Klimaatmars

Vooropgesteld ben ik geen wetenschapper, dat ik een oppervlakkige kennis heb van geologische tijdschalen, wil ik toch iets schrijven over klimaatveranderingen.

IJstijden, glacialen en warmere tijden, interglacialen worden er onderscheiden in de geschiedenis van onze planeet. Perioden van ijskast naar broeikas hebben zich altijd op onze Aarde afgewisseld.

Door deze temperatuurwisselingen is eerst het leven op aarde ontstaan. Daarna heeft het dood en verderf veroorzaakt voor het leven op aarde. Maar is het ook weer de oorsprong van nieuw leven.

Het ontkennen van klimaatveranderingen vind ik dan ook een vreemde zaak.

Tijdens alle geologische tijdschalen is er een voedselpiramide geweest waarin in elkaar grijpende kringlopen plaatsvonden. Voedselketens en voedselpiramides bepalen de levende natuur maar ook eten en uitscheiden van grondstoffen.

Bij het gebruik van grondstoffen is de mens het eerste levende wezen op aarde dat de kringloop van grondstoffen doorbreekt. Veel grondstoffen worden op een eenmalige manier verbruikt. De gemaakt producten zijn verder niet of slecht bruikbaar in bestaande voedselketens en of voedselpiramiden.

Genetisch gemodificeerde planten en dieren verstoren de natuur. Door de mens geproduceerde kunststoffen verstoren het milieu en de levende natuur. Zeldzame mineralen veroorzaken oorlogen en gewapende conflicten.

Uranium voor kernwapens en/of kernwapens is bijna opgebruikt.

Colombo-tantaliet of coltan of tantalium en columbium ook wel niobium genoemd wordt gewonnen in het grensgebied van Oost-Congo. Deze delfstof is nodig bij kernreactorvaten, transportpijpen voor aardgas en in de elektronica.  Het delven veroorzaakt al heel lang gewapende conflicten, milieuschandalen en bloederige onderdrukking van de bevolking in dit gebied.

Als nu door de meeste wetenschappers wordt aangegeven dat de huidige klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt. Ook zeggen de meeste wetenschappers dat het uitsterven van planten dieren ook direct en indirect door de mens wordt veroorzaakt. Dan zijn dit voor mij allebei argumenten om ons leven te veranderen.

De hoeveelheid broeikasgassen of CO2 kan en moet omlaag.

En of dat te laat is of net op tijd doet daar weinig aan af.

Zullen we daarom samen de klimaatmars lopen?

En zullen we ook in ons eigen leven andere meer duurzame keuzen gaan maken?

Of je windmolens nu mooi of lelijk vindt?

Of je dak groot genoeg is voor zonnepanelen?

Zonder fossiele brandstoffen is er ook goed te leven!

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, duurzame energie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek, windenergie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Klimaatmars

 1. ed mather zegt:

  Weer of geen weer, we gaan naar de Dam!

  Geliked door 1 persoon

 2. Vrouwtje Jas zegt:

  Ik loop met je mee!

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  dat wordt daar een enorme drukte , misschien iets minder vanwege het weer
  ik begeef mij niet in zo’n mensen massa Rob , daar kan ik niet tegen
  doe genoeg zelf om bewust bezig te zijn

  meelevende groet

  Like

 4. Sjoerd zegt:

  Ik zou met je meelopen als ik zonder het klimaat te beinvloeden tot de start kon komen. Maar om met zijn allen in de trein te stappen om, gaat me te ver.

  Like

 5. groengenot zegt:

  Ferme blog! Da’s gesproken!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  In gedachten…

  Like

 7. wdfyfe zegt:

  Climate change is real. Canadian glaciers are receding. I’ve seen them.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het wijzigen van de mentaliteit rond klimaatzorg kan niet in één-twee-drie worden opgelost. Klimaatbetogingen OK, maar geef politiekers (en onszelf!) tijd!

  Geliked door 1 persoon

 9. Meelopen …? Nee, dat zit er om diverse redenen niet in. Maar in gedachten ben ik erbij.
  In de dagelijks praktijk probeer ik voor zo ver mogelijk mijn bescheiden steentje bij te dragen. De grote stappen moet wel betaalbaar worden gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik loop wel in gedachten met je mee hoor!

