In de zon staan

Even verderop staat de gerenoveerde flat Kruitberg. Tijdens de renovatie was “Duurzaamheid” het thema. Vreemd want in mijn ogen dient elke nieuwbouw en/of renovatie nu duurzaam te zijn. wie nu nog bouwt zonder alle aspecten van duurzaam bouwen mee te nemen is raar bezig.
De Zuidmuur van de flat Kruitberg werd bekleed met zonnepanelen. Leuk bedacht. Maar tijdens de renovatie lag ook het nieuwe winkelcentrum de Kameleon al op de tekentafel. De zonnepanelen van de flat Kruitberg hebben in de vroege ochtend een paar uurtjes zon. Waarna de rest van de dag het Winkelcentrum de zonnepanelen volledig in de schaduw zetten …
Zo wil ik graag op mijn dak zonnepanelen aanleggen. Mijn dak is zonnig en heeft op geen enkel moment van de dag of in het jaar schaduw.
Als ik de zonnepanelen laat plaatsen kan ik subsidie krijgen.
Wat ik mij dan af vraag is of mijn buren daarna nog een bouwvergunning kunnen krijgen om mijn zonnepanelen in de schaduw te zetten.
Een vraag van recht op zon ???
Of krijg ik daarna een vergoeding voor mis gelopen zonnewarmte ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op In de zon staan

  1. deschrijvendehuisvrouw zegt:

    Ik denk dat je naast de pot pist

    Geliked door 1 persoon

  2. De buren zouden al serieuze manoeuvres moeten uithalen om uw dak in de schaduw te zetten, toch?

    Geliked door 1 persoon

  3. shivatje zegt:

    Dan kan je wel eens problemen krijgen en geen rendement meer hebben. Denk dat je het mis zal lopen.
    Zonnestraaltje op je dak groet

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Dat is een goede vraag, als je bezwaar aantekent tegen de bouwvergunning zou je het je buren erg moeilijk kunnen maken.

    Geliked door 1 persoon

  5. egoecho zegt:

    De schaduwzijde van het kand der vergunningen. Vooruitdenken is de sleutel die te vaak is zoekgeraakt, helaas.

    Geliked door 1 persoon

  6. Mack zegt:

    Kruitberg, waar ken ik die flat ook al weer van? Oh, wacht, ik weet het al.

    Geliked door 1 persoon

  7. Karel zegt:

    mogge Rob
    domme planners daar bij de gemeente en de bouwonderneming
    jij kijkt verder vooruit , maar hoe dat nu zit ? , en als de huidige buren zeggen dat zij geen bouwplannen hebben , zouden eventuele nieuwe dat wel kunnen hebben
    maar wie kan je daarover advies vragen pppfffttt , ik weet wel dat er steeds meer langs elkaar heen wordt gewerkt , dus de 1 zegt meneer , geen probleem , de volgende niet doen
    suc6 is wat ik je wens

    bewolkte groet

    Geliked door 1 persoon

  8. Misschien panelen op een soort stelten?

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Goede vraag.
    Men zal altijd vergunning moeten aanvragen voor ingrijpende verbouwingen. Het is aan de gemeente om uit te vissen of buren geen last zullen hebben/krijgen.
    Naar onze ervaring hebben gemeenten niet altijd verstandig personeel in dienst, vooruitdenken schijnt moeilijk te zijn.. 😦

    Geliked door 1 persoon

  10. Bouwvergunningen heten tegenwoordig omgevingsvergunningen. Het zou dus wel raar zijn als je buren een vergunning krijgen zonder dat er naar de omgeving wordt gekeken. Maar de wereld is vaak raar, en als je geen bezwaar maakt op het moment dat hun vergunningaanvraag ter inzage ligt, weet ik niet of je later nog bezwaar aan kunt tekenen. Dus: op tijd bezwaar maken!!

    Geliked door 1 persoon

  11. Spontanity zegt:

    Kan geen zinnige reactie meer bedenken, maar waar je al geen rekening mee moet houden dus 🙂

    Geliked door 1 persoon

  12. Rebbeltje zegt:

    Vind het net als al die rolluiken voor de ramen gewoon lelijk
    Mag dat ook?

