Leerplicht

Jaren terug kreeg een van mijn leerlingen van de directeur toestemming om de hele maand december met haar moeder op reis te gaan. Moeder was en is een beroemde gospelzangeres. En moeder en dochter wilde graag samen op wereldtoernee gaan. Dochterlief zat in de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs. Zij en haar klas zaten in een Programma van Toetsing en Afsluiting. Zo’n PTA is nu geregeld in het nieuws. Niet alle VO-scholen hebben hun registratie van het PTA op orde. Maar met zo’n PTA wordt ook bekeken of een leerling al dan niet geslaagd is voor het examen.

Leerplicht en PTA waren met deze extra vakantie dus in het geding.

De voorwaarde bij dit extra verstrekt verlof was dan ook heel simpel. Voor en na de decembermaand moest de leerling alle onderdelen van het PTA voldoen.

U begrijpt het al. De extra vakantie was verkregen en de gemaakte afspraken werden niet nagekomen. Voor de daaropvolgende zomervakantie kwam broertjelief naar mij toe. Op een agressieve manier werd ik tot de orde geroepen door hem. Mijn collega’s kwamen verschrikt naar ons toe. Er werd ook contact gezocht met de politie. Mij werd verweten  dat ik de toekomst van het meisje verprutste. Omdat zij verschillende onderdelen van mijn vak niet heeft gedaan vertoonde haar PTA grote gaten. Ik moest dat snel veranderen vond broertjelief. Niet alleen op verbale wijze werd mij dit duidelijk gemaakt. Maar er kwamen zelfs handtastelijkheden bij te pas.

Vandaag krijg ik van vrienden te horen dat zij een boete voor de Leerplichtwet gaan betalen. Opa aan de andere kant van de wereld ligt ernstig in het ziekenhuis. De voorspellingen zijn dat Opa misschien in de eerste week van het nieuwe schooljaar ietwat is aangesterkt. De ouders hebben dit verteld aan de schooldirectie. Hun zoontje gaat naar de tweede klas in de onderbouw van de basisschool. Oude man als ik ben noem ik dat een kleuterklas. Opa kijkt juist door zijn broze gezondheid naar uit om zijn kleinkinderen te zien. Het jongetje dat naar de tweede klas in de onderbouw van de basisschool gaat en zijn kleine broertje van een paar maanden. De baby heeft Opa nog nooit gezien. Het kleine mannetje heeft hij pas twee keer gezien. Er spelen dus nogal wat emoties bij dit ziekenbezoek. De directie en de LeerPlichtAmbtenaar zijn duidelijk. Er wordt geen extra verlof gegeven. En er wordt gewoon een boete in rekening gebracht.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Kinderen, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Leerplicht

 1. joke_dev zegt:

  Er is nu eenmaal een leerplicht en als je voor iedereen moet beginnen uitzonderingen maken. En men zou moeten blij zijn naar school te kunnen (of te kunnen leren, school is nog iets anders 🙂 ). Er zijn zoveel kinderen die geen mogelijkheden hebben. Het is geweten dat het ook steeds dezelfde mensen zijn die om uitzonderingen roepen;

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn Vietnamese vrienden betalen dus gewoon minstens €600,-.
   De Amsterdammer van het Jaar ging als broerlief buiten elk fatsoen.

   In mijn blogpost gast het niet om generalisaties maar om twee niet vergelijken voorbeelden.

   Het Nederlandse/Vietnamese jongetje van zes heeft een gouden toekomst met zijn tweetalig zijn.

   Zusterlief uit mijn verhaal heeft uiteindelijk geen opleiding kunnen afronden met een diploma.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Er zullen altijd vragen blijven naar extra verlof maar goed dat de leerplicht er is
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Als de leerplicht niet waterdicht is, dan krijg je meteen de helft van de ouders die reeds half juni op reis vertrekken omdat het dan veel goedkoper is, enz…
  Wat naar van die handtastelijke leerlinge. Verdorie toch. Dat moet meteen streng aangepakt worden. Kan gewoon toch niet.
  Meelevende groet.

