Duurzame afwegingen

In Diemen komt een biomassacentrale. Met het verbranden van biomassa wil de NUON elektriciteit gaan opwekken. Steenkolen en aardgas als energiebron heeft geen toekomst is het verhaal. Steenkolen geeft veel vervuiling. En Aardgas wordt een duur importartikel.
Waar de benodigde hoeveelheid biomassa vandaan moet komen is mij nog niet helemaal duidelijk. Waarbij ik op voorhand het verstoken van van grote hoeveelheden biomassa niet echt een verbetering vind t.o.v. steenkolen en/of aardgas als brandstof.
De restwarmte van de elektriciteitscentrale moet met een warmtenet naar de naburige woonwijken vervoerd worden. Het streven is om de woningen in Amsterdam aardgasvrij te maken. En dit is een van de manieren.
Met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen is klein en grootschalig energie op te wekken. Restwarmte ontstaat hier niet bij. En in het gebruik ontstaat ook geen luchtvervuiling. Nu ook steeds meer hoor over accu’s die elektriciteit tijdelijk of langer kunnen opslaan vind ik een biomassacentrale geen goede keuze.
Mijn keuze tot nu toe is elektriciteit van een windmolen. En warm water van een zonneboiler.  Verder twijfel ik nog tussen een warmtepomp of zonnepanelen. Omdat mijn verbruik nu al erg laag is zal elke investering vooral goed zijn voor het milieu. Met een verbruik van 1000 kWh elektriciteit en 500 kubieke meter Aardgas per jaar betaal ik nu €45,-/maand.
Goede tips zijn natuurlijk van harte welkom.
Ben je tegen de DiemerCentrale?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Duurzame afwegingen

 1. Eimigrant zegt:

  Ik heb over dit soort dingen niet echt een oordeel, ik heb er te weinig kennis over. Maar nu we wat de betreft de energie opwekking kennelijk in een tijd van overgang leven, lijkt het me het beste dat op vele fronten wat uitgeprobeerd wordt. Na verloop van tijd zal dan wel blijken wat het beste is.

  Hier in Duitsland hebben we E10 benzine, met een groot bio-aandeel. Dat zou zo goed zijn voor het milieu. Intussen blijkt dat helemaal niet zo te zijn: op waardevolle akkers wordt nu mais verbouwd om in de tank te stoppen! Het duurt altijd even voordat er inzicht komt.

  Maar wind en zon kunnen in geen geval kwaad lijkt me. Bij aardwarmte heb ik grote twijfels: in Duitsland heeft dat op meerdere plaatsen tot aardverzakkingen geleid.

  Geliked door 1 persoon

 2. Stephano zegt:

  Natuurlijk is schone energie bij voorbaat beter dan de vervuilende. Maar om de Diemer centrale bij voorhands af te wijzen lijkt mij geen goed idee. Ik zou net als elke burger meer informatie hierover moeten hebben om hierover te kunnen oordelen.

  In ieder geval is elke stap naar minder vervuilende energie welkom.

  Like

 3. Karel zegt:

  ha die Rob
  en komt deze centrale op het terrein van de oude centrale , ik zou het denken , toch
  nee ik ben niet gelijk tegen een goede biocentrale , als men de uitstoot opvangt en filtert voor het de omgeving in gaat , de tijd zal het leren

  duurzame groet

  Like

 4. Bij zo’n biomassa hangt het er voor mijn gevoel vooral vanaf wat voor brandstof er wordt gebruikt. Als het gaat om b.v. houtsnippers die moeten worden aangevoerd uit Canada of Scandinavië niet bepaald een goed idee. Om maar eens wat te noemen …

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Daar kan ik niets over zeggen. Op voorhand juich ik duurzame maatregelen toe maar de praktijk blijkt wel eens anders dan gedacht..

  Like

 6. Tja, als er meer dan 50 vrachtwagens per dag houtsnippers uit Amerika gaan aanvoeren, hoe duurzaam is dat dan? Of wat hiervoor ook al genoemd wordt: andere gewassen ten koste laten gaan van mais om te stoken? Het lijkt me dat dat de verkeerde weg is. Tips heb ik niet meteen voor je, voor mij gevoel ben je goed bezig!

