Een Dodelijke Koe ???

Terwijl er in de bovenzaal van het Kolpinghuis in Nijmegen een schoolfeest was liep ik in de benedenzaal naar een ALV van de CPN. Bij de ingang las ik dat het verkiezingsthema met de auto te maken had. Op dat moment was ik 17. En over een rijbewijs had ik nog niet nagedacht. Met mooi weer reed ik met de fiets van Son naar Nijmegen. En met slecht weer ging ik liften.
Iedere arbeider een auto was de leus van de Communisten op dat moment. Forensen was toen nog niet echt een begrip. Wonen en werken waren door de Nota’s Ruimtelijke Ordening nog niet uit elkaar getrokken. Een brommer, maar vooral de fiets was nog het vervoermiddel om naar het werk te gaan. Een auto was nog een duur vervoermiddel.
Nu is de auto een belangrijk onderwerp in het nieuws. Verkeersovertredingen met dodelijke afloop halen de voorpagina’s. Ordinaire ruzies zijn “normaal” geworden in de auto. Obscene gebaren en gruwelijk taalgebruik is nu de norm. Van te hard rijden, bumperkleven, door rood licht gaan of druk met sociale media op de smartfoon door een file slalommen kijkt niemand meer op.
De CPN bestaat niet meer. Of iedere arbeider nu een auto heeft weet ik niet. Wel heb ik mijn zorgen. Als 17-jarige liep ik naïef rond. Nu ik 62 ben loop ik bezorgd rond. Kartel afspraken, belastingontduiking en corruptie van autofabrikanten en/of grote auto dealers, sjoemelsoftware zijn de nadelen van het Groot Kapitaal. Luchtverontreiniging zijn de problemen van deze tijd. Het rijden onder invloed van drank en drugs is een van de grootste doodsoorzaken in Nederland.
Dat er opeens een karakter- en mentaliteitsverandering plaats vindt wanneer iemand achter het stuur zit vind ik ook zorgwekkend.
Al kan ik misschien beter mijn mond houden? Een rijbewijs en/of auto heb ik nog steeds niet. Met mooi weer ga ik met de fiets ergens naar toe en met slechter weer gebruik ik het OV. En voor mijn werk ben ik een paar keer verhuisd.
De Heilige Koe vind ik nu vooral een dodelijke koe …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

38 reacties op Een Dodelijke Koe ???

 1. Een heel terechte bezorgdheid!

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  daar is geen spelt tussen te krijgen
  er is veel te veel van dat blik , en dat denk ik is ook weer een reden dat een bestuurder er van meer en meer veranderd want hij/zij wil alleen op de wereld zijn 😦
  of het al gebeurt weet ik niet , maar er was sprake van bomen weg halen langs wegen , die zouden voor de auto springen ggggrrrrr
  zotten zijn het

  regenachtige en bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 3. bentenge zegt:

  Het ligt niet aan de koe, maar aan die die er mee aan het rijden is.

  Geliked door 4 people

 4. Marion zegt:

  Van mij zou het aantal auto’s ook drastisch minder mogen. Het is vervuilend rotding en inderdaad lijkt er een gedaanteverandering plaats te vinden bij mensen als ze in de auto stappen. Vreemd is dat. Aan de andere kant… Ik ben afhankelijk van het ding, dus laat ik ook niet teveel mopperen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Er rijden er a. Teveel rond B. Met een onverstand achter het stuur… bovendien wordt elektrisch rijden met kleinere wagens niet bepaald aangemoedigd. Jammer.
  Ik deel je zorg.

  Geliked door 1 persoon

 6. Folkert Buiter zegt:

  Als iedereen iets heeft, opdat niemand het niet heeft dan hebben we samen teveel.
  Toch gaat het vooral om egoïsme, werkdruk, stress, vermeende noodzaak, enzovoort waardoor mensen niet met geduld en rust kunnen rijden, terwijl je als je in de trein zit er geen enkele aanleiding is om he op te winden, zelfs niet over een trein die te laat is.

  Geliked door 1 persoon

 7. Voortschrijdend inzicht Rob.
  Ik heb mijn auto 10 jaar geleden al een rotschop gegeven en tot op de dag van vandaag voelt het als een opluchting.

