Windrechten ?!?

Het windrecht is het recht om een molen te laten draaien. Dit recht behoorde in vroeger tijden tot de regalia, de rechten die meestal in handen waren van de landheer. Alleen hij had het recht van windvang wat wil zeggen dat alleen de heer gerechtigd was een molen te laten bouwen met het recht de wind te ‘vangen’. Het recht van de wind werd tegen gunsten en diensten ook wel beleend. Molenaars konden tegen betaling van een jaarlijks bedrag, het zogenaamde windgeld, dit recht pachten. Veelal werd de molen dan ook doorverpacht; in Nederland verkreeg de molenaar dan een windbrief. Het windrecht was een onderdeel van het feodale recht.
Een feodaal windrecht bestond niet overal in Nederland. In de noordelijke provincies (Friesland, Groningen, Drenthe) en enkele Hollandse steden en dorpen (Enkhuizen, Hoorn, Assendelft, Gouda) was het oorspronkelijk iedereen toegestaan een windmolen te bouwen. 

Een belangrijk gevolg van het windrecht was dat het niemand was toegestaan in de buurt van de molen iets te bouwen of op te richten wat voor windbelemmering zou kunnen zorgen.

Dit is een persoonlijke selectie uit het lemma “Windrecht” van wikipedia.
Nieuwe molens met oude molens vergelijken geeft nu nog allerlei discussies.
Maar ik vraag mij dan af hoe er over nog eens 500 jaar naar windmolens wordt gekeken ….
Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

55 reacties op Windrechten ?!?

 1. Ik had iets anders begrepen onder ‘windrechten’ .

  Geliked door 4 people

 2. Iemand de wind uit de wieken nemen.

  Geliked door 2 people

 3. bentenge zegt:

  Zeer interessant !

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Dat vraag ik me ook af. Misschien zijn de windmolens en de windrechten dan al lang vervangen door nieuwere technieken. Misschien waait er dan een totaal andere wind?
  Windstille ochtendgroet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja hoe zal dat zijn over 500 jaar
  het is nu al niet meer zo als het was
  in de oude tijd werden molens hier en daar gebouwd
  nu zetten ze honderden bij elkaar en is het een vreselijk gezicht 😦

  zonnige en windstille groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Windrecht verpachten. Dat ligt niet zo ver van het het adem- en zonrecht. Dagobert Duck zal naar dit soort voorbeelden zijn bedacht.

  Geliked door 2 people

 7. windrechten.. dar steek ik wat van op Rob

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Eerst eens even kijken wat mijn zonnepanelen doen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Nooit geweten Rob, interessant hoor.

  Like

 10. EJW zegt:

  Klopt, in Akersloot staat ook een molen waar niet omheen gebouwd mag worden wegens windbelemmering

  Geliked door 1 persoon

 11. Rebbeltje zegt:

  Ha hier in het dorp volop aanwezig…gevecht om een bedrijfshal en de molenaar 😉
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 12. Karel zegt:

  ik krijg dat wat ik zie nooit zo op de foto als ik het zie hihi
  maar ben tevreden over mijn opnamen weer hoor
  zal wel weer commentaar krijgen , zoals de horizon is scheef , ja natuurlijk is die dat , de aarde is toch rond 🙂
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 13. Met hoeveel recht ik er misschien op heb, het wordt hier niks met de wind. Maar we denken wel serieus na over de aanschaf van zonnepanelen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Suskeblogt zegt:

  Ik krijg hier een winderig gevoel van.

  Geliked door 1 persoon

 15. Een heel interessante vraag, dat laatste.

  Geliked door 1 persoon

 16. HesterLeyNel zegt:

  Dis ’n interessante stukkie geskiedenis, Rob. Ek het nog nooit hiervan gehoor nie.

  Geliked door 1 persoon

 17. Oudmaarnietversleten zegt:

  Vandaar dat op sommige plaatsen veel meer molens staan.

  Geliked door 1 persoon

 18. gewoonanneke zegt:

  Ik woon heel dicht bij Kinderdijk met zijn molens maar hier had ik nog nooit van gehoord. Wat grappig. Momenteel komen er natuurlijk heel andere windmolens en denk dat dit recht inmiddels wel vervallen is.