  Like

 7. Matroos Beek zegt:

  Ik weet het niet Rob, daar heb ik mij nog niet echt in verdiept. Wij stoken o.a. met pellets… niet goed zeker? We kregen subsidie omdat het milieuvriendelijk zou zijn. Nu ik hier echter lees dat ze mogelijks worden overgevlogen uit Canada… Ai.
  Volgend jaar plaatsen we zonnepanelen. In ieder geval wordt er hier nagedacht over onze bijdrage aan het milieu en passen we aan wat we kunnen.
  Milieuvriendelijke groet

  Like

 8. Biomassa bestaat vaak uit houtsnippers. Of plantaardige olie, of ander materiaal dat speciaal daarvoor geplant wordt. Bio brandstof is geen milieuvriendelijke oplossing: wel hernieuwbaar, maar niet klimaatneutraal. Een goed artikel: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/biomassa/
  Op deze site vind je ook info over wat jij mogelijk nog zou kunnen doen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Eimigrant zegt:

  Een boer in mijn omgeving is wel enthousiast over de installatie die biogas uit mest haalt. Hij brengt zijn mest daar naar toe, ze halen dat gas eruit en hij kan de mest weer mee terug nemen om die over zijn land te verspreiden. (Als ik het goed begrepen heb.)

  Like

 10. egoecho zegt:

  Zon en wind heeft mijn voorkeur, voor zover ik het kan beoordelen. Al lijken mij de huidige windmolens niet de ultieme oplossing. Ergens las ik dat de zgn. verticale-asturbine van het ‘Savonius’ type (veel kleiner, dus minder horizonvervuiling en minder materialen nodig om te maken) een veel hoger rendement zouden hebben.

  De tip die voor iedereen geldt: minderen. Het hele idee van steeds maar meer is achterhaald en dom. Het heeft direct/indirect bijgedragen aan het door mensen veroorzaakte deel van het veranderende klimaat.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  In jouw geval zou ik meteen zonnepanelen op het dak leggen…

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Een groot deel van mijn werkzame leven heb ik bij het onderzoek- en keuringsinstituut van de gezamenlijke elektriciteitsbedrijven en tijdens de oliecrisis van 1973 zijn daar al onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden voor het verhogen van het rendement van de e-centrales en het minder afhankelijk zijn van olie. Bijstoken van biomassa, poederkool en (ondergrondse) kolenvergassing zijn toen allemaal voorbijgekomen, alsook wel of niet uitbreiding van kernenergie.
  De centrale in Diemen was toen nog vrij jong en werd nog op zware stookolie gestookt. Bij mijn weten is de centrale inmiddels niet meer actief, maar kan het fout hebben, omdat ik de ontwikkelingen vanaf midden jaren ’90 maar zeer zijdelings meer gevolgd heb.
  Is het werkelijk de bedoeling dat het een biomassacentrale wordt? Nog niet zolang geleden heb ik gelezen te hebben dat biomassa nauwelijks tot geen milieuvoordelen had ten opzichte van gas of olie en dat het nauwelijks beter was dan een kolencentrale. Een vrij heilloze weg lijkt het me.
  Anderzijds, ook zonnepanelen en windmolen zijn minder schoon dan vaak gesuggereerd wordt. Het probleem met elektriciteit is nog steeds de opslag, want het is te vaak dat het opgewekt wordt op momenten dat er weinig behoefte aan is. Ik herinner me nog dat in het hierboven genoemd tijdvak ook al eens geopperd werd om het rendement te verhogen door waterstofgas op te maken en dat in het Nederlandse aardgasnet te pompen. Dat kon gemakt worden met de stroom die in de ‘stille uren’ geproduceerd werd. Bij mijn weten is het toen niet verder onderzocht.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik hoor twee verschillende oplossingen voor het opslaan van elektriciteit.
   De accu’s van een auto zou gebruikt kunnen worden voor een tijdelijke opslag.
   Maar ook de accu’s van elektrisch vervoer die niet meer gebruikt worden kunnen een tweede leven krijgen voor de opslag van elektriciteit.

