:

  Vincent van Gogh woonde in Frankrijk in “la maison jaune”

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Mooie verhalen over een een andere plaats,.
  Geen gek idee de wijk in kleuren te verdelen.
  In een kleine plaats zou het ophef veroorzaken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Hier is het de kleurzetting vanaf de bouw. Ophef heeft het juist te weinig gegeven.

   Niemand let erop, kijkt ernaar of gebruikt het ….

   Wel kan ik zeggen dat het wijkje beleefd wordt als een klein, zeer klein dorp.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 9. careldem zegt:

  zo woonde een van mijn zonen jarenlang in het witte huis aan de Voorhaven, zelfs dat is in veel wijken al een uitzondering. De geschiedenis van de bewoners van dit huis vind je op https://www.careldemari.nl/weblog/category/uit/het-witte-huis/

  Geliked door 1 persoon

 10. Het schept zeker een band Rob, dat we allebei vanuit een geel huis de wereld beschouwen, elk op onze eigen manier. Nooit geweten dat dat deel van Amsterdam niet alleen qua bewoners, maar ook qua huizen zo’n vrolijke boel is. Maar ja: op jouw blog leer ik eigenlijk elke keer wel iets nieuws 🙂 Dankbare groet vanuit het noorden!

  Geliked door 1 persoon

 11. Ha Rob! Nou had ik zojuist al gereageerd, maar dat is ineens verdwenen. Dus nog maar een poging. Het schept een band, ook al staat jouw gele huis in Amsterdam ZuidOost en het het mijne op het noord-Jutse platteland. Nooit geweten dat niet alleen de bevolking maar ook de huizen van het stadsdeel waar jij woont zo kleurrijk zijn! En zo leer ik elke keer iets, als ik jouw blog lees! Dankbare groet uit het noorden!

  Geliked door 1 persoon

 12. Koen zegt:

  Wij wonen in het huis met de gele (buiten) muren rondom de tuin en huis.

  Geliked door 2 people

 13. Ik houd van gekleurde huizen! Is je blog daarom trouwens ook geel? Het lijkt me leuk om te kunnen zeggen: ik woon in een geel huis : )

  Geliked door 1 persoon

 14. het gele huis…

  met wat kleur in de architectuur is niets mis Rob..

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 15. Rebbeltje zegt:

  Ha ik erger me al als ik een straat zie met allemaal andere kleuren verf…
  Vreselijk vind ik dat en dan de huizen met rolluiken die gevangen zitten in hun eigen huis…
  Kleur of niet…houd het simpel…
  Gekleurde huizen ken ik alleen van vakanties.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   In dit geval zijn steeds zo’n 75 huizen van dezelfde kleur voorzien.
   Sinds 1975 zijn de kleuren door sommige mensen in de juiste kleur opnieuw geschilderd.

   Het is dus zeker geen bonte kakafonie aan kleuren.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 16. Mathilde zegt:

  Ik houd van gekleurde huizen. Geel, prachtig lijkt me dat. Maar mijn rijtjeshuis, het middelste in een rij monumenten, geel schilderen gaat waarschijnlijk teveel ophef geven.

  Geliked door 1 persoon

 17. elsjeveth zegt:

  Wat een bijzonder verhaal over bijzondere mensen. Mooi…

  Geliked door 2 people

 18. Sjoerd zegt:

  Mijn huis krijgt een gele tuin met een geel tuinhuisje… ik hou wel van geel. En het gele huisje waar jij op doelt ligt wel heel fijn daar.

  Geliked door 2 people

 19. Onze wijk heeft gekleurde straatnaamborden. Ik heb niet het idee dat dat ook maar enige meerwaarde heeft. Pas door de kleuren elders in of op de bebouwing terug te laten komen, worden die kleuren functioneel, lijkt me.

