Mijn gehoorondersteuning

Er zijn de meest onzichtbare kleine knopjes beschikbaar als gehoorondersteuning. Toch loop ik met een extra handtasje rond. Rechts is mijn slechte oor. Daar draag ik dan ook een flink apparaatje. Links is mijn verouderd oor. Daar heb ik een klein apparaatje voor. Om mijn nek hangt dan een soort afstandbediening. En op tafel leg ik soms een extra microfoon. Alles bij elkaar hoor ik weer van alles om mij heen.

Het doof of slechthorend worden was bij mij een langzaam proces. Wel zocht ik steeds meer de stilte en rust om mij heen. Dat heeft mij uiteindelijk ook geen goed gedaan. Ik isoleerde mijzelf.

Het gebruik van mijn gehoorondersteuning heb ik ook weer moeten leren. Stilte en rust zocht ik op. Maar nu dwing ik mij zelf om weer gewoon onder de mensen te zijn. Met alle toeters en bellen die ik dan meeneem hoef ik niet meer zo vaak te vragen; “Wat zeg je???”. Tenslotte ben ik altijd een mensenmens geweest.

Mijn speurtocht door oudere gehoorondersteuning was apart. Mijn bril draag ik al mijn hele leven. Maar praten over doof zijn en/of worden hoor je weinig. Hoe om te gaan met het dover worden wordt bijna niet uitgewisseld. Vandaar mijn blogjes over gehoorondersteuning.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Mijn gehoorondersteuning

 1. eltjedoddema zegt:

  t Is
  nait ìnkeld t oog

  wil ook wat………

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn gehoor wordt langzaamaan minder, dus ik waardeer deze blogjes zeer.
  Fijne dag!

  Geliked door 2 people

 3. Min of Meer zegt:

  Vreemd hè, er wordt weinig over gepraat en op gehoorondersteuning rust veel meer een taboe. Sommige mensen zeiden tegen mij: wat erg en je bent nog zo jong.
  Niemand die dat zei toen ik jaren eerder een bril kreeg.
  Fijn dat je nu meer onder de mensen kunt zijn.
  Ik herken het wel, ik hoorde zo weinig en op een gegeven moment zak je gewoon helemaal weg in de stilte, en merk je niet dat je erg geisoleerd raakt.
  Ik vind het heerlijk dat ik nu gewoon het gesprek aan tafel met mijn gezin kan volgen.

  Geliked door 2 people

 4. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja die doofheid sluipt er in hé
  ik heb zelf wat ik noem SPL doofheid , hoor de hoge tonen niet , althans dat zeggen de testen welke we op SPL kregen
  maar jij hebt nu prima apparaten , groot of klein , die je weer onder de mensen brengt , en je niet steeds zegt , wat zei je
  zelf zoek ik toch ook graag de stilte op , in de vrije natuur

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Met een dove neef en een man die ‘dankzij’ otosclerose steeds slechter ging horen leerde ik heel snel met doof- en slechthorendheid om gaan. Mijn neef redt zich heel goed in de horende wereld, mijn man is twee keer succesvol geopereerd aan de kwaal.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Met de apparaatjes is het heel wat beter te praten met de mensen.
  Het klopt, doofheid wordt niet heel vaak genoemd maar het is wel ‘gewoner’ geworden het laatste jaar. Of verbeeld ik me dat?

  Geliked door 1 persoon

 7. ms zegt:

  Ik zonder me af en ik weet het. Die apparaatjes zijn echt wel goed maar het lukt me niet zo goed om gefocust te blijven als er drie of vier (of meer) door elkaar praten. Dus zwijg ik maar en vermijd die plaatsen.

  Geliked door 2 people

 8. Sjoerd zegt:

  Ik heb in beide oren een hoorapparaat en draag een afstandsbediening met me mee om ze in te stellen. Echt goed horen doe ik alleen als er niet teveel lawaai om me heen is…

  Geliked door 1 persoon

 9. egoecho zegt:

  Goed dat je er over schrijft, het is nodig om gehoord te worden (pardon the pun). Lijkt mij wel veel gedoe met alle apparatuur maar ik vind vaak een bril voor ’s avonds al teveel moeite.

  Fijn dat het je uit het isolement heeft geholpen!

  Geliked door 1 persoon

 10. Ferrara zegt:

  Goed om er op te wijzen. Er rust nog te vaak een taboe op gehoorondersteuning. Eerlijk gezegd loop ik ook (nog) niet warm voor dat hulpmiddel terwijl ik merk dat mijn gehoor minder wordt. Vooral in grotere gezelschappen begint het lastig te worden.

