Zorgeloos naar school

Als ambassadeur voor de stichting https://www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl/ schrijf ik onregelmatig over mijn werk. Voor leerlingen met dyslexie en/of dyscalculie zijn er mooie protocollen. Voor leerlingen met diabetes is het kind nog te vaak afhankelijk van de goodwill op een school. Daarom ben ik ook ambassadeur geworden voor de stichting. Jammer genoeg hebben ouders en leerlingen de ondersteuning van de stichting en haar ambassadeurs nodig. Mooi is het dat de stichting met haar werk wel resultaten bereikt. Leerlingen, ouders en scholen hebben baat bij de informatie van de stichting. Bemiddeling van de ambassadeurs helpt. Ook het overleg met overheidsinstellingen levert steeds meer iet op.

Maar de titel van dit blog reikt verder. Er zijn veel, heel veel leerlingen met een chronische aandoening. Zelf ben ik slechthorend geworden. Met mijn gezichtsmimiek en duidelijk articuleren wist ik leerlingen met een minder gehoor altijd te bereiken. Maar nu merk ik dat de akoestiek in scholen vooral beroerd is. Terwijl vaak met simpele ingrepen dit te voorkomen en/of te verhelpen is. Als longpatient ben ik blij dat de ouderwetse krijtborden vervangen zijn met whiteboards en digiborden. De voortdurende bezuinigingen op de schoonmaak in scholen maakt dat scholen nog steeds vooral stofnesten zijn. Voor de ARBO-wet heeft elke docent nu een verbeterde stoel. Maar de stoeltjes en tafeltjes voor de leerlingen zijn nog steeds erbarmelijk.

Zorgeloos naar school? Dat betekent voor mij dat er rekening wordt gehouden met alle benodigde bouwkundige, beheertechnische en onderhoud aspecten die er nodig zijn voor een leerling met een chronische ziekte.

Jammer genoeg houden bestuurders, architecten en directies bij nieuwbouw en/of renovaties hier nog geen of te weinig rekening mee.

https://www.nu.nl/gezondheid/5833020/ruim-13-miljoen-jonge-nederlanders-hebben-chronische-aandoening.html

 

 

 

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

8 reacties op Zorgeloos naar school

 1. Karel zegt:

  Mogge Rob
  Als ik dit zo lees , ben ik blij dat ik vrij ben van school 😎
  Hoe was dit alles in de jaren ’50 en ’60 vraag ik me dan af

  Zeeuwse wandel groet

  Geliked door 2 people

 2. shivatje zegt:

  Vroeger werd er geen aandacht aan gegeven. En nu zien ze in dat ze ook naar leerlingen moeten kijken om het voor hen zo goed mogelijk te maken om verder te kunnen in het leven.
  Goed dat er nu mensen zijn die zich daarover ontfermen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 3. Bertie zegt:

  Vroeger was ook niet alles, nu nog steeds niet. Jammer.

  Geliked door 2 people

 4. Goed dat je hierover schrijft. Van die akoestiek zou ik zelf bijvoorbeeld niet bedacht hebben.

  Geliked door 1 persoon

 5. Carel zegt:

  Het kan alleen maar resultaatbevorderend werken als de alledaagse ergernissen ( niet voor iedereen dezelfde) verdwijnen

  Geliked door 1 persoon

 6. HesterLeyNel zegt:

  Die kinders is gelukkig om so ’n kampvegter soos jy aan hulle kant te hê, Rob. Ek wens jou groot sukses toe met hierdie taak van bewusmaking.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Die houten banken vroeger waren anders helemaal een crime….

  Geliked door 1 persoon

 8. marjanne56 zegt:

  Preventie en bewustwording is de nieuwe taal die gesproken moet worden en voor jezelf zorgen is ook voor een ander zorgen. Wat goed dat je ambassadeur bent geworden. Dankje.
  Succes Rob..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.