Klimaatspijbelen …

Veel schoolbestuurders steunen hun leerlingen m.b.t. Het klimaatspijbelen. Toch zou ik van de schoolbestuurders ook een bijdrage willen zien.

Zonnepanelen op schooldaken,

Enkelglas vervangen voor dubbelglas,

Hergebruik van de restwarmte uit serverruimtes,

Gescheiden inzameling van afval,

Nieuwe en klimaatvriendelijke verwarmingssystemen.

 

Op die manier worden de spijbelende leerlingen namelijk echt gesteund.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

35 reacties op Klimaatspijbelen …

 1. Vooral bewustmaking in al die dergelijke dingetjes en eens in de spiegel laten kijken wat iedereen zelf kan veranderen om milieubewuster te leven.

  Geliked door 2 people

 2. De woorden lopen weer ver vooruit op de daden. Ik ben het volledig met je eens Rob. Hoe geloofwaardig zijn ‘wij’, als we de jeugd niet een daad-werkelijk voorbeeld geven! Ik wens je een fijne dag

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  daar sta ik volledig achter
  als ook achter al die leerlingen die vandaag de regen trotseren
  ipv binnen blijven om te leren

  regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Helemaal mee eens! De school heeft een voorbeeldfunctie.

  Geliked door 1 persoon

 5. KnutzEls zegt:

  Ben ik erg achterdochtig als ik geloof dat het vooral om een dagje vrij gaat. Maar je hebt wel gelijk dat wij een beter voorbeeld moeten geven.

  Geliked door 1 persoon

 6. bentenge zegt:

  Persoonlijk denk ik bij die steun direct aan onze eigenste Joke (je mag het gerust op zijn Engels uitspreken). De vorm loopt heel ver voor op de inhoud. Ik heb bij het ganse gebeuren zeer sterk mijn twijfels. Wie van al die betogers/klimaatmarsers/klimaatmarssteunders heeft nu eigenlijk door dat de enige weg voor een beter klimaat echt wel MINDER is ? Minder mobiele telefoontjes, minder klerenwissels, minder energie, minder waterverbruik en vooral minder goedkope dingen uit andere delen van de wereld waar nog meer met het klimaat gesold wordt?
  De regering kan wel wetten instellen en proberen die te doen naleven, maar gedrag veranderen dat is iets anders. Het doet me denken aan de quote van wijlen president Kennedy :
  “My fellow Americans, ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

  Geliked door 4 people

 7. shivatje zegt:

  Door zoiets te doen ben je goed bezig en geef je een steun.
  Maar ook al die bedrijven zouden mee moeten doen. En het grote obstakel de beton stop, terug meer groen in plaats van het weg te doen uit het stadsbeeld.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Scholen zouden voorop moeten lopen in deze maatregelen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Vrouwtje Jas zegt:

  Mooi stukje Rob! Kort en krachtig.

  Geliked door 1 persoon

 10. Daar sluit ik me helemaal bij aan.

  Geliked door 1 persoon

 11. Je slaat de spijker op zijn kop hoor.

  Geliked door 1 persoon

 12. zelf het voorbeeld geven
  lijkt me de beste methode Rob

  Geliked door 1 persoon

 13. En heel veel bomen planten…. Ik vind het vreselijk dat de generatie die geconfronteerd gaat worden met ‘ons’ wangedrag dit soort kritieken krijgt. Respect voor onze kinderen lijkt mij allereerst op zijn plaats, met aanpak van het tekort aan doeltreffende maatregelen…. Het wordt hun wereld. Niet de onze….. :’-(

  Geliked door 1 persoon

 14. De jeugd brengt het probleem nu in elk geval de straat op. Er is een stuk bewustwording gaande dat verder gaat dan de vergadertafels. Dat vind ik een mooie ontwikkeling.

  Geliked door 1 persoon

 15. Willem zegt:

  Ik verwacht niet over 25 jaar nog onder de levenden te zijn, maar ben desondanks wel nieuwsgierig wat de generatie die dan opgroeit te zeggen heeft over hoe we omgingen met de natuur, milieu, klimaat etc. Toen ik in de jaren ’60 op school zat begon ook heel aarzelend de bewustwording dat de plannen van de Europese Commissie, -het plan Mansholt-, wel eens verkeerd uit kon pakken voor de leefomgeving. Gek genoeg was mijn opa, -boer in hart en nieren-, het ook volstrekt oneens met dat plan. Zo ga je niet om met goede cultuurgrond zei hij altijd. Sinds de jaren ’70 werd de weerstand steeds groter, mede doordat het ‘groeidenken’ zich uitbreidde naar alle sectoren in de samenleving. Maar de politiek, ook de zichzelf progressief noemende partijen, hield er krampachtig aan vast als puntje bij paaltje kwam.
  Zolang de politiek het niet actief omarmt zal ook dit scholierenprotest weinig uithalen. En laten we eerlijk zijn; de afgelopen kabinetsperioden zijn niet echt een voorbeeld geweest van ‘regeren is vooruitzien’. Het vooruitzien beperkte zich, -mijn waarneming-, tot de volgende verkiezing. Of heb ik de vergezichten gemist?
  Toch denk ik dat het een nuttig protest is van de scholieren, want eens zal toch ook de politiek tot het besef moeten komen dat er grenzen zijn aan de groei.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik denk dat jouw opa veel wijsheid bezat.
   En dat wij nu diezelfde wijsheid heel hard nodig hebben.

