Kolven op toilet

Tijdens mijn eerste jaren werkte ik op een kleine school. Bestuur, directie en het personeel kende elkaar. Van naam, van gezicht en vaak ook enkele persoonlijke zaken. Alle leerlingen kende wij minimaal van gezicht, maar meestal ook bij naam.

Op de administratie werkte een aantal jonge vrouwen. Ik weet dan ook niet beter dat er altijd een box met een baby aanwezig was. Mag ik stellen dat het een kindvriendelijke school was?

Jammer genoeg moet ik zeggen was …

Fusies voor noodzakelijke schaalvergroting maakte dat er afdelingsleiders kwamen en een nieuwe jonge directeur. Een ambitieuze man die in je gezicht altijd een glimlach en een vrolijke opmerking maakte. Vreemd genoeg heb ik daar van het begin af aan een wantrouwen door gekregen.

Een jonge collega ging op zwangerschapsverlof. Vervanging was net geregeld. Bij terugkomst gaf zij aan dat zij haar baby borstvoeding wilde geven. Haar vraag was waar zij kon en mocht kolven. Het antwoord was simpel. Dat moet je dan maar op het toilet gaan doen …

De tegenstelling is schrijnend. Maar het geeft aan dat er een verandering heeft plaatsgevonden op deze school. Of de shockerende opmerking met een glimlach werd gemaakt weet ik niet. Wel weet ik dat dezelfde directeur een uitstekende carriere doorloopt in de hele organisatie.

 

 

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Onderwijs. Bookmark de permalink .

35 reacties op Kolven op toilet

 1. Ezelgedachten zegt:

  Schrijnend voorval, maar heel herkenbaar. De huidige generatie managers is funest voor èn de kwaliteit èn de goede werksfeer in onze scholen. Daarnaast kosten zij ook nog eens heel veel geld, dat veel beter besteed kan worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Die argwaan was er dus niet voor niets…

  Geliked door 1 persoon

 3. Svara zegt:

  @ Alle collega’s ….man/vrouw sta op en zorg voor betere omstandigheden….
  Als ik dit lees dan begint het rebelse in me te kriebelen….

  Tis bijna 1 april 😉
  Mannelijke en vrouwelijke collega’s zouden die dag op onverwachte momenten de kamers van afdelingsleiders en directeur kunnen binnenstappen, om op tafel een verschoonkussen neer te leggen en daarna in de aangenaamste stoel gaan voeden (of te doen alsof).

  Geliked door 1 persoon

 4. Ferrara zegt:

  En dat in 2019, het is niet te geloven. Ik hoop niet dat deze collega het pikt.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  schrijnend 😦

  Geliked door 1 persoon

 6. groengenot zegt:

  Moh! Schandalig! En hygienisch! Wij hebben in ons woonzorgcentrum ook zo’n nieuwe, jonge directeur. Om te wenen is ‘t…

  Geliked door 1 persoon

 7. fialas zegt:

  wat een griezel van een vent! er spoort iets niet in zijn hoofd: het zien een borst roept bij hem associaties op met poep en pies.

  Geliked door 1 persoon

 8. matroos zegt:

  Je hebt er veelal niets aan,die managers en directeuren die totaal geen gevoel hebben voor degene op de werkvloer.Lijkt wel of de tijd stil heeft gestaan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Verschrikkelijk.. er hoort tegenwoordig toch een ruimte voor te zijn? Is die school al verbeterd sindsdien?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik spreek soms een oud-collega. Zij loopt thuis door een burn out.
   Wat ik van haar hoor is dat haar verschillende beloften zijn gemaakt. Maar dat deze niet worden nagekomen.

   Een andere collega is al jaren in een juridisch gevecht gewikkeld ….

   Een derde collega vertelt dat hij het zinkende schip verlaten heeft. Hij werkt nu met veel plezier op een nieuwe school.

   Ik heb dus sterk het idee dat het personeelsbeleid niet verbeterd is.

   Bezorgde groet.

   Like

 10. Bertie zegt:

  Vreelijk, je zou er de rijdende rechter bij halen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Ik vind dit uitermate triest. Zoiets moet toch gewoon geregeld worden…

  Geliked door 1 persoon

 12. Vrouwtje Jas zegt:

  Niet te geloven!

  Geliked door 1 persoon

 13. Matroos Beek zegt:

  Toch niet te geloven… én dat op een school, waar men nu net het goede voorbeeld hoort te geven van hoe het écht moet.
  Hartelijke groet

  Like

 14. Ik word echt onpasselijk van dat soort gladde managers en andere carrièrejagers met hun gladde praatjes en gemaakte glimlach. Bah!