  Geliked door 1 persoon

 20. Loena zegt:

  Wat een prachtige blog, hier kan ik helemaal in verzeild raken ❤ Bedankt voor het delen. Liefs

  Geliked door 2 people

 21. Suskeblogt zegt:

  Leuk een huis met een gele kleur. In een roze huis zou ik me minder op mijn gemak voelen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben ooit voor een tv-serie in het roze gekleed door mijn leerlingen. Voor de tv-uitzending en de volgende dag op school heb ik de kleding gedragen. Na de wasmachine heb ik de roze kleding aan mijn vriendin gegeven. Zij loopt er nu nog in. Een prachtvrouw. Al zijn wij jammer genoeg uit elkaar.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Geel was de lievelingskleur van mijn vader…. niet voor mij alleen als de zon schijnt ….. dan hou ik ook zo van geel zoals vandaag 😉

  Geliked door 1 persoon

 23. Mies Huibers zegt:

  Geel huis, gele website. Mooi stukje. Lijkt me bijzonder om erin te kunnen wonen. Hier is alles saai en grijs. Voor mij persoonlijk niet zo’n ramp dan weer als kleurenblinde. Ik heb ook een grijze auto.

  Geliked door 1 persoon

 24. omabaard zegt:

  Wat een kleurrijk spel moet dat daar zijn bij jullie. Ik kan het me moeilijk voorstellen zelfs.
  Die Deense blog is inderdaad heel erg fijn en avontuurlijk om lezen.

  Geliked door 1 persoon

 25. Morgaine zegt:

  Hier heet het de Regenboogbuurt, maar dat weet je zelf ook al 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 26. natuurfreak2 zegt:

  Daar heeft men dus erg goed over nagedacht.Denk dat het een vrolijk zicht moet zijn.In luxemburg worden de huizen ook in kleurtjes geschilderd.ik vond dat altijd leuk om te aanschouwen

  Geliked door 1 persoon

 27. Willem zegt:

  Als ik de term ‘Gele Huis’ ergens zie dan dwalen mijn gedachten altijd weer richting Lanzarote, waar ik eind jaren ’90 een korte vakantie heb doorgebracht. Op de enige excursie die ik toen gedaan heb kwam er een ellenlang loflied op de Spaanse kunstenaar Cèsar Manrique die ook enige tijd opperhoofd van het eiland was geweest. Hij had o.a. verordonneerd dat de bebouwing op Lanzarote maximaal 4 verdiepingen hoog mochten zijn en altijd wit of geel moest zijn. Zelfs de kleur van de kozijnen was voorgeschreven, maar die weet ik niet meer. Er werd lovend over hem gesproken, maar naarmate ik meer over hem hoorde vond ik het een steeds grotere bemoeial worden en nam mijn weerzin tegen hem alleen maar toe, wat er uiteindelijk in resulteerde dat ik NIET inschreef voor een bezoek aan het museum dat ter zijner ere was opgericht. Ik had het helemaal gehad met die vent en dat terwijl ik voor die tijd nog nooit van hem gehoord had. Hij heeft ook mijn wantrouwen tegen (landschaps)architecten, welstandscommissies, etc. kortom tegen alle instanties die je de wet trachten voor te schrijven met als enig doel dat hun ideale beeld werkelijkheid wordt, een forse impuls gegeven.
  Wat mij wel plezier deed was dat er in Arrecife, de hoofdstad van het eiland, een torenflat staat van minimaal 12 etages. Die is gebouwd toen de beste man het even niet voor het zeggen had op het eiland. Hoewel zulke hoogbouw mijn ideale woon- of werkomgeving bij lange na niet benadert, was ik er op een of andere manier toch blij het te zien.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Hoewel de Bijlmermeer een goedkope versie is geworden van het door de architecten bedoelde woonparadijs woon ik er met veel plezier.

   Waar ik nu vooral van geniet is van het optimisme van mijn buren.

   Vriendelijke groet,

   Like

 28. Ik hou van kleuren, materialen en vormen; een geel huis lijkt mij fantastisch!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.