  Geliked door 1 persoon

 4. UItzonderingen moeten kunnen, volgens mijn bescheiden mening. Schoolplicht verzuimen om een halve maand vroeger op verlof te gaan (zoals Bea hierboven schrijft) kan absoluut niet, dat maakt het schoolgaan een kermis.

  Geliked door 1 persoon

 5. Oei, zonder gevaar is jouw job niet, Rob. Hou stand! x

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik vind het goed dat de leerplicht er is , en die geld voor iedereen , en moet ook nageleefd worden

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 7. matroos zegt:

  Ik vraag mij af of dat jochie uit de kleuterklas al wel leerplichtig is,voorheen staat mij bij dat het pas in groep 3 is.Maar misschien inmiddels veranderd.Treurig die agressieve benadering,helaas realiteit.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jokezelf zegt:

  Het gaat allemaal om protocol tegenwoordig. Daardoor wordt de menselijke maat uit het oog verloren helaas. Natuurlijk is de leerplicht goed, maar om nou voor zo’n kleuter, van waarschijnlijk nog geen zes, geen uitzondering te willen maken, maar wel een boete te berekenen, omdat hij alsnog toch op verlof gaat, vind ik (maar wie ben ik, zei oma) een tikkie hypocriet, eerlijk gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 9. Oudmaarnietversleten zegt:

  Wet is wet, geen uitzonderingen maken want dan begint het gezeur.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Ik vind het gewoon niet kunnen…

  Geliked door 1 persoon

 11. fialas zegt:

  een boeiend kijkje achter de schermen. In eigen kennissenkrnng ken ik ook zo”n geval, geen agressie, maar wel tomeloze neiging om bij ieder wissewasje met kind over te vliegen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Je kunt een wet naleven naar de letter en domweg vergeten waarom de wet ooit eens is ontstaan. Maar er is ook nog eens de geest van de wet, door iemand eerder de menselijke maat genoemd en die is zeker zo belangrijk.
  Als ieder voorschrift nageleefd wordt volgens de letter krijg je een maatschappij van moreel verval en ontstaat een samenleving waarin je je niet meer thuis voelt. Helaas zijn er overmatig veel ‘controleurs’ die alleen de letter kennen en niet meer nadenken waarom het voorschrift ooit is ontstaan. Wat de wet aangaat noemen we die mensen vaak ‘topadvocaten’.

  Geliked door 1 persoon

 13. Wat is wijsheid in zo’n situatie? Is die groep 2 tegenwoordig al zo belangrijk dat je er niets van mag missen?

  Geliked door 1 persoon

 14. we kijken meer naar regels omdat het dan makkelijker voor ons te hanteren is. maar soms gaan we erg ver in de regelgeving en kijken we niet meer naar mensen…

  Geliked door 1 persoon

 15. Shenur zegt:

  Ik vind het soms erg jammer dar je boetes krijgt. Ik bedoel soms kan er echt een uitzondering gemaakt worden. Mijn ouders hadden vroeger ook bijna een boete gekregen, omdat ik vaak ziek werd en het niet in het plaatje plaatste. Ziek zijn kunnen jonge mensen niet meer dan 1x in de 7 jaar. Mijn ouders hadden bezwaar gemaakt uiteindelijk is mijn dossier opgevraagd en toen zagen ze inderdaad dat we niet gejokt hadden.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Zijn jouw gezondheidsproblemen nu over?
   Vreemd dat er een LeerPlichtAmbtenaar met boetes naar jullie toekwam.
   Een schoolarts die jouw medische problemen kon beoordelen en wellicht verhelpen was beter geweest.
   Samen, jij en je ouders, de school en de artsen zou er juist gekeken moeten worden naar een goede oplossing.
   Er is nu een groep mensen een Stichting voor Chronische zieke leerlingen in de de school aan het werk om leerlingen, ouders en scholen te ondersteunen.
   Ik zal daar in de toekomst een blogpost over gaan schrijven.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 16. Poeh dat is heftig zeg… Zo kom je met zaken in aanraking waar je zelf niets aan kunt doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.