Caster Semenya

Of het nu om kracht, snelheid, uithoudingsvermogen of techniek gaat, doping wordt in heel veel sporten gebruikt. Vaak heb ik het idee dat het om creatief gebruik maken van medische kennis gaat. Over de risico’s voor de gebruikers wordft weinig gesproken. Al verbaas ik mij soms over vroege en/of onverwachte sterfgevallen bij topsporters. Tegelijkertijd vraag ik mij af of topsport wel zo gezond is …

In het geval van Caster Semenya is er iets anders aan de hand. Deze vrouw wordt gedwongen om een vorm van “negatieve” doping te gebruiken.

Caster Semnya heeft een Y-chromosoom of een SRY-gen. Tests geven aan dat Semenya drie keer zoveel lichaamseigen testosteron als de gemiddelde vrouw. Lichaamseigen is voor mij het sleutelwoord. Zij sleutelt dus niet aan haar lichaam om betere prestaties te krijgen. Als vrouw is zij gewoon een uitzondering. Zoals alle topsporters uitzonderlijke eigenschappen hebben en bijzondere prestaties leveren.

In de Nederlandse geschiedenis is hier een ander voorbeeld van. Foekje Dillema is indertijd kapot gemaakt door het onbegrip voor haar vrouw zijn.

Vreemd want in mijn ogen verdienen topsporters vooral respect voor hun toewijding aan hun sport en hun prestaties.

Technisch sleutelen aan hun prestaties door gebruik van medicamenten is in mijn ogen altijd doping. Welk doel het gebruik van de medicamenten dan ook heeft.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Foekje_Dillema

https://nl.wikipedia.org/wiki/Caster_Semenya

https://historiek.net/caster-semenya-en-de-geschiedenis-van-testen-voor-intersekse-atleten/102600/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=nbrief-wk19-2019

 

 

Advertenties

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Caster Semenya

 1. Bertie zegt:

  Ik las het al. Ook over Foekje Dillema.
  Je zult maar behept zijn met dit, anderzijds kan ik me de redenering ook begrijpen. Medesportsters hebben weinig kansen met deze vrouwen als rivale.

  Like

 2. Suskeblogt zegt:

  Topsport is helemaal niet gezond. Je lichaam tot het uiterste drijven eist vroeg of laat zijn tol.
  Over doping las ik ooit eens de vraag aan een topsporter of hij destijds “iets” genomen had. “Niets wat in die tjid verboden was”. was zijn antwoord. Dit ging terug tot begin jaren ’70.

  Liked by 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De spelregels veranderen inderdaad. Veel is ook een onderlinge wedstrijd van de sportartsen.

   Voor deze vrouw hoop ik dat zij niet uitgesloten wordt en dat zij geen verplichte medicatie moet gaan gebruiken.

   Genderpolitiek moet respectvoller voor elk individu zijn.

   Vriendelijke groet,

   Liked by 1 persoon

 3. terrebel zegt:

  Elk mens is nu eenmaal anders. Zo heeft Pieter van den Hoogenband van nature een deuk in zijn rug die hem net iets sneller in het water maakt dan sporters die net zo hard trainen. Als de internationale sportfederatie consequent zou zijn zou Pieter gedwongen moeten worden zijn rug operatief rechter te laten zetten. Mij lijkt het niet tof om te leven in een wereld waarin iedereen gelijk is. Wij zijn nu eenmaal allemaal anders. Maar wel gelijkwaardig.

  Liked by 1 persoon

  • Willem zegt:

   Exact hetzelfde zat ik ook te bedenken. Iemand die excelleert in iets, sport of op een ander gebied, heeft bijna per definitie een afwijking ten opzichte van het gemiddelde. Iemand met een hoog IQ, hoeft toch ook niet kunstmatig dommer gemaakt te worden tot het niveau van de ‘gemiddelde mens’. Hierbij wil ik wel opmerken dat ‘gemiddeld’ een begrip is waar weinigen aan voldoen. Een tweede opmerking die ik wil maken is dat de behoefte om een ‘standaardmens’ te creëren ziekelijke vormen aan begint te namen.
   Ben Johnson kon ook alleen maar excelleren in de sprint omdat hij er de ‘juiste’ spieropbouw voor had, maar kon bij wijze van spreken nog geen deuk in een pakje boter slaan als het op de lange afstand aankwam. Voor Emile Zatopek daarentegen gold het omgekeerde. Hij was goed op de lange afstand omdat hij juist daarvoor de juiste spieropbouw had.
   De medailles van alle topsporters dan maar terugvorderen omdat bij iedereen wel een afwijking ten opzichte van het ‘normale’ te vinden is.
   Ik vind dat deze dame Semenya groot onrecht aangedaan wordt door de internationale sportbond.
   Over het al of niet gezond zijn van topsport; ik heb er mijn twijfels bij. Met verantwoord bewegen is niks mis, maar keer-op-keer je grenzen oprekken en / of overschrijden lijkt me ongezond.