  Geliked door 1 persoon

 8. Stephano zegt:

  Ik leef met je mee. En ik heb overigens ook nog steeds geen rijbewijs. 🤗

  Geliked door 1 persoon

 9. Eens met de srtekking van je blog. Wel enige nuancering, Het rijden onder invloed van drank en drugs is een van de grootste doodsoorzaken in Nederland. Met die 600 verkeersdoden jaarlijks speelt het verkeer maar een kleine rol, welke dieper liggende reden er ook achter het ongeval zitten. Hart- en vaatziekten en kanker scoren vele malen hoger.

  Geliked door 2 people

 10. Je inleiding voert ook mij terug naar mijn jonge jaren. Rond die tijd heb ik Drachten nog eens een geweldig inspirerende 1-mei toespraak gehoord van Marcus Bakker. Mooi was dat, de wereld lag nog aan onze voeten …
  Mijn rijbewijs haalde ik een jaar of wat later. dat was zo ongeveer het enige positieve dat de militaire dienstplicht heeft voortgebracht. En tegenwoordig zou ik vanwege mijn gezondheidsperikelen zeker hier in Fryslân niet meer zonder auto kunnen. Als je hier van het OV afhankelijk bent, dan heb je regelmatig te maken met een verbindingsprobleem.
  Ik zou mijn auto graag willen ruilen tegen een elektrisch exemplaar, maar de subsiegelden die daarvoor beschikbaar komen zijn voor mijn portemonnee niet toereikend. dat is straks alleen voor de gegoede klasse weggelegd. En wedden dat Jan met de pet de zwarte Piet weer eens toegespeeld krijgt …?

  Like

 11. Sjoerd zegt:

  Vroeger was niet alles beter, maar veel dingen toch wel…

  Geliked door 1 persoon

 12. een dodelijke koe, lijkt e toch wat overtroffen Rob..

  en inmiddels staan we met zijn allen in de file

  groeten

  Like

 13. Rianne zegt:

  Van Son naar Nijmegen. Ga me niet vertellen dat je op het Eckart College hebt gezeten 😉

  De heilige koe. Ik wilde geen rijbewijs halen, ik moest dat van mijn vader wel en het is zowaar gelukt. Ik zal 21 zijn geweest.
  Ik ben de relaxte rechtsrijder. Ik vertrek op tijd, en kom ik te laat… Morgen weer een kans.
  Hoewel, relaxt. Soms schiet ik uit mijn slof. Wanneer een of andere a-sociale gek, die denkt dat de weg alleen van hem is, mij gruwelijk snijdt. Maar ja, ik ben de enige die dat hoort. Die ander is al lang weg. Ergens door een bocht gescheurd.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  De heilige koe…doet me gelijk denken aan een voorval
  Een vrouw van ongeveer 50 stak haar middelvinger naar me op terwijl ze zelf de fout inging en voorrang wilde nemen…haha niet bij mij
  Het was zomer en ramen waren open…nu je wil niet horen wat voor taalgebruik er bij die vinger hoorde pffttt
  Hoezo dames in het verkeer…

  Geliked door 1 persoon

 15. Een auto geeft mobiliteit, maar ook aanzien.
  Nooitbtegen de auto geweest ondanks politieke kkeur.
  Overdaad schaadt dus pak ook de benenwagen of de fiets
  Verder laat ik mij rijden, want heb geen rijbewijs.
  Afgelopen twee weken tweemobielen er bij…
  de kids voorzien van blik op wielen.
  Naar werk, school en stage.
  Omsat je er anders niet komen kan op die tijd.

  Geliked door 1 persoon

 16. Best interessant om te lezen hoe ideeën over de auto in de loop van de decennia zijn verschoven vanwege alle onvoorziene problemen die die dingen voor de maatschappij veroorzaken.

  Geliked door 1 persoon

 17. AnneMarie zegt:

  Ze zijn soms knettergek die auto mobilisten. Testeronballen in een levensgevaarlijke bak.

  Like

 18. perdebytjie zegt:

  Ons het dieselfde probleme hierdie kant, Rob. Ongelukkig het ons omtrent geen publieke vervoer nie en moet dus ’n motor hê. Stap en fietsry is ook buite die kwessie. Ons het geen fietspaaie of behoorlike wandelpaaie nie. Die houding van motoriste is een van ongeduld, geen dissipline, reëls word verbreek, padwoede gedy!

