Ademrechten ???

Bij mijn blogpost over windrechten werd een opmerking gemaakt over ademrechten.  Waarop ik antwoordde dat ik daar op terug wilde komen. Bij deze:
Bij een rood stoplicht weet elke voetganger dat de uitlaatgassen van het verkeer een ramp zijn. Met geurverdrijvers wordt in de auto gedaan alsof er niets aan de hand is. Maar na lang filerijden is ook in een auto de lucht niet echt een pretje. Wonen aan een drukke straat is vooral de ramen dicht houden.
Voor scholen zijn nu nieuwe regels vast gesteld. Binnen een bepaalde afstand van een drukke verkeersweg mogen geen nieuwe scholen meer gebouwd worden. Voor al bestaande scholen is dit geen oplossing. Het binnenklimaat van scholen is ook een probleem. Er zijn mooie richtlijnen voor het verbeteren van het binnenklimaat in een school. Maar zelfs bij nieuwbouw wordt daar geen rekening mee gehouden.
De meest vervuilende industrie is uit Nederland verdwenen. Toch is er nog een handvol fabrieken die voor een aantal gemeenten nog steeds vreselijke problemen veroorzaken.
Op het platteland zorgt de vleesindustrie voor een uitstoot van levensbedreigende hoeveelheden verontreinigingen. Vreselijke  ziektekiemen komen daardan nog eens bovenop.
Giftige stoffen en fijn stof maken dat je op heel veel plaatsen in Nederland beter niet kunt ademen.
Vreemd genoeg hoor ik dan toch nog mensen beweren dat de meeste vervuilende lucht ons land binnen waait.  Maatregelen nemen heeft daarom geen zin zeggen zij. Eerst moeten onze buurlanden maar actie ondernemen …
Schone lucht en ademrechten is nog steeds niet voor iedereen weg gelegd …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, gezondheid, Natuur, Onderwijs, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

48 reacties op Ademrechten ???

 1. Ja, het zal weer de schuld van die Belgen zijn :).

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Ik woon dicht bij Luik… Wat daar allemaal de lucht in gaat wil je niet weten, en dan staat er ook nog de kerncentrale Tihange.

  Like

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  met de bij ons meest overwegende windrichting zal het niet uit België komen hihi
  alhoewel , gekeken b.v naar de ligging van de hoogovens en Wijk aan Zee , zou je het haast wel denken 🙂
  of het ooit tot een perfecte oplossing komt , ik betwijfel het 😦

  COPD groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Hier maak ik me meest zorgen om de zware uitstoot van de zeeschepen. Aan zee is de lucht zogenaamd beter, maar soms ruiken wij de brandstof van een schip dat passeert tot in de tuin.
  Verder zitten we toch gesandwicht tussen Borssele en Doel, ook daar ben ik niet zo gerust in.
  Bezorgde groet

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Voor de diesel van schepen zijn geen regels. Ik lees ergens dat Nederland diesel voor de scheepvaart gebruikt om allerlei chemisch afval in te verwerken.
   Het is dus nog erger dan dat het lijkt.

   De zorgen deel ik.

   Benauwde groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Karel zegt:

    ze varen er voor om , om hier te tanken 😦

    Like

   • Matroos Beek zegt:

    Inderdaad, schijnt verschrikkelijke troep te zijn ☹️

    Geliked door 1 persoon

   • Lieve help! Dat wist ik nog niet. Nu wel. Waar zijn we toch mee bezig?

    Like

   • Willem zegt:

    Het ironische is wel dat een kerncentrale an sich geen luchtvervuiling veroorzaakt en ook geen radioactief water loost. Wel koelwater, maar daarin onderscheiden ze zich niet van andere elektriciteitscentrales. De reden dat kerncentrales in bepaalde politieke kringen als DE oplossing aangedragen worden als oplossing voor het beteugelen van de luchtvervuiling. Gemakshalve vergeten ze maar even dat het echte probleem van kerncentrales het radioactieve afval is dat tijdens het proces gevormd wordt. Je hebt laag actief vast afval (LAVA), dat een halfwaardetijd heeft van 10 á 15 jaar, middelactief vast afval (MAVA) met een halfwaardetijd van 40 tot 100 jaar en hoogactief vast afval (HAVA) met een halfwaardetijd die in de vele duizenden jaren kan lopen. En al die tijd moet dat afval gecontroleerd en beheersbaar opgeslagen worden. De halfwaardetijd is, kort door de bocht gezegd, de tijd die nodig is om de stralingsintensiteit te halveren. Als die tijd 10 jaar is, dan is na 20 jaar nog altijd 25% van de intensiteit aanwezig.
    Met de procesveiligheid van kerncentrales lijkt het wel goed te zitten, maar in hun afval heb ik een stuk minder vertrouwen.

