Voedselbos Amsterdam-ZuidOost

Tijdens de Kraaiennest-week We Make The City krijg ik een rondleiding door het Voedselbos in de K-buurt. Lopend van de openbare moestuin op het Krimperplein liepen wij naar Laag Kouwenoord. De moestuin wordt onderhouden door een groep Ghanese Vrouwen. En de tuin ligt er mooi en eetbaar bij. Langs de Honingraatflats van het Beschermde Bijlmermuseum, het Bijlmermonument, de Grubbezee en de openbare atletiekbaan Kraaiennest, de moestuin van de klusflat Kleiburg komen we bij de torenflat Kouwenoord.

Er zijn fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en groenten aangeplant en gezaaid. Maar er zijn ook nog prachtige plannen die dit jaar nog gerealiseerd worden door de  vrijwilligers uit de K-buurt.

De Gemeente Amsterdam, het stadsdeel Amsterdam-ZuidOost, de mensen van Urbaniahoeve en de vrijwilligers van het voedselbos Amsterdam-ZuidOost hebben de handen ineen geslagen. Met banners aan dikke bomen geknoopt in het Engels, Sranan tongo, Twi en Engels werd de wandelroute verduidelijkt. Natuurlijk is de subsidie van de gemeente belangrijk in dit project. Maar het denkwerk en het handenwerk is van de mensen van Urbaniahoeve en de vrijwilligers van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost.

De banners zijn afgelopen weekend in Kantershof opgehangen. Van de torenflat Kouwenoord en de nieuwe wijk Laag Kouwenoord is Kantershof een logische volgende stap. Ik ben dan ook benieuwd naar de reacties van mijn buren in Kantershof.

Gelukkig worden de lokale groenambtenaren ook wakker geschud. De leidinggevenden hebben de groenarbeiders ( van het stadsdeel en van de aannemers ) nog niet geinfomeerd. En bij al die nieuwe, groene aanplant is dat toch wel van levensbelang. De aanplant van fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en groenten moet natuurlijk niet verkeerd gekapt, gesnoeid of gemaaid worden …

Op de website voor de K-buurt staat een mooi artikel van een van de vrijwilligers van het Voedselbos:

Stel je voor…een Voedselbos in Kantershof

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, gezondheid, Kinderen, Natuur, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Voedselbos Amsterdam-ZuidOost

 1. basdew1922 zegt:

  Ik ben er groot voorstander van om fruit- en notenbomen te planten in stedelijke gebieden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja houd die gemeente ambtenaren goed in de gaten
  die maaien en kappen veel te vroeg en veel te veel
  waarom al die verschillende talen
  ik zou het , het mooiste vinden als al deze mensen onze taal zouden leren , toch
  daar moeten de gemeente ambtenaren zich maar over buigen

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Eens te meer een prachtig initiatief.
  Wat die Ghanese dames presteren is bewonderenswaardig.

  Geliked door 1 persoon

 4. Morgaine zegt:

  Hazelnoten staan hier gewoon in de straten aan de overkant, woonwijk dus, voor de deuren in de plantsoenen, en elders weer tamme kastanjes, en dat is niet eens om het te gebruiken, maar gewoon ooit zo bedacht, en trust me, vooral waar de hazelnoten staan, zijn de bewoners niet blij mee, als dat valt hebben ze er last van op de parkeerplaatsen waar ze namelijk naast staan….

  Er is altijd iets, mooi dat het daar iets anders gaat, en hier doen ze juist van die kruidentuinen of oude planten en bloemen families in parken aanleggen waar je verder weinig mee kunt, maar wel veel vlinders en bijen aantrekt.

  x

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Het idee is mooi, ik ben benieuwd hoe het uitpakt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Er zullen er altijd zijn die het maar niks vinden , maar gewoon genieten van al de aanplant en de rest voor lief nemen
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 7. fialas zegt:

  ik heb rondom de tuin eekhoorns, die in de herfst van alles planten, walnoten, hazelnoten, eikels en kastanjes….en ik alle zomers maar al die boomspruiten uittrekken. ik bedoel maar, hebben jullie daar in Zuid-Oost eekhoorns?

  Geliked door 1 persoon

 8. Plato zegt:

  Geweldige initiatieven daar. Heel anders dan het oer-oorspronkelijke plan voor de Bijlmer. Maar veel leuker en nuttiger. Ik stond in gedachten even stil bij die Afrikaanse vrouwen. Daar in Ghana en omstreken moet met hard werken om een plantje in leven te houden, het is hakken en afzien in de brandende zon. En hier doen we het zo maar uit overtuiging en liefhebberij, met de supermarkt op enige afstand en met al die ontwikkelingen waarin de natuur je nog aardig kan verrassen bij de aanwas van dier en plant. Zo leuk allemaal.

  Geliked door 1 persoon

 9. Iwan zegt:

  Een must. Ben zelf ook opgegroeid met noten en fruit plukken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Geweldig initiatief, hou ons op de hoogte!.

  Geliked door 1 persoon

 11. Sjoerd zegt:

  Als je met een beetje beleid aanplant moet dat toch geen probleem zijn. Je moet goede initiatieven niet meteen aan de kant schuiven maar naar behoefte aanpassen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.