Koud/Warm

Vandaag begint de winter.

Antti Lipponen laat in een animatie zien hoe het in heel veel landen steeds warmer wordt. Of dit nu een normale klimaatsverandering is of dat dit een door de Mens veroorzaakte verandering is zal altijd een punt van discussie blijven. Maar dat onze Aarde verandert is duidelijk. Wat wij hiermee aan moeten blijft ook een punt van discussie.

In de animatie zie je de temperatuurafwijkingen die in individuele landen tussen 1880 en 2017 werden gemeten. Er is sprake van een afwijking als het kouder of warmer is dan normaal in een specifieke periode en op een specifieke plek het geval is. De term ‘normaal’ verwijst hierbij naar de gemiddelde temperatuur die op die plek en in die periode tussen 1951 en 1980 werd gemeten.

In de animatie is goed te zien dat er in de laatste jaren van de negentiende eeuw en beginjaren van de twintigste eeuw sprake is van een lagere temperatuur dan ‘normaal’. Maar dat verandert als we het einde van de twintigste eeuw naderen. En aan het begin van de 21e eeuw kleuren huiveringwekkend veel landen donkerrood.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Koud/Warm

 1. Matroos Beek zegt:

  Dat wordt wel heel snel warmer op het einde van de animatie…
  Verontruste groet.

  Like

 2. Vrouwtje Jas zegt:

  Wat een indrukwekkend plaatje. Dank voor het delen!

  Like

 3. Rimpelingen zegt:

  Oei. Onze weerman vertelde het gisteren ook nog op de radio. Maar het zien is nog iets anders als het horen. Groet!

  Like

 4. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja dat is zeer verontrustend
  en het is dan ook weer zeer onbegrijpelijk dat er op zo’n klimaat top wederom geen spijkers met koppen worden geslagen
  en op lokaal politiek niveau nog minder 😦
  verontrustende groet

  Like

 5. wdfyfe zegt:

  Whether we’re warming or not the glaciers in Canada are melting. I’ve seen it in my lifetime. cheers

  Like

 6. Bijna gedaan met die dikke winterjassen, dus 🙂 !

  Like

 7. ed mather zegt:

  Dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van extra broeikasgassen door de mens is allang geen punt van discussie meer. Daarover bestaat onder klimaatwetenschappers en tegenwoordig zelfs onder politici (een enkele idioot daargelaten) brede consensus. Anders zouden maatregelen tegen het broeikaseffect immers ook weinig zin hebben.

  Natuurlijke oorzaken zoals variaties in zonne-intensiteit, kunnen het verloop van de gemiddelde temperatuur op aarde wel enigszins beïnvloeden, maar niet verklaren. Het idee dat niet de mens maar de zon de aarde opwarmt is dan ook een fabeltje.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Mogelijk dat we hetzelfde bedoelen, maar ik zie het toch iets anders. De zon warmt wel degelijk de aarde op. Als er geen zon zou zijn, was de aarde een grote bevroren planeet. Door menselijk toedoen wordt de zonnewarmte ‘beter’ vastgehouden. Kort door de bocht gezegd; de onze aardkloot wordt door de uitstoot van broeikasgassen beter geïsoleerd. In dit geval niet als positief te zien.

   Geliked door 1 persoon

   • ed mather zegt:

    “Het idee dat niet de mens maar de zon verantwoordelijk is voor de extra opwarming van de aarde met inmiddels bijna 1 graad Celsius sinds het begin van de industriële revolutie is dan ook een fabeltje.”

    Zo beter, Willem?

    De oorspronkelijk formulering was inderdaad een beetje slordig.

    Like

 8. Bertie zegt:

  Een veelzeggend plaatje!

  Like

 9. Suskeblogt zegt:

  Als het zo verder gaat krijgen we ooit nog een tropische kerst.

  Like

 10. Dit geeft wel te denken Rob.

  Like

 11. bentenge zegt:

  Het is om zeep.
  De “westerse” consumptielevensstijl die de wereldstandaard aan het worden is gecombineerd met een sterk toenemende wereldbevolking helpt de aarde om zeep helpt. Daar kunnen klimaattoppen en regeringen niet zo veel aan doen. De heilige graal van “hebben” keert zich tegen moeder aarde.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Hoeveel jaren is het geleden dat ‘de club van Rome” al waarschuwde dat er een limiet was aan de groei? En nog steeds zijn er ‘vooraanstaande’ politici en grootindustriëlen die er nog steeds van overtuigd zijn dat het allemaal ‘meevalt, of het domweg ontkennen.

   Like

  • Dhyan zegt:

   Tja de aarde zal uiteindelijk zijn eigen overbevolking moeten tegengaan want wij doen het niet, ziekten, oorlogen en geweld moeten het bestand wat uitdunnen, maar we beheersen de ‘plagen’ steeds beter en daarom is de opwarming van de aarde de nieuwe optie.

   Like

 12. Een mooi, maar zorgwekkende visualisatie.

  Like

 13. Sjoerd zegt:

  We zijn gewoon met veel te veel mensen op deze aarde.

  Geliked door 1 persoon

 14. careldem zegt:

  Tja, maar de hebzucht wint het vooralsnog, ook hier in ons kikkerlandje.

  Like

 15. Rebbeltje zegt:

  Leuk om dat zo eens te bekijken 🙂

  Like

 16. dit stemt tot nadenken….

  maar velen denken dat de andere er wat moeten aan doen

  groeten

  Like

 17. HesterLeyNel zegt:

  Dis regtig kommerwekkend.

  Like

 18. Er moet natuurlijk iets gebeuren, maar slechts weinigen willen er iets voor inleveren/laten of aan uitgeven. Hopeloze zaak dus.

  Like

 19. lummel zegt:

  Duidelijker kan het bijna niet

  Like

 20. ollieherman zegt:

  Hele mooie en duidelijke animatie. Naast het klimaat is ook de uitputting van de aarde een zorg. Iedereen wil een mooi huis, goed gevuld, een lekker leven met heerlijk eten en nog veel meer. Uiteindelijk nekt die consumptiedrift ons allemaal.

  Zorgelijke groet vanuit de Sleutelstad.

  Like

 21. Ezelsgedachten zegt:

  Best wel weer verontrustend. En het is natuurlijk goed, dat er zo hard gewerkt wordt aan een milieuakkoord. Nederland gaat, als de regering doorzet, voorop lopen. Maar zouden landen zoals China, de V.S. en India of werelddelen zoals Afrika ook niet heel veel moeten doen? Gaat onze “druppel op de gloeiende plaat” hen overtuigen? Ik zie het somber in.
  En dan gaat onze regering geld aan de burgers vragen hiervoor, terwijl er bakken met geld worden verspild. Alleen vandaag al werd bekend van een fiasco in Tanzania. En die F35 hoeft toch ook niet echt?

  Like

 22. Dick zegt:

  Het lijkt ons soms weleens te heet onder de voeten te gaan worden, Rob. Maar voor de komende dagen toch hele warme groeten, een goede jaarwisseling en alle gezondheid in het nieuwe jaar toegewenst!

  Like

 23. Hoe duidelijker wil je het nog hebben? Lieve help…

  Like

 24. Jokezelf zegt:

  Dat is inderdaad niet mis zeg!

  Like

 25. gewoonanneke zegt:

  Ja het blijft een moeilijke materie vind ik. Deze zomer ik vond het echt heerlijk die warmte…. maar weet ook dat het misschien niet natuurlijk goed is zo…. lastig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.