    Like

  13. Logica is in geval van vergunningen en bezwaar volgens mij vaak ver te zoeken. Ik weet ook niet of er op dit vlak intussen al iets van jurisprudentie of zo. ik kan je alleen maar het beste wensen in deze.

    Geliked door 1 persoon

  14. De tegenwoordige panelen hebben voldoende aan daglicht om stroom te leveren.

    Like

    • Willem zegt:

      Een beetje kort door de bocht. Ik heb ook zonnepanelen op mijn dak liggen sinds september dit jaar en ook die zijn van het type dat ook stroom produceert bij ´gewoon´ daglicht. Maar de praktijk is dat bij zonnig weer, afhankelijk van het aantal uren dat ze beschenen worden, er 7 tot 15 kWh opgewekt wordt en als de zon niet schijnt met een beetje geluk 2 kWh. maar meestal niet meer dan 1. En nu ze grotendeels met sneeuw bedekt zijn wordt er hoegenaamd niks aan stroom opgewekt. Het gaat hier over 12 panelen, totaal ca 20m2.

      Geliked door 2 people

  15. Vrouwtje Jas zegt:

    Interessant! Sluit ook mooi aan op je vorige blog, over windrecht

    Like

  16. Willem zegt:

    Zoals elders al opgemerkt wordt; vooruitdenken is niet het eerste wat opvalt bij overheden. Vooral de afgelopen 25 jaar niet en dat geldt voor zowel de landelijke als de gemeentelijke overheid. Als het op papier maar klopt dan hebben zij hun werk ´goed´ gedaan is de heersende mores. Dat de ´burgers´ daarvan vaak de logica ontgaat is voor de ambtelijk denkende elite van buitenaardse orde en wordt gezien als een gebrek aan inlevingsvermogen van diezelfde burger. Beschouw het dus maar als een teken van gezond verstand dat je wel verder denkt.
    Desondanks zou ik de gok nemen en zonnepanelen plaatsen, tenzij je buren ernstig denken over verhuizing en de woningbouwvereniging plannen heeft om het huis in de verkoop te doen. Afgaand op “Mijn dak is zonnig en heeft op geen enkel moment van de dag of in het jaar schaduw.” concludeer ik dat je huis een plat dak heeft, dus de panelen moeten toch al op een statief gezet worden.
    Of de gemeente er ook nog subsidie op geeft weet ik niet, maar van het rijk, de belastingdienst in dit geval, krijg je de BTW terug. Dat laatste is wel een zaak van lange adem, maar alleszins de moeite waard. Bij mij heeft het ruim 5 maanden geduurd eer ik de BTW weer op mijn rekening had staan, want ambtelijke molens draaien nog steeds langzaam. Toen ik nog zelfstandige was, waren ze er altijd wel als de kippen bij om de BTW te vorderen, maar de teruggave ging ook toen al net zo traag als koude stroop door een nauwe trechter.

    Geliked door 1 persoon

  17. Suskeblogt zegt:

    Zelf een extra verdiepeing laten bouwen is dat geen optie ? Zo ben je je buren voor en heb je alle zonnestralen die je nodig hebt.

    Geliked door 1 persoon

  18. gewoonanneke zegt:

    Dat is een goeie afweging. Denk niet dat daar “wetten” voor zijn. Al heb ik wel een keer in de rijdende rechter gezien dat iemand de buren aanklaagde om zijn boom te snoeien omdat die de zon wegnam voor de zonnepanelen.

    Geliked door 1 persoon

  19. Een interessant dilemma waarop ik het antwoord niet zou weten. Of met het hele rijtje tegelijk zonnepanelen plaatsen?

    Geliked door 1 persoon

  20. Oudmaarnietversleten zegt:

    Zijn er niet panelen die in de schaduw ook prduceren? Ik dacht het ergens gelezen te hebben.

