Oudjaar door het jaar

Een verzameling van oudjaar gebruiken probeer ik hier te verzamelen:

Malanka

Oudejaarsavond (volgens de Juliaanse kalender) in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Jaarlijks op 13 januari, de vooravond van Oud Nieuwjaar. Malanka’ (Маланка, ook wel ‘Genereuze Avond’ genoemd) herdenkt de feestdag van Melania de Jongere. Vroeger ging men verkleed de deuren langs om te zingen en toneel te spelen. Tegenwoordig kleedt men zich in traditionele Oekraïense kostuums en verzamelt zich in groepen. Men gaat nog wel bij buren, vrienden en familie langs.

Het Oekraïense Nieuwjaar kreeg de naam ‘Malanka’ vanwege een oud volksverhaal van heidense oorsprong. ‘Malanka’ is vernoemd naar de Lente, de dochter van Moeder Aarde, die later liefkozend ‘Mylanka’ (van ‘liefhebben’) werd genoemd. Volgens de overlevering werd de Lente op een dag ontvoerd door de Duivel. Pas toen ze bevrijd werd, begonnen de bloemen weer te bloeien en het lentegroen zich weer te verspreiden. Met ‘Malanka’ vieren Oekraïners op symbolische wijze het begin van de lente.

 

Holika Dahan

15 Sukla Phalguna, de laatste dag van de Hindoekalender. De avond voor Holi, de laatste dag van de maand Phalguna. Op deze dag verbrandt men de tevoren geplante Holika, welke het kwade symboliseert. Laatste dag van het Hindoejaar bij de Purnimanta-rekening.

 

Het feest herinnert aan Holika, zuster van de hardvochtige koning Harnaakoes. Koning Harnaakoes liet zich als god vereren. Zijn zoon Prahlaad weigerde daaraan mee te doen, hij vertikte het een mens te aanbidden. De koning probeerde vergeefs zijn zoon te overreden. Prahlaad volhardde in het aanbidden van de ware god, zong liederen ter ere van deze god en maande ook andere kinderen dit te doen. De koning beschouwde dit als ondermijning van zijn gezag en besloot zijn zoon te doden Hij liet hem met stenen verzwaard in zee gooien, maar Prahlaad bleef wonderwel drijven.

 

Het lukte ook niet om hem met wapens te doden. En nadat hij levend was begraven, bleek hij na enige weken nog springlevend te zijn. Daarna nam de zuster van Harnaakoes, Holika, met de prins plaats op een brandstapel, in de mening dat vuur geen vat op haar had. Nadat het vuur de hele nacht had gebrand, bleek de vrome Prahlaad gespaard te zijn en Holika verbrand.

Tijdens de Holika-ceremonie loopt iedereen rond het vuur onder het roepen van verwensingen aan het kwaad. Ook werpt men rijstkorrels, aarde en stenen in het vuur om alle slechte gedachten en gewoonten te verbranden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Oudjaar door het jaar

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik ben blij te lezen dat de lente weer is vrij gelaten
  anders had ik hen wat verwensingen naar het hoofd gesmeten 🙂
  fijne jaarwisseling groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om te lezen, ik houd wel van dit soort verhalen Rob.

  Geliked door 1 persoon

 3. Vrouwtje Jas zegt:

  Wat leuk, een kijkje in andere culturen. Ik zeg: dit mag je vaker doen! 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Soms heb je het idee dat de manier waarop wij oud- en nieuw jaar beleven universeel is, zo kan je er in opgaan.
  Maar uit jouw blog blijkt maar weer eens dat het gezegde: “Zoveel mensen zoveel zinnen” ook hier geldt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Gelukkig Nieuwjaar gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Leuk om te lezen maar wij houden onze eigen traditie in ere…
  Fijne jaarwisseling

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  zo kan men elke dag wel iets vieren.
  Leuk info blogje.

  Geliked door 1 persoon

 8. Even vermelden dat het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren….Het Chinese jaar Huangdi 4716, het Jaar van het Zwijn, begint op dinsdag 5 februari 2019..

  en dat in de Oud Perziche landen (Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan… )nieuwjaar op 21 maart gevierd.wordt .

  Geliked door 1 persoon

 9. In mijn kinderjaren was het gebruikelijk dat we op Nieuwjaarsdag gingen ‘nieuwjaarslopen’ of ‘nieuwjaarswensen’. We gingen dan bij buren, vrienden, bekenden, familie langs om met ‘Lokkich Nijjier’ of ‘Folle Lok en Seine’ de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. In ruil daarvoor kregen we dan wat lekkers of kleingeld.

  Voor de oudere jeugd was het in die tijd nog gebruikelijk om met groepen spullen te verslepen. Vaak van mensen die de jeugd in het afgelopen jaren niet zo gunstig gezind was geweest. Zo heb ik wel eens een boerenkar bovenop een schuur zien staan. Hoe ze het deden, weet ik niet, maar ze kregen het wel voor elkaar.

  Een overblijfsel daarvan zijn de nieuwjaarsploegen die nu nog in verschillende Friese dorpen actief zijn. Bekend is b.v ‘Frijsteat de Folgeren’ die bij Drachten vaak op Nieuwjaarsdag iets groots weet te presenteren. Zo heeft men in het recente verleden bv een zweeftrein naar Drachten gehaald, later was dat eens het geval met de bus van Wubbo Ockels en een straaljager. Altijd wordt gezocht naar een actueel thema.

  Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek zegt:

  Interessant Rob!
  Wij moesten als kind altijd onze nieuwjaarsbrief opzeggen voor onze meter en peter. Dat was een zeer groot moment. Alle volwassenen zwegen en je moest op een stoel gaan staan om voor te dragen. Als je niet durfde of je las snel en stil, dan werd je soms uitgelachen door de volwassenen en dat was het ergste wat je kon overkomen.
  Wij aten rozijnenbrood met kaas en ham op nieuwjaar bij mijn opa.
  Morgen gaan we met z’n allen naar mijn moeder die op tien januari 96 wordt. We vieren nieuwjaar en haar verjaardag nogmaals uitgebreid op 13 januari met alle kinderen en kleinkinderen. Dat zijn meer dan veertig personen. De achterkleinkinderen kunnen er niet bij, dan wordt het teveel.
  Dankbaar dat we dit nog mogen meemaken. Dankbaar dat mijn moeder dit mag meemaken. Haar broosheid neemt toe. We houden ons hart vast en koesteren haar zolang we kunnen.
  Ik wens je een fijne jaarwisseling!

  Like

 11. Rob Alberts zegt:

  Rozijnenbrood met kaas en ham vind ik erg bijzonder.
  Dank voor jouw herinneringen.

  Ik wens jou met je familie mooie feesten toe.

  Vroege Feliciterende groet,

  Like

 12. Wat een leuke weetjes Rob! Ik wens je een goed uiteinde en een goed begin van 2019 en alle goede wensen voor het hele nieuwe jaar natuurlijk!

  Like

 13. Sjoerd zegt:

  Ik weet alleen nog dat we vroeger een kleine Friese enclave gevormd hadden in het de mijnwerkerskolonie “De Steenberg”. Daar was het gebruikelijk om het nieuwe jaar te beginnen met carbidschieten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.