Mythen, legendes en heldendichten

In mijn eigen schooltijd heb ik een veel begrippen moeten leren. Het meeste ben ik weer vergeten. Zoals ik meer ben vergeten dan dat wat ik wel heb onthouden.

Daarentegen kan ik weer wel genieten van een goed verhaal. Bij welke categorie zo’n goed verhaal hoort weet ik meestal niet ….

http://www.wereldverteldag.nl/blog/186-mythes-legendes-en-heldendichten

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Mythen, legendes en heldendichten

  1. Als je op school geleerde dingen niet in de praktijk brengt gaat het heel snel verloren. Ik heb 3 jaar Frans gehad op school maar toen ik een paar jaar geleden in Frankrijk was bleek dat er nagenoeg niets is blijven hangen. Jammer maar zo gaat het. Je hebt nu eenmaal niet genoeg geheugen cellen om alles voor altijd op te kunnen slaan. Misschien is het ook maar beter zo.

    Geliked door 1 persoon

  2. fialas zegt:

    het is in onze familie een leuk tijdverdrijf om opvallende figuren van het heden te verwerken in een sage of legende. Rijp en groen, ik noem er een paar: Lieve Mona,Thierry Baudet, de Carolien van Rutte, Greet Hofmans, drs.P., Kees en Wim, Rutte himself, de prinsen Bernhard (senior en junior), Karim Abdollah, Gerrit de stotteraar, Fedde Schurer (van de Friese Koerier door wiens gedram het Fries tot taal is bevorderd), de zwemmende Maarten en dan meteen de vliegende huisvrouw Fanny Blankers-Koen, Max Verstappen (die gaat ook zo hard), Tom Dumoulin met zijn splinter en tot slot de nu reeds heilig verklaarde burgemeester Van der Laan die Amsterdam een lieve stad vond. Een kleurrijk gezelschap, als ik het talent had dan zou ik ze allemaal samen verwerken in een heldenepos.

    Geliked door 1 persoon

  3. Suskeblogt zegt:

    Het is jammer dat we al die verhalen, legendes etc. niet kunnen onthouden. Opnieuw lezen zal ik misschien ooit doen als ik niet meer uit mijn zetel geraak.

    Geliked door 1 persoon

  4. Karel zegt:

    er zijn te veel legendes en sagen om allemaal te onthouden
    en er komen er als ik bij fialas lees dagelijks bij
    ik maak m’nm eigen herinneringen wel

    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Bertie zegt:

    Dat zijn heel mooie verhalen, op deze manier leerden wij het Nieuwe Testament.
    Alles onthouden lukt niet, een paar dingen vergeet ik sowieso liever.☻

    Geliked door 1 persoon

  6. Volens mij hebben velen van ons op school niet alleen de verkeerde dingen geleerd, maar we hebben ze vooral ook op een verkeerde manier geleerd …

    Geliked door 1 persoon

  7. Zolang je de meest gekke dingen maar onthoudt ben je goed bezig!

    Geliked door 1 persoon

  8. dat geldt voor iedereen…

    begrijpelijk als je rekening houdt met de snelheid dat alles verandert

    en sommige dingen maken ze ons niet meer wijs

    Geliked door 1 persoon

  9. Villasappho zegt:

    Twee jaar Duits en ik spreek er niks meer van. En dan de kundes nog alles is weg. Sages enzovoorts zijn me wat te oud. Das meer m’n vaders smaak.

    Geliked door 1 persoon

  10. Matroos Beek zegt:

    Ik hield op school meest van de legenden. Toen je mij onlangs de legende zond over mijn familienaam, kon mijn geluk niet op. Nooit geweten dat zowel mijn voor- als familienaam verwijzen naar een legende. Ik voel mij gezegend, om het uit te drukken met woorden die passen in de context van een legende.
    Gezegende groet.

    Geliked door 1 persoon

  11. leerzaam blog: de legendes, mythen en sagen brachten de normen en waarden over van de gemeenschap op de individuen. Tegenwoordig heeft de gemeenschap het individu in de steek gelaten. Vroeger was de arbeider van Eternit in Goor nog van Eternit in Goor, nu is hij vanzich zelf, dat probeert men hem wijs te maken.

    De verhalen van Thomas Pannenkoek in zijn vroegere werksituatie hebben meer met de gemeenschap te maken dan zijn verhalen nu met de medische wereld, dat is al meer individualistisch, doch gelukkig nog veel meer ´legendarisch´ dan de verhalen van Koen in Maputo, Daar speelt aleen zijn indivdu nog een eenzame rol, kijk hoe ik over kom, in plaats van kijk naar onze gemeenschap. Binnenkort maak ik daar een apart verhaaltje over.

    Like

  12. bentenge zegt:

    Zalig ! Gelukkig zijn e rgenoeg geschriften om wat we vergeten snel terug te brengen (als we dat willen).

    Geliked door 1 persoon

  13. Spontanity zegt:

    Oh ja, ik ben ook veel vergeten, maar leer ook nog veel bij!

    Geliked door 1 persoon

  14. gewoonanneke zegt:

    Wij hadden een leraar geschiedenis die zo prachtig kon vertellen vooral mythes en sages daardoor is er ook veel blijven hangen……

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.