  Geliked door 1 persoon

  • ik hoop dat het recht inmiddels nog lang niet vervallen is, en ik weet bijna zeker dat de molens bij Kinderdijk alle rechten hebben, en dat daar geen molenaar meer bijkomt.

   Er bestaat een raar soort wens om gelijkheid: als ik als bijstandtrekker niet in een windmolen kan investeren, mag dat een kapitaalkrachtige molenaar ook niet. Terwijl een bijstandstrekker ook het initiatief kan nemen tot een cooperatieve molen. Dat is wat in Kinderdijk ooit is gebeurd en gelukkig maar!

   Die rare gelijkheidheidswens die ik hierboven noemde heeft alle particuliere initiatief bv in Cuba helemaal doodgeslagen, ga eens kijken, een regelrechte ramp is het wat je daar aantreft.

   Geliked door 2 people

 19. ik vind die windrechten heel erg logisch, veel logischer dan de windhandel.

  Geliked door 1 persoon

 20. Het zal wel een goed doel dienen, maar vind die nieuwe molens zo lelijk. Fijne dag Rob!

  Geliked door 1 persoon

 21. Spontanity zegt:

  Windrecht, sorry, moest er even bij glimlachen.
  Ook lucht in je autobanden is niet gratis meer.

  Geliked door 1 persoon

 22. Aan een luchtstroom kun je geld verdienen, aan een waterstroom, bv in een bevaarbare rivier ook. Je kan overwegen een kanaal te graven van hier naar daar. Of een spoorlijn aan te leggen van hier naar daar. Logisch is dat degeen die daarin investeert, niet wil dat er vlak naast hem nog een kanaal wordt aangelegd. Dit soort infrastrukturele werken hebben invloeden op grotere gebieden dan van een enkele molen, waardoor overheidsinvloed noodzakelijk is. Als er in het noorden van het land gebieden zijn waar geen windrechten zijn, is dat te vergelijken met de mogelijkheid dat iemand een afslag van de Rijn over zijn land maakt.
  De molens aan de kinderdijk zijn heel speciale molens, want draaien de polder droog. Nogal een gemeenschappelijk belang. Een prachtige organisatie in Nederland sinds 1194, de waterschappen regelen de afweging van de belangen van de ingelanden van de ene en de andere polder. Heel erg logisch, met vastgelegde rechten.en plichten..

  Geliked door 1 persoon

 23. Plato zegt:

  Hoe het dan zal gaan, weten we natuurlijk niet. Maar al je de technische ontwikkeling van de laatste 100 jaar bekijkt en er dan nog 500 jaar bij optelt, dan zullen we inmiddels wel heel wat andere krachten hebben aangeboord. Maar voor nu is de windmolen helemaal terug en een forse verbetering t.o.v. de kolengestookte centrales etc.
  Interessante informatie. Ik wist eigenlijk helemaal niets van windrechten etc.

  Geliked door 1 persoon

 24. Interessant stukje Rob. Hier stikt het van de windmolens. Ik heb een foto´s van ze gemaakt, in het sneeuwlandschap van de afgelopen dagen. Daarop vind ik ze bijna mooi; witte staken in het witte landschap met een geweldig licht. Zo probeer ik vrede met ze te sluiten want eigenlijk vind ik zoveel tegelijk storend. Maar wat je zegt: beter dan schoorstenen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 25. Dan hier een wat verlate reactie
  Dat om de vele onjuistheden, ook hier dus, die over dit onderwerp geschreven worden
  En die ook nog stug worden volgehouden. Terwijl de historie toch zo helder en duidelijk is.
  Maar :, Het Windrecht” en ‘Recht op windvang’ zijn twee totaal verschillende dingen.
  Het windrecht, dat behoorde tot de zgn Heerlijke rechten van een Heerlijkheid. En werd alleen van particuliere molens geheven, dus niet van de watermolens.
  Het was niet anders dan een belasting, dat om de wind te gebruiken, en beslist zonder dat het verder enig recht gaf op windvang. Het moest ieder jaar betaald worden
  Maar recht op windvang kon niet binnen een Heerlijkheid verkregen worden.
  Zelfs polders hadden dat recht niet voor hun watermolens
  Dat was alleen verkrijgbaar bij de Staten van Holland en -West Friesland, , dat bij aangetoonde noodzaak . Dat zgn. Octrooi gold dan voor watermolens in een bepaald gebied. Hier b.v. sinds 30 mei 1724 (Brandwijk, Molenaarsgraaf plus polder Gijbeland en polder Zevenhoven)
  Echter alleen voor bomen en struiken, niet voor gebouwen.
  En bij de instelling daarvan werd er altijd verplicht schade vergoeding aan de eigenaren gegeven die met beperkingen te maken kregen. Afgifte van een dergelijk Octrooi was alleen bij gebleken algemeen belang
  Korenmolens e.d. kregen dat niet en hadden in Holland dan ook beslist geen recht op windvang in vorige eeuwen .Ook in de stad kon een middenstander geen molen bouwen en vervolgens de omgeving verbieden iets te bouwen of een boom te planten.
  Ieder die het anders beweerd kan fotokopie van originele archiefstukken toe gestuurd krijgen.
  Zelf woon ik naast een korenmolen en binnen de circel van 2 nu afgebroken watermolens.
  Een voorvader was korenmolenaar ,en een watermolen in Kinderdijk (no. 4 van de Nederwaard) was naar een andere voorvader genoemd
  Reacties zijn welkom