  Geliked door 1 persoon

 11. Slechthorendheid, kan je sociale leven behoorlijk beïnvloeden, ik heb daar ervaring mee.

  Geliked door 1 persoon

 12. johan corthals zegt:

  Goed dat je hier iets over schrijft, zelf nog weinig last van, maar in mijn loopbaan als verpleegkundige vaak te maken mee gehad, lastig probleem waar men gelukkig steeds betere oplossingen voor heeft.

  Geliked door 1 persoon

 13. Hoe lastig, vervelend en confronterend het misschien ook is, het is naar mijn idee altijd goed om kennis, kunde en ervaringen te delen. Ik probeer dat op mijn manier te doen met mijn kwalen, jij doet het met de jouwe. Ik vind ’t een stukje meerwaarde van bloggen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Hulpmiddelen genoeg om beter te horen…
  Gister een feestje van een 65 en 70 jarige en ja hoor de helft loop daar met een slangetje in de oren 😉
  Mijn vader zei altijd wat ik niet hoor, daar hoef ik ook niet op te antwoorden of reageren.
  Lekker makkelijk was die…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 15. Winnie Meyer Ricard zegt:

  Hoi Rob,
  Goed dat je er weer mee komt, zoals je weet kamp ik er ook mee. Behoor (sic) tot de zgn. plots-doven, ontstaan door verkeerd uitpakkende antibiotica. Binnen een maand was gehoor weg. Heb ook allerlei hulpmiddelen, maar communicatie en ‘mee-doen’ blijft moeilijk, vaak onmogelijk. Ons stadsdeel Zuidoost heeft ook nergens speciale voorzieningen in openbare gebouwen, zoals ringleidingen. Ik stuur je even een bericht door dat ik o.a. hierover zojuist verzond aan stadsdeelmedewerkers i.v.m. komende nieuwjaarsbijeenkomst/werksessie. Ik probeer nu steeds weer iets te doen aan die ook door jou genoemde ‘onbekendheid’, meer onwetendheid… Groet.

  Like

 16. Prima hoor Rob, deze uitleg! Dank en veel plezier met je verbeterde oren 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Novelle zegt:

  Ja ik draag sinds 20005 twee gehoortoestelletjes en die worden af en toe bijgesteld of mijn snel slijtend gehoorvermogen steeds sterker te ondersteunen maar van een microfoon voor in gezelschap bij meerdere mensen in 1 ruimte had ik nog nooit gehoord vertel vertel

  Like

 18. Novelle zegt:

  Ik dacht een reactie te hebben geschreven is het niet aangekomen mijn gehoor word ondersteunt met gehoortoestelletjes die regelmatig wat harder worden bijgesteld vanwege verdere slijtage van het gehoorvermogen maar een microfoon voor ruimtes met meerdere gesprekken in 1 ruimte had ik nog nooit gehoord vertel vertel

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jouw eerste en tweede reactie vond ik in mijn spam. Mijn apparaatjes zijn wat groter. Met een bluetooth verbinding kunnen zij aangesloten worden op andere apparatuur, ern extra microfoon, een ringleiding, een telefoon of een tv. De meeste merken kiezen voor kleiner en fijner. Maar missen dan aansluitingmogelijkheden. Het specifieke afstellen op het individuele hoorbereik blijft altijd mogelijk. Ik ga wel altijd heel bewust ergens staan of zitten om zoveel mogelijk op te vangen.
   Vraag eens naar extra mogelijkheden bij de audicien.
   Al kan dat jammer genoeg maar eens in de 5 jaar. Mijn proef om te onderzoeken wst bij mij het beste werkt loopt nu al meer dan 1 jaar. Er wordt dus uitgebreid en zorgvuldig onderzocht wat nodig en mogelijk is.
   En daar ben ik erg blij mee.

   Geliked door 1 persoon

 19. HesterLeyNel zegt:

  Ek het ’n ruk gele baie met my ore en gehoor gesukkel. Gelukkig was dit tydelik van aard, maar nou verstaan ek darem die frustrasie en probeer om hardhorendes in ag te neem.

  Geliked door 1 persoon

 20. Ik vind het heel goed dat je over dit alles schrijft want de doelgroep voor al deze apparatuur wordt ten slotte steeds groter.

  Geliked door 1 persoon

 21. Suskeblogt zegt:

  Vorig jaar nog een oortest laten uitvoeren en bleek dat ik nog goed hoor gezien mijn leeftijd. Dat kan natuurlijk rap veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 22. Matroos Beek zegt:

  Toch goed dat je er over schrijft. Ik zie aan de reacties en merk in mijn omgeving dat er best veel mensen slecht horen. Als horen lastig is, dan ga je je als snel isoleren. Ik hoop dat de hoortoestellen verlichting en minder isolement brengen.
  Bemoedigende groet.

