Feiten en fabels energietransitie

Er wordt veel geroepen over de verbouwing die Nederlandse huizen nodig hebben om te kunnen stoppen met aardgas. Ook in de verkiezingsprogramma’s van vorige maand kwamen we een aantal opmerkelijke beweringen tegen die voor verwarring zorgen bij bewoners. We zetten een aantal stellingen op een rij en onderscheiden feit van fabel!

1. Om je spouwmuur te isoleren, moet je je hele muur openhalen

Fabel. In de meeste gevallen kun je een spouwmuur van buitenaf isoleren zonder dat je daar iets van ziet. Er wordt een klein gaatje geboord in je buitenmuur, waardoor het isolatiemateriaal in de tussenruimte (spouw) gespoten.

2. Ik moet mijn hele dak vervangen om mijn huis goed geïsoleerd te krijgen

Fabel. Je dak isoleren is een hele goede manier om de warmte in je huis te houden (want warmte stijgt op), maar hiervoor hoef je niet per se je hele dak te vervangen. In veel gevallen volstaat het om de binnenkant te voorzien van isolatiemateriaal.

3. Als ik mijn kruipruimte wil isoleren, kan ik hem het beste volstorten met beton

Fabel! Dit moet je juist niet doen. Beton zet namelijk uit, zeker als er veel druk op komt te staan. Hoe meer kracht op materiaal, hoe meer vervorming er optreedt en dit kan je fundament beschadigen. Als je in een huis woont zonder vloerisolatie, dan is het wel een goed idee om na te denken over het nemen van vloerisolatie. Met een goed geïsoleerde vloer houd je namelijk veel warmte binnen, wat je ook weer terugziet op je energierekening.

4. Iedereen moet een warmtepomp met binnen- en buitenunit installeren en dus ook volledig nieuwe warmte-installaties en leidingen

Fabel. Een warmtepomp is één van de alternatieven voor aardgas, maar niet in alle gevallen de beste. Er zal per wijk in kaart worden gebracht wat de voor- en nadelen van de verschillende opties zijn. In sommige gevallen is aangesloten worden op een warmtenet veel makkelijker en voordeliger. In het geval dat je wel een warmtepomp moet (of wil), dan hoeft meestal niet het leidingwerk aangepast te worden. Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, moeten er soms wel nieuwe radiatoren of vloerverwarming komen.

5. Ik moet al mijn deuren in huis isoleren want anders trekt de warmte de hal in

Fabel. Het belangrijkste is dat je de hele buitenkant van je huis goed isoleert, dus vooral de buitendeuren. Daarvoor geldt dat je ze meestal niet extra hoeft te isoleren, maar tocht bestrijden is wel belangrijk. Bijvoorbeeld door tochtborstels onder je deuren monteren. Neem dan gelijk je ramen mee door ze te voorzien van tochtstrips. Tochtborstels en tochtstrips betalen zich overigens binnen no time terug op je energierekening!

6. Keukens moeten worden verbouwd en gasfornuizen moeten inductieplaten worden

Feit. Een van de ruimtes waar je nu aardgas gebruikt is in de keuken. Samen met warm water gaat dit om zo’n 20 procent van je aardgasverbruik, de rest is voor verwarming. Als we gaan stoppen met aardgas, kun je er ook niet meer op koken. Voor die tijd moet je dus zijn overgestapt op een alternatief. Wanneer je een nieuwe keuken koopt, is het slim om alvast voor inductie te kiezen. Daar zitten ook veel andere voordelen aan, zoals veiligheid, snelheid en makkelijk schoonmaken. Houd er wel rekening mee dat een inductieplaat een grote stroomvrager is en er vaak een extra groep in je stoppenkast moet worden aangelegd.

