Chronisch ziek zijn

In mijn jeugd hebben vooral mijn ouders geworsteld met mijn chronische aandoeningen. Over mijn hoofd en achter mijn rug om voerden zij talloze gesprekken met medici en leerkrachten. Als puber was ik daarna vooral opstandig en niet bereikbaar.

De mensvriendelijke en persoonlijke benadering die ik nu ervaar bij medici  heb ik als kind node gemist.

Met mijn chronische ziek zijn en het daarbij horende schoolverzuim heb ik op mijn manier mijn toekomst kunnen opbouwen.

Als docend en mentor in het vo laat ik de regie van de schoolloopbaan van een chronisch zieke leerling vooral bij de leerling. Waarbij ik binnen de schoolorganisatie wel eis dat ik volledig op de hoogte ben de medische informatie van mijn leerlingen. In dat laatste falen jammer genoeg de meeste scholen!

Start elk schooljaar ontbreekt het vaak aan de benodigde info bij lesgevenden. Bij lerarenopledingen is hier geen of te weinig aandacht voor. ( 17,4% van jongeren heeft een chronische ziekte. Dat zijn 3 leerlingen per reguliere klas. ) Eind schooljaar wordt vaak vergeten om de relevante informatie vast te leggen. De onzin over werkdruk en privacy is hierbij zeer storend. Op maat oplossingen zijn vaak simpel en eenvoudig. Jammer genoeg zitten scholen teveel vast in protocollen en onzin afspraken. Juist het begrip en de steun van klasgenoten geven kansen en mogelijkheden. En ook protocollen en onzin afspraken hebben voldoende rek om een chronische ziek leerling kansen en mogelijkheden te geven!

Gelukkig komt er nu een Schoolgids met tips en tricks voor de chronische zieke leerling, de ouder en de school. Hieronder een paar plussen minnen uit de concept tekst van deze schoolgids;

Graag: Begrip voor me hebben. Kijk naar mij niet naar mijn aandoening. Zie mijn kwaliteiten, niet mijn beperkingen. Het respecteren als ik aangeef dat iets niet gaat. Het respecteren als ik iets zelf wil doen en me vertrouwen geven dat ik iets zelf kan. Me mijn rust gunnen als ik aangeef dat ik die nodig heb. Voor me opkomen wanneer er geen begrip is voor mijn aandoening of als ik afwezig ben.

Liever niet: Vraag me niet de hele tijd hoe het met me gaat. Dat geef ik zelf wel aan. Houd geen rekening met me als ik er niet om vraag. Werk afhankelijkheid niet in de hand, want daarmee ondermijn je de dingen die ik juist wel kan. Dus laat me dingen in mijn eentje doen. Niet dwingend zijn. Nee is nee, niet pushen. Niet doordrammen: “Kun je dat echt niet?” Niet vragen of ik al weet of ik iets wel of niet kan of ga doen.

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Chronisch ziek zijn

 1. shivatje zegt:

  Iedereen verdient zijn kansen. Spijtig genoeg moet er soms spreekwoordelijk voor gevochten worden.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 2. careldem zegt:

  ik zou zeggen, open deuren, die tips. Maar kennelijk werkt dat niet overal zo

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Het kan anders, weet ik uit ervaring met de scholen van eigen kinderen maar ook toen waren niet alle leerkrachten geïnteresseerd.
  Klakkeloos regels opvolgen, dat was/is het makkelijkst.
  Jammer. Juist bij het onderwijs verwacht je iets beters, ze gaan toch het vak in uit liefde voor kinderen? (zegt men) Dat zou je soms met een korrel zout nemen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Zou niet nodig moeten zijn…een beetje menselijke interesse doet al wonderen

  Geliked door 1 persoon

 5. Als ik lees hoe moeilijk het blijkbaar is om iets eenvoudigs ook eenvoudig te regelen, kun je bijna niet anders dan concluderen dat onze wereld eigenlijk chronisch ziek is.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Volgens mij moet je van de klas een team maken waarin de kinderen voor elkaar opkomen. De leraar is dan de coach die kan bijsturen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Het is inderdaad telkens weer verbazingwekkend hoe leerlingen voor elkaar opkomen en elkaar helpen. Verstikkende schoolregels maken het voor chronisch zieke leerlingen nog moeilijker ….

   Stille groet,

   Like

 7. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik sluit mij aan bij Toos en Sjoerd

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Oudmaarnietversleten zegt:

  Erg dat er zo weinig aandacht voor is.

  Geliked door 1 persoon

 9. joke_dev zegt:

  Knap wat je gerealiseerd hebt en waar je nog allemaal aan werkt!

  Geliked door 1 persoon

 10. Morgaine zegt:

  Geen idee voor het nu, gezien ikzelf gezond was toen ik op school zat nog, de paar die iets hadden, werd zeker rekening mee gehouden en werd geholpen door ons aan alle kanten, werd ook gestimuleerd, er te zijn als….

  Mijn dochter zat op een astma vriendelijke school, kortom leraren wisten alles en je gaf dus de inhalers mee, kortom… ik weet niet beter of scholen houden juist rekening met, en toen ze tiener werd, tsjah… wilde ze niet dat men het wist inderdaad, hahaha toen heeft ze dat zelf opgelost, maar zat ook naast huis op school eigenlijk, dus dat kon ook…

  X

  Geliked door 1 persoon

 11. Rimpelingen zegt:

  Vandaar je engagement voor alles en iedereen!

  Geliked door 1 persoon

 12. Uit mijn eigen schooltijd kan ik me niemand herinneren die chronisch ziek was. Mogelijk ook omdat mensen het niet wilden weten. Mooie tips en die zijn niet bedacht, maar inderdaad uit jouw ervaring ontstaan!

  Geliked door 1 persoon

 13. Ezelgedachten zegt:

  Zo’n handboek is toch een gat in de markt. Vreemd dat dit nog niet eerder is gemaakt. Zelfs in diverse cursussen kreeg ik weinig info over dit onderwerp.

  Geliked door 1 persoon

 14. waar moet ik aan denken als je ‘chronisch ziek’ schrijft? Noem je doofheid ook ´´chronisch ziek´´?

  Like

 15. Karel zegt:

  ja Rob
  ik krijg een gedegen rondleiding van wat lieve mensen die er enkele malen in de week komen , en zij bezoeken altijd ff de vlinders 🙂 , wordt een mooi dagje uit
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 16. gewoonanneke zegt:

  Denk dat jouw ouders het destijds ook met de beste bedoelingen gedaan hebben. De tijden waren toen ook anders. Over die dingen werd minder gepraat. Maar wel goed dat het nu anders gaat (of zou moeten gaan).

  Geliked door 1 persoon

 17. Spontanity zegt:

  Ik heb op een school voor doven en slechthorenden gezeten.
  Dat was goed.
  Maar beschouw het niet als chronisch ziek zijn.
  Of zit ik er nu naast?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Voor slechthorenden en doven kan er veel meer in het onderwijs gedaan worden.
   Ik voel mij als slechthorende niet een chronisch zieke.
   Maar mijn long- en ademhalingsproblemen vallen voor mij wel onder een chronische ziekte.

   Stille groet,

   Like

 18. Shenur zegt:

  Chronische aandoeningen hebben is heel vervelend. Ik heb er ook last van. Ik merk dat mensen dan je kwaliteiten ineens niet meer zien.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.