   Duurzame groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Hij bezat inderdaad veel wijsheid, maar kon ook, zoals menig gepensioneerde boer, ongelooflijk eigenwijs en stijfkoppig zijn.
    Onlangs ontmoette ik iemand uit mijn geboortedorp(je),- 20 boerderijen, ca 400 ha cultuurgrond en 10-tallen km2 woeste grond-, die ik 60 jaar niet meer gezien had. Hij herkende mij doordat hij mijn opa leek. Ben er voor mezelf nog niet uit of ik dat positief of negatief moest opvatten.

    Geliked door 1 persoon

 16. Vroeger was er bij ons op school Beatles-spijbelen. Meer dan de helft van de MULO waar ik toen op zat spijbelden om naar Schiphol te gaan want de Beatles kwamen naar Nederland. Ik niet hoor, was veel te braaf.

  Geliked door 1 persoon

 17. Villasappho zegt:

  Het spijbelen ervoor is nu een hype zeer vermoeiend naar Den Haag reizen kost ook energie.

  Like

 18. gewoonanneke zegt:

  Dat ze er bewust van worden en er over na gaan denken, misschien wordt er op de scholen ook er voor of erna nog aandacht aan besteedt lijkt me een prima idee. Maar jouw suggesties kan ik me helemaal in vinden. Dat is ook al een goed begin en voorbeeld.

  Geliked door 1 persoon

 19. Het is altijd makkelijker naar anderen te wijzen dan eerst je eigen zaken op orde te brengen.
  Goed gezien Rob!

  Like

 20. realjager zegt:

  Mijn bijdrage is dat ik geen auto rijd maar dat compenseer ik dan weer met een vakantie per jaar extra. Eigenlijk ook een beetje spijbelen maar dan van het werk.

  Like

 21. Jij moet de politiek in! Korte, krachtige, duidelijke taal!

  Like

 22. Novelle zegt:

  Tja als je zo een leuk spannende dag kan meemaken als leerling en lekker met de(overig terechte) verontwaardiging mee kan doen dan ga je toch mee joh denk ik dan stilletjes als ik eerlijk ben en ja het was wel leuk die vele vele jonge mensen idealistisch bezig te zien op TV. Tja niks is perfect en hoeft ook niet ik vond het fijn om te zien dat in beweging kwamen en ja zelf meewerken aan de klimaatverbetering is allerbelangrijkste

  Like

 23. cat zegt:

  Greetings from Alberta, Canada. Haven’t forgotten you, friend Rob … Pretty darn cold here at this time … so Theo and I are huddling in order to wait out Winter. Much love, cat.

  Like

 24. Spontanity zegt:

  Maar dan zijn we er echt nog niet.
  Alle beetjes helpen maar de koeien moeten dan ook de weilanden uit.

  Like

 25. Hans zegt:

  ‘Gewoon’ miljoenen bomen planten, wereldwijd. Die smullen van CO2 en maken er weer zuurstof van!
  Maar ja, geen Beursgenoteerde boomkweker te vinden. Zou het dan toch om ‘het grote geldspektakel’ gaan?

  Geliked door 1 persoon

 26. els zegt:

  Volgens mij krijgen scholen geen budget voor zulke maatregelen. Ik zie veel oude schoolgebouwen die nog maar eens opgelapt worden, met een verouderde verwarmingsinstallatie, onvoldoende geïsoleerd…
  Ik sprak hierover eens met een schooldirectrice die me vertelde dat ze dit schooljaar een keuze moest maken om het dak te vernieuwen of de leerlingen te voorzien van nieuwe studieboeken. Ze koos voor de boeken….

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Nederlandse scholen krijgen een lumpsum financiering waarmee zij zelf keuzen kunnen maken. Veel schoolgebouwen zijn nog van de overheid. De overheid kan daardoor laten zien hoeveel belang zij hecht aan verduurzamen.

   Maar het blijft een lastig iets.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 27. Plato zegt:

  Helemaal mee eens. Er is actie nodig. We lopen al aan de staart van Europa op dit punt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.