   Het probleem van piekbelasting op het net blijft daarmee nog wel.

   Duurzame groet,

   Like

 13. Spontanity zegt:

  Ik weet niet of ik voor of tegen ben.
  Het project van aardwarmte hier bij het ziekenhuis is compleet mislukt.
  Verder weet ik er te weinig van.
  Plus huurhuis dus weinig in te brengen.

  Like

 14. evertkuiken zegt:

  Nuon wil met de nieuwe biomassacentrale geen elektriciteit maar warmte opwekken. De bestaande gascentrales daar worden al gebruikt om warmte voor hun warmtenet te genereren. Daarnaast is er een hulpcentrale die warmte genereert. En nu moet er dus een “duurzame” biomassacentrale bij komen van 120 MW. Vooral vanwege de aanstaande BENG eisen. Duurzame warmte is een voor de bouwers en eigenaren eenvoudige, goedkope manier om aan die BENG eisen te gaan voldoen.

  De biomassa zal uit de Baltische staten en Noord Amerika komen, heeft Nuon laten weten. In Nederland is onvoldoende biomassa beschikbaar.

  Opstoken van biomassa geeft een hogere uitstoot van CO2 en fijn stof (PM10, PM2,5 en PM0,1) dan kolen en gas. Omdat iemand ooit bedacht heeft dat de bomen die je opstookt weer geplant kunnen worden, dan weer gaan groeien en weer CO2 opnemen, is het gekenmerkt als “duurzaam”/hernieuwbaar. Dat die cyclus aan de opstokende kant duizenden keren sneller gaat (een boom verbrandt je sneller dan dat hij weer groeit), klopt dat niet helemaal. Bovendien komt er bij het gehele proces voordat de biomassa (“pellets”) in de oven gaat, nog veel extra CO2 vrij. Er komt dus nu ineens heel veel meer CO2 in de atmosfeer. Terwijl we dat juist willen verlagen. Bijvoorbeeld door bomen te planten in plaats van om te hakken….

  Deze nieuwe centrale wordt overigens voor nieuwbouw ingezet. Het is dus geen oplossing voor “van het gas af” gaan van bestaande bouw.

  Kleine correctie: met een warmtepomp kun je geen energie produceren. Wel verplaatsen, pompen dus.

  De link die je legt tussen biomassa en accu’s, snap ik niet. Kun je toelichten wat je bedoelt?

  Als je al een laag verbruik hebt (en dus goede isolatie, neem ik aan), dan kun je een warmtepomp met PVT panelen kiezen. Zie https://zonenco.nl/producten/zon-en-warmte/pvt-warmtepompsysteem-zonder-gas/

  Zie verder https://www.duurzaamdorpdiemen.nl/ voor veel meer achtergronden.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor jouw aanvullingen en verbeteringen.

   Door accu’s van electrische auto’s een tweede leven te geven wordt het makkelijker om zelf opgewekte stroom op te slaan.
   Zonne of windenergie is daardoor nog makkelijker toe te passen.

   Zoals jij al aangeeft een boom verbranden gaat veel sneller dan dat een boom groeit. Zon en wind zullen altijd blijven.

   Duurzame groet,

   Like

 15. Karel zegt:

  mogge Rob
  dank je voor je felicitatie 🙂

  je blog bracht goed respons
  maar die ouwe centrale stoken met hout van ver weg is geen goed idee
  wij hebben hier sinds afgelopen begin zomer zonnepanelen op de huurwoningen , en ik heb al heel wat terug gezonden naar de leverancier 🙂

  sneeuw bedekte groet

  Geliked door 1 persoon

 16. van ons allemaal,

  dagdag

  Like

 17. EJW zegt:

  Ik woon op een flat met veel ramen. De verwarming staat daardoor hoog. Woningbouw plaatst wel zonnepanelen. Alle beetjes helpen, denk ik dan

  Geliked door 1 persoon

 18. Villasappho zegt:

  Ik weet er echt te weinig vanaf om een mening te vormen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.