    Like

  21. Jouw voorbeeld van de zuidmuur van de flat Kruitberg, is een voorbeeld van iets wat mis ging in het Bestuursrecht. Nederland kent ook nog het Civiel recht en het Strafrecht. In het Bestuursrecht gaat het het meest vaak fout. Als je enige tijd buiten Nederland woont ga je, laat ik voor me zelf spreken, ging ik de kans dat je in Nederland je recht kan halen enorm waarderen. Dat vind je niet op veel andere plaatsen in de wereld.

    Dan het Bestuursrecht, oa bestemmingsplannen enzo, door het dichtbevolkte Nederland is er een zee van regelgeving op het gebied van wat wel en niet mag rondom je huis. De laatste tien jaar is er een soort meer vrije reaktie, dwz een opbouw mag nu sneller dan eerder. Heb je een raam aan je zijgevel, dan is vastgelegd in hoever de naastbouwenden daar licht moet toelaten.

    Dus ik denk dat je niet bang hoeft te zijn, je kunt een eventuele schaduwmaker tegenhouden, daar ben ik van overtuigd. Je kunt het ook gewoon vragen aan de betreffende afdeling in je gemeente. Als je hen vraagt: kunt u dat even in een brief schrijven dat ik me geen zorgen hoef te manken? Dan zeggen ze waarschijnlijk nee, we gaan dat niet op papier zetten. Want er bestaat al een procedure die is vastgelegd voor als u bezwaar maakt tegen uw schaduwmaker, en er is geen procedure voor als u mij aanklaagt voor mijn brief, dat zou de bureaucratie alleen maar nog groter maken. Ik vind dat wel logisch..

    En die schadevergoeding als er toch een schaduwmaker je panelen onklaar maakt, zover zal het niet komen, dat is de bureaucratie ten top!. Dat zou je niet moeten willen.

    Wellicht ter verklaring, ik was ooit regelmaker om via gemeentelijke bestemmingsplannen problemen tussen buren in het dichtbevolkte Nederland te voorkomen..

    Geliked door 1 persoon

  22. Willem zegt:

    Misschien is een sedumdak een alternatief. Het heeft ook veel milieuvoordelen en is wat minder gevoelig voor schaduw. Het enige is dat de dakconstructie voldoende sterk moet zijn om het te dragen. Bij mijn zoektocht naar sedumdaken 2 jaar geleden kwam ik uit bij een fa in Vinkeveen die een systeem had dat minder dan 50 kg/m2 woog. En ieder plat dak moet berekend zijn minimaal 50 kg/m2 toevallige belasting. Mijn ervaring is dat Bouw- en woningtoezicht Amsterdam strengere eisen hanteert dan de Nederlandse regels voorschrijven. Een grapje dat we als constructeurs onder mekaar wel eens maakten was dat de Amsterdamse balkonhekken de gehele woning overeind hielden. Vooral in de jaren ’70 en ’80 had B&W-T Amsterdam soms absurde eisen t.a.v. sommige bouwdelen, o.a. balkonhekken. Of ze dat nu nog doen weet ik meer, omdat ik midden jaren ’80 mij met andere bouwactiviteiten bezig ben gaan houden.
    Ik heb mijn sedumdak nu twee jaar en geniet er elke dag van. Zelfs nu er sneeuw op ligt. In de zomer isoleert het, het bergt water, bijen en hommels vinden het geweldig en is ook nog mooi om te zien, zeker als het bloeit. Het onderhoud is minimaal; 2 maal per jaar bemesten met de bijgeleverde korrelmest en in het najaar de ongewenste groei eruit trekken.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Aan een sedumdak heb ik zeker ook gedacht. Al ben ik huiverig voor het opschot van struiken en bomen. Mijn dak is niet toegankelijk. Bemesten is dus ook een probleem. Wel hoor ik steeds meer dat de koelende werking van een sedumdak de werking van zonnepanelen bevordert. Een combinatie heeft dan ook mijn voorkeur. Duurzame groet,

      Like

  23. wdfyfe zegt:

    In Vancouver, it rains (lots) so we have rights to the sun and developers must be careful whose sunlight they block.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.