7. Overal moet dubbelglas komen, alle ramen moeten worden voorzien van een mechanische luchtververser en slapen met open raam kan niet meer

Feit en fabel. Dubbelglas is een hele goede manier om je huis te isoleren. Wanneer je huis helemaal geïsoleerd is, is er geen sprake meer van ‘natuurlijke’ ventilatie (want je hebt geen naden en kieren meer) en is het dus belangrijk dat er bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem komt. Je kunt uiteraard nog steeds de ramen open doen, maar liever niet als je de verwarming aan hebt staan 😉

https://www.hierverwarmt.nl/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, eten en drinken, windenergie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Feiten en fabels energietransitie

  1. shivatje zegt:

    En dan is je huis een bunker.
    Want het is allemaal goed en wel isoleren maar soms ook ten koste van de gezondheid.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

    • Een redelijk tot goed geïsoleerd huis hoeft helemaal geen bunker te zijn. Het uiterlijk van een huis wordt voor een groot deel nog altijd bepaald door wat we mooi vinden. Dan pas gaat de architect de functionaliteit er in brengen. Andersom geeft misschien inderdaad een goede imitatie van een bunker.

      Geliked door 2 people

      • shivatje zegt:

        Isoleren is ventileren en juist het laatste wordt vaak vergeten.

        Aum Shanthi

        Geliked door 2 people

        • Willem zegt:

          Bij het vak bouwfysica, -voor mij als constructeur niet echt een vak waar mijn liefde naar uitging, maar wij werden wel geacht de grondbeginselen ervan onder de knie te hebben-, gold altijd nadrukkelijk “isolatie kan niet zonder ventilatie” Dus als er alleen maar geïsoleerd wordt zonder aandacht voor ventilatie, dan heeft degene die de isolatie uitvoert de lessen niet goed begrepen. In het ergste geval ‘rotzooit’ hij maar wat aan.

          Geliked door 2 people

  2. Bertie zegt:

    Goed dat het op een rijtje staat.
    Je hoort de meest waanzinnige dingen terwijl iedereen kan lezen. Voor sommigen teveel moeite?

    Geliked door 2 people

  3. Het is een goede zaak dat dit soort beweringen gecontroleerd worden. Een soort Mythbuster in het klein. Mensen laten zich te veel leiden door wat anderen zeggen. Ook als deze anderen er helemaal geen verstand van hebben. Je zult altijd de situatie ter plekke dienen te bekijken om te zien wat het beste is en wat je er voor wilt en of kunt betalen.

    Geliked door 2 people

  4. Karel zegt:

    Veel fabels de wereld uit geholpen Rob

    Wandel groet

    Geliked door 1 persoon

  5. fialas zegt:

    nuttige raad, alleen over die wamrtepompen had je nog kunnen vertellen dat ze hinderlijk lawaai maken, waar je binnenshuis ook zef last van hebt. Dit euvel is zelfs tot het ministerie doorgedrongen, gisteren las ik dat minister Ollongren er regelingen voor wil maken., isoleren of zo.
    lijkt me moeilijk, dreun is dreun..

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Klopt, de plaats en de capaciteit spelen een grote rol. Maar het geluid is een overlast.

      Zonnige groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Als bij warmtepompen het geluid een probleem is, waarom heeft de industrie dat dan nog niet opgelost. Er zijn grote compressoren die dusdanig goed geïsoleerd zijn dat ze nauwelijks nog geluid maken, en dan zal dat bij een betrekkelijk kleine warmtepomp niet kunnen? Ik herinner me een project ergens in de jaren ’80, waarbij het geluid van een grote ventilator bestreden werd met ‘tegengeluid’. Geluid is een golfbeweging en als je naast een geluidsbron een andere geluidsbron zet die een halve golflengte later is, dan ‘vreet’ het ene geluid het andere op, met als gevolg dat het vrijwel stil wordt. Het belangrijkste is dat de frequenties overeenkomen. Het komt me voor dat zoiets ook relatief goedkoop bij warmtepompen te realiseren is.
        Eerlijkheidshalve, tenminste twee woningen in mijn zeer nabije omgeving hebben al enige jaren een warmtepomp, maar tot nu toe heb ik nog geen gekreun, gepiep, gebrom, of ander hinderlijk geluid ervan gehoord.

