Historicus of Hystericus

Opgegroeid in een klein dorp boven Eindhoven was ik altijd het kind van boven de rivieren. Geboren in Arnhem klopt dat ook. Dat ik na 2 poepluiers vanwege de stank uit Arnhem ben weggestuurd is daarbij maar een klein detail. Volgens goed gebruik leerde ik op de kleuterschool een weesgegroetje te prevelen. En op latere leeftijd ontdekte ik dat er bij onze buren voor het eten eerst uit de Bijbel werd voorgelezen.

De vastenperiode en op zijn Paasbest gekleed zijn leerde ik van anderen. De prachtigste mooie kleren en de grootste cadeaus voor de eerste heilige communie herinner ik mij goed. Op weg naar mijn Middelbare school fietste wij lang het Drents dorp, een traditionele woonvorm voor de eerste gastarbeiders van Philips.

Van mijn lagere school herinner ik mij een ellenlange lijst van jaartallen. Zoals wij de tafels moesten kunnen opdreunen zo moesten wij ook voor de Vaderlandse geschiedenis feiten kunnen opdreunen …

Dat Nederland altijd een migratieland is geweest leerde ik pas toen ik in de Bijlmermeer door mijn buren een wereldburger werd. Mijn boekenkast staat vol met informatie over de cultuur van migranten. Waarbij ik mij nog steeds afvraag waarom mijn buren migranten genoemd worden en er in Buitenveldert over expats gesproken wordt.

Mijn leerlingen zijn voor mij Amsterdammers die ons land weer een Gouden Toekomst gaan geven. Hun geboorteplaats of de geboorteplaats van hun ouders of grootouders vind ik daarbij niet van belang. De gewoontes en tradities die zij van thuis uit meekrijgen zijn juist die verrijking die wij nu en in de toekomst nodig hebben.

In het actuele Nederlandse nieuws over buitenlanders krijgt een hysterische politicus in mijn ogen teveel aandacht. Dat zijn voorouders uit Frankrijk naar Nederland moesten vluchten vind ik een bizar detail. Dat deze voorouders de kans hebben gekregen om hier een veilig bestaan  op te bouwen vind ik wel van belang. Diezelfde politicus schijnt afgestudeerd historicus te zijn. Maar dat de Nederlandse vertaling van zijn familienaam “Ezel” is laat mij glimlachen.

Geschiedenis is meer dan een rijtje droge jaartallen. Maar geschiedenis wordt vaak getekend door iemands wereldbeeld. Dat wereldbeeld kan op wetenschappelijke gronden rusten. Maar het kan ook door frustraties en negativisme gevormd zijn.

Ach, waar heb ik het over? Het rijtje van Geschiedenis jaartallen van mijn lagere school heb ik nooit uit mijn hoofd geleerd. Gelukkig heb ik op diezelfde lagere school wel leren nadenken. En bij http://www.republiekallochtonie.nl/ lees ik steeds meer dat de cijfers en feiten over Nederland als migratieland  niet bij elke Nederlandse historicus  bekend zijn!

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Kinderen, Onderwijs, persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Historicus of Hystericus

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja er is helaas nog veel mis op onze planeet , zo dat er hele volksstammen op de vlucht moeten
  en zo komen er ook bij ons , aanpassen – taal leren en werken voor eten op tafel zou je zeggen , maar dan komen er politieke regeltjes om de hoek, welke door ezels zijn bedacht

  bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Die ezel balkt dommer dan de ezels zelf.
  Woonde je in een van de Acht Zaligheden?

  Geliked door 2 people

 3. Matroos Beek zegt:

  Sommige mensen doen hun naam eer aan, helaas.
  Knap logje Rob.
  Regenachtige ochtendgroet.

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  De enige doe me nog echt bijstaat is 1600 slag bij nieuwpoort. Volgen mij stam ik af van de Noormannen…
  groet uit het iets minder zonnige zuiden

  Geliked door 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  Vlaanderen is eeuwen lang bezet geweest. Nu eens de ene bezetter dan weer door een andere. We hebben hier verschillende achtergronden. Nu komen er weer mensen van buiten uit bij. De maatschappij verandert voortdurend met andere woorden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Nederland is gewoon een tolerant land, zoveel nationaliteiten er hier leven en wonen.
  Maar er is wel degelijk een verschil tussen migranten en expats Rob. Al zouden de expats in de Bijlmer wonen zouden ze nog zo genoemd worden. In de praktijk gaan expats na hun werkperiode weer terug naar hun eigen land en zijn hier meestal maar voor een aantal jaren. Degenen die blijven, hier een huis kopen/huren en hun leven hier echt willen lijden, dat worden dan weer migranten. Ik heb er heel wat zien gaan en komen in mijn werkzame leven, van één weet ik dat hij hier is gebleven.

  Geliked door 1 persoon

 7. careldem zegt:

  Wat mij betreft zijn ze welkom, al die nieuwe medelanders. En zelfs ezels mogen balken. Wat mij stoort zijn die hordes die liever achter een balkende ezel aan lopen dan zelfs na te denken. Enig historisch inzicht is daarbij alleen maar nuttig!

  Geliked door 1 persoon

 8. Mack zegt:

  Als je ruzie wilt uitlokken, dan zul je met argumenten moeten komen die niet kloppen, want kloppende argumenten zijn in zo’n geval meestal niet bruikbaar.

  Geliked door 1 persoon

 9. burroholanda zegt:

  Weer een prima blog. Altijd leuk als jij wat scherper uit de hoek komt, dan ik van jou gewend ben. Dat van die “ezel” wist ik niet. Je kunt niet alle kennis paraat hebben. Maar ik vermoedde het wel. 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik gaf een applaus voor dit logje, maar je hebt het waarschijnlijk niet gehoord?

  Geliked door 1 persoon

 11. Happy Hulk zegt:

  Ja, de lessen op de lagere school zijn bij mij verloren jaren geweest.
  Ik wilde dat ze mij menselijke waarden en Hulkse liefde hadden geleerd ipv staartdelingen en jaartallen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.