NIX

Een tijdje terug las ik een indeling voor de verschillende opeenvolgende generaties. Ik behoor tot de generatie X of NIX,

Waar behoren jullie toe?

Generatie Y, Z en A

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink .

30 reacties op NIX

 1. Matroos Beek zegt:

  Ik ben net als jij een nixer!
  Vrolijke ochtendgroet.

  Geliked door 2 people

 2. KnutzEls zegt:

  Man en ik behoren tot de protestgeneratie.

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik protesteer soms nog steeds hihi
  geniet de dag

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Ik hoor tot de protestgeneratie (geboren tussen 1941 en 1955)
  Mensen uit de protestgeneratie zijn geboren tijdens de babyboom tussen 1941 en 1955 en groeiden op zonder armoede in een tijd van welvaartsstijging.

  Geliked door 1 persoon

  • Jokezelf zegt:

   Ik ben uit 1951, een babyboomster of eentje van de protestgeneratie, maar ik ben wel degelijk in eerste instantie opgegroeid in flinke armoede, zonder dat ik daar overigens last van heb gehad toen. Mijn vader had twee banen en mijn moeder werkte, noodgedwongen, als thuisnaaister.
   Wij aten bijvoorbeeld cacao met suiker op op ons brood met margarine, of we kregen een plakje ‘schuifkaas’ op een dubbele boterham. Soms was er zelfs brood met ‘tevredenheid’. Wij kregen alleen op zondag een klein stukje vlees en met de jus daarvan deden we drie dagen. Daarna maakte mijn moeder lawaaisaus bij de aardappelen en de groente.
   Kleding kregen mijn zusje en ik van oudere nichtjes, of mijn moeder maakte zelf iets van oude kleding van zichzelf of van een lapje van de markt. Een keer per jaar, met Pasen, kregen we nieuwe schoenen.
   Pas halverwege de jaren zestig, nadat mijn jongere zusjes (1960 en 1962) waren geboren begon bij ons thuis de -langzame- welvaartstijging. Wij kregen een grotere nieuwbouwwoning, mijn vader had eindelijk een vaste baan en mijn moeder kreeg ook beter betaald werk buitenshuis. Ze hebben ons allevier kunnen laten studeren dankzij hun harde werken en de toenmalige giften en tegemoetkomingen in de studiekosten. En natuurlijk betaalden mijn ene zus en ik kostgeld toen we eenmaal gingen werken.

   Veel van mijn school- en buurtvriendinnen zaten in hetzelfde schuitje.
   Kortom, het is wat kort door de bocht om te stellen dat de babyboomers/protestgeneratie opgroeide zonder armoede in een tijd van welvaartsstijging. Dat wou ik maar even gezegd hebben.

   Geliked door 3 people

 5. ms zegt:

  Ik ben de uitzondering op de regel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Ik hoor bij de lezers. ☻

  Geliked door 1 persoon

 7. Jan Jaap zegt:

  Hetzelfde als jij: generatie X of Nix. Dat economische verval en die jeugdwerkloosheid herinner ik me nog wel….maar de WW-uitkeringen waren in die tijd nog behoorlijk goed 🙂 .
  De maatschappij was in mijn jeugd nog niet zo door en door vercommercialiseerd als nu. Dat was vroeger beter, verder was het allemaal een beetje grauw in die seventies en eighties, althans in mijn beleving en mijn herinnering.

  Geliked door 1 persoon

 8. Het blijkt dat ook ik een Xtje ben. Geeft niet. Ik heb mezelf echter nooit als een verloren generatie gezien. Misschien dat de tijd in de provincie minder snel gaat dan in de Hoofdstad.

  Geliked door 2 people

 9. Ik ben een babyboomer.

  Geliked door 1 persoon

 10. ollieherman zegt:

  Hier ook een babyboomer alias de protestgeneratie. Mooie tijden meegemaakt, nog genoten van een toffe wereld.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ximaar zegt:

  De geboortegolf van na WO-II duurde tot 1971, dus ben ik een babyboomert. Mijn ouders zijn geboren in de geboortegolf na WO-I. Die was nog wat heftiger, maar daar hoor je nooit over.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ferrara zegt:

  Babyboomer. Het woord onvrede is op mij niet van toepassing. Vergeleken met de jeugd van nu magere jaren gekend, maar heb dat toen niet zo ervaren.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ook ik behoor tot de generatie (NI)X. Ik ben mijn loopbaan begin jaren 80 begonnen te midden van de economische crisis en grote jeugdwerkeloosheid.

