Zorgeloosmetdiabetesnaarschool 4

Ik herinner mij de stress van mijn eerste schoolexamen. Dat ik jaren later aaan de andere kant van de tafel zou staan wist ik toen nog niet. Verschillende pennen, een paar potloden en een gum mocht ik op tafel hebben. Bij snotteren en hoesten kreeg ik standaard een kwade blik. Nu is dat heel anders.
Voor dyslexie en/of discalculie zijn tijdsverlenging en grotere opdrachtvellen of lettertype toegestaan. Ook zijn veel tafels te klein voor al het eten, drinken en snoepgoed wat nu wordt toegestaan.
Voor een leerling met concentratieproblemen ben ik voorleeshulp geweest. De opgaven heb ik voor hem voor gelezen. En wanneer hij daarom vroeg deed ik dat nog een keer.
Toch mis ik iets. Voor een examen-kandidaat met diabetes is het controleren van zijn bloedsuikerspiegel belangrijk. Een Time out om dit te doen bestaat nog niet.  Ook in het dagelijkse leven is dat iets dat deze leerling regelmatig moet kunnen doen.
Als zo’n Time Out aan de regelgeving van het examenreglement wordt
toegevoegd geeft dat duidelijkheid voor de leerling, de examinatoren en de scholen. Maar of de Minister van Onderwijs mijn blog leest ???
Als ambassadeur van de Stichting zorgeloosmetdiabetesnaarschool schrijf ik onregelmatig  blogposts over diabetes in en rondom school.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Zorgeloosmetdiabetesnaarschool 4

  1. Matroos Beek zegt:

    Dat is inderdaad noodzakelijk Rob. Op de school waar ik werk wordt daar wel degelijk rekening mee gehouden. Is dat in NL dan de minister die dat besluit? Bij ons beslist de school zelf zoiets. Wij hebben een zeer goed zorgbeleid voor kinderen met speciale noden. De onderwijskansen moeten voor iedereen gelijk zijn. Dat kan alleen als ze bepaalde uitzonderingen voor zo’n kind toestaan.

    Geliked door 3 people

  2. Bertie zegt:

    Misschien dat er nu iemand wakker wordt?

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    mogge Rob
    nu als iemand van dat Haagse pluche dat moet goed keuren , gaan er nog vele onderzoeken en dus jaren over heen , kan toch ook net als bij Matroos op school , 1 Europa is het toch

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  4. perdebytjie zegt:

    Jy moet aanhou jou stem fik maak, totdat iemand luister, Rob.

    Geliked door 1 persoon

  5. perdebytjie zegt:

    Jou stem dik maak…vingerglips!😂😂

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Het zou idd “normaal” moeten zijn

    Geliked door 1 persoon

  7. Ik neem toch aan dat jullie daar als school zelf een soort van oogluikende regeling voor treffen om zo’n leerling een eerlijke kans te geven!?

    Like

  8. Suskeblogt zegt:

    Goed dat je daar rekening mee houdt.

    Like

  9. Je verdient een standbeeld als voorbeeld-leerkracht!

    Like

  10. Dat is zeker belangrijk, een time-out om het bloedsuikerspiegel te controleren als je diabetes hebt. Bijna overal wordt tegenwoordig aangedacht, dus waarom niet hieraan? Goed dat je er aandacht aan schenkt!

    Geliked door 1 persoon

  11. gewoonanneke zegt:

    Het is best wel goed dat met allerlei dingen rekening wordt gehouden maar soms denk ik wel eens hoe ging dat dan toen wij examen deden. Misten die jongeren dan de boot ?? Of zijn we te soft geworden.

    Like

  12. Willem zegt:

    Mijn ervaring met extra tijd voor een examenvak is van ruim 20 jaar geleden. Mijn eigen zoon is tamelijk dyslectisch en voor zijn eindexamen VWO hebben we ook extra tijd aangevraagd voor Nederlands. Daarvoor moest hij een 5 dagdelen vergende test ondergaan. Onderdeel ervan was iedere dagdeel een IQ-test. Het kostte me destijds een kleine duizend gulden en het resultaat was dat hij geen extra tijd toebedeeld kreeg omdat te hoog scoorde bij de vijf IQ-testen. Het precieze getal weet ik niet meer, maar het was in de 140. Dat hij slim was wisten wij ook wel, daar hadden we dat instituut niet voor nodig, maar dat hij met al zijn slimheid nog geen fatsoenlijke Nederlandse tekst schrijven kon, daar gingen de testers voetstoots aan voorbij. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met dat examen, dankzij veel geluk bij het mondelinge deel, en voor NL had hij zelfs nog het hoogste cijfer ooit in zijn hele schooltijd; een 5, op zijn eindlijst.
    Extra tijd voor diabetici lijkt me ook twijfelachtig. Een examen duurt hooguit twee uur onafgebroken en het lijkt me dat je wel dusdanig ingesteld kunt zijn dat je niet meer tussentijds hoeft te controleren. Calamiteiten uitgezonder natuurlijk.
    Wat ik wel vind is dat de overheid zich daar niet mee hoeft te bemoeien. Sinds Rutte aan het roer staat in NL, heeft hij al zoveel over de schutting van lagere overheden gekieperd, dat het omgaan met calamiteiten bij examens ook wel bij de school neergelegd kan worden. Het lijkt me zelfs dat die het een stuk praktischer, in ieder geval pragmatischer, zullen oplossen.
    Als hij consequent is dan bepaald de centrale overheid alleen de kaders en laat hij de praktische invulling ervan over aan de betrokkenen. Maar ik ben bang dat de control-freaks in Den Haag het niet uit handen durven te geven.

    Geliked door 1 persoon

  13. Svara zegt:

    Docent met het hart op de juiste plek! Toppie!

    Like

  14. wdfyfe zegt:

    Yes, a long way from when I wrote exams.

    Geliked door 1 persoon

  15. EJW zegt:

    Had ik jou maar als leraar gehad. Mijn juf had voornamelijk de pest op mij in. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarom.

    Geliked door 1 persoon

  16. Plato zegt:

    Ik heb over dit onderwerp nooit nagedacht tot jij er hier aandacht op vestigt (en terecht).
    Ik vraag me af wat er tegen is om zo’n time-out in te voeren. Je hoeft het alleen maar voor het examen aan te geven aan de examinatoren zodat ze het weten en er rekening mee kunnen houden.
    Ik denk alleen dat er hier niemand van wakker wordt. Maar ik neem aan dat je het voorstel ook op belangrijke plekken neeerlegt opdat het bespreekbaar kan worden gemaakt.

    Geliked door 1 persoon

  17. realjager zegt:

    Onze zoon heeft ook diabetes en dat kan inderdaad soms erg lastig zijn op school. Ik ben er wel een paar keer met haast naar toe moeten gaan om te helpen omdat ze niet wisten wat ze moesten doen…

    Geliked door 1 persoon

  18. Great point. In USA, extra time is given during exams, when the condition is informed to the school or the university. Large schools generally have a designated office to proctor the exams of students who need extra time due to a health condition.

    Geliked door 1 persoon

  19. Novelle zegt:

    goed zo

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.