Woorden in de Vrijheidzee
Op een zee van andijvie met stukjes ricotta vaart een halve watermeloen met een kleine kapitein aan boord, gemaakt van Nederlandse kaas, die een trage bemanning aanvoert, gevormd van kalfshersenen gekookt in melk. Een paar centimeter van de boeg staat een rotsig rif van Sienese panforte [zoetig brood uit Siena, red.]. De zee en het schip zijn besprenkeld met kaneel of rode peper.
De Kannibalen Komen in Genève
Een bord van verschillende stukken rauw vlees, waarvan de gasten afsnijden wat ze willen, en waarna ze de stukjes dippen in kleine kommetjes olie, azijn, honing, rode peper, gember, suiker, boter, saffraanrisotto of oude Barolo.
Aerofood: niet voor hongerigen
Een plak venkel, een olijf en een kumquat. Daarbij een stuk karton waarop naast elkaar een stuk fluweel, een stuk zijde en een stuk schuurpapier zijn geplakt – om tijdens het eten aan te voelen. Ondertussen komt er geur van een ventilator (liefst een vliegtuigpropeller) en spuiten obers anjergeur over de gasten, allemaal onder begeleiding van een Wagner opera.
Niet verzonnen, maar letterlijk overgenomen uit wellicht het bizarste kookboek uit de geschiedenis: het Futuristische Kookboek (1930). Geschreven door de Italiaanse futurist Filippo Marinetti, die met zijn kunststroming de nostalgische kijk naar het verleden definitief wilde verleggen naar een heldere blik op de toekomst.
Dit artikel is geschreven door Charlotte Kleyn en is oorspronkelijk verschenen in Archeologie Magazine (nummer 1, 2018 pag. 32-33): Ontdek archeologische vindplaatsen en beleef dé verhalen over opkomst en ondergang van eeuwenoude beschavingen!
Onze eetgewoonten stellen vroegere futuristen waarschijnlijk teleur
Dat is toch allemaal niets voor mij hoor. Ik ben een man van biefstuk met gebakken aardappelen.
LikeGeliked door 1 persoon
Hahahahahaha, sommige oude kookboeken zijn echt te grappig! Net zoals de serie de (h)eerlijke jaren ’50 nu laat zien, ik leer op het moment heel veel bij! En ja ik weet, jij kijkt nooit tv…
X
LikeGeliked door 1 persoon
ik blijf ook bij mijn eigen menutjes Rob
HuisHaat groet
LikeGeliked door 1 persoon
Helemaal de boot gemist dus….
LikeGeliked door 1 persoon
Dat was de leuke kant van het futurisme. Hun drang naar vernieuwing op vrijwel elk vlak. De minder leuke kant was dat ze achter Mussolini en zijn Fascisten aan liepen en ook geweld en oorlog verheerlijkten. Maar hun schilderijen zijn fantastisch. IK heb een blog over schilderijen; The Paintrist Files. Iets voor de liefhebber misschien.
LikeGeliked door 1 persoon
Heb je een linkje?
Vragende groet,
LikeLike
De gerechten zijn grappig beschreven maar geen voer meer voor de huidige futuristen.
En allicht beter dan het wormengedoe.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat ik het voorlopig toch maar gewoon liever bij mijn koolhydraatarme dieet houd. :-0
LikeGeliked door 1 persoon
Ek wonder wat sal die skrywer dink as hulle sien wat ons deesdae eet?
LikeGeliked door 1 persoon
Wat grappig om te lezen. Ik kan het wel smaken. Zo ver zaten ze er trouwens niet naast. We zijn behoorlijk ver afgeweken van de bron van het voedsel. Hoeveel kinderen weten nog waar het stuk vlees dat op hun bord ligt vandaan komt? Groeien kipfilets aan bomen? Worden gehaktballen gemaakt in een fabriek? Daarover heb ik het trouwens nog maar eens in mijn volgende logje ‘deel 2 van Duifke (op moeders wijze).
Smakelijke groet!
LikeGeliked door 1 persoon
Nou, een heldere blik op de toekomst? Bij mij wordt die hierdoor nogal vertroebeld.
Like
Grappig! Gelukkig zijn de tijden verandert.
LikeGeliked door 1 persoon
Retrofuturologie is een goede studie voor mensen die achteraf altijd alles beter weten
LikeGeliked door 2 people
The problem is the future he was talking about is now. cheers
LikeGeliked door 1 persoon
Aardappel met boerenkool en worst. Zààlig !
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker traditioneel
LikeGeliked door 1 persoon
I have no idea what you are talking about, friend Rob. Just here to tell you that I am still here. Love, cat.
LikeGeliked door 1 persoon
This text is just a bit strange …
Nice to read something from you.
Wish you all the best.
Love,
Rob
LikeGeliked door 1 persoon
Heel bijzonder. Nog nooit zoiets gelezen, gegeten of geproefd.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik blijf maar gewoon bij matig, vooral vers, seizoensgebonden en weinig koolhydraten bevattend voedsel, rauw of klaargemaakt in een pan of oven (geen magnetron) met niet teveel vet. En natuurlijk de nodige stappen per dag. Kookboeken heb ik niet meer. Gek he, ik mis ze ook niet.
LikeGeliked door 1 persoon
Waar haal je het toch elke keer weer vandaan? Je bent een onderwijzer in hart en nieren… Niks voor mij trouwens, al deze rare fratsen. Ik hou het lekker bij ‘onkruid’… 😉
LikeGeliked door 1 persoon