6363 palen in de grond

Een medeblogger schrijft vooral over zijn hond Sientje. Maar ook de perikelen rondom zijn tuinschuur komen in zijn blog naar voren. Maar nu schrijft hij een prachtige boekrecensie. Misschien dat jullie ook mee willen lezen?

https://hendrik-jandewit.nl/2019/04/de-toren-van-amsterdam-leestip/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op 6363 palen in de grond

 1. careldem zegt:

  weer eens wat anders dan het rose tiny house

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  die oude bomen onder de Nieuwezijds , zullen je geen hooikoorts meer bezorgen
  zelf heb ik daar gelukkig geen last van

  ja ook van hier een bewolkte groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Zo lees je weer eens iets anders.

  Geliked door 2 people

 4. Willem zegt:

  Leuk om te weten dat er 6363 palen voor joker de grond ingestampt zijn voor een gebouw dat nooit van de grond gekomen is. Het zal niet de eerste opwelling geweest zijn die veel geld gekost heeft en ik heb ook niet de illusie dat het de laatste is. Grootheidswaanzin komt voor onder alle bestuurders en in alle (bestuurs)lagen. Dat begon al met de toren van Babel en ook in de recente geschiedenis zijn er voorbeelden te over.
  Bij het getal 6363 moest ik wel even denken aan het vak funderingstechniek dat ik op school onderwezen kreeg. Daar werd als curieus feitje verteld dat het paleis op de Dam gefundeerd was op 13659 houten palen. Het is meer dan 50 jaar geleden dat ik die kennis kreeg toebedeeld en valt in de categorie volstrekt nutteloze kennis, maar ik weet dat feitje nog steeds. Voor de goede orde; ik heb nooit gecontroleerd hoe betrouwbaar dat getal is.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   6363 Palen of 13659 houten palen is voor mij vooral veel. Dat er in Delft een toren scheef staat vind ik ook zo’n verhaal. Een Internationaal beroemde opleiding voor bouwkundigen en toch een scheef staande toren.
   In miin stadsdeel staan de bouwkundige vergissingen van de afgelopen 50 jaar. Of er iets van geleerd wordt betwijfel ik.

   Dank voor je reactie.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    De ervaring heeft inmiddels wel geleerd dat je er bijna standaard vanuit kunt gaan dat er nauwelijks van gemaakte fouten geleerd wordt, ook al wordt het argument “dit is een leermoment voor ons” bijna net zo standaard gebruikt wordt. Meestal wordt bij een tweede poging gezegd ‘we maken niet meer de fout die we vorige keer gemaakt hebben’ om vervolgens hetzelfde te doen met een minimale aanpassing die ook bijna altijd fout uitvalt. En helaas, het meest hardnekkig in dergelijke situaties is vaak de overheid.

    Like

   • Ik las de interessante recentie.
    Ja Rob, de Scheve Jan in Delft schijnt zachtjesaan in de gracht te schuiven / zinken. De oude binnenstad van Delft is op koeienhuiden gebouwd, in plaats van op hei-palen, waardoor de behuizing wel heel langzaan wegzakt in de moeras-achtige ondergrond, maar wel recht blijft en geen scheuren in de muren krijgt. Aan de dichtgemetselde onderste deurtjes en vensters is te zien hoever het pand al is gezakt, aan die dichtgemetselde openingen om te voorkomen dat het grachtwater binnen stroomt.
    Bij de kerktoren de ‘Scheve Jan’ is waarschijnlijk de berekening misgegaan 😉 .
    . Dit stukje ‘bouwkunde’ leerde ik pas veel later over Delft, sinds mijn dochter er woont. Dat Amsterdam op palen gebouwd is leerde ik heel vroeger al op de ‘lagere school’
    Zuidelijke Groet,
    hanny

    Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  ‘Amsterdam, die grote stad
  is gebouwd op palen…’
  Mooi stukje geschiedenis.

  Geliked door 1 persoon

 6. Fijn om meer te lezen over zo’n historische gebouw. Ongelofelijk hoeveel geschiedenis er aan een gebouw hangt dat je misschien wel dagelijks voorbijloopt zonder erbij stil te staan!

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Leuke recensie. Zo lees ik eens een andere blog.

  Geliked door 1 persoon

 8. Morgaine zegt:

  Nope… kom er nu al niet doorheen met mijn vaste kring… sorry…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.