   Liked by 3 people

 4. Rob Alberts zegt:

  Aj, het voorbeeld van die kromme rug kende ik niet.

  Bij jouw slotregels sluit ik mij graag aan.
  Je benoemt hiermee precies de bedoeling van mijn blogpost.

  Instemmende groet,

  Liked by 1 persoon

 5. Karel zegt:

  ha die Rob
  het verhaal van Foekje is mij bekend , en ja er zullen er meer zijn met deze andere lichaams eigenschap , er om gestraft te worden is in mijn ogen niet goed

  Liked by 1 persoon

 6. Lijkt me een spelletje ‘zeulen met de gezondheid’.

  Like

 7. HesterLeyNel zegt:

  Dis baie hartseer – aan die een kant verstaan ’n mens dat ander vroueatlete ongelukkig is omdat hulle nie met Semenya kan meeding nie; aan die ander kant beskou ek nie die voordeel wat haar fisiese toestand bied as “onregverdig” nie. Die IAAF het nie die morele reg om hier in te meng en moontlik ’n gesondheidsprobleem te skep nie.

  Liked by 2 people

 8. Happy Hulk zegt:

  Ook wij Hulken worden nauwlettend in de gaten gehouden.
  Moest niet mogen!

  Liked by 2 people

 9. Sjoerd zegt:

  Naar mijn idee is topsport nooit gezond. En dat is doping ook niet. Als je vrouwen mannen samen laat sporten maakt het niet uit welk chomosoom de boosdoener is. Ik weet dat ik wat op me afroep als ik over emancipatie in de sport begin, dus laten we dat maar achterwege…

  Liked by 1 persoon

 10. Villasappho zegt:

  Ik heb het een beetje gevolgd. Ik hoop dat ze haar niet ook kapot maken.

  Liked by 1 persoon

 11. Morgaine zegt:

  Topsporters liggen het meest vaak in het ziekenhuis met hart problemen, meer nog dan de gewone mens, maar ja.. dat mag je niet naar buiten brengen natuurlijk die cijfers.. maar helaas, heb te vaak zien gebeuren als ik er zelf zat voor iemand anders, wat er dan binnen komt.. van die zogenaamde topsporters…

  X

  Liked by 1 persoon

 12. Dat gedoe met Foekje Dillema en ‘onze’ fanny is inderdaad ook zo’n geval, maar nooit zo in de publiciteit gekomen als nu rond Semenya. Zullen we te lange basketballers ook maar eens krimphormonen gaan toedienen zodat ze niet boven de 2,05 meter uit kunnen komen? Want te lang zijn is natuurlijk niet eerlijk!

  Liked by 1 persoon

  • Willem zegt:

   Weet waar je aan begint als je basketballers krimphormonen wilt geven. Wat doe je met zwemmers die een grotere schoenmaat hebben dan pakweg 46, of hardlopers die de vastgestelde beenlengte overschrijden, denksporters met een meer dan bovengemiddeld IQ. Zo valt er nog veel meer te bedenken. Maar voor alles zal per tak van sport voor elke deelnemer tot in detail vastgelegd moeten worden aan welke eisen hij/zij moet voldoen.
   Mijn inschatting is dat ik ruim over de 100 moet worden, – ik ben nu 75-, wil ik dit nog meemaken, want ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat in de hogere bestuurslagen, van vrijwel alle geledingen in de maatschappij, het boerenverstand steeds zeldzamer wordt.

   Liked by 1 persoon

 13. perdebytjie zegt:

  Ek voel baie kwaad omdat sy so verneder word. As daar regverdigheid in sport wil wees, moet alle mans wat deelneem, ook getoets word vir te veel testoteroon en ook op medikasie gesit word om die vlakke af te bring. Alleen dan, sal die speelvlak gelyk wees. Daar is baie vroue soos Caster, wat nie aan sport deelneem nie. Sy oefen hard en met toewyding en verdien nie sulke vernederende behandeling nie!

  Liked by 1 persoon

 14. Interessant onderwerp roer je hier aan. Je zult maar zo geboren worden… Gelukkig is er nu meer over dit fenomeen bekend dan vroeger. Maar: topsport vind ik lichamelijk ongezond, de toewijding eraan kan ik zeker wel waardering voor opbrengen.

  Liked by 1 persoon

 15. Nicole Orriëns zegt:

  Ik kende het verhaal van deze sportster niet, maar het klinkt wel bijzonder. Goed dat ze haar voordeel doet met de manier waarop haar lichaam in elkaar zit.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.