Opgesloten, uitgesloten …

Na een werkzaam leven blijkt het lichaam uitgeput. Met enige moeite is er alsnog een AOW-uitkering aangevraagd. De taal niet machtig blijft het tv-scherm het venster naar de buitenwereld.
Hoeveel mensen zitten op deze manier onvrijwillig opgesloten in hun eigen huis?
Godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, opleiding is dan niet meer van belang. Oud worden we allemaal. De een wat eerder en de ander heeft hier iets meer tijd voor nodig.
In mijn omgeving zie ik een aantal schrijnende gevallen achter het raam gekluisterd aan hun satellietzenders. In hun werktijd waren het belangrijke werknemers. De smerigste ongewenste klussen mochten zij doen. Nu is het een verguisde groep mensen. Te veel binnen zittend, vasthoudend aan een verkeerd voedingspatroon geeft een chronisch Vitamine D gebrek met ontkalking en ernstige botproblemen.
Maar over de kinderen en kleinkinderen wordt heftig gediscussieerd.
Terug naar eigen land moeten zij.
Het liefst gisteren want vandaag is er geen plaats meer in onze maatschappij.
Morgen moet alles tenslotte beter worden in Nederland …
Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op Opgesloten, uitgesloten …

 1. Verdraagzaam is de westerse wereld allang niet meer. Naarmate ‘andere werelden’ dichterbij komen, zijn we steeds minder bereid om te delen en te helpen. Individualisme viert hoogtij, en het lijkt soms wel of de wegwerpcultuur niet alleen voor de spullen geldt die geen nut meer hebben of uit de mode zijn, maar ook voor de mensen die we ooit met open armen binnenhaalden omdat zij de klussen wilden (en willen) doen die wij te smerig of gevaarlijk vinden…

  Liked by 2 people

 2. Een verhaal heeft twee kanten, dat wordt nog wel eens vergeten. Of alles morgen op deze manier beter wordt, ik betwijfel het.

  Liked by 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Daar maak ik me zorgen om…een leven lang gewerkt en nu bij het grof vuil zetten…
  Waar blijft de menselijkheid ?
  Groetjes

  Liked by 1 persoon

 4. Wij roepen met z’n allen, dat het steeds slechter gesteld is met de sociale zorg en het zogenaamde “omdenken” . Ik vind dat persoonlijk ook. Het is een grove, liberale leugen, te veronderstellen, dat iedereen, die maar zijn best doet, het gaat redden in de maatschappij. Het gevolg van dit uitgangspunt van de huidige regering is o.a. in dit blog beschreven.
  Maar wij laten het met z’n allen bij klagen. De consequentie om nu ook eens echt anders te gaan stemmen en dan massaal, wel te verstaan, blijft ook bij de komende verkiezingen vast weer uit.
  En zo wordt de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter. Een rijk land, met onnoemelijk veel mensen met financiële en maatschappelijke zorgen. Ik hoop, dat de ‘gele hesjes’ beweging doorzet.

  Liked by 2 people

 5. Vrouwtje Jas zegt:

  Ingewikkelde situaties! Mooi verwoord

  Liked by 1 persoon

 6. cat zegt:

  Hello friend Rob. Wishing you a very happy and healthy New Year. I finally figured out how to comment via the wordpress reader … yeay ! 🙂 Love, cat. (… if you had a translating thingy button in your blog, I would even be able to understand your articles better … )

  Liked by 2 people

 7. Folkert Buiter zegt:

  De wegwerpmens is voor de VVD en hun vrienden D66, CDA en CU een normaal verschijnsel.
  Als je niet meer bijdraagt, moet je vooral snel doodgaan. Het begrip voltooid leven betekent voor een VVD-er dat u per saldo meer kost dan oplevert. Dus emigreren, creperen, of cremeren. U mag zelf kiezen.

