Er is nog niets aan de hand met het klimaat

Salomon Kroonenberg verhaalt zeer uitgebreid over de talloze klimaatveranderingen in de loop der tijd op onze Aarde. Over de verspilling van grondstoffen en brandstoffen door de mens spreekt hij niet.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, Geen categorie, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Er is nog niets aan de hand met het klimaat

 1. perdebytjie zegt:

  Baie interessante praatjie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  die man kan het mooi vertellen met ondersteund met grafieken en foto’s

  wandel groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  En toch zijn wij het met zijn allen die het klimaat aanpassen door vervuiling… Plastic in de oceanen, energie verspilling, verbranden fossiele brandstoffen. Er is een pluspunt, de aarde zal het wel overleven, wij mensen niet verwacht ik.

  Like

 4. Interessant betoog.

  Geliked door 1 persoon

 5. ed mather zegt:

  Na het college van Kroonenberg aandachtig te hebben gevolgd, is het misschien ook goed dit artikel in Trouw er nog eens op na te lezen:
  https://www.trouw.nl/home/twijfel-zaaien-tegen-de-klimaatgekkies~a892ca53/

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik begrijp niet waarom je deze man hier een platform geeft …
  Als je het als aprilgrap hebt bedoeld, dan is het wat mij betreft geen leuke grap.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Een grap vind ik het verhaal van Kroonenberg niet. Ik besluit niet voor niets met mijn opmerking over verspilling van grondstoffen en brandstoffen. Wel heb ik respect voor zijn kennis op het gebied van de geologie.

   Ik vind wel dat er iets moet veranderen in onze maatschappij.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Die heeft zijn roeping gemist en had dirigent moeten worden 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Suskeblogt zegt:

  Er zijn al zoveel theorieen. Ik kan het niet meer volgen.

  Geliked door 1 persoon

 9. TRUDY zegt:

  EEN TEKEN VAN LEVEN. NOG STEEDS NIET IN ONS HUIS, MAAR IK VERWACHT DEZE OF KOMENDE MAAND, ZIEKENHUIS GEWEEST, OPERATIE, MAAR ALLES KOMT GOED, WERK GAAT OOK GOED, ERG NAAR MIJN ZIN. HARTELIJKE GROET.

  Geliked door 1 persoon

 10. burroholanda zegt:

  Wie heeft er gelijk? Misschien allemaal een beetje? In elk geval maken wij mensen, de aarde een flink stuk “armer” en viezer.Steden met veel smog, zeeën vol plastic, zelfs gigantisch veel ruimteafval; dit gaat goed fout.

  Like

 11. ed mather zegt:

  Dat er iets helemaal mis was met ons klimaat realiseerde ik me voor het eerst zo rond het midden van de jaren negentig. Ik herinner me nog hoe een boek dat ik toen las en dat waarschuwde tegen de gevolgen van de klimaatverandering een onuitwisbare indruk op mij maakte. De titel van dat boek was The End of Nature, en het was geschreven door de Amerikaanse milieuactivist Bill McKibben. Daarna kwamen An inconvenient truth van Al Gore en de rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) die ik las en waardoor bange vermoedens zich verdichtten tot een zekerheid waaraan voor mij nauwelijks nog te tornen viel en valt: De aarde warmt op door de uitstoot van broeikasgassen en dus door menselijk toedoen.

  Natuurlijk kwamen er vanaf het moment dat dit inzicht niet alleen bij mij, maar bij steeds meer mensen postvatte ook klimaatontkenners en klimaatsceptici die beweerden dat er met ons klimaat helemaal niets aan de hand was. Vaak waren dat door de olie-industrie betaalde gepensioneerde universiteitsprofessoren met een expertise buiten de klimaatwetenschap. Grote economische belangen stonden immers op het spel en oliemaatschappijen in de VS huurden wetenschappelijk geschoolde mensen in om over de relatie tussen fossiele brandstoffen en klimaat zo veel mogelijk onzekerheid te verspreiden en verwarring te zaaien, zoals de sigarettenindustrie dat eerder had gedaan over het verband tussen roken en longkanker.

  Ook Nederland kent zijn klimaatontkenners en klimaatsceptici (waarover Jean Paul van Soest niet zo lang geleden een aardig boekje open deed: Jean Paul van Soest, De Twijfelbrigade, verkrijgbaar op mgmc.nl). Wetenschappelijk stelt hetgeen deze lieden beweren bar weinig voor, maar politiek lijken ze door de verkiezing van Trump in de VS en de verkiezingswinst van Baudet bij ons de wind steeds meer in de zeilen te krijgen. En dat vind ik op zijn zachtst gezegd jammer.

  Neem Salomon Kroonenberg. Geen klimaatontkenner, wel een klimaatscepticus, of klimaatrelativist, zoals hij zichzelf meen ik noemt. Zijn betoog hierboven heb ik met veel belangstelling gevolgd en kan eigenlijk in een paar zinnen worden samengevat: De geschiedenis van ons klimaat is een cyclisch proces. Niets van wat we nu meemaken (stijgende temperaturen, een stijgende zeespiegel, zich terugtrekkende gletsjers) hebben we in de geschiedenis van het klimaat niet al eerder gezien (Kroonenbergs blik op het klimaat is eigenlijk een groot déjà vu). Klimaatveranderingen hebben natuurlijke oorzaken. CO2 en andere broeikasgassen spelen daarbij geen noemenswaardige rol. Punt.

  Alleen is Kroonenberg geen klimaatwetenschapper maar geoloog. En klimaatwetenschappers verenigd in het IPCC zijn wereldwijd nu juist unaniem van oordeel dat de uitstoot van broeikasgassen met een zekerheid van meer dan 95% wel degelijk verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.

  Drie maal mag u raden wie ik denk dat er in dit geval gelijk heeft.

  Goed, hoe het ook zij: iedereen die het betoog van Kroonenberg hierboven gevolgd heeft, raad ik aan ook het in de Volkskrant van 8 februari jongstleden verschenen artikel ‘Warmt CO2 het klimaat wel echt op?’ te lezen, want dat biedt een goede samenvatting van de stand van de klimaatwetenschap op dit moment. U zult zien, dat er dan van het betoog van Kroonenberg maar weinig overblijft. Helaas, zeg ik er bij. Want wie wil er nu niet dat er met het klimaat niets aan de hand is? Alleen is dat nog geen reden om je door een dwaallicht voor de gek te laten houden.

  https://www.volkskrant.nl/wetenschap/warmt-co2-het-klimaat-echt-wel-op-en-nog-drie-knellende-vragen-die-klimaatsceptici-vaak-stellen~be29fd8a/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.