    Geliked door 1 persoon

 5. Voor zo lang het nog duurt prijs ik me gelukkig dat ik de relatief schone Friese lucht in kan ademen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Mensen die smoesjes gebruiken om zelf niets te hoeven oen, dat is erg. .In Nederland is wel degelijk vervuiling.
  Toch blijf ik het moeilijk te verteren vinden dat sommige landen niets doen, dat er in Katowice niemand gevraagd heeft naar hun cijfers van gemiddelde leeftijd, of naar het bestaan van fijnstofgerelateerde ziekten.
  Ik heb er tenminste niets over gelezen.

  Geliked door 2 people

 7. En wat te denken van alle troep die houtkachels de lucht in sturen? Is misschien kleinschaliger, maar een groot probleem aan het worden.

  Like

 8. Spontanity zegt:

  Ik denk dat dit probleem nooit helemaal opgelost zal kunnen worden!!

  Like

 9. Vrouwtje Jas zegt:

  Tja, het is natuurlijk altijd makkelijker om naar een ander te wijzen voor de eerste stap. Misschien moeten we niet met de beschuldigende vinger wijzen maar er van uitgaan dat ieder doet wat in zijn/haar vermogen ligt. Dan wordt de vraag: kunnen we die persoonlijke competenties vergroten?

  Geliked door 1 persoon

 10. Verbeter de wereld, begin bij je zelf. Dat werd ons vroeger voorgehouden. Zelfs al zou de meeste troep ons land binnenwaaien dan kunnen we nog ons best doen om de uitstoot hier te beperken. Maar het is als met de CO2 uitstoot, het heeft geen prioriteit, helaas. En dus blijf ik noodgedwongen mijn dagelijkse pufjes nemen en zijn er dagen dat ik niet de deur uitkom.

  Like

 11. Precies wat Carel de Mari schrijft, verbeter de wereld, begin bij jezelf! Dat was ook mijn eerste gedachte. Als we op elkaar gaan zitten wachten, gebeurd er uiteindelijk niks. Het zit in allerlei dingetjes die we ook zelf kunnen doen. Schenk er in ieder geval aandacht aan, zoals jij nu doet Rob. Goed bezig! Want als we niks zeggen, worden we ook niet gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 12. groengenot zegt:

  Hier ook iemand bezorgd over onze lucht. Nu hebben ze op mijn werk electrische luchtverfrissers met chemische brol opgehangen zonder de preventieadviseur te raadplegen. Je begrijpt dat ik in alle staten ben en er verder mee gegaan ben. Misschien schrijf ik er nog wel iets over op mijn blog… als ik een manier vind dat ze me daar niks kunnen over maken.😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Rianne zegt:

  Ik woon niet zo gek ver bij het Ruhrgebied vandaan, dus hier zal het wel kloppen. Maar goed, DSM of hoe het tegenwoordig mag heten, is qua vervuiling natuurlijk ook geen kleine jongen. En dat bedrijf staat toch echt op Nederlands grondgebied.
  Ach ja, verschuilen achter een ander om je eigen inadequaat handelen goed te praten is iets van alle tijden.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   In mijn schooltijd die tot 1964 duurde, hebben we eens tijdens een les maatschappijleer geprobeerd uit te dokteren waar je in Nederland de grootste kans had om in de vuile lucht te komen zitten. Vooraf dacht vrijwel iedereen dat dat het Rijnmondgebied zou zijn, maar al zoekend kwamen we tot de conclusie dat de ‘ongerepte’ Peel in theorie de vuilste plek van Nederland was om te wonen. Bij westenwind het Rijnmondgebied, bij oostenwind het Ruhrgebied en bij zuidenwind de Waalse zware industrie als leveranciers van vervuilde lucht. Alleen bij noordenwind werd er schone lucht die kant opgeblazen. Een tiental jaren later las ik dat uit een onderzoek bleek dat Eindhoven de smerigste stad van het land was, maar de redenen kwamen wel overeen met die van wat wij als scholieren bedacht hadden.
   En voior de nieuwsgierigen onder ons; het was bij de opleiding bouwkunde en voor de man die maatschappijleer gaf, vooral bedoeld om aan te tonen dat zijn vak wel toegevoegde waarde had en ook serieus genomen diende te worden. Iets waarover de technici en ook de meeste leerlingen een tegengestelde mening over hadden.

   Geliked door 1 persoon

   • Bertie zegt:

    Alleen: Eindhoven ligt niet inde Peel, was wel een van de grootste industriegebieden. Misschien nog.

