Een Windvogel voor de K-buurt

Eerder schreef ik over het ambitieuze plan van Elvis Fresh ( https://robalberts.wordpress.com/2019/04/15/elvis-heeft-een-doel/ )  om een windmolen voor de K-buurt te bouwen. De K-buurt is postcodegebied 1104. In deze blogpost beschrijf ik hoe de landelijke burgercoöperatie de Windvogel dit in Ouderkerk aan de Amstel doet.

In Ouderkerk a/d Amstel staat de windturbine “De Amstelvogel”. De windtribune staat vlakbij het Fletcherhotel in Amsterdam-ZuidOost. Het is een Enercon E70-windturbine met een vermogen van 2 MW. De jaaropbrengst is 4.100 MWh. 1200 Huishoudens gebruiken deze stroom. De besparing aan CO2 is 2.380ton.  De Amstelvogel is een van de zes windtribunes van de Windvogel.

De Windvogel is een landelijke burgercoöperatie die streeft naar een duurzame energievoorziening met windenergie en zonnevelden. De burgercoöperatie bezit vier windturbines die mogelijk gemaakt zijn door leningen die onze leden verstrekken. Daarnaast is er een gezamenlijke burgerwindmolen met Zuidenwind en Meerwind gebouwd, en in Duitsland, vlak over de grens zijn er drie zonnedaken . De Windvogel telt momenteel meer dan 3350 leden. De leden kunnen hun ‘eigen’ windstroom afnemen en financieel participeren.

De Windvogel is een landelijke energiecoöperatie voor en door burgers. Voor eenmalig 50 euro bent u lid en mede-eigenaar van zes windturbines en drie zonnedaken. U kunt naar eigen draagkracht geld lenen aan De Windvogel en zo participaties nemen in duurzame energie in Nederland in handen van burgers. Over uw lening ontvangt u een rente die jaarlijks door de Algemene Ledenvergadering wordt vastgesteld. Afgelopen jaar was dit 2%. De afgelopen 25 jaar lag de rente tussen de 2% en de 7%, afhankelijk van de opbrengsten van onze windmolens. Door uw bijdrage helpt u mee aan meer duurzame energie voor en door burgers.

De Windvogel heeft geen winstoogmerk. Wel levert de stroom geld op voor de coöperatie. De stroom verkopen we aan het net. Dit levert geld op en daarmee kunnen we nieuwe duurzame projecten financieren in de omgeving van onze windmolens. Welke projecten dit zijn, bepalen we met elkaar. Daarnaast keert de coöperatie winst uit aan de leden die participeren.  De leden van onze coöperatie bouwen en exploiteren gezamenlijk windmolens waarmee met de winst weer nieuwe duurzame (energie) projecten gefinancierd kunnen worden.

Voor meer info: https://www.windvogel.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Kinderen, windenergie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Een Windvogel voor de K-buurt

 1. Bertie zegt:

  Daar is goed over nagedacht.

  Geliked door 1 persoon

 2. groengenot zegt:

  Wauw! Mooi project!

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Ik ken het project en heb daar al eens informatie opgevraagd. Op dat moment waren er geen plannen voor uitbreiding beschikbaar en kon ik nergens in participeren. Daarom liggen er nu zonnepanelen op mijn dak.

  Geliked door 1 persoon

 4. een investering die meer oplevert dan het spaargeld op de bank. Maar er is meer, winst voor het milieu, Mooi initiatief.
  Deze dagen scoren we fors met onze zonnepanelen.

  Geliked door 1 persoon

 5. burroholanda zegt:

  Ik las onlangs tot mijn stomme verbazing, dat er ook twee “burgerwindmolens” zullen komen midden in het enige recreatiegebied langs onze rivieroever. Ik had er nog niet eerder over gehoord of gelezen. Een enorm mooi bosgebied gaat nu totaal gerooid worden voor twee van die dingen. Weg recreatie en weg prachtig uitzicht. En dat allemaal voor een burgerinitiatief waar de burgers niets van weten?

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  die zijn goed bezig Rob
  ik kreeg vorig jaar zonnepanelen en pluk er al flink winst van 🙂

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi initiatief weer.
  Helaas klotst het geld hier nog steeds niet tegen de plinten, en dat maakt het maken van keuzes op dit vlak niet gemakkelijker.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik sra voor 100 procent achter deze burgerinitiatieven.

  Geliked door 1 persoon

 9. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik ben blij een vreemde vogel te zijn 🙂

  zonnige groet weerom

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Mooi initiatief maar ook hier geld niet in mijn buurt…toch?

  Like

 11. evertkuiken zegt:

  In Noord-Holland worden er door de provincie heel specifieke eisen gesteld aan nieuwe windturbines. Daardoor is het vrijwel onmogelijk geworden om nog windprojecten te realiseren. https://www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Duurzaamheid_Milieu/Projecten/Wind_op_land

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.