Kritische No(o)t(en)boom

Met mijn vrienden raap ik elk jaar walnoten. Er staan nogal veel walnoten in mijn buurt. Deze bomen doen het goed! Voor iedereen die deze bomen weet te staan zijn er elk jaar weer genoeg walnoten. De oudere Beuken hebben mastjaren. Mastjaar; een benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel meer vrucht dragen dan gemiddeld. Een mastjaar komt voor bijvoorbeeld beuken, eiken en kastanjes ongeveer eens in de vier jaar voor. Maar bij de walnoot wordt het aantal noten elk jaar alleen maar groter.

Er is twee laantjes van Walnoten. En in het plantsoen tussen deze twee walnotenlaantjes staat een kleine groep van Walnotenbomen. Beiden zijn mij even lief.

Nu worden er heel veel nieuwe bomen aangeplant. De verdwenen bomen van het vroegere Bijlmerpark zijn her en der in Amsterdam-ZuidOost door andere bomen vervangen. Vanweg de aanleg van de Gaasperdammertunnel krijgt het stadsdeel ook heel veel nieuwe bomen. En als kadootje van de overheid mag elke inwoner gratis een zelf gekozen boom laten aanplanten. Alle nieuwe bomen hebben bij aanplant al meteen een mooi formaat.

Mijn kritische noot; overzicht, een plan, een visie ontbreekt jammer genoeg. Het is teveel een bijzondere postzegelverzameling aan het worden. De Bijlmerdreef is in een statige allee veranderd door een dubbele rij aan monumentale platanen. Maar op andere plekken wordt juist de regelmaat van een mooie bomenrij onderbroken door afwijkende nieuwe boomsoorten. Juist in de stad Amsterdam is heel veel kennis over bomen aanwezig. Jammer genoeg ontbeert het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost een goede visie op bomen en een professioneel Bomenstructuurplan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Kritische No(o)t(en)boom

  1. fialas zegt:

    ik ken de situatie ter plaatse niet, maar ben het met je een, Stasdeel Oost moet kennis nemen van de kennis van kenners.

    Geliked door 1 persoon

  2. fialas zegt:

    ik heb zelf een noteboon,opgekweekt uit een door de eekhoorn begraven walnoot. Als ik de loten die ontspruiten door de ijver van de eekhoorns niet uittrek dan zou mijn tuin inmiddels vol notenbomen staan. In de Franse tijd hebben de dorpelingen nog flink verdiend aan al die walnootbomen, het hout is prima geschikt voor het maken van geweerkolven.Vertel het maar niet verder.

    Geliked door 2 people

  3. Zo’n walnotenboom zou mij ook wel passen sinds walnoten zijn aanbevolen door mijn diëtiste.
    Over de problematiek m.b.t. verdeling van bomen daar bij jullie laat ik me verder niet uit. Ik ken de situatie nu eenmaal niet. Hopelijk pakt het uiteindelijk toch nog goed uit.

    Geliked door 1 persoon

  4. basdew1922 zegt:

    Ik ben groot voorstander van het aanplanten van fruit- en notenbomen in de publieke ruimte.

    Geliked door 1 persoon

  5. Matroos Beek zegt:

    Notenbomen groeien traag. Het is een oefening in geduld. Alleen al daarvoor vind ik het goed dat ze worden aangeplant.
    Rustige vrijdaggroet.

    Geliked door 1 persoon

  6. Karel zegt:

    ha die Rob
    je zou toch zeggen , dat de bomen kennis van de stad ook van toepassing is op het stadsdeel Bijlmer , of zitten er daar weer enkele te slapen 😦
    in en rond Hilversum staan vele bomen , gelukkig , maar of er ook ergens walnoot bomen staan zou ik niet weten

    ja Vlissingen is een bezoek zeker waard , maar ook Middelburg , alwaar ik donderdag een KM of 9 door zwierf 🙂 , echte aanraders

    wandel groet

    Geliked door 1 persoon

  7. Bertie zegt:

    De situatie daar ken ik ook niet maar ik begrijp wat je bedoelt.
    Misschien is dit juist de opzet? Een popi-bomenplan, eens wat anders?

    Geliked door 1 persoon

  8. Sjoerd zegt:

    Zolang ze geen uitheemse bomen planten vind ik het prima.

    Geliked door 1 persoon

  9. KnutzEls zegt:

    Walnoten kregen wij van zwager, die in zijn buurt raapte. Dozen vol, eerst droen en dan kraken. Heel wat werk maar ik vind ze heerlijk en ze zijn vaak in gerechten te gebruiken. Al die variatie is wel goed voor de natuur, maar het mag geen zooitje worden.

    Geliked door 1 persoon

  10. joke_dev zegt:

    Denk dat het niet alleen bij jullie is. Een walnotenboom stond er vroeger ook in onze tuin. En maar noten rapen als kind! En eten. Als je er teveel in één keer van eet kan je keelpijn krijgen en daar konden we weg mee als kind 🙂

    Geliked door 1 persoon

  11. en zelf die visie schrijven voor je stad, lijkt je dat wat?

    Like

  12. Ai, ai, platanen… Begint als zeer mooie bomen met een kleurrijke stam, maar na enkele jaren reeds worden het bijna onbeheersbare reuzen die heel wat onderhoud vergen.

    Like

  13. Rebbeltje zegt:

    Als kind miest ik het doen met overhangende takken en daar de noten weghalen..maar oweeals de eigenaar dat zag haha
    Toch aten we altijd noten als ze er waren 🙂
    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  14. Willem zegt:

    Mijn herinneringen aan notenbomen zijn vooral uit mijn jeugd en betreffen vooral hazelnoten aan de bosrand en de walnotenboom in de hof van mijn geboortehuis. In die hof,- de grond rondom de boerderij noemden wij de hof-, stond, naast veel fruitbomen, ook een walnotenboom. Volgens mijn opa, (geb.1881) had zijn vader of grootvader die boom geplant. Dat detail boeide mij als kind niet erg en weet het daarom waarschijnlijk niet precies meer, maar later vond ik dat eindeloos intrigerend. Hoe was mijn over(over)grootvader op de gedachte gekomen om op zijn erf een walnotenboom te planten. Dat was in zijn tijd een exoot van het zuiverste water in die tijd. Niemand in de verre omtrek had een walnotenboom en wij hadden er eentje op het erf staan die in het najaar meer dan een mudzak noten gaf en in de deels holle stam zat ook nog jaar-op-jaar een bijennest.
    Ben enige jaren geleden nog in mijn geboortedorp geweest. De monumentale boerderij is in de jaren ’70 al verplaatst naar een monumentendorp en het bijbehorende erf was aangekocht door de buurman die alle fruitbomen had gekapt, maar de inmiddels monumentale walnotenboom had laten staan en er zelfs een boomdeskundige bijgehaald had. Het bijennest was wel verdwenen.

    Geliked door 1 persoon

  15. Morgaine zegt:

    Een beetje net als bij mij in het kleine muzenparkje… van alles wat, en waar overigens alweer… een boom verplaatst is, ze blijven aan de gang, zo kan de boom nooit goed wortelen natuurlijk… en ik snap ook niet waarom…

    X

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Oh dat lijkt me heerlijk van die notenbomen en ze dan ook kunnen rapen. Ik zie alleen lege doppen van de vogels die ze op mijn dak kapot tikken op de schoorsteen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.