  Liked by 1 persoon

  • Willem zegt:

   Voor zover ik na kan gaan is het maatschappelijke verval al begonnen in de jaren ’80 en heeft een enorme boost gekregen in de jaren van de paarse kabinetten. De kabinetten Balkenende was er even een minimale pas op de plaats, vooral omdat er een weinig ‘daadkrachtige’ leiding was. Rutte heeft dat op-en-top uitgebuit, met het de nu zichtbaar wordende trieste gevolgen.

   Liked by 1 persoon

 8. careldem zegt:

  Ik deel je zorgen over deze verwaarloosde groep. Het probleem is volgens mij breder, iedereen die niet productief meer is telt niet meer mee. Mondiger mensen houden het wel langer vol, dat wel.

  Liked by 1 persoon

 9. Je raakt weer een gevoelige snaar met deze trieste signalering.

  Liked by 1 persoon

 10. Willem zegt:

  Was het onlangs niet de, toch door de door vriend en vijand betrouwbaar en integer genoemde heer Tjeenk Willink, die beweerde dat de huidige democratie verworden was tot een soort schroothoop. Ik dacht dat hij het door mij zo gehate woord betonrot als metafoor nam. En laten we even eerlijk zijn; sinds de paarse kabinetten in de jaren ’90 is Nederland geregeerd (bestuurd) als een bedrijf. Rendement was het toverwoord en er is onderhand een hele generatie opgegroeid die niet beter weet dan dat het in een bedrijf woont en niet in een democratisch bestuurd land.
  Er is een staatje in de Himalaya, Bhutan, dat een ministerie van nationaal geluk schijnt te hebben. Misschien is dat het andere uiterste, maar van mij mag er weer een volwaardig ministerie van welzijn komen in ons land, en ons land omtoveren van een bedrijf naar een hechte samenleving. Het hoogste doel schijnt te zijn dat er een begrotingsoverschot komt. Dat de kans groot is dat je dan een rijk land hebt, maar dat de meeste inwoners dan geen nagel meer hebben on hun kont te krabben lijkt bijzaak.

  Nog even de uitleg waarom ik het woord betonrot zo haat. Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik me bemoeid met alle facetten van het materiaal beton en weet dat het bezijden elke waarheid is dat beton kan rotten. Rot beton bestaat wel, heel veel zelfs, en dat was/is voor een groot deel toe te schrijven aan het steeds ‘soepeler worden van de uitvoeringsvoorschriften, gecombineerd met het afbouwen van de controle vooraf en op bouwplaatsen. Én ook niet onbelangrijk; de kennis van het materiaal lijkt zich te concentreren bij een klein groepje mensen die het op een of andere wijze niet lukt die kennis over te brengen op degene die ermee moeten werken. Maar nu kom ik in een geheel andere discussie terecht die niks met het oorspronkelijke onderwerp van doen heeft.

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Betonrot suggereert alsof het beton leeft.
   Rot beton geeft aan dat er gesjoemeld is met de voorschriften?

   Ik leef nu zo’n dertig jaar in en tussen het Bijlmerbeton. De kwaliteit van de betonboor, het boortje en de boormachine, vraagt veel van mij en mijn buren.Het slopen van kwalitatief goed Bijlmerbeton vind ik ook gesjoemel. Alsof de sociale problemen verminderen door ze te verplaatsen?

   Terug naar het onderwerp; mensen afschrijven alsof de economische waarde is verdwenen blijf ik schandalig vinden.

   Vredelievende groet,

   Liked by 1 persoon

 11. In België is het niet anders. Geen makkelijk probleem, dit…

  Liked by 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Een groot probleem voor de betreffende ouderen.

