De bewoner betaalt …

In een rijtje van 6 huizen zijn 3 kamerverhuurbedrijven. Vergunning zijn niet aangevraagd en/of afgegeven. Ondanks klachten vanuit de buurt is er ook geen handhaving. Wel wil de gemeente en het stadsdeel het bestemmingsplan  verruimen voor verkamering.

Overlast voor de bewoners is hierbij niet van belang. De commercie wordt gesteund door de politiek en het bestuur. De eigenaren van deze kamerverhuurbedrijven zijn onbekend en onbereikbaar. Contact met de kamerhuurders is ook niet mogelijk.

Zwerfvuil en geluidsoverlast zijn 2 problemen van deze verkamering. Maar ook de gevel- en voortuinen veroorzaken een probleem.  De openbare stoep was voor rolstoelers en scootmobielen niet meer toegankelijk. Na een bewonersklacht werd dit opgelost. Een gemeenteambtenaar heeft de begroeiing weggehaald. En toch ben ik ontevreden …

Handhaving zou deze kamerverhuur moeten aanpakken. Of er binnen de panden voldoende brandwerende maatregelen zijn gedaan? Nooit gecontroleerd. Of de eigenaar is aangesproken op zijn achterstallige tuinonderhoud? De eigenaar is onbekend en onbereikbaar. Aanpak van het zwerfvuil? De buurtbewoners maken wekelijks een extra opruimronde.

Kortom wie strijkt er met de winst? En wie betaalt het gelag? De investeerder lacht hardop. De overheid laat het gebeuren. En de bewoner betaalt de lasten ..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op De bewoner betaalt …

 1. ingridw57 zegt:

  Wat jammer,dat het woonplezier zo wordt vergald. En dat het zo makkelijk te voorkomen is als de overheid hun eigen wetten zouden handhaven

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje zegt:

  Toch erg dat je met dit geconfronteerd wordt.
  Waar zit het respect.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Potverdorie, toch…

  Geliked door 1 persoon

 4. heel confronterend Rob

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 5. kniepertie zegt:

  Ik raak oud 😉 maar bestond er niet ooit iets als een ‘woonplicht’ of hoe men dat destijds noemde.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Woonplicht is nieuw voor mij.

   Zonnige groet,

   Like

  • Willem zegt:

   Kan het zijn dat je een woonvergunning bedoelt? Ik huurde in 1968 een benedenetage in Arnhem en na een half jaar bleek dat ik, evenals de bewoners van de drie andere etages, er volstrekt illegaal woonden. We moesten bij het gemeentehuis een woonvergunning aanvragen. Na veel vijven en zessen kregen we die en een groot voordeel, -bleek na verkoop van de woning-, was dat je huurbescherming genoot. De nieuwe huisbaas had grootse plannen met het huis en daarin pasten geen vaste bewoners. Hij was toen wettelijk verplicht om ons allemaal gelijkwaardige woonruimte aan te bieden.
   Of dergelijke huurbescherming in die vorm nog bestaat weet ik niet, want ik ben toen overgestapt op een eigen woning en een andere medebewoner verhuisde naar een andere plaats. Jaren later zag ik dat in datzelfde pand een kantorencomplex gehuisvest was. Of het nog dezelfde huisbaas was heb ik niet nagevraagd.

   Like

 6. KnutzEls zegt:

  Sinds ik hoorde dat investeerders huizen opkopen bij de vleet, de wettelijke eisen aan hun laars lappen bij verhuur en grof geld verdienen, ben ik ook sceptisch geworden. Alles draait om geld tegenwoordig.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ontoelaatbaar en laakbaar zo’n mentaliteit. Hoelang zal men de andere kant opkijken?

  Like

 8. Sjoerd zegt:

  Ik woon ook in een gebied met veel kamerverhuur en hier gaat het beter. Ik ken de eigenaren van de panden (en die kennen mij). In overleg is veel mogelijk.

  Like

 9. Villasappho zegt:

  Ik heb in een gedeelde woning gewoond. Maar had een goede huisbaas, helaas waren er meerdere huizen opgedeeld en was het daar wel een ellende. Ik snap niet dat ze het toelaten.