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor deze uitgebreide reactie.

   Ik begrijp dat mijn citaat uit Wikipedia niet correct is?
   Of dat de omschrijving in Wikipedia niet correct is?

   Molens en hun geschiedenis in het algemeen probeerde ik met mijn blogpost te linken aan de actuele discussie m.b.t. Windturbines.
   Waarbij ik het idee wil opperen dat er in het verleden vast ook heftige discussies zijn geweest rondom de plaatsing en het gebruik van molen. Terwijl de oude molens nu vooral geliefd zijn en zeer gewaardeerd worden. Het restaureren en opnieuw in gebruik nemen juich ik toe.

   Rondom de restauratie en het gebruik van https://www.molens.nl/deotter/ is in Amsterdam veel gedoe geweest. De molen stond oorspronkelijk aan de rand van de stad. Nu staat de molen middenin de stad.

   “Het Windrecht” en ‘Recht op windvang’ zijn voor mij nieuwe begrippen.
   Daarom dank voor de heldere uitleg!

   Vriendelijke groet,

   Like

 26. Dan hier een wat verlate reactie
  Dat om de vele onjuistheden, ook hier dus, die over dit onderwerp geschreven worden.
  En ook niet zelden stug worden volgehouden. Terwijl de historie toch zo helder en duidelijk is.
  Maar :, Het Windrecht” en ‘Recht op windvang’ zijn twee totaal verschillende dingen.
  Het windrecht, dat behoorde tot de zgn Heerlijke rechten van een Heerlijkheid. En werd alleen van particuliere molens geheven, dus niet van de watermolens.
  Het was niet anders dan een belasting, dat om de wind te gebruiken, en beslist zonder dat het verder enig recht gaf op windvang. Het moest ieder jaar betaald worden
  Maar recht op windvang kon niet binnen een Heerlijkheid verkregen worden.
  Zelfs polders hadden dat recht niet voor hun watermolens
  Dat was alleen verkrijgbaar bij de Staten van Holland en -West Friesland, , dat bij aangetoonde noodzaak . Dat zgn. Octrooi gold dan voor watermolens in een bepaald gebied. Hier b.v. sinds 30 mei 1724 (Brandwijk, Molenaarsgraaf plus polder Gijbeland en polder Zevenhoven)
  Echter alleen voor bomen en struiken, niet voor gebouwen.
  En bij de instelling daarvan werd er altijd verplicht schade vergoeding aan de eigenaren gegeven die met beperkingen te maken kregen. Afgifte van een dergelijk Octrooi was alleen bij gebleken algemeen belang
  Korenmolens e.d. kregen dat niet en hadden in Holland dan ook beslist geen recht op windvang in vorige eeuwen .Ook in de stad kon een middenstander geen molen bouwen en vervolgens de omgeving verbieden iets te bouwen of een boom te planten.
  Ieder die het anders beweerd kan fotokopie van originele archiefstukken toe gestuurd krijgen.
  Zelf woon ik naast een korenmolen en binnen de circel van 2 nu afgebroken watermolens.
  Een voorvader was korenmolenaar ,en een watermolen in Kinderdijk (no. 4 van de Nederwaard) was naar een andere voorvader genoemd
  Reacties zijn welkom

