De Gruwelkast

Niet alleen kunstig gevormde gehoorgang openers werden door kwakzalvers aangeboden. Meer bedrijven probeerde de doven en slechthorende geld af te troggelen. De gehoorgang openers werden speciaal op maat van edelmetalen gemaakt aangeboden.

In 1880 werden oorvibrators gemaakt. Door batterijen aangedreven werd het gehoororgaan gemasseerd. Dit zou heilzaam zijn en de functie van het oor herstellen en/of verbeteren.

De “Audiophone Invisible” is een constructie van twee metalen plaatjes voor beide oren. Het aan die plaatjes bevestigde magnetische bolletje geeft de heilzame werking. Met een kompas in het bewaardoosje wordt aangetoond dat er wel degelijk een magnetische werking is.

Om het unieke apparaat uniek te houden was er de volgende gebruiksaanwijzing; Het zou uiterst onverstandig zijn het toestel na genezing uit te lenen. Gezien het risico van de toenemende vermenging van de fysiologische moleculen door het herhaalde contact van het toestel met de huid. Dit contact zou besmetting kunnen veroorzaken indien het apparaat door anderen zou worden gedragen…

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden had in haar centrale magazijn een bijzondere collectie kwakzalverij. De wandkast, waarin men deze produkten tentoonstelde, had de toepasselijke naam, de “Gruwelkast”.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op De Gruwelkast

  1. Karel zegt:

    mogge Rob
    een toepasselijke naam , van de toch wel vernuftige uitvindingen 🙂
    opgewekte groet

    Geliked door 2 people

  2. Bertie zegt:

    Vreselijk.
    Zodra er iets te verdienen valt komen dergelijke fantasten op rare ideeën Wetenschappelijk sausje eroverheen om het geloofwaardig te maken….

    Geliked door 1 persoon

  3. Als het om geld gaat, is voor sommigen niets te gek!

    Like

  4. Matroos Beek zegt:

    Het lijkt me ook een gruwel zo’n vibrator in je oor. Volgens mij kan die verplaatsing van de kristallen in je evenwichtsorgaan veroorzaken.
    Stille maandagse groet.

    Geliked door 2 people

  5. Rebbeltje zegt:

    Ha dat waren geldwolven dus…leuke naam gruwelkast
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  6. Vibrators ken ik, maar ik heb ze nog nooit voor (mijn) oren gebruikt.

    Geliked door 4 people

  7. In de loop der tijden is de meest kwetsbaren al heel wat geld handig gemaakt met weet ik wat voor geniepige therapieën. En met dit kabinet aan de macht gebeurt dat in feite ook nu nog.

    Geliked door 2 people

  8. Sjoerd zegt:

    Sommigen hadden dit met de beste bedoelingen ontworpen.

    Geliked door 1 persoon

  9. Willem zegt:

    Je zou bijna zeggen : “niks nieuws onder de zon”. Vergelijkbare zaken gebeuren nog steeds en zullen in de toekomst ook nog steeds gebeuren. Hoe lang is het nog maar geleden dat de fabrikant van printerinkt met droge ogen beweerde dat ‘klooninkt’ de printerkop aantastte en voorzag zijn eigen printers en inktpatronen van een chip, om maar te voorkomen dat concurrenten zijn goudmijntje zouden plunderen? In de supermarkt zie je vergelijkbare dingen gebeuren, veelal onder de naam A- en B-merken.
    Soms liggen ook de allerbeste bedoelingen ten grondslag aan voorschriften/adviezen, maar veranderen de inzichten. Zo herinner ik me van mijn opa dat hij geen enkele lichamelijke inspanning mocht verrichten omdat hij in 1943 een vrij ernstige hartaanval had gehad. Absolute rust was sindsdien zijn lot. Hij was (gelukkig maar, denk ik vaak) wel zo eigenwijs dat hij werkte als hij zich goed voelde. Hij, boer in hart en nieren, miste domweg de bezigheden op het land en alleen maar in een stoel zitten was niet zijn gevoel van een zinvolle invulling van zijn bestaan. Hij was zijn tijd, achteraf gezien, ver vooruit, want dankzij zijn ‘eigenwijsheid’ heeft hij ook na het hartinfarct nog een zinvol leven gehad. Hij had van klein kind af aan al gewerkt op de boerderij en was er totaal mee vervlochten. Hij is in 1961 gestorven op 80 jarige leeftijd.

    Geliked door 2 people

  10. Suskeblogt zegt:

    Waarom moet ik nu aan de catalogus van de Pabo denken??? 🙂

    Geliked door 1 persoon

  11. Hier op die Landgoed is daar ook baie mense met gehoorprobleme

    Like

  12. zolang het maar geld opbrengt, denken sommigen

    Geliked door 1 persoon

  13. Een oorvibrator😱
    Als Meniere patiënt word ik al ziek van oorspray , laat staan een vibrator. Onbegrijpelijk wat er allemaal bedacht word om mensen geld af te troggelen en….waar de mensen in trappen.

    Geliked door 1 persoon

  14. wdfyfe zegt:

    There will always be someone looking for a quick fix – or a quick Euro. cheers

    Geliked door 1 persoon

  15. gewoonanneke zegt:

    Jeetje hoe verzonnen ze het….. wel leuk om te lezen zo.

    Like

  16. elsjeveth zegt:

    een oorvibrator, hoort zeker in de gruwelkast thuis

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.