  Geliked door 1 persoon

 19. Oudmaarnietversleten zegt:

  Van mij mogen ze allemaal weg en weer lekker fietsen, winkels in eigen dorp. Helaas is het op het platteland bijna niet te doen, helemaal als je wat ouder bent. Hier is het gelukkig vrij rustig en wij rijden meestal 1 x keer in de week met de auto en niet voor ieder wissewasje.

  Geliked door 1 persoon

 20. Bertie zegt:

  Het is niet de auto, de bestuurder did it. De auto moet op een bepaalde manier indruk maken, alsof hij gemaakt is voor de jacht. Daar gaan mensen zich naar gedragen. Bazig, arrogant.
  Als er andere modellen werden ontworpen, vriendelijker, zouden veel mensen toch de agressieve type wagens. uitzoeken.
  En teruggaan in de tijd lukt echt niet meer.

  Like

 21. Rob Alberts zegt:

  De bestuurder aanpassen is helemaal een moeilijke opdracht.
  Ach, als blogger ben ik ook niet echt een probleemoplosser.

  Autoloze groet,

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Klopt helemaal hoor, heb ook geen auto meer. Maar weet nog wel toen ik werkte ook wel eens moe uit mijn werk kwam en dan op de dijk nog net iemand inhaalde en wel dacht, wat maken die 5 minuten nou uit waarom doe je dat zo. Dat werkte bij mij wel om het niet meer te doen. Heb recent meegemaakt bij ons in het dorp twee jonge mensen van 29 die dodelijk verongelukt zijn door ruzie met een andere auto. Meer dan verschrikkelijk die dingen. Ben best blij geen auto meer te hebben. Ik fiets, wandel of met OV…..

  Like

 23. Willem zegt:

  Voor mijn pensionering was ik te beschouwen als een grootgebruiker van het wegdek; het was geen uitzondering dat ik ’s morgens in Eemshaven moest zijn en ’s middags in Utrecht of Rotterdam. Dat haal je niet met OV. Trouwens ik vraag me af hoe ik met OV van mijn woonplaats, Zevenaar, om 7 uur ’s morgens in Eemshaven zou kunne komen. Rond zes uur ’s morgens gaat de eerste trein en met alle geluk ter wereld zou ik dan rond 9.30 uur in Groningen-stad kunnen zijn. Heb nooit uitgezocht hoe je van Groningen naar Eemshaven kunt komen met OV.
  Na mijn pensionering was de auto nog maar weinig in gebruik en deed ik veel met de fiets en per pedes apostolorum, wat meteen een enorme verbetering van de conditie tot gevolg had. Toch heb ik de auto niet weggedaan, want al mijn familie woont buiten de (rand)stad op het platteland en dat is ook het gebied met een allerberoerdst OV-net. En het wordt nog erger naarmate je verder van de randstad woont. Zoek voor de aardigheid eens uit hoe je van Amsterdam naar Megchelen (Achterhoek) moet komen met OV. Waarschijnlijk ging de postkoets 200 jaar geleden net zo snel.
  Als mensen klagen over gebrek aan sociale cohesie dan kun je denk ik wel stellen dat de overheid dat de afgelopen vijftig jaar omwille van de ‘efficiëntie’ in o.a. het OV in de niet stedelijke gebieden efficiënt om zeep geholpen heeft.

  Like

 24. Rob Alberts zegt:

  Het toeval wil dat ik 2 keer naar Megchelen, Nieuweweg 10 ben geweest.

  De eerste keer ben ik in Doetichem met een auto van het station opgehaald.
  De tweede keer heb ik het laatste stukje met de buurtbus gedaan.
  De chauffeur van de buurtbus heeft mij toen als enige passagier bij de voordeur van mijn bestemming afgezet.

  Beide keren ben ik met een auto naar een station gebracht.

  Vanuit mijn woning is het weggaan naar een bestemming goed geregeld met het ov.
  Het terugreizen is een stuk moeilijker.

  Ik sluit mij dan ook helemaal bij jouw verhaal aan.

  Vriendelijke groet,

  Like

 25. Spontanity zegt:

  Zoveel mogelijk op de fiets, maar de auto, ben blij dat ik hem heb.
  Zou veel dingen niet of niet zo makkelijk kunnen doen zonder auto.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.