    Like

    • Willem zegt:

     Wij moesten dat destijds in een lesuur uitdokteren met vrij beperkte middelen; eigenlijk alleen ons logisch verstand en onze de geografische kennis. Achteraf vond ik het best goed van ons dat we zo dicht in de buurt zaten.
     Maar waarschijnlijk ging het de beste man er vooral om dat we leerden een vraagstuk logisch aan te pakken en was de uitkomst van de tweede orde.

     Geliked door 2 people

   • Rianne zegt:

    Die laatste toevoeging… Priceless…
    Maar de uitleg (en daarmee de wetenschap dat het hier misschien wel ongerept maar zeker niet schoon is,), wordt tegenwoorig vaker aangehaald. Blijkt de beste man toch een goede kijk op de zaken te hebben gehad.

    Like

 14. HesterLeyNel zegt:

  Dis ’n groot probleem oral in die wêreld, Rob, en dit word nie ernstig genoeg opgeneem deur alle regerings en burgers nie. Die gemors wat ’n mens inasem, kan jou gesondheid baie benadeel.

  Geliked door 1 persoon

 15. Rebbeltje zegt:

  Eenieder heeft zijn eigen (niet) schone lucht…en ademen is toch de eerste levens behoefte

  Maar we willen allemaal reizen…dus nemen we veel op de koop toe.
  Groetjes

  Like

 16. Oudmaarnietversleten zegt:

  Het is jammer dat het niet zo zichtbaar is dan zouden veel schrikken!

  Geliked door 1 persoon

 17. Suskeblogt zegt:

  Fijn stof en ander leuks meer dan genoeg hier in de buurt.

  Like

 18. Tja, dan dacht ik dat ik hier aan de Deense kust schone lucht inademde… nou ja, wellicht schoner dan jij doet, maar wat ik nu lees over schepen en diesel en kerosine, daar krijg ik meer kippenvel van dan van de koude wind hier…

  Like

 19. Willem zegt:

  In de jaren ’90 was ik betrokken bij een sloopproject waarbij ook enkele transformatoren verwijderd moesten worden. Deze transformatoren bevatten ongeveer 30.000 liter koelolie en aan die olie was een middel toegevoegd dat de koelcapaciteit verhoogde, maar tamelijk giftig was. Deze hoogwaardige olie, want dat was het absoluut, mocht niet meer hergebruikt worden, maar werd voor een kwartje per liter verkocht aan een brandstoffenhandelaar. Op mijn vraag wie zijn afnemers waren kreeg ik het simpele antwoord; de scheepvaart. Aangezien de man aan de Waal woonde heb ik maar aangenomen dat hij het over rivierschepen had. Sindsdien kijk ik wat anders tegen de scheepvaart aan.

  Geliked door 1 persoon

 20. toch wat te gemakkelijk om de schuld bij de anderen te leggen…..dacht ik spontaan

  Geliked door 1 persoon

 21. EJW zegt:

  Vervuiling kent inderdaad geen grenzen. Veel zaken zouden op wereldniveau geregeld moeten worden maar- daar ben ik pessimistisch over-dat zal niet gebeuren. Hier doen we het e.e.a maar de opkomende economieën elders hebben vaak een andere agenda

  Geliked door 1 persoon

 22. zem zegt:

  “Ademrechten”: ik vind het woord een vondst.
  Men piept nu wel over hoe weinig we als landje zouden kunnen bijdragen aan de vermindering van CO2, maar men vergeet hoe vervuild qua bodem en lucht ons landje is voor óók de eigen inwoners,
  voornamelijk door de door onszelf opgewekte viezigheden (industrie, intensieve landbouw en veeteelt, verkeer).
  Werk aan de winkel voor de politici! Alle beetjes, en liefst nog meer, helpen.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 23. hanscke zegt:

  Vroeger als de boeren hun mest met stro over het land verspreidden vond ik dat als meisje echt verschrikkelijk. Het ruikt nu heerlijk in vergelijk met wat die giertanken verspreiden.

  Geliked door 2 people

 24. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja als je toch zulke mooie foto’s kan maken , ben je in mijn ogen een kunstenaar hoor
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 25. Rabarbara zegt:

  Frisse lucht begint bij jezelf! Alle kleine beetjes helpen!

  Like

 26. Karel zegt:

  ha die Rob
  kijk dat doet me goed , ben ik niet de enige die aan het strijken een hekel heb 🙂

  fijne avond groet

  Like

 27. els zegt:

  Als ieder eens voor eigen deur zou vegen….

  Like

 28. gewoonanneke zegt:

  Klopt helemaal hoor. Hoop altijd dat ik op het platteland wonend maar niet helemaal onder de rook van boerderijen nog goed af te zijn. Heb ooit zo’n kaartje gezien met luchtkwaliteit en dan viel het hier nog al mee, zei ze egoïstisch.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.