  Geliked door 1 persoon

 23. Het lijkt inderdaad of er nog een taboe op rust.
  Door er over te schrijven en praten doorbreek je wel iets Rob.

  Geliked door 1 persoon

 24. Jokezelf zegt:

  Langzaam doof worden is een ramp. Het gebeurt mij nog niet, maar ik heb in mijn omgeving zowel mijn vader, als achtereenvolgens mijn beide echtgenoten, zien worstelen op hun speurtocht naar gehoorapparaten en andere hulpmiddelen bij hun steeds slechter wordende gehoor. Gelukkig zijn er nu ook brillenwinkels (Specsavers bijvoorbeeld) die slechthorend worden uit de ziekenhoek haalt en steeds kleinere apparaatjes levert. Sterkte ermee Rob.

  Geliked door 1 persoon

 25. Mijn moeder (97) hoort al een kleine veertig jaar slecht. Het wordt steeds erger. Gehoorapparaten en liplezen maken nog echter steeds een gesprek mogelijk. Met mijn zware stem heeft ze wel meer moeite dan met de sopraan van mijn echtgenote. Wat haar vooral hindert is dat ze moeilijk gericht kan luisteren, er steeds teveel omgevingsgeluid meekomt. Naar een verjaardag hoeft ze dan ook niet te gaan.
  Langzaam maar zeker komen nu ook broers en zussen in aanmerking voor een gehoorapparaat. Gelukkig blijft het mij tot dusver bespaard.

  Geliked door 1 persoon

 26. gewoonanneke zegt:

  Het lijkt me inderdaad best lastig inderdaad. Had zelf een slechthorende collega. Moest er in het begin wel even aan wennen zoals bijvoorbeeld niet praten als ze me niet aankijkt. En telefoneren was voor haar ook lastig. Wat dat betreft zijn de nieuwe media wel een uitkomst. Appen en mailen. Maar verder gaat het best goed eigenlijk hoor en we zien elkaar nog steeds ieder jaar een paar keer…. Succes met je gehoorapparaten want inderdaad alleen stilte lijkt mij ook niet prettig (soms ook wel) …..

  Geliked door 1 persoon

 27. Villasappho zegt:

  Die bril die zie je ook vele beter, soms merk ik pas dat iemand slechthorend is als hij of zij wegloopt en ik iets zie zitten. Reclame zie ik er wel genoeg over trouwens.

  Like

 28. Dat van die isolatie herken ik, zij het dat ik meer last heb van ‘ruis’ (wat alleen maar erger wordt bij omgevingslawaai).
  Ik zal wat beter articuleren bij het schrijven, Rob, zodat je me beter hoort.
  Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 29. Oudmaarnietversleten zegt:

  Je kan niet snel genoeg er aan beginnen anders wen je er moeilijk aan. Mijn schoonvader was stok doof en kon ook moeilijk wennen. Mijn man het sinds een jaar 1 en de 2e sinds kort, hij vindt het fijn en ik vind het super!

  Like

 30. er zijn veranderingen ten goede. Vroeger was een beugel een reden om je te pesten, nog niet lang geleden was een beugel gewoon top. Ik weet niet prcies hoe dat nu is. Maar heel veel mensen dragen tegenwoordig allerlei apperaatjes in hun oren, die niets te maken hebben met vigerende doofheid. Op zijn best misschien met toekomstige doofheid. Er is sprake van democratisering van apparaten in je oren.

  Geliked door 1 persoon

 31. Nicole Orriëns zegt:

  Ik kan me voorstellen dat je inderdaad weer moet wennen aan alle geluiden als je gehoorondersteuning hebt. Dat lijkt me best even lastig.

  Geliked door 1 persoon

 32. Plato zegt:

  Tot nu toe nog niet heel veel last van. Hoewel… als er meer gesprekken in een ruimte worden gevoerd, krijg ik het moeilijk. Ik ben een uitsteller, ik weet het. Het zal wel niet goed zijn.

  Like

 33. Een bril heb ik al vanaf mijn veertiende. Ik ben nu 57… Gehoorbescherming is gelukkig nog niet nodig, of het moest zijn tegen alle herrie van de moderne tijd 😦

  Geliked door 1 persoon

 34. Goed om eens bij stil te staan. Mijn vader heeft altijd een apparaat geweigerd. Ik ging steevast met schorre keel bij hem vandaan. Fijn dat jij je voordeel eruit haalt en weer meer onder de mensen komt.

  Geliked door 1 persoon

 35. djaktief zegt:

  Ik wist niet dat je slechthorend was. Ik ben het al mijn hele leven. Het heeft me gemaakt tot een oplettend mens. Ik gebruik 2 gehoorapparaten, een rogerpen en waarschuwingssysteem voor deurbel en telefoon.

  Geliked door 1 persoon

 36. djaktief zegt:

  Nog aanvullend Rob is dit een blog die ik volg over slechthorendheid https://ikbenslechthorendnouen.wordpress.com

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.