  Geliked door 1 persoon

 14. kniepertie zegt:

  Ik ben nix ontevreden ondanks dat ‘k geboren ben in 61 en dus van de NIX-generatie zou zijn. Volgens mij werd onze generatie zo genoemd omdat er nul kansen op werk waren, toen we het daaraan toe hadden, we belandden van de schoolbanken in de jeugdww. Ik ben ook pas in de negentiger jaren, als herintreedster, nota bene, volop gaan werken.

  Geliked door 1 persoon

 15. Plato zegt:

  Ik ben een babyboomer. Maar ik ben niet van het protest. Veel is altijd langs mij heengegaan omdat ik op Amsterdamse avondscholen zat en wel wat anders aan mijn hoofd had om te protesteren. Wel langdurig dienstverband en navenant pensioen. Dus niet te klagen. Maak me wel zorgen om toenemende verrechtsing en intolerantere samenleving. In die zin zie ik de ontwikkeling van de Alfa’s niet als een steun in de rug. Ik denk dat in deze tijd goede voorlichting steeds belangrijker wordt opdat men begrijpt dat ultrarechts geen voorwaarde is voor een sociale, warme samenleving.

  Geliked door 1 persoon

 16. Villasappho zegt:

  Ik voel me nergens toe aangesproken, de beschrijving klopt bij mij nergens.

  Geliked door 1 persoon

 17. carel zegt:

  Duidelijk een babyboomer. 1948 geboren. En, als late babyboomer is de protestgeneratie wel aan mij besteed geweest. De wederopbouw had zijn vruchten afgeworpen en wij gingen onze eigen weg zoekem

  Geliked door 1 persoon

 18. Bjorn Franke zegt:

  Ik hoor volgens mij bij Y. Voor de rest ben ik gezond 😉

  Geliked door 1 persoon

 19. Rianne zegt:

  Ik ben er een van generatie x… Je weet wel… Die generatie van Marie wordt wijzer. Maar ook de generatie die eerst te kampen had met jeugdwerkeloosheid, en daarna met het ophogen van de pensioenleeftijd… Om over het afschaffen van allerlei vervroegde uittredingsmogelijkheden nog maar te zwijgen.

  Gelukkig is het leven niet helemaal kommer en kwel..

  Geliked door 1 persoon

 20. gewoonanneke zegt:

  Ik hoor bij de babyboomers maar ik herken mezelf niet in de omschrijving ….kan natuurlijk niet een hele generatie die hetzelfde zou zijn……..

  Geliked door 1 persoon

 21. wdfyfe zegt:

  I’m from the last gasps of the Baby Boom and some days I feel it. cheers

  Geliked door 1 persoon

 22. Willem zegt:

  Indelen in hokjes, ook als je dat anders noemt, is en blijft gevaarlijk en slaat als regel nergens op.
  Een Limburger schijnt per definitie een domme bierdrinkende lolbroek te zijn, een Fries is een stijfkop, een Amsterdammer is een slimmerik, een Rotterdammer is een harde werker, een Drent is een domme boer, een vrouw is een emotioneel wezen, een man is een rationeel wezen. Zomaar een stelletje vooroordelen die, helaas ook vrij breed gedragen worden.
  Omdat ik in 1944 geboren ben, zou het dus zo zijn dat ik opgegroeid ben zonder armoede. Voor mezelf geldt dat inderdaad. Ik ben zonder armoede mijn kinderjaren doorgekomen, tenminste afgemeten aan de omgeving, want daar leefden wel degelijk mensen die elke week wel een stukje week tekort kwamen. Maar ik wil ook opmerken dat armoede en rijkdom een relatief begrip is.

  Geliked door 1 persoon

 23. Morgaine zegt:

  Whahahaha, de laatste zin… ik ben al een generatie verder…. en oma dus…

  ragmatische generatie (geboren tussen 1971 en 1985)
  De pragmatische generatie betreft veelal de kinderen van de protestgeneratie, geboren tussen 1971 en 1985. Zij werden vrijgelaten in hun keuzes, hadden veel mogelijkheden en zelfontplooiing stond centraal. Levensgeluk, ‘Je eigen ding doen’ en jezelf zijn werden de belangrijkste waarden. Deze generatie wordt ook de patatgeneratie genoemd, want door de onderhandelingscultuur en het gebrek aan dwang en verplichtingen verviel een deel van de jongeren snel in passiviteit. Mensen uit deze generatie hebben inmiddels volop zelf kinderen op de basis- en middelbare school.

  X

  Geliked door 1 persoon

 24. Spontanity zegt:

  Ik hou het op X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.