  Geliked door 1 persoon

 11. Plato zegt:

  Ik loop niet in marsen mee. Ik doe wel mijn best zo min mogelijk te vervuilen. Ik rook niet, drink niet, reis uitsluitend per OV, want heb geen auto, wel een fiets, houd mijn tuin vol groen, probeer steeds minder vlees te eten etc.
  Zo heb ik mijn kinderen geprobeerd op te voeden ook. Maar ja, die rijden auto. Dat wel.

  Geliked door 1 persoon

 12. Mack zegt:

  Ik geloof niet in marsen. In 1983 kwamen 500.000 mensen bijeen om te demonstreren tegen plaatsing van kernwapens in Nederland. Hielp niks. Wat is de zin van zo’n mars? Vanochtend in de krant een heel artikel over klimaatverandering. Het wordt wel door de mens veroorzaakt, en China doet momenteel veel aan het terugdringen van de Co2 uitstoot. Ze stoten als land nog wel veruit het meeste uit, maar per hoofd van de bevolking is het minder dat Nederland. Vleesindustrie is de grote boosdoener, maar vliegtuigen zijn ook enorm schadelijk. In totaal is de vleesindustrie veel schadelijker, maar er eten veel meer mensen vlees dan er vliegen. 80% van de wereldbevolking vliegt niet, en dat percentage moeten we zien te verhogen.

  Like

 13. Villasappho zegt:

  Als zo’n mars nut zou hebben…we hadden beter kunnen demonstreren tegen de banken die hun rentes tot het minimum verlaagde. Wat niet wil zeggen datw e niet iets voor het klimaat kunnen doen.

  Like

  • Mack zegt:

   Dat was toch een actie om de economie uit het slop te trekken. Niet dat het een lange termijn oplossing is, maar toch. En we hadden de straat op gemoeten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.

   Geliked door 1 persoon

 14. Jan Jaap zegt:

  Een oproep aan mensen om geen vliegvakanties meer te boeken, om die bucketlist te versnipperen en de auto zoveel mogelijk te laten staan, is misschien minstens zo belangrijk.

  Al dat gevlieg, gerij, al die mensen overal, met hun geluid, hun plastic verpakkingen, hun consumptiedrang, is enorm schadelijk. Zeker op termijn, met al die Chinezen, Indiërs, etc. die hun toegenomen welvaart willen omzetten in een vakantie overzee.

  Geliked door 1 persoon

 15. Wieb zegt:

  Ik mars niet. Maar sta wel achter het idee. Lekker passief dus. Al probeer ik op mijn eigen kleine wijze een steentje bij te dragen.

  Geliked door 1 persoon

 16. burroholanda zegt:

  Mijn idealisme op dit terrein is bij lange na niet zo groot als dat van jou. Bij elk voorstel, dat er vanuit de politiek gedaan wordt, schermt men met cijfers, die door anderen weer even snel onderuit gehaald worden. Voor elke kolencentrale, die wie afbreken worden er in de rest van de wereld meerdere nieuw gebouwd. Ik heb er wat moeite mee, dat Nederlandse politici graag willen, dat wij voorop gaan lopen. Is dat geen druppel op een gloeiende plaat?

  Geliked door 1 persoon

 17. Karel zegt:

  ja elk druppeltje telt Rob
  mooi verhaal hé , zal vandaag de dag toch echt niet meer lukken hihi
  fijne avond groet

  Like

 18. gewoonanneke zegt:

  Meelopen is niet zo mijn ding moet ik zeggen. Maar probeer op mijn eigen manier wel een bijdrage te leveren..

  Like

 19. tagrijn zegt:

  De natuur is momenteel een wolf in schaapskleren. Lente heel vroeg begonnen, hoera, volle terrassen en lekker in de zon. Maar deugen doet het niet…

  Geliked door 1 persoon

 20. You have asked many though-provoking questions. Dillema surrounds when it comes to saving the environment although there is no doubt that we must save it. Going to Mars is definitely not the only solution. Let us save this planet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.