  Liked by 1 persoon

 13. veel heeft te maken met onze materialistisch ingestelde maatschappij….

  alsof andere zaken iet meer tellen

  Liked by 1 persoon

 14. Sjoerd zegt:

  Ik vrees het ergste als ik op non-actief kom te staan…

  Like

 15. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja er is veel mis , ook in het genoemde geval
  en het zal vooreerst niet veranderen , laat staan beter worden voor die mensen 😦

  fijne avond groet

  Liked by 1 persoon

 16. Een schrijnend verhaal, mooi geschreven!

  Like

 17. gewoonanneke zegt:

  Dat is heel triest als het zo moet gaan en niet alleen bij mensen die van allochtone afkomst . Aan de andere kant hoor ik toch ook wel vaak dat

  Like

 18. gewoonanneke zegt:

  Was nog niet klaar klikte per ongeluk. Ik bedoelde niet alleen mensen die van allochtone afkomst zijn. Ik hoor namelijk ook wel vaak dat juist die mensen door hun familie aandacht en zorg krijgen. Maar ik kan het niet staven met cijfers. Sinds de bejaardenhuizen allemaal wegbezuinigd zijn zie je ook veel autochtone mensen alleen zitten en weinig bezoek krijgen van familie.

  Like

 19. Matroos Beek zegt:

  Een trieste evolutie…
  Meelevende groet.

  Like

 20. johan corthals zegt:

  Mooi en pakkend geschreven.

  Like

 21. realjager zegt:

  Heel herkenbaar helaas. Hoop niet dat ik ooit zo eindig…
  Maarrrrr Ik ben d’r weer! Terug na ruim een jaar blog pauze! 🙂

  Like

 22. Maar gelukkig zijn er heel veel landgenoten die ’t met je eens zijn. Door al die schreeuwers lijkt hun groep groter dan die in werkelijkheid is.

  Liked by 1 persoon

 23. Hier is integreren toch een belangrijk aspect.
  Als je de taal spreekt van het land waar je woont en niet alleen naar de tv programma’s kijkt die van ver tot je komen, heb je meer voeling met je omgeving.
  Maar ja, hoe krijg je die mensen nog actief binnen de wijk of gemeenschap.
  Beide kanten moeten “over hun schaduw heen durven springen”
  Balangrijk onderwerp heb je aangesneden Rob.

  Liked by 1 persoon

 24. Geraakt door een pakkend vastleggen!

  Liked by 1 persoon

 25. Spontanity zegt:

  Ook ik maak me zorgen om mijn oude dag.
  Dat duurt nog lang hoor, maar toch!!!

  Liked by 1 persoon

 26. Ferrara zegt:

  Spreek je hier over de grote groep “gastarbeiders” uit de jaren 60 van de vorige eeuw? Aan die mensen is vanaf het begin veel te weinig aandacht besteed en dat wreekt zich na al die jaren nog steeds.

  Kleinkinderen houden je jong, maar ook dat stopt een keer. Als ze 15 en 18 zijn spelen grootouders even geen rol meer. Niet erg, zo hoort het te gaan. Tuurlijk is het leuk als vriendje jouw pannenkoeken een keer komt proeven en ze nog lekker vindt ook.

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik hoor hele mooie verhalen over jong nieuw personeel in verzorgingstehuizen. Zij spreken de taal van de nieuwe instroom bij deze tehuizen.

   Wel begrijp ik dat er bij de opleidingen voor instellingskeukens nog te weinig aandacht is voor andere traditionele keukens. Een agv-maaltijd, aardappelen-groente-vlees maaltijd is niet voor iedereen het gewenste eten.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Ferrara zegt:

    Gelukkig dat er verandering/verbetering is gekomen, de jongeren die hier zijn geboren kunnen een sloot aan kennis en ervaring inbrengen, daar kan zowel de klant als de instelling zijn /haar vruchten van plukken.

    Liked by 1 persoon

 27. we kijken steeds minder naar elkaar om. afgelopen vrijdagavond stond ik in een zaal om naar een bandje te kijken. er was een man in een roelstoel aanwezig. maar hij zag niets en niemand dacht: laat ik eens opzij gaan. ….

  Like

 28. Je zou niet oud willen worden op die manier. Helaas is het de werkelijkheid.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.