  Like

 10. Karel zegt:

  dit is toch niet te geloven Rob
  zullen de handhavers corrupt zijn en steekpenningen aannemen , je zou het haast denken 😦

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Huisjesmelkers? Net als bij de studenten?

  Geliked door 1 persoon

 12. wdfyfe zegt:

  Absentee landlords are a problem all over the world. We lived in a house and the owner lived in Nigeria. It was impossible to get any maintenance or repairs. All she was interested in was the rent. We had to move.

  Like

 13. Matroos Beek zegt:

  Wat erg. En dat in Amsterdam.
  Meelevende groet

  Geliked door 1 persoon

 14. terrebel zegt:

  Zo gaat dat helaas, Rob. Geld (en dus de mensen die het meeste van het spul hebben) staat boven alles. Zelfs boven gezondheid en zaken als mededogen.

  Geliked door 1 persoon

 15. Hier word ik zo verdrietig van he… bah.

  Geliked door 1 persoon

 16. Trudy zegt:

  Ja, raar he, begrijp er niks van.

  Geliked door 1 persoon

 17. afwaswater zegt:

  Wat naar dat het zo gaat. (Los daarvan wel mooi om te lezen hoe buurtbewoners samenwerken tegen zwerfafval.) groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 18. ollieherman zegt:

  Ik neem aan dat het hier gaat om koopwoningen. Dan wordt het inderdaad lastig om iets te doen. Maar de gemeente kan wel een verordening vaststellen tegen de gevolgen van de verkamering. Dat heeft Leiden gedaan, want ook hier is in sommige wijken veel overlast door dit nieuwe fenomeen.

  Geliked door 1 persoon

 19. burroholanda zegt:

  Iedereen hier is het eens met jouw blog Rob. En terecht! Maar dat klagen hier helpt niet. De oplossing ligt in het officieel aanspreken van de verantwoordelijke instanties. Het stellen van vragen in de gemeenteraad, het inzenden van brieven naar gemeente en naar kranten. Kortom reuring maken en durven benoemen en openbaar maken, wie er fout zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bezwaren naar de bestuurlijke voorstellen worden gemaakt. Klachten zijn ingediend. Zoals er ook bij bewonersoverleggen met ambtenaren en bestuurders de actuele problemen worden aangekaart.
   Wel is de ervaring dat er ziende blind en horende doof op gereageerd wordt …

   Bezorgde groet,

   Geliked door 2 people

 20. Oudmaarnietversleten zegt:

  Dat deze mensen zelf niet voor veiligheid gaan. 1 hennepkweker en de boel gaat de hends in, het gebeurd toch regelmatig. Op het platteland komt het ook voor. Al jaren staan er 3 auto’s afgedankt aan de overkant van de weg maar opruimen ho maar en de gemeente zegt doodleuk dat je 3 auto’s op het erf mag hebben staan. Het ergste is dat ze precies in mijn gezichtsveld staan.

  Geliked door 1 persoon

 21. Spontanity zegt:

  En dit is nog maar het topje van de ijsberg!!

  Geliked door 1 persoon

 22. Hans Titulaer zegt:

  Voor velen reeds bekend en dus (redelijk) oud nieuws:
  Een grote rijke beleggersgroep dreigt tussen wal en schip te geraken. Immers zijn rentes op spaargeld (kunstmatig) omlaag geduwd….. tot aan 0,0%. Een ramp voor de klassieke belegger die rentes van 4% ambieert. Helaas pindakaas voor deze klassieke belegger! Welnu, nood breekt wet en menig kapitaalkrrachtig persoon koopt een woonhuis, verhuurt dat huis aan kamerbewoners die uiteraard ‘garant’ moeten staan voor een gewenst rendement. D.w.z. hoe hoger de huur……
  Tevens een verziekte huurdersmarkt vanwege de woningnood, het opdrijven van maandelijkse op te hoesten concurrerende huurprijzen….. Bedankt Mario Draghi voor deze kunstmatig laag gehouden rentes! Tja en stijgen de rentes…..vul maar in. Wankel evenwicht; dubbeltje op zijn kant!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.