  Like

 15. cat zegt:

  I am shocked to read this, friend Rob … because of all the European countries I always thought that Holland was quite liberal in many ways … like legalising soft drugs, prostitution, practising the assisted suicide alternative and catering to the “rainbow movement” … Things like breast feeding a baby in public should not even be an issue … Love, cat.

  Geliked door 2 people

 16. EJW zegt:

  Tegenwoordig meestal managers zonder enig gevoel en inlevingsvermogen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Een verhaal dat jammer genoeg heel symbolisch is voor de gang van zaken in ons onderwijs.

  Geliked door 1 persoon

 18. realjager zegt:

  Tja dat komt helaas veel voor tegenwoordig. Mijn oude school bestaat al niet meer en er is een leerling fabriek nu in de plaats helaas.

  Geliked door 1 persoon

 19. Rob Alberts zegt:

  Ja, vreselijk die fabrieken ….

  Stille groet,

  Like

 20. gewoonanneke zegt:

  Vooral die laatste zin die vertelt het hele verhaal. Mooie loopbaan maar ten koste van wat.

  Geliked door 1 persoon

 21. Min of Meer zegt:

  Hij gaf tenminste wel meteen de mogelijkheid om te kolven, ook al is het niet de meest hygiënische. Bij mij op het werk heb ik moeten knokken om überhaupt de mogelijkheid te krijgen. Uiteindelijk wel gelukt.

  Like

 22. Oudmaarnietversleten zegt:

  Nou ja zeg! Nu snap ik waarom mijn schoondochter de kleine zo snel mogelijk aan de fles deed, zij werkt ook op een school.

  Geliked door 1 persoon

 23. Oh, wat jammer zoiets! En absurd dat ze zeiden dat ze in de wc moest gaan kolven. Die directeur kllinkt niet zo prettig….

  Geliked door 1 persoon

 24. Willem zegt:

  Het heeft er alle schijn van dat je tegenwoordig alleen maar carrière maken kunt als je ervoor kiest de manager te worden of commercieel kunt /wilt zijn.
  Ik heb een groot deel van mijn werkzame leven doorgebracht bij een onderzoeks- en keuringsinstituut in Arnhem. Een aantal jaren heb ik daar ook vrij elementair onderzoek gedaan. Een mooie en boeiende tijd; er werd een beroep gedaan op je inventiviteit, vakmanschap en kennis. Eind jaren ’80 begon het ‘gelddenken’ en we moesten ‘commerciëler’ worden. De focus werd verlegd van ‘onderzoek’ naar ‘productie’ en het werk werd steeds minder boeiend.
  Later heb ik me afgevraagd hoe dat kwam en gek genoeg kwam ik bij de banken uit. Daar haalde je, -jaren ’60 – ’85 globaal-, je geld bij een baliemedewerker. Ze kenden je, praatje, etc. Het kon allemaal. De banken gingen relatief vroeg automatiseren omdat er dan goedkoper gewerkt kon worden. Een besparing dus. Hoelang duurde het toen de banken begonnen te klagen dat ze zoveel moesten investeren in automatisering en dat gingen doorrekenen aan de klanten. Wat aanvankelijk een besparing was, werd opeens beschouwd al een investering die ‘eruit moest komen’. Dit voorbeeld is in de loop der jaren door zowel overheid als particuliere bedrijven overgenomen, met als gevolg dat we nu in een maatschappij leven die door de commercie gedicteerd wordt. De door jou aangehaalde sectordirecteur is daar een typische pedant van. “Het kost geld, dus doen we het niet”
  Ben benieuwd wanneer de omslag komt, want mis gaat het een keer, en de eerste seinen zie ik soms al.

  Geliked door 1 persoon

 25. Jokezelf zegt:

  Ik dacht dat dit inmiddels wel overal geregeld zou zijn. Wat een tegenvaller. En wat een hork van een directeur. Heeft vast geen zogende vrouwen in zijn omgeving.

  Geliked door 2 people

 26. Nil zegt:

  En hij heeft blijkbaar niet voldoende fantasie om terug te denken dat hij ook ooit een baby was..

  Geliked door 1 persoon

 27. afwaswater zegt:

  Triest dat hier niet gewoon een goede ruimte voor beschikbaar wordt gesteld. groetjes, Hanneke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.