Zorgeloosmetdiabetesnaarschool 2

Sinds kort ben ik ambassadeur van de stichting Zorgeloosmetdiabetesnaarschool. Op mijn blog plaats ik daarom (on-)regelmatig iets over deze stichting en haar werk. Nu neem ik een persbericht van de stichting over.
Jan 7, 2019

Scholen mogen zorg aan leerlingen met diabetes niet zomaar weigeren. Dat blijkt uit het advies van het College voor de Rechten van de Mens. 

Het College schreef dit advies op verzoek van de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. In het advies maakt het College duidelijk dat iedere school verplicht is te onderzoeken welke ondersteuning voor een leerling met diabetes (voornamelijk type 1) nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van de school- ook te bieden. De zorg aan leerlingen met diabetes mag door school dus niet zomaar geweigerd worden. Nu gebeurt het nog regelmatig dat scholen bij voorbaat alle zorg voor leerlingen met diabetes uitsluiten met verwijzing naar hun medisch protocol. Dat mag dus niet meer.

Zorg vaak nog gunst

Leerlingen met diabetes type 1 moeten meerdere keren per dag hun bloedsuikerwaarde meten en insuline toedienen. Ook op school hebben ze daarbij bepaalde ondersteuning en zorg nodig. Regelmatig worden ouders geconfronteerd met scholen die zeggen zich hier niet verantwoordelijk voor te voelen. Ouders ervaren de zorg vaak als een gunst in plaats van een recht.

De Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School heeft in juli 2018 het College voor de Rechten van de Mens daarom gevraagd welke verantwoordelijkheden scholen hebben om de zorg aan leerlingen met diabetes type 1 te organiseren. In totaal gaat het om ongeveer 2200 leerlingen in het basisonderwijs en 4400 in het voortgezet onderwijs.

Scholen hebben plicht

Leerlingen met diabetes type 1 moeten zoveel mogelijk normaal kunnen mee draaien in het onderwijs. Welke aanpassingen daarvoor nodig zijn, hangt af van de zorgvraag van de individuele leerling. Zo nodig moeten er extra middelen vanuit de samenwerkingsverbanden komen.

Het College adviseert aan de hand van wetgeving, zoals de Wet op de Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/CZ) en de Wet Passend Onderwijs. Uitgangspunt is dat leerlingen niet ongelijk behandeld mogen worden vanwege hun beperking. Krijgen ze geen passende ondersteuning in het onderwijs, terwijl zij daar wel recht op hebben en de school dit behoort te bieden, dan is dit discriminatie.

Angst voor aansprakelijkheid 

In de praktijk vormt angst van schoolbesturen voor aansprakelijkheid een grote drempel. In sommige gevallen weigeren scholen daarom iedere vorm van ondersteuning voor het kind. Dit mag niet, schrijft het College in haar advies. Alleen als dit een onevenredige belasting vormt en onderbouwd is met onderzoek, kan dit in sommige gevallen reden voor uitzondering zijn. De Stichting heeft eerder in 2018 een aansprakelijkheidsonderzoek uit laten voeren door Van Benthem & Keulen een advocatenkantoor gespecialiseerd in medische aansprakelijkheid. Die concludeerde dat scholen zich ook gemakkelijk voor eventuele risico’s kunnen verzekeren.

Van advies naar beleid

De Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School is blij met de duidelijkheid die het College voor de Rechten van de Mens biedt. “Te lang hebben ouders in onzekerheid gezeten. Zorg voor leerlingen met diabetes is geen gunst van school”, zegt voorzitter Floor Kaspers. “Het is nu belangrijk om te zorgen dat dit advies ook wordt vastgelegd in landelijk beleid en het lokale beleid van scholen en samenwerkingsverbanden.

https://www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl/nieuws/school-mag-zorg-aan-leerlingen-met-diabetes-niet-zomaar-weigeren

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Zorgeloosmetdiabetesnaarschool 2

 1. Geweldig Rob, hier zullen een hoop mensen iets aan hebben!

  Liked by 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Waarom zou een school dit weigeren, is een medisch protocol zo stren?

  Liked by 1 persoon

 3. Karel zegt:

  goede zaak dat ze geen leerlingen meer mogen weigeren
  hopelijk zal dit dan ook niet meer gebeuren

  Liked by 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Zus vanaf haar 12e type 1 en het kan “normaal” leven met…goed om er aandacht aan te besteden er is nog zoveel onduidelijkheid over…
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  Ik wist niet dat men daarom leerlingen weigert.

  Like

 6. Bewondering voor die taak die je op je neemt!

  Liked by 1 persoon

 7. EJW zegt:

  Mooi Rob, dat je je nek daarvoor uitsteekt

  Liked by 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ook ouders kunnen zich vergissen. Als het een enkeling betreft moet er zeker een oplossing worden geboden…

  Liked by 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Eigenlijk te zot voor woorden dat de scholen zich dat “recht” een kind met diabetes 1 te weigeren toegeëigend hebben. Bovenstaande is een goede ontwikkeling, hoewel dat eigenlijk de normaalste gang van zaken zou moeten zijn.

  Liked by 1 persoon

 10. Moet zeggen dat ik stom verbaasd ben dat scholen kinderen met diabetes zouden kunnen en willen weigeren. Moet je tegenwoordig dan altijd bang zijn om aansprakelijk gesteld te worden? Soms leven we in een rare wereld. Goed van je dat je dit doet Rob, misschien worden er nog meer ogen door geopend.

  Liked by 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik heb hier nog nooit van gehoord. Bestaat de zorg dan dat ze een ruimte beschikbaar moeten stellen waar leerlingen hun metingen of insuline kunnen doen ? Neem aan dat ze dat toch meestal zelf kunnen doen. Zoveel zullen dat er toch niet per school zijn. Daar moet toch wel een mouw aan te passen zijn lijkt me. Maar goed inderdaad tegenwoordig met al die protocollen op school. Goed dat je er aandacht aan besteedt.

  Like

 12. Net of ze een enge ziekte hebben. Bloed prikken is tegenwoordig zo gemakkelijk zelfs kinderen kunnen dat.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jammer genoeg zijn er nog steeds scholen die naar de kinderen en ouders reageren alsof het een enge ziekte is. Bij constatering van Diabetes hebben kinderen in het begin wel degelijk enige hulp en begeleiding nodig van een volwassen persoon. De doelstelling van de Stichting is juist om waanideeen uit de wereld te halen. Maar er ook voor te pleiten dat een leerling zorgeloos met Diabetes naar school kan. De uitspraak is dan ook een grote doorbraak. Vriendelijke groet,

   Liked by 1 persoon

 13. natuurfreak2 zegt:

  Gek dat scholen daar een kind zouden voor kunnen weigeren.Fijn dat jij ook je verantwoordelijkheid
  neemt.Want er kan altijd iets mis gaan en een verwittigde houdt alles onder controle Goed dat jij je dat naar je toe gehaald hebt.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.