Nieuw Eten ???

Woorden in de Vrijheidzee
Op een zee van andijvie met stukjes ricotta vaart een halve watermeloen met een kleine kapitein aan boord, gemaakt van Nederlandse kaas, die een trage bemanning aanvoert, gevormd van kalfshersenen gekookt in melk. Een paar centimeter van de boeg staat een rotsig rif van Sienese panforte [zoetig brood uit Siena, red.]. De zee en het schip zijn besprenkeld met kaneel of rode peper.

De Kannibalen Komen in Genève
Een bord van verschillende stukken rauw vlees, waarvan de gasten afsnijden wat ze willen, en waarna ze de stukjes dippen in kleine kommetjes olie, azijn, honing, rode peper, gember, suiker, boter, saffraanrisotto of oude Barolo.

Aerofood: niet voor hongerigen
Een plak venkel, een olijf en een kumquat. Daarbij een stuk karton waarop naast elkaar een stuk fluweel, een stuk zijde en een stuk schuurpapier zijn geplakt – om tijdens het eten aan te voelen. Ondertussen komt er geur van een ventilator (liefst een vliegtuigpropeller) en spuiten obers anjergeur over de gasten, allemaal onder begeleiding van een Wagner opera.

Niet verzonnen, maar letterlijk overgenomen uit wellicht het bizarste kookboek uit de geschiedenis: het Futuristische Kookboek (1930). Geschreven door de Italiaanse futurist Filippo Marinetti, die met zijn kunststroming de nostalgische kijk naar het verleden definitief wilde verleggen naar een heldere blik op de toekomst.

Dit artikel is geschreven door Charlotte Kleyn en is oorspronkelijk verschenen in Archeologie Magazine (nummer 1, 2018 pag. 32-33): Ontdek archeologische vindplaatsen en beleef dé verhalen over opkomst en ondergang van eeuwenoude beschavingen!

Onze eetgewoonten stellen vroegere futuristen waarschijnlijk teleur

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Nieuw Eten ???

  1. Dat is toch allemaal niets voor mij hoor. Ik ben een man van biefstuk met gebakken aardappelen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Morgaine zegt:

    Hahahahahaha, sommige oude kookboeken zijn echt te grappig! Net zoals de serie de (h)eerlijke jaren ’50 nu laat zien, ik leer op het moment heel veel bij! En ja ik weet, jij kijkt nooit tv…

    X

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    ik blijf ook bij mijn eigen menutjes Rob

    HuisHaat groet

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Helemaal de boot gemist dus….

    Geliked door 1 persoon

  5. Dat was de leuke kant van het futurisme. Hun drang naar vernieuwing op vrijwel elk vlak. De minder leuke kant was dat ze achter Mussolini en zijn Fascisten aan liepen en ook geweld en oorlog verheerlijkten. Maar hun schilderijen zijn fantastisch. IK heb een blog over schilderijen; The Paintrist Files. Iets voor de liefhebber misschien.

    Geliked door 1 persoon

  6. Bertie zegt:

    De gerechten zijn grappig beschreven maar geen voer meer voor de huidige futuristen.
    En allicht beter dan het wormengedoe.

    Geliked door 1 persoon

  7. Ik denk dat ik het voorlopig toch maar gewoon liever bij mijn koolhydraatarme dieet houd. :-0

    Geliked door 1 persoon

  8. HesterLeyNel zegt:

    Ek wonder wat sal die skrywer dink as hulle sien wat ons deesdae eet?

    Geliked door 1 persoon

  9. Matroos Beek zegt:

    Wat grappig om te lezen. Ik kan het wel smaken. Zo ver zaten ze er trouwens niet naast. We zijn behoorlijk ver afgeweken van de bron van het voedsel. Hoeveel kinderen weten nog waar het stuk vlees dat op hun bord ligt vandaan komt? Groeien kipfilets aan bomen? Worden gehaktballen gemaakt in een fabriek? Daarover heb ik het trouwens nog maar eens in mijn volgende logje ‘deel 2 van Duifke (op moeders wijze).
    Smakelijke groet!

    Geliked door 1 persoon

  10. Nou, een heldere blik op de toekomst? Bij mij wordt die hierdoor nogal vertroebeld.

  11. Oudmaarnietversleten zegt:

    Grappig! Gelukkig zijn de tijden verandert.

    Geliked door 1 persoon

  12. Bjorn Franke zegt:

    Retrofuturologie is een goede studie voor mensen die achteraf altijd alles beter weten

    Geliked door 2 people

  13. wdfyfe zegt:

    The problem is the future he was talking about is now. cheers

    Geliked door 1 persoon

  14. Aardappel met boerenkool en worst. Zààlig !

    Geliked door 1 persoon

  15. cat zegt:

    I have no idea what you are talking about, friend Rob. Just here to tell you that I am still here. Love, cat.

    Geliked door 1 persoon

  16. ollieherman zegt:

    Heel bijzonder. Nog nooit zoiets gelezen, gegeten of geproefd.

    Geliked door 1 persoon

  17. Plato zegt:

    Ik blijf maar gewoon bij matig, vooral vers, seizoensgebonden en weinig koolhydraten bevattend voedsel, rauw of klaargemaakt in een pan of oven (geen magnetron) met niet teveel vet. En natuurlijk de nodige stappen per dag. Kookboeken heb ik niet meer. Gek he, ik mis ze ook niet.

    Geliked door 1 persoon

  18. Waar haal je het toch elke keer weer vandaan? Je bent een onderwijzer in hart en nieren… Niks voor mij trouwens, al deze rare fratsen. Ik hou het lekker bij ‘onkruid’… 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.