  Like

 27. ariebleskensgraaf zegt:

  Wikipedia is inderdaad op dir onderwerp duidelijk niet correct.
  Watermolens hadden overigens in deze omgeving niet zelden al voor er zgn. ‘Octrooi van de Staten van Holland en West-Friesland’ werd verleend vrijwillige overeenkomsten gesloten met de omliggende landeigenaren.
  Die dan tegen vergoeding de bomen en struiken op nader beschreven afstanden niet mochten laten groeien, of wat verder weg tot een bepaalde hoogte.
  Die vergoeding heette “het blootgeld”
  Uit polderarchieven heb ik voor mijn land daar de documenten van gefotografeerd.
  In 1724 kwam dus dat bindende Octrooi voor dit gebied.
  Maar ik heb fotokopie uit het polderarchief o.m. ook voor mijn land van een vrijwillige overeenkomst tegen een jaarlijkse vergoeding gedateerd uit 1620 .
  Zo zou er veel meer te schrijven zijn. Wie meer informatie wil laat het maar weten
  Maar als het over het recht van windvang ging.
  Dan is er ALTIJD een duidelijk document aanwezig waarin de regels en de verboden met de boete en dwang bij overtreding in staan.
  En dat bewaarde men echt heel goed.

  Like

 28. ariebleskensgraaf zegt:

  Zelf denk ik aan een artikeltje voor het blad van onze Hist.Vereninging, al heb ik het momenteel met bouw en nu inrichting van een nieuw huis druk .Hoe zoiets op Wikipedia moet weet ik niet.
  De Boerderij(Rijksmonument) waar ik woon was ons te groot en staat op Funda
  Overigens is één van de weinigen die correct het begrip ‘windvang’ weergeeft op internet E.Stoop
  In “Molens in het Stichts-Hollandse grensgebied”
  file:///D:/Gebruiker/Gebruiker/Downloads/HEEM_1991-03_1.pdf
  Hij schrijft op blz. 62 dat het recht op vrije windvang in tegenstelling tot molendwang niet bij de omwenteling in 1795 is afgeschaft maar als zelfstandig zakelijk recht bleef bestaan.
  –De korenmolen naast ons, op 100meter afstand, daarvan was bij de eerste molenbouw in 1647 (toen nog een wipkorenmolen) de ondergrond in erfpacht door de eigenaar van mijn Boerderij uitgegeven., De jaarlijkse erfpacht was 6 gulden per jaar ,plus het zonder vergoeding malen van het graan voor mens en vee op de boerenhofstede staande ten oosten van die molen.
  Dat erfpacht contract bleef tot 1893 toen mijn overgrootvader het aan molenaar verkocht.
  Het windrecht bedroeg sinds 1647 per jaar 2 gulden voor de ambachtsheer met de bekende bepalingen van voldoende zorg te dragen voor omheining van de wiekenvlucht.
  Die 2 gulden bleef tot de Franse tijd, maar die erfpacht ging natuurlijk gewoon door.
  En je begrijpt zelf wel dat geen enkele boer in 1647 op deze boerderij een korenmolen op 100 meter afstand met wieken kort over de grond zou willen hebben als dat betekende dat hij zelf zijn bomen moest kappen, en nimmer een schuurtje zou mogen bouwen.

  Geliked door 1 persoon

 29. ariebleskensgraaf zegt:

  Sorry , kleine correctie, dat windgeld was geen 2 maar 4 gulden per jaar in Bleskensgraaf
  Wat overigens nog goedkoop was. De naburige korenmolen van Oud-Alblas betaalde 12 gulden windrecht. een verklaring voor dat verschil weet ik niet..
  Zie het het Heerlijkheids archief van Oud-Alblas..
  Die molen,(nu een herbouw uit de 19e eeuw met de naam ‘De Hoop”) is één van de weinige korenmolens in particulier bezit, die door de eigenaar in bedrijf wordt gehouden en waar met de molenwinkel een inkomen wordt gehaald

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.