        Geliked door 1 persoon

        • Ik woon in Denemarken en veel huizen hier zijn (en worden) uitgerust met een lucht-luchtwarmtepomp. Hoe ‘stil’ ze ook zijn: als je geen ander geluid in huis hebt zoals radio of tv hoor je continu de ventilator, en voel je ook continu de luchtstroom. Mogelijk zullen wij op termijn ook onze houtkachel (voornaamste warmtebron) moeten inruilen voor iets anders, maar dan wordt het zeker geen lucht-lucht-pomp, om bovengenoemde redenen.

          Geliked door 1 persoon

        • Rob Alberts zegt:

          Warmtewisselaren kunnen of verkoelen of verwarmen. Airconditioning heeft een wereldwijde markt. Warmte pompen werken gewoon andersom. Door i.p.v. te koelen te verwarmen verdubbelt de markt. Waarom het vrijkomende geluid niet weggehaald kan worden weet ik niet. Naar mijn idee is er altijd een technische oplossing mogelijk wanneer er de wens is om dit voor elkaar te krijgen. En als daarmee het benodigde geld te verdienen is.

          Duurzame groet,

          Like

  6. Sjoerd zegt:

    Of je dan nog een goed leefklimaat hebt is dan weer een andere vraag. Luchtverversing levert weer andere risico’s op voor de gezondheid. Ieder voordeel geeft zijn nadeel…

    Geliked door 1 persoon

  7. Matroos Beek zegt:

    Ik laat me niet gek maken. Goed dat het hier nog even op een rijtje zet.
    Zonnige avondgroet!

    Geliked door 1 persoon

  8. Michel zegt:

    Het is een complex onderwerp maar dit geeft zo wel wat meer helderheid.

    Geliked door 1 persoon

  9. Lummel zegt:

    Mooi Rob, we kunnen niet genoeg fact-checkers hebben.waar onzin vroeger in de kroeg uitgekraamd en de volgende ochtend vergeten werd, schrijft nuiedereen zijn onzin op het internet.

    Geliked door 1 persoon

  10. Zo zie je maar weer: we kunnen niet zonder fact-checking tegenwoordig.
    Ik laat het voorlopig even rustig op me af komen. Eerst maar eens zien wat voor plannen er lokaal en regionaal worden ontwikkeld.

    Geliked door 1 persoon

  11. Je hebt alles mooi op een rij gezet.

    Geliked door 1 persoon

  12. ollieherman zegt:

    Dank voor de nuttige informatie.

    Geliked door 1 persoon

  13. gewoonanneke zegt:

    Nuttige dingen. hoop dat mijn verhuurder ze ook allemaal weet want ze gaan mijn huis energiezuiniger maken eind van het jaar.

    Geliked door 1 persoon

  14. Plato zegt:

    De woningbouwvereniging heeft het kennelijk goed gedaan. Ze hebben de boel hier mooi geïsoleerd zoals jij het beschrijft. Alleen aan vervanging van gas hebben ze nog niets gedaan. Omdat ik ooit zelf mijn CV installatie heb gekocht (om de huur laag te houden) en omdat ik verwacht dat mijn ketel het nog maar een paar jaar uithoudt, zit ik wel vaak te dubben over het vervolg. Misschien dat ik me tegen die tijd maar weer aansluit bij de woningbouwvereniging. Want zo’n warmtepomp is nogal duur. Op mijn vraag of ze ook een extra groep in de stoppenkast plaatsen bij inductie waren ze afwijzend. Nee hoor, daar moet de bewoner zelf voor zorgen. Hmmmm….. ik doe voorlopig helemaal niks.

    Geliked door 1 persoon

  15. Het is een heel gedoe. Hier zal binnen afzienbare tijd het hout stoken worden verboden, en dan zullen wij ook naar iets anders moeten gaan uitkijken. Komt tijd, komt raad… voorlopig doen wij lekker ramen en